6 augusti 2006

Prideparad slog rekord

Sommaren gör en re-run.
Visserligen är det kallt nu på morgonen.
Men det ska bli sol och varmt hela dagen.
Jag missade helt Pride-festivalens
höjdpunkt i går - dålig planering av mig.
Jag hade planerat in helt andra saker.
Men vad jag har kunnat se via TV och press
var det ett magnifikt spektakel och många åskådare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:00 FM | Kommentarer (2) | Google

3 augusti 2006

Rasism i djurpark

Vem minns inte debatten om glassen Nogger Black?

Centrum mot Rasism (CMR) anmälde GB Glass reklam för den nya glassen Nogger Black till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Nu har Centrum mot Rasism hittat ett nytt ämne att haka upp sig på, undra om inte organisationen skulle byta namn, Centrum för Rasism. Ja, jag tycker mer det verkar vara de själva som förstärker fördomar och diskriminerande strukturer i samhället.

Jag såg dessa massajer uppträda på Kolmården på TV och inte hade jag de tankar som nu Centrum mot Rasism drar fram. Jag tyckte bara att det var intressant att ta del av deras kultur.

Skulle de agera likadant om ett gäng samer klädda i sina färglada dräkter upträdde på Kolmården och jojkade lite?

Massajerna bor i Kenya. De är (vilket de även sa på TV) i parken främst för att marknadsföra safariresor till Kenya. Helt enkelt, bra PR- och marknadsföring med andra ord för Kenya.

Afrofobi?
Vad får de allt ifrån?

Andra bloggar om: ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:53 EM | Kommentarer (8) | Google

Unika partiet

Jag blir rätt så konfunderad när jag hör att Linda Rosing ska ge sig in i politiken. Än mer konfunderad blir jag när jag läser att TV3 planerar en ny dokusåpa om Lindas väg till riksdagen. Hon har beställt 203000 valsedlar med bara hennes namn på.

Saxat ur Expressen:

Inför lanseringen har medarbetare kring Linda Rosing förhandlat med produktionsbolaget Strix om en dokusåpa om vägen till riksdagen.

– Tanken är att valarbetare ute i landet ska tävla, dels om en plats på valvakan, dels om en plats tillsammans med Linda i riksdagen, säger en uppgiftslämnare.

Unika partiet och Linda Rosing är dess partiledare. Unika partiet? Dess frågor verkar inte vara speciellt unika.

1. Våldsfrågor
2. Handikappfrågor
3. Invandrarfrågor
4. Barn och ungdomsfrågor
5. Egenföretagarfrågor
6. Homo/Bi/Trans sexuella frågor

Det enda unika är väl att en dokusåpakändis börjar kalla sig partiledare och vill ge sig in i något så pass allvarligt som politiken. Stora bröst är ingen merit för en politiker, utan det krävs nog lite mer – vilket jag undrar om hon förstått.

Jag börjar undra vilka ligger bakom? Egentligen. För inte tror jag att Linda bara vaknade en morgon och sa till sig själv, i dag ska jag bilda ett parti och bli partiledare.

Andra bloggar om: ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:46 FM | Kommentarer (14) | Google

31 juli 2006

Kvällspressen i blåsväder igen

Expressen hade en artikel i går om att en kvinna drunknat på något kändisparty, jag själv orkade inte läsa artikeln utan skummade bara förbi rubriken. Men Expressen slog upp det stort. Men de kanske skulle ha kolla lite fakta först? Kvinnan var inte död som det sades i tidningen, utan som tur är lever hon.

Saxat ur Resumé:

Expressens redaktionschef Anna-Clara Welander beklagar jätteblundern i går när tidningen felaktigt påstod att en kvinna avlidit under en kändisfest i St Tropez.

– Vi skulle givetvis haft en officiell bekräftelse innan vi skrev att hon var död, meddelar Welander.

Ja, det kanske hade varit klädsamt. Att bara gå efter hörsägen och sedan publicera en artikel är helt fel, men det är inte första gången så sker.

Tror gör man i kyrkan.
I media ska man veta, inte tro.
För det som publiceras når en stor publik
och bör därmed vara korrekt.
Är det för mycket begärt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:23 EM | Kommentarer (3) | Google

30 juli 2006

Många barn dog. Hur många fler ska dö?

Israels premiärminister uttryckte sorg över missilattacken mot Kana. Shit happens? För inte verkar Israel ha några tankar på eld upphör. Att civila dödas av Israels bomber i Libanon anser Israel är Hizbollahs fel. Logisk tankevurpa i mina ögon.

Hizbollah hotar att hämnas barnens död. Inte helt oväntat! Fattar inte Israel att de aldrig kommer att kunna bomba ihjäl alla anhängare av Hizbollah? Vedergällning för vedergällningen, som i sin tur kommer att vedergällas och så snurrar det på. Under tiden mals landet Libanon sönder i smulor och Mellanöstern kokar. Jag misstänker att Hizbollah bara får fler rekryter av detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 EM | Kommentarer (16) | Google

29 juli 2006

Garantibevis som valmanifest

Hur har Kd tänkt här? Det skulle kunna sorteras under avdelningen humor? Men nej, det tror jag inte Kd avser :-).

Jag vore förvånad om det är en PR-byrå som tagit fram detta garantibevis. Den PR-byrån skulle då inte jag rekommendera. Det är nog Göran Hägglund som varit "kreativ" med någon partikamrat och gjort detta barnsliga valmanifest. Allt annat vore genant.

Kd:s valmanifest ett garantibevis? Garanti för vad då?

Jag har rensat bort ornamenten och Kd:s logotyp.

Kd har listat 57 punkter, vilka minst 10 är punkter de ALDRIG kommer att få gehör för inom Alliansen. Många andra punkter är tveksamma att Kd som är ett så litet parti kan driva igenom inom Alliansen. Hur kan man då utfästa ett garantibevis som ett valmanifest?

Ordet garanti betyder som nedan i tre ordlistor:

Svenska Akademiens ordlista
gar|anti [-i'] s. -n -er garanterande; borgen, säkerhet m.m.

Norstedts stora svenska ordbok
garanti' subst. ~(e)n ~er
• löfte om (att ta ansvar för) att ngt kommer att fungera planenligt eller enligt överenskommelse spec. i fråga om vara i samband med köp <jfr borgen 1, säkerhet 4>: garantiavtal; garantiregel; fredsgaranti; lånegaranti; lönegaranti; vagnskadegaranti; det är ett års ~ på bandspelaren; jag kan inte lämna några ~er för att anläggningen kommer att fungera längre än fem år; ömsesidiga ~er om råvarubyten; ~ mot maktmissbruk är nästan omöjlig att få; utkräva ansvar enligt ~n
äv. om handling som styrker sådant löfte garantibevis; garantisedel; ~n måste vara ifylld av både tillverkare och säljare för att vara giltig
äv. om föremål el. företeelse som utgör ett tecken på att ngt är äkta, kommer att fungera e.d. garantibelopp; vecket i örat är en ~ för att djuret är av den påstådda rasen; det sägs att ett starkt militärt försvar är en ~ för fred

Norstedts svenska synonymordbok
garanti säkerhet, skydd(ande), värn(ande), trygghet, borgen, utfästelse, (skriftlig) försäkran, (jur. för) ansvar; jfr pant

Hur kan KD kalla sitt valmanifest ett garantibevis? De kan inte garantera ett enda dugg. Helt vansinnigt språkbruk, rent av fånigt att snacka om garantibevis och kontrakt. Inte ens de kontrakt de säger sig vilja knyta kommer de att kunna genomföra fullt ut. Tack och lov för det, statskassan skulle förblöda.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:32 EM | Kommentarer (4) | Google

Vem blir nästa statsminister?

Reinfeldt "mentalt förberedd" på att ta över på att bli statsminister.

Ja, för egen del hoppas jag han får fortsätta att drömma och tråna efter den posten. Jag tror inte att han är mogen den rollen. Underliga kovändningar han gör, i alla fall om artikeln speglar sanningen.

Jag skulle hellre se Margot Wahlström eller någon
mer erfaren politiker axla rollen som statsminister.
På något sätt skulle det kännas tryggare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:39 FM | Kommentarer (6) | Google

26 juli 2006

Israel har beskjutit FN-posteringar

Israels påstår att de bombar sönder delar av Libanon och skjuter granater för att avväpna Hizbollah. Det verkar som de inte riktigt vet vad de gör, eftersom bomberna oftast drabbar civila och nu FN-gruppers posteringar. Jag förstår att FN:s generalsekretare Kofi Annan är upprörd över att fyra FN-observatörer dödades i ett israeliskt flyganfall och att fyra ghananesiska soldater ur Unifil-styrkan sårades på måndagen då en granat från en isarelisk stridsvagn träffade deras ställning.

Det kanske är dags för Israel att
ta sig en funderare på vad de sysslar med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 FM | Kommentarer (9) | Google

21 juli 2006

Konflikterna oroar mig

Jag har skrivit en hel del nu om konflikterna i Mellanöstern. Det beror helt enkelt på att jag är orolig för vad de ska föra med sig, nu och i framtiden, även för oss i Sverige. Den oron tror jag att jag delar med många.

Tänk om Olof Palme eller Dag Hammarskjöld hade levat i dag? Vad skulle de ha sagt om konflikterna i Mellanöstern? Hur skulle de ha agerat?

Förresten, var flygplansolyckan där Dag Hammarskjöld dog en olycka eller blev han mördad? Det finns många konspirationsteorier om detta. Jag har min egen teori, men den behåller jag för mig själv.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:48 EM | Kommentarer (6) | Google

Israel invaderar Libanon

Vilket kaffe skulle du bjuda på om du fick oväntat besök? En gammal Gevaliaslogan.

I Libanon tror jag inte befolkningen vill bjuda Israelerna på varken kaffe eller något annat. Nu har förmodligen de flesta västerlänningar evakuerats från södra Libanon. Nu kan Israel göra vad de vill och de har nu börjat invadera Libanon. Snacka om tvåfrontskrig, Gaza och Libanon.

Saxat ur DN:

Tusentals israeliska soldater har gått in i södra Libanon, enligt israeliska medieuppgifter på fredagen. Om Israel försöker invadera Libanon kommer den libanesiska armén att göra motstånd, varnar landets försvarsminister.

Varför vill Israel provocera fram detta? Israel kommer aldrig att kunna bomba eller skjuta ihjäl alla Hizbollah-anhängare. Tvärtom är det troligt att Israels agerande innebär att Hizbollah lär kunna värva nya anhängare bland de flyktingar som nu tvingats lämna sina sönderbombade hem i södra Libanon. Hat är en bra grogrund.

Saxat ur DN:

För varje israelisk bomb skapas nya gerillakämpar och terrorister. Historien lär oss att det finns ett direkt samband mellan Israels kollektiva bestraffning av arabiska civila och styrkan i grannländernas extrema rörelser.

Vitsen - "Jag heter Berit, men de kallar mig för Beirut för jag är så bombad." kommer jag ihåg. Den var malplacerad redan då och än mer nu.

Vad kommer härnäst?
Ligger Syrien och Iran på tur?
Vem vet när det gäller Israel.
Jag tycker att de har blivit lite fartblinda.

Jag hörde på TV i går att i Irak har de
senaste månaderna 100 personer dött i genomsnitt,
irakier som dödar varandra.
Dödspatruller vandrar på gatorna.

Mellanöstern börjar bli en riktig härdsmälta.
Det kan aldrig komma något gott ur det.

Andra bloggar om:
, , , , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:13 EM | Kommentarer (1) | Google

20 juli 2006

Trängselskatten

Det var ett tillfälligt driftstopp i går och det gick inte att kommentera ett tag. Men nu verkar det fungera som vanligt igen.

Snart är försöket med trängselskatten slut, det så omdiskuterade och utskällda projektet. Det förvånar mig lite att på frågan om det skulle vara folkomröstning i dag skulle 52 procent av stockholmarna rösta ja och 40 procent nej.

Här kan du läsa mer om trängselskatten, en del ganska intressanta artiklar i DN.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 FM | Google

19 juli 2006

Borde inte killarna också visa snoppen?

Folkpartiet fortsätter att flörta med väljare, på ett i mitt synsätt fel sätt. Vid förra valet fick frågan angående språktest många röster. Försöker de nu med ytterligare liknande förslag fiska tillbaka dessa (i ganska grumliga vatten) som då röstade på dem nu i valet 2006?

Saxat ur en ledare i Expressen.

Inför 15-årsgräns för huvudduk. Förbjuda religiösa friskolor. Kontrollera underlivet på alla högstadieflickor. Det är några av de drastiska förslag folkpartiets Nyamko Sabuni presenterade på Fjärde sidan i Expressen i går.

Att tvinga någon till en gynekologisk undersökning kan anses i sig vara ett övergrepp. Alla som har legat i en gynstol vet hur utlämnad man känner sig, även om man går till gynekologen frivilligt. Jag är fullt övertygad om att de föräldrar som har könsstympat sina döttrar på ett eller annat sätt kommer att se till att de inte ens kommer i närheten av en gynstol. Ska tjejerna hämtas med tvång? Ska de tvingas upp i stolen?

Kvinnlig könsstympning är ett jäkla gissel, men jag vet inte om Folkpartiets förslag råder bot på den problematiken. Jag tror mer på information och upplysning, samt att könsstympningen kommer att försvinna i takt med att de som utövar den integreras i det svenska samhället. Vi har även en lagstiftning mot könsstympning, nyligen var det en rättegång och en fällande dom.

För om nu tjejer ska tvingas upp i en gynstol borde samma krav ställas på att killarna ska visa snoppen för skolsköterskan. Varför? Jo, omskärelse är i mina ögon också en form av könsstympning. Sker omskärelsen redan när barnet bara är en baby är det en form av övergrepp. Judar och muslimer omskär sina söner i tidig ålder, en ritual som ofta efterföljs med en fest. Vore det inte bättre att de fick välja själva som vuxna om de vill bli omskurna eller inte?

Kvinnlig könsstypning brukar dock, jämfört med killarnas, vara mer radikal, minst sagt. Det finns minst fyra varianter.

Saxat ur Vårdguiden.

Kvinnlig könsstympning innebär att en större eller mindre del av kvinnans könsorgan skärs bort eller på andra sätt skadas av orsaker som har med kultur eller tradition att göra. Enligt WHO finns det fyra olika typer av könsstympning:

1. Förhuden runt klitoris och/eller dess topp avlägsnas. Ofta görs ingreppen med ett rakblad, som ofta inte är steriliserat och kanske inte ens är vasst längre. Tänk vilken smärta flickan måste uppleva?

2. Hela klitoris och ibland även delar av eller hela de inre blygdläpparna skärs bort. Att ta bort hela klitoris är att förneka kvinnan ett normalt sexliv som vuxen. Även här används ofta ett rakblad, se ovan.

3. Hela klitoris samt inre och yttre blygdläpparna skärs bort. Sedan förseglas kvinnans könsorgan genom att det som är kvar av blygdläpparna sys ihop. Kvar blir en liten öppning för urin och menstruationsblod. Detta är det mest omfattande ingreppet som också kallas infibulation eller faraonisk omskärelse. Detta måste vara ett helvete att genomgå, speciellt om det sker utan bedövning och med ett slött rakblad. Underlivet blir förstört för resten av livet. Kvinnan "sprättas" upp inför giftermålet. Givetvis måste ju mannen kunna nyttja sin brud på sedvanligt sätt. Även denna uppsprättning torde vara smärtsam och mannens rätt till samlaget lär inte vara någon njutning för kvinnan. Tvärtom. Men det är väl antagligen det som är meningen?

4. Prickning eller rispning av klitoris med ett vasst föremål. Som en läkare sa på TV, detta är svårt att se vid en gynekologisk undersökning. Men för barnet var det troligtvis en traumatisk upplevelse när det skedde.

Huvudduk eller inte? Hur ska alla andra religiösa huvudprydnader hanteras (ofta är det män som bär dem), som turbaner, palestinasjalar som viras runt huvudet på ett visst sätt, judarnas hattar och den där lilla hättan (kippa) judarna brukar ha på huvudsvålen. Ska vi införa ett förbud att använda dessa huvudbonader under 15 år också?

Flickorna ska inte tvingas av sina föräldrar att bära huvudduk om de inte vill, men om de nu vill ha den så är ett förbud svårt att efterleva. Hur ska det kontrolleras? Vem ska eventuellt straffas om en tjej under 15 bär huvudduk? Tjejen eller föräldrarna?

Friskolor är jag emot. Men nu finns de och får till och med pengar av oss skattebetalare, fast en del av dem verkar lite dubiösa. Dock finns en viss insyn i och med att de uppbär bidrag. Är det bättre att de smyger med skolor? Friskolor utan insyn är väl än värre? För föräldrar som i dag har barnen i religiösa friskolor lär inte låta barnen gå i vanlig skola, utan då går nog bara skolorna "under jorden". Vi har en allmän skolplikt, men jag tror att det blir svårt att efterleva den. Ska barnen, vars föräldrar inte vill ha dem i svenska skolor, jagas fram med blåslampa och tvingas in i det svenska skolsystemet?

Folkpartiet flörtar med mörka krafter.
Det gick ju bra i förra valet.
Kanske det funkar i september?
Jag hoppas verkligen inte det!!!

Detta är dock något som borde genomföras.

I övrigt bör vi införa begreppet hedersvåld i brottsbalken, kriminalisera barn- och tvångsäktenskap, införa ett gränsbelopp för hemgiften samt senarelägga och förlänga preskriptionstiden vid könsstympning.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:53 FM | Kommentarer (13) | Google

18 juli 2006

Inga uppmuntrande nyheter

Morgonnyheterna var inte så uppmuntrande nu på morgonen.

Saxat från SVT:

Femtio döda i attentat söder om Bagdad. Minst 50 människor dödades och ett 90-tal skadades under måndagen vid ett sprängattentat mot marknaden i en shiitisk del av Mahmudiyya, söder om Bagdad

Två bilbomber sprängdes och att beväpnade män sköt urskillningslöst på marknadsplatsen. Hur kan civilbefolkningen skydda sig mot sådant? Det går inte.

Saxat från SVT:

Många svenskar fast i södra Libanon. Några hundra svenskar som befinner sig i södra Libanon kan bli kvar, trots att läget är som svårast där. Enligt UD är det för riskabelt att evakuera.

Även här verkar UD mer alert. Hundratusentals har flytt landet. Det talas om värsta krisen i Mellanöstern på 20 år. Jag hörde på nyheterna i går att hatet mot västerlänningar eskalerar. En journalist berättade att hon och hennes team fick lämna en skola väldigt snabbt då stämningen blev mycket hotfull.

Det är som jag misstänker.
Våldet föder hat.
Hat mot allt som har med väst att göra.
Den utvecklingen är inte bra.
Det kan inte komma något gott ur detta.
Terroristerna lär få lätt att rekrytera nya adepter.
Jag tror att Israel har blivit fartblind.
Fattar de inte vad konsekvenserna kan bli
av aktionerna i Gaza och Libanon?

Saxat från SVT:

262 omkom i tsunami i Indonesien. Dödssiffran efter gårdagens tsunami på den indonesiska ön Java har höjts till minst 262. Omkring 160 personer saknas och 23.000 har flytt från sina hem. Två svenska barn saknas.

Det sägs att det finns svenskar med bland de omkomna, men de uppgifterna är tydligen inte bekräftade än. Personal från Sveriges ambassad i Jakarta har åkt till området, lite har UD lärt sig efter den stora tsunamin.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:56 FM | Google

17 juli 2006

Statsterrorn och terrorn oroar

USA har tagit på sig en storebrorroll och har fingrarna i alla syltburkar. Men när det gäller den nu uppblossande konflikten i Mellanösterna har de varit osedvanligt tama, rent av lama. Bush börjar väl längta efter att hans tid som president snart ska ta slut? Han har gjort sitt. Med råge.

Det är fortfarande myggor mot en elefant.
En obalanserad våg.
G8 har uttalat sig, lite lagom luddigt.

Saxat ur SvD:

Risken är att inte bara israeliska städer, palestinska områden och libanesiska mål sätts i brand, utan att Syrien dras in, i förlängningen även Iran, och att en växande vrede bland muslimer och araber leder till oroligheter och ytterligare terrordåd i västvärlden.

Den risken är ganska stor tror jag.
Det som händer nu när och spär på hatet och vreden,
som finns och alltid funnits hos alla parter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:29 FM | Kommentarer (6) | Google

16 juli 2006

Myggor och en elefant

Myggor och en elefant?

Sedan stridena började i Libanon har fler än 100 libaneser dödats och i Gaza 78 palestinier. På den israeliska sidan har nio soldater dödats och fyra civila och minst 40 skadats. I Libanon har minst 252 människor skadats.

Av antalet döda och skadade går det att dra paralleller med myggor och en elefant eller en skev våg.

– Det finns en reell risk för att andra länder blandar sig i konflikten, men å ena sidan så är tillfångataganden på och raketbeskjutning av ett annat lands territorium fullständigt oacceptabelt, å den andra sidan är bruket av militära medel av en sådan omfattning mot andra sidan också oacceptabelt, åtminstone inte proportionerligt, sade ryska försvarsministern Sergei Ivanov.

Att med stridsflyg beskjuta en flyktingkonvoj och döda elva barn och sju vuxna som försökte fly från det krigshärjade området är väl aningen overkill.

Det kan vara förståeligt att de svenska myndigheterna vill ha garantier från bägge parter innan de börjar evakueringen av svenskar i Libanon.

För att få slut på de ständiga konflikterna bör Israel återgå till 1967 års gränser. Låt Golanhöjden och södra Libanon blir demilitariserade zoner under en internationell fredstyrka. Utrym bosättningarna som bara har eskalerat. Låt de hundratusentals palestinerna som bor i flyktingläger som Sabra och Shatila få flytta hem igen. De heliga platserna i Jerusalem bör ställas under internationellt övervakning, dela staden i två zoner.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:58 FM | Kommentarer (1) | Google

13 juli 2006

Att vara journalist har sina risker

Israel går in i Libanon, det där med respekt för gränser och andra länders suveränitet saknas tydligen. Enligt libanesiska säkerhetskällor skadades fyra journalister.

Att vara journalist i vissa regioner, speciellt krigshärdar, har sina risker. Under de senaste 12 åren har fler än 1100 journalister dödats. De flesta har dödats under sitt arbete och andra bara för att de skrivit om sådant som den egna regimen inte tolererat. Pressfrihet råder inte i många av världens länder. Många journalister lever under ständigt hot och trakasserier.

Under år 2004 dödades 71 journalister, flertalet i Irak. Det finns många fängslade journalister, under 2004 var det 114 som rönte det ödet. Mycket siffror hit och dit, men enligt IAPA (internamerikanska pressförbundet) så är Colombia värst under åren 1988 - 2002 med 105 dödade journalister, men morden på journalister i Irak kanske tar över den siffran snart, om det inte redan är ett faktum?

Ändå fortsätter många oförtröttligt att fortsätta med att försöka få fram sanningar och skriva artiklar som är kritiska och objektiva, mot den egna regimen eller andra. De har min stora beundran.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:18 FM | Kommentarer (4) | Google

12 juli 2006

Bomber i Bombay och i Irak och Sommarregn i Gaza

Saxat ur DN.

Mitt i värsta rusningstid på tisdagen exploderade sju kraftfulla bomber på olika pendeltåg och perronger i Bombay. Minst 135 (siffran har reviderats till 190) människor dödades och över 250 skadades i attackerna, uppgav indisk polis.

Ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för dåden. Tydligen var det indiska inrikesdepartementet förvarnad om en förestående attack, men inte när och var.

I skymundan av denna tragiska händelse fortsatte Israel med sin operation Sommarregn i natt.

Saxat från SVT.

Minst sju personer dödades, varav tre barn, vid angrepp mot Gazaremsan i natt. Ytterligare 18 människor skadades, skriver Reuters. Ett trevåningshus sprängdes vid angreppet.

Israel påstår att anfallet riktades mot höga militära Hamasbefäl i staden Gaza för att "förhindra framtida angrepp". De tre barnen kanske ansågs vara potentiella terrorister? Eller menar Israel att lite spill i form av barn som dödas får man räkna med? Jag tycker inte att Israel är ett dugg bättre än dem de påstår sig bekämpa. Inte undra på att hatet närs i palestiniernas hjärtan. Jag fördömer både israelernas och palestiniernas terrordåd. Utav dessa kommer ingen fred att spira. Jag för egen del tror att denna offensiv som startade 28 juni 2006 var planerad, långt innan den soldat de säger sig söka kidnappades, det blev bara en bra ursäkt. Bara namnet ger mig dåliga vibbar. Sommarregn. Ett dödligt regn av granater.

Bomberna fortsätter att krevera i Irak. Attentatsvågen fortsätter i Bagdad oförtröttligt. Nu är det inte bara utlänningar och den inhemska polisen som är måltavla. Nu är det vanliga medborgare som dödas, varje dag dödas flera irakier. Det är shia- och sunnimuslimer som dödar varandra, irakier som dödar varandra. Hur nära är Irak ett inbördeskrig?

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 FM | Kommentarer (6) | Google

9 juli 2006

Personal ersätts med rörelselarm

Carema är en av de ledande privata producenterna av vård och omsorg i Norden. Jag läser på deras hemsida, "Caremas vision är att skapa en sjukvårdsmodell för framtiden".

Innebär denna modell att personal ska ersättas med rörelselarm? Jag fick ett mail som bad mig puffa för detta. Larm kan aldrig ersätta personal. Eftersom detta är ett ämne som är allmängiltigt så gör jag som mailskribenten ber mig, länkar till en protestlista hos demensförbundet.

Än har jag ingen anhörig som vårdas för demens, men jag inser att jag snart lär få det. Då vill jag att den personen ska få den bästa vården som finns. Jag tror inte det blir Carema Äldreomsorgs demensboende Opalgården i Huddinge eller dito hem i kommunen Carema driver.

Mer kritik mot Carema i Agenda SVT och i en artikel i Ljusnan.

PS. Att kommentera fungerar ej.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:35 FM | Google

8 juli 2006

Skillnader ökar mellan kvinnor

Skillnaderna i livslängd ökar mellan rika och fattiga kvinnor. Skillnaden i livslängd mellan rika och fattiga män minskar.

Saxat ur DN:

Det finns dock fortfarande stora sociala ojämlikheter i hjärtkärlsjuklighet och dödlighet vilket kan bidra till den stora ojämlikheten som syns i all dödlighet.

Tja, männen är norm när mediciner testas. Kvinnors symptom på hjärtinfakt är mer svårbedömda, men det borde läkarna ha lärt sig numera tycker jag. Men det finns nog mycket kvar av attityden, SVBK - sveda, värk och bränn-kärringar hos många i läkarkåren.

En annan faktor är att många låginkomstkvinnor som lever som ensamstående mödrar har det tuffare nu. Det lär inte bli mindre tuffare om Alliansen vinner. Däremot kommer kvinnor med hög inkomst, både ensamstående och gifta, kunna köpa hushållsnäratjänster - vilka ska öka om Alliansen vinner.

Gissa vilka som kommer att städa skit hos andra?
De som själva inte har råd att anlita dessa tjänster.
Skomakare, bliv vid din läst.

PS. Att kommentera fungerar inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:51 EM | Google

6 juli 2006

Lönesänkningskarusellen har startat

Teknikföretagen vill pressa ned lönerna i industrin med tyska metoder. Det gäller fler företag. Det har redan skett inom vissa branscher. Men kommer hyrorna att sänkas? Matkostnaderna? Mitt i detta kom Centern nu i Almedalen med ett intelligensbefriat förslag om green cards. De vill ge gröna kort till 20.000 om året. Men hallå! Vi har redan en stor arbetslöshet. Varför spä på den ytterligare? Skulle det genomföras skulle det i mina ögon ytterligare öka pressen på att sänka lönerna.

Sajten http://www.jobbjakt.se/ är bara en början. Sälj dig billigast för att få ett jobb. Dessutom, om den skulle granskas, misstänker jag att mycket av kontakterna resulterar i svartjobb.

BTW - det går fortfarande tyvärr inte att kommentera. Kanske först i nästa vecka enligt webhotellet. De ska analysera loggfilerna och försöka se vad det är i MT som suger kraft ur webservern så de måste stänga databasen. Nu har i alla fall en lösning gjorts så att anslagstavlan i guiden fungerar, förut låg den nere samtidigt när bloggen inte fungerar. Jag hoppas att de hittar boven i dramat. Jag testade att installera WP just for fun, men jag gillade inte gränssnittet och insåg vilket jobb det skulle bli att importera alla inlägg så jag lade ned projektet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:52 EM | Google

Plagiat och/eller lobbying

Vi måste ha väldigt slöa politiker eller helt enkelt okunniga, i alla fall kan jag få det intrycket när många riksdagsledamöter helt enkelt kopierar material av andra, exempevis text intresseorganisationer skrivit. Finns det dessutom inga källhänvisningar kan det vara fråga om brott mot upphovsrätten anser jag, såvida det nu inte rent av är ren lobbying – vilket inte gör saken ett dugg bättre. Det var inte små stycken som kopierats såg jag på TV. Varning kan flaggas för rena faktafel. En del motioner hade nästan bara några rader text skriven av riksdagsledamoten själv, resten var plagiat av andras texter.

Är det av ren slöhet är det en skandal. Är det av okunnighet, det vill säga att riksdagsledamoten inte kan skriva en hel motion med egna ord är en katastrof, lite mer begär i alla fall jag av de som sitter i riksdagen. Det är även en trovärdighetsfråga. Är det intresseorganisationen som skrivit merparten av motionen eller är det riksdagsledamoten?

Databasen Urkund används av skolor för att leta efter plagiat vid skolor och universitet. Nu kanske det är dags att anställa en person som sitter och kollar alla motioner mot denna databas?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:16 EM | Google

5 juli 2006

Valaffischer genom tiderna

Det var ganska roligt att kika på bildspelet på DN (syns i mitten på sidan) som visar hur de olika partiernas valaffischer har sett ut genom tiderna. Gissa vems affisch texten nedan tillhör? Kanske inte så svårt :).

SVERIGES KVINNOR!
En var som röstar på "arbetarepartiet", röstar för familjebandens upplösning, barnens förvildning, och sedernas förfall.

En intressant resa i tiden.
Hur var det nu med moderaternas nya stil som arbetarparti?

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:03 FM | Google

4 juli 2006

Folkpartiet kör en re-run

Vid förra valet gick det riktigt bra för Folkpartiet då de lanserade sin idé om prov i svenska för att bli svensk medborgare. Nu kör de en re-run och hoppas kanske att siffrorna skjuter i höjden, likt de gjorde då inför valet. Alliansen är inte riktigt med på noterna såg jag på TV, men de verkar låta honom hållas. Centern fick vika sig direkt, Maud lade sig platt. Men jag misstänker att Alliansen tänker låta Folkpartiet köra sitt race, bara för att få de där extra procenten, från väljare som är rasister eller i alla fall något ditåt, och sedan när valet är klart så lär Folkpartiet få lägga sig platt. Först då. Konspirationsteorier så det räcker. Men i krig och kärlek är allt tillåtet. Jag tycker dock att det var en stor besvikelse att Centern la sig platt, bara för att Alliansen skulle verka enad.

Enad är den inte tycker jag. Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet och säger sig vilja värna om låginkomstagare. Kristdemokraterna vill sänka skatterna för de med hög inkomst, samt skrota fastighetskatten - som ändå ofta "minskas" i och med att räntan för huslånen får dras av. Säg den hyresgäst som får dra av del av hyran. Låginkomstagare bor ofta i hyreslägenheter.

Update:
Det går bra att lova vitt och brett i Almedalen.
Allt för att locka väljare.
Alliansen börjar bli lite desperat är min känsla.
När löftena sedan efter valet ska synas,
det är då det blir intressant.
Men kanske tyvärr försent för oss vanliga låginkomstagare.
Att ta bort fastighetskatten skulle kosta runt 30 miljarder.
Hur ska det finansieras?
Låna, öka på utlandsskulden?
Dra in på välfärden i det svenska folkhemmet?

Som jag skriver i kommentarerna:
Sänkta hyror för hyresgäster får vi nog alla titta i himlen efter. Nu har Alliansen anammat KD:s idé. Men hur ska de finansiera 30 miljarder? Ta från de fattiga och ge till de rika? Inte lär det bli någon Robin Hood-variant, det vill säga tvärtom.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:51 EM | Kommentarer (2) | Google

19 juni 2006

Valaffischer

Det kommande valet har kommit lite i skymundan på grund av fotbolls-VM. Men snart så kommer väl stan att tapetseras med alla dessa valaffischer. Att inte Stockholms skönhetsråd inte agerar :-)? Hela stan kommer snart se ut som fan. Jag personligen tycker att dessa valaffischer förstör hela stadsmiljön.

Finns det verkligen någon som bestämmer sig vilket parti de ska rösta på genom att titta på en valaffisch? De ser ju nästan likadana ut allihop, byt bara ut ansiktet på personen eller partibeteckningen. Nej, strunta i affischerna i år och skänk pengarna till Rädda Barnen eller annan verksamhet som gör störrre nytta.

Det räcker med väl valstugorna och alla annan information som fullkomligen sköljs över en via TV och press. Om partiledarna nu känner att de bara MÅSTE få se sitt eget ansikte för att stärka sin självbild, så sätt in en annons i tidningarna istället.

När valet är över brukar det ta orimligt lång tid innan alla valaffischer är borttagna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 FM | Kommentarer (1) | Google

16 juni 2006

Sluta flytta runt Europaparlamentet

Har du skrivit på listan? Flyttkarusellen av EU-parlamentet kostar enorma summor pengar och ter sig som ett skämt för en vanlig lekman. Tolv veckor om året ska det vara aktiviteter i Strasbourg. Det är Franrikes ståndpunkt.

Sex långtradare med kontorsmaterial kör varje månad till Strasbourg, ungefär tre tusen personer åker med, förmodligen inte i lastbilarna :), utan i lite dyrare transportmedel. Från parlamentet i Luxemburg kör två långtradare med kontorsmaterial och cirka 200 person åker till Strasbourg.

Det kostar Europas skattebetalare ca 200 miljoner euro/år att flytta parlamentet mellan Bryssel/Belgien och Strasbourg/Frankrike....Deltagardemokrati. Artikel 47 om deltagardemokrati i den föreslagna konstitutionen för Europa, som EU-kommissionen ställt sig bakom, bygger på att man vill få medborgarna i den Europeiska Unionen mer aktiva och delta i debatten om de europeiska frågorna. Därför startar vi nu ett medborgarinitiativ för att samla ihop en miljon underskrifter för att få ett slut på slöseriet av skattebetalarnas pengar.

EU-parlamentet borde ligga i Bryssel. Lägg även ned parlamentsbyggnaden i Luxemburg. Lägg ned parlamentet i Strasbourg. Varför ska Frankrike envisas med att denna flyttcirkus ska fortsätta enbart på grund av prestigeskäl. Det är inget som gynnar EU-medborgarna.

Vad gör du Göran Persson
för att stoppa detta slöseri?
Förmodligen ingenting.
Bugar, flinar och bockar bland
de övriga regeringsmedlemmarna.
Vid mötet i går togs inte ens denna fråga upp
hörde jag på nyheterna i morse.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:50 FM | Kommentarer (4) | Google

13 juni 2006

Expressen griper in

Jag vet ju inte riktigt om det enbart är Expressens förtjänst att de tre vännerna ska få fortsätta att leva ihop som de gjort i över 30 år. Det var nog mer att politikerna fick stora darren av att ett beslut, som de trodde skulle passera oförmärkt förbi, uppmärksammades så stort.

Men jag är glad att de får fortsätta leva tillsammans, som de alltid gjort. Hoppas det blir så och att det inte bara är fagra löften från politkerna för att det ska se bra ut i pressen.

Det skulle sparas pengar och skatten skulle sänkas, givetvis är det en ekvation som innebär att någon eller några drabbas.

Att de ofta är de som inte kan sätta något emot som drabbas är givet. Men hur många liknande fall förekommer det inte i tysthet? Där "Expressen inte griper in". Där de anhöriga inte får respons? Där de drabbade inte kan göra sin röst hörd?

Tidningarna väljer vad de vill skriva om, vad som kan tänkas sälja. De tre hade tur. De drog en vinstlott, men nitlotterna finns det fler av.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:49 FM | Kommentarer (2) | Google

30 maj 2006

Centern backar angående kärnkraften

Precis som väntat. Centern tar avstånd från sin tidigare ståndpunkt. Ordet avveckla kommer inte längre finnas i Centerns vokabulär. Alliansen applåderar, speciellt Folkpartiet som vill utveckla kärnkraften och har inga avsikter att backa på den punkten. Hur de nu ska sy ihop detta vete sjutton? En borgerlig överenskommelse kan det inte anses som tycker jag.

Saxat från SVT.

En borgerlig överenskommelse om energipolitik skulle vara "fullkomligt historisk" menar moderatledaren Fredrik Reinfeldt.
– Det är ett extremt viktigt steg som Maud nu öppnar för, säger han till TT.

Jag förstår inte på vilket sätt en borgelig överenskommelse om energipolitik skulle vara fullkomligt historisk?

Centerns tidigare energipolitiska samarbete med socialdemokraterna och vänsterpartiet över blockgränserna var däremot mer fullkomligt historisk i mina ögon.

BTW - underhållsarbete ska utföras på webhotellet i eftermiddag. Bloggen kommer antagligen att kunna laddas statiskt, men inga inlägg kommer nog inte att kunna göras mellan kl 17:30 och kl 19:00, då det är databasservern som det ska skruvas på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:05 EM | Kommentarer (1) | Google

29 maj 2006

Bild- och namnpublicering

Aftonbladet publicerade namn och bild på våldtagen 13-åring, läs gärna artikeln på Resumé.

Frågan är om inte flickan fortfarande befinner sig i ett trauma och inte är medveten om vad hon gör.

Jag är glad att webbupplagan i alla fall inte lägger ut bild och namn i skrivande stund. Men i morse vetesjutton om det inte fanns utlagt? Fler som noterade detta?

Hur som helst. Jag är skeptisk till bild- och namnpubliceringen i den tryckta tidningen. Jag tvivlar på att flickebarnet förstår vilken genomslagskraft den har.

Andra bloggar om:
,

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:59 EM | Kommentarer (2) | Google

Var kommer all ondska ifrån?

Snövit och den elaka styvmodern. En saga jag ofta läste när jag var liten. Men det var ju bara en saga och dessutom slutade den lyckligt.

Nu har det varit mycket ond bråd död med styvföräldrar inblandade och inget fall har slutat lyckligt. Jag orkar inte ta till mig all ondska som exponeras.

Bobby och nu senaste den tragiska händelsen i Västerhaninge. Jag lider med de drabbade och deras anhöriga. Jag tycker nog att kvällspressen "suger" ut allt vad de kan om denna tragiska händelse, likt de gjorde med Bobby.

Det påstås att mannen har sökt hjälp. Men alkohol och anabola steroider, samt kanske även Rohypnol, är ingen bra kombination och det tror jag INGEN är omedveten om, inte ens de som misbrukar dessa medel.

Jag vet inte om rättsmedicinsk vård hade räckt till i detta fall. Det vet ingen och tyvärr lär inget facit kunna uppvisas.

Men sedan psykiatrireformen infördes verkar inte den rättsmedicinsk vården fungerat som tänkt. Det finns faktiskt folk som måste låsas in, med eller mot sin vilja – för att skydda sig själv och andra.

Nedrustningen av psykvården har pågått i decennier, men accelererade efter den så kallade psykiatrireformen som genomfördes på 90-talet. De senaste 20 åren har antalet vårdplatser halverats.

Anders Milton, regeringens psykiatrisamordnare, menar på att mera resurser behövs. Dagens understatement skulle jag vilja påstå. De har sagt i många år att mera resurser behövs, men vad händer? När mediebruset tystnar och drevet slutat gå? Kommer det att hända något eller är det bara smalltalk?

Jag har tidigare skrivit om detta:

Psykiatrireformen

Psykiatrireformens fel?

Psykvårdslag i onödan?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:27 EM | Kommentarer (4) | Google

23 maj 2006

Flexicurity - den danska modellen

Centerns förslag att skrota anställningstryggheten för de unga kan de stoppa upp i .....! Var jag diplomatisk nog?

En LO-rapport har precis kommit som jag än inte sett något om i nyhetsrapporteringen. Vad kan det bero på? Gissa en gång. Det talas om att media är vänstervridet. Jag vet inte vilket parti journalister i gemen röstar på och det är oväsentligt. För vilka äger merparten av media i Sverige? De som äger, de bestämmer. De anställer redaktionschefer som de "styr", ingen kan få mig att tro något annat.

"Tryggare på andra sidan sundet? – Om flexicurity i Danmark", du kan läsa om rapporten här. Jag tycker att centern kanske ska detaljstudera rapporten och kanske förstå att skrota anställningstryggheten för de unga inte är rätt modell.

Det jag oroar mig för är att om centern nu vill skrota anställningstrygghten för de unga, vad är det som säger att inte Alliansen kommer att sträva efter att skrota anställningstryggheten för alla arbetare?

Andra bloggar om:
, , ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:52 EM | Kommentarer (4) | Google

19 maj 2006

Leijonborg, ta av dig kappan!

Jag har alltid ansett att Lars Leijonborg alltid vänt kappan efter vinden. Han är ursprungsbilden för en populist i mina ögon. Men det är min personliga åsikt och den står jag för.

Han var väldigt snabb och hård i sin kritik mot den socialdemokrat som sänt ut anonyma mail till Reinfeldt, helt okey. Jag tycker att den personen gjorde fel och han måste ha fått ett hjärnsläpp av stora mått. Man skickar inte förtalsmail och allra helst inte anonymt, dessutom via jobbet.

Marita Ulvskog var snabbt ute och bad om ursäkt:

– Det är viktigt för oss att markera att detta är oacceptabelt. Jag beklagar det djupt. Det här är inte en stämning som finns i partihögkvarteret. Tvärtom.

Göran Person bad Reinfeldt om ursäkt. Han som skrev mailen bad om ursäkt.

Lars Leijonborg har i dagsläget ingen avsikt att be om ursäkt för vad hans partikamrater skrivit på sina bloggar, lyssna på detta här (kort livslängd på denna länk).

Enligt DN:

– Jag tycker det rimliga är att varje människa har ansvar för sina egna handlingar, de får först och främst själva ta det ansvaret. Det är ett problem att rykten och förtal förekommer, anser han.

I samma artikel säger Leijonborg:

– Däremot går detta inte alls att jämföra med den anställde på socialdemokraternas partikansli som hittade på saker för att svärta ner en politisk motståndare. Den jämförelsen håller inte alls, säger Lars Leijonborg som anser att socialdemokraterna nu försöker krama mesta möjliga ur det som skett.

Hur vet han att det var ett påhittat rykte från just mailskribenten? Att just han hittade på dem? Dessa rykten har även jag hört på mailinglistor, men jag skulle aldrig skriva om det på bloggen. Jag hör många rykten om kändisar, kungen och politiker, men normal mailinglistpolicy är att det som skrivs på listan stannar på mailinglistan. Ett rykte är ett rykte och det bör tas med en nypa salt. Ibland är de sanna och ibland är det bara skitsnack och förtal.

För i världen satt folk i rökrummen på jobbet eller i andra sällskap och skvallrade, en del förde sedan skvallret vidare - men spridningen var tämligen långsamt jämfört med hur det är numera. Då nåddes ett fåtal av ryktesspridningen. Nu när Internet finns kan ett rykte spridas mycket snabbt och färdas långt. När det väl finns utlagt är det svårt att få bort det. Ettorna och nollorna lever sitt eget liv på nätet.

Jag tycker att Lars Leijonborg ska ta av sig kappan, för en gångs skull, och be om ursäkt å partiets vägnar. Han är partiledare.

Andra bloggar om:
, ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:49 EM | Kommentarer (1) | Google

17 maj 2006

Varför försvarar HSB Danielsson?

Socialdemokraterna måste göra sig av med Lars Danielsson. Som det är nu är han bara en belastning för partiet. Lars Danielson tjänar 81.500 i månaden och med den lönen borde han inte hålla på med sina charader. Minns. Minns inte. Minns lite. Minns fel. Ändrar sig hit och dit, som en båt i sjönöd som bara driver omkring.

Jag brukar inte påpeka folks utseende, men han ser ut som en otrygg hundvalp i fejan. Ögonen kollar jag oftast in på människor. De som flackar med ögonen känns inte pålitliga och det är precis vad Lars Danielson gör titt som tätt, speciellt när han blir lite pressad. VaFan, med den lönen borde man ha lite mer driv och stake i sig. De övriga statssekreterarna i regeringskansliet har i dag en månadslön på 73 500 kronor. Bara det retar upp mig till vansinne. Finns det verkligen någon anledning till att de ska ha så mycket betalt?

Jag var i Thailand när Laila Freivalds försvann från sin post, så jag har ingen bakgrundshistoria (men det verkar som hon själv tagit beslutet, men jag undrar lite varför HSB så hårt försvarar Lars Danielson. Det kommer med all sannolihet innebära missnöjesröster som i värsta fall tillfaller Alliansen och dess partier.

BTW - är det inte dags att Han Som Bestämmer utser en efterträdare, någon som inte är godsherre utan någon som har kvar rötterna från arbetarklassen. Göran Perssons väg har varit lång och jag tror att han har tappat lite av gnistan och dessutom fingertoppskänslan av vad en vanlig arbetare vill, behöver och kan kräva av ett arbetarparti.

Gör något! Annars förlorar socialdemokraterna valet och det vore en katastrof. Alliansen skulle åka in på ett bananskal och jag bara anar vad som i så fall kommer att ske de närmaste fyra åren. Intet gott i mina ögon.

Nu finns det bara ett alterativ - rösta på VP - om inte sossarna agerar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:53 FM | Kommentarer (9) | Google

13 maj 2006

Skotten i Ådalen ekar fortfarande....

Men alla hör inte ekot eller vill inte höra...

I morgon är det 75 år sedan militären öppnade eld mot ett demonstrationståg i Lunde. Fem dog, en kvinna som var åskådare och fyra män som gick med i tåget.

I B.s familj är denna dag en speciell dag för B.s gamla pappa som varit skolkamrat med en av männen som dog.

Protester mot lönesänkningar och strejbryteri och militären kallades in. Hur många av er unga har läst om denna speciella dag? Hur många förstår hur viktig den blev för Sveriges framtida politik?

Den svenska arbetsmarknaden är en av de minst konfliktdrabbade i Europa. Det är bra. Men det betyder inte att facket inte behövs eller har spelat ut sin roll.

Svensk Näringsliv driver en process (med EU-rätten som en murbräcka) för att kraftigt urholka strejkrätten, samtidigt drivs en kampanj om att fackets rätt till stridsåtgärder ska begränsas. Men varför? Med tanke på det jag skrev ovan.

Glöm aldrig skotten i Ådalen. De är av stor historisk betydelse. Nu när alla skyller på terror och terrorism röstade riksdagen igenom ett förslag att militären åter ska kunna ställas under polisen befäl.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:12 EM | Kommentarer (7) | Google

11 maj 2006

Om Bobby och en uppmaning att stoppa förhandlingarna med Rumänien om inträde i EU på grund av behandlingen av barnen på barnhem, vilket åter igen är aktuellt.

Bloggens hitintills längsta rubrik misstänker jag.

Bobbys öde har berört mig så mycket att jag faktiskt inte har kunnat skriva om det. För mig är det som hänt så obegripligt, så ofattbart och inget barn ska behöva uppleva det som Bobby fick göra och vilket till slut ledde till hans död. Jag har bara inte funnit orden, inte kunnat formulera dem heller för den delen.

Det har startats en kampanj som vill hedra Bobby. Sänd ett SMS (fungerar ej med Telenor/Vodafone) till 72900 och skriv ordet bris. Då skänker du en röd ros till Bobbys begravning och pengar till BRIS, kostnad 50 kronor.

Ett annan variant skriver V som i Vendettanbettan om och uppmanar alla att sätta på sig säkerhetsnålar i kors, se bild nedan.

ALLA BARNS SÄKERHETSNÅL

Det finns fler barn som far illa i välfärdslandet Sverige. Det har serien på fyran "Det handlar om ett barn" påvisat. För mig intet nytt under solen, med jag hoppas att programmet har setts av andra som inte har förstått att problematiken finns eller inte velat se, höra eller säga något om den, likt apan som håller för ögonen, munnen och öronen.

Stöd Rädda barnen via ett SMS till 72105, skriv BARN och du skänker 50 kronor eller bidra med en månadspeng, läs mer om den på Rädda Barnens hemsida.

Jag kommer att tänka på detta nedan, det hör lite samman med det allt jag orerat om ovan. I dag blev det mycket ovan och nedan, jag ber om ursäkt – det är mer för att underlätta för er som läser att hänga med i mina funderingar, som ibland tar sig fram på sina egna vägar.

Rumänien förhandlar om medlemskap i EU. Jag tycker inte de ska få det förrän de respekterar allas rätt till en mänsklig behandling, även barn – nu är barnhemsbarnen i Rumänien på tapeten igen.

För många, många år sedan satt jag och förfasades över hur barnen hade det på rumänska barnhem när det togs upp av media. Inte bara jag, utan flertalet i västvärlden. Det var en stor skandal. Jag såg bilder på barn som låg helt hjälplösa och som det kröp massor av myror på och flugor besvärade barnen på ett sätt som måste varit olidligt. Med all sannolikhet fanns det kackerlackor, råttor och annat otyg, som kröp fram under de mörka timmarna och förpestade livet för de hjälplösa barnen, som ofta var fjättrade vid sina sängar.

Situationen för barnhemsbarnen har tydligen inte förändrats speciellt mycket under alla dessa år.

I 18 månader har den amerikanska människorättsorganisationen Mental Disability Rights International undersökt situationen på rumänska barnhem. I dag presenterade de sina fruktansvärda slutsatser. Förhållandena på vissa av hemmen är "ohyggliga".

Jag såg det på nyheterna i morse men hittar ingen länk, men Expressen har tagit upp det och även så Aftonbladet.

Må det bli en folkstorm igen. Det blev det förra gången, men inget hände. Det blåste en stormvind, men den mojnade och, så som oftast sker, när vinden försvann helt "glömdes" det hela bort helt och hållet. Men nu när Rumänien vill in i EU finns all möjlighet för EU att påverka till en förändring, hoppas jag. Alla EU-länder kanske inte tycker att det är så viktigt, men jag hoppas verkligen att våra svenska representanter trycker på och givetvis flera från andra länder.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 EM | Kommentarer (2) | Google

7 maj 2006

Stiftelsen Den Nya Högern

Lite intressant läsning på kvällskvisten,
nu när ni kommit in från solen.
För ute i första riktiga sommardagen
hoppas jag verkligen ni alla har varit.
I alla fall ni som har möjlighet.
Det finns en del som inte har den förmånen,
utan är fast i sin lägenhet exempelvis på grund
av funktionshinder.

Stiftelsen Den Nya Högern

Andra bloggar om:
// Annica Tiger

Annica Tiger 4:35 EM | Kommentarer (1) | Google

6 maj 2006

Låt arbetsrätten bli den stora valfrågan

Saxat ur dagens ledare i Aftonbladet.

Det har snart gått två år sedan Fredrik Reinfeldt i en intervju för LO-tidningen slog fast att det inte behövs någon revolution av den svenska arbetsrätten. "Den svenska arbetsmarknaden fungerar bra", sa moderatledaren.

Ett annat uttalande vid moderaternas förra partistämma:

Vid partistämman förra året deklarerade Gunilla Carlsson att hon numer är "kollektivavtalsfantast", och partistyrelsen avvisade kraven på att nu göra utländska avtal giltiga i Sverige.

Ledarskribent misstänker och det gör jag också att högerblocket inte vill att arbetsrätten ska bli en het valfråga.

Men hur ska det gå att undvika? Ett parti som kallar sig det nya arbetarpartiet ska givetvis värna om arbetsrätten, eftersom de sägs företräda oss arbetare.

Men numera är det andra toner. Det är inte ett dugg förvånande för i årtionden har borgerlighetens speciella hatobjekt varit anställningstrygghet, fackets förhandlingsrätt och kollektivavtal.

I torsdags beslutade riksdagens arbetsmarknadsutskott att ställa sig bakom regeringens förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd, LAS. I korthet går det ut på att föra samman olika lagreglerade tillfälliga anställningsformer till en. En förenkling, samtidigt som möjligheten att träffa avtal som är anpassade till varje bransch blir kvar. Den som har ett tillfälligt arbete ska snabbare än i dag få företräde till nya jobb. Det är viktigt inte minst för den halva miljon svenskar – många unga och de flesta kvinnor – som i dag har tillfälliga anställningar.

Till detta säger de borgerliga partierna nu bestämt nej. Beslutet ska rivas upp efter ett regeringsskifte. Det lovade de fyra allianspartierna i går. Tanken att låta parterna på arbetsmarknaden reglera anställningsformerna i avtal beskrivs som "märklig".

Hur kan de tycka att det är märkligt? De personer som i åratal sprungit på springvik och jobbat timmar tycker nog att det är ett bra förslag. Men vad bryr sig moderaterna om vad arbetarna tycker?

Alliansen anser att det ska bli möjligt att helt gå runt den arbetsrättsliga lagstiftningen. Vad ska vi då ha en arbetsrättslig lagstiftning till? Vart finns kollektivavtalsfantasterin nu? Vad är det som gör att moderatledaren inte tycker att den svenska arbetsmarknaden inte fungerar bra nu?

Centern, av alla, vill avskaffa anställningsskyddet för de yngsta. Unga ska väl ha lika stor anställningstrygghet som alla andra. Det finns något som heter provtjänstgöring, har centern missat det? Funkar det inte så blir det ingen tillsvidare anställning.

Jag och många andra arbetare vill inte ha ökad otrygghet i arbetslivet. Det är inte den gemensamma lösningen på arbetslöshet och utslagning, såsom Alliansen tycks tro. Tvärtom.

Låt denna fråga som Alliansen försökt undvika bli en stor fråga inför valet.

Då kanske moderaternas nya fasad som
det nya arbetarpartiet rämnar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 EM | Kommentarer (4) | Google

5 maj 2006

De blåa ljuger så de blir blåa även i fejan

Rött eller blått, vad föredrar du?

Nu menar jag inte färger på kläder eller husgeråd. Det är ingen tvekan om att, även om det borgerliga blocket kallar sig för en allians, att moderaterna som största parti kommer att leda alliansen och därmed med all sannolikhet få igenom sina krav.

Det många har glömt är att det var dåvarande högerparti (nu moderaterna) som i slutet av 1800-talet gjorde allt de kunde för att stoppa allmän rösträtt. Det kan jag förstå, varför skulle (i deras ögon) kreti och pleti kunna rösta och därmed få chans att påverka? Högerpartiet var starkt emot 8-timmars arbetsdag på den tiden. Det är förståeligt, sett med blåa ögon. Att arbetarna bara skulle jobba åtta timmar om dagen. Vilken katastrof!

A-kassan
Rött
- inga förändringar.

Blått
- vill sänka rejält. Moderaterna vill att a-kassan ska begränsas till 300 dagar, de första 200 dagarna ska ersättningen vara 80 %, sedan ska den sänkas till 70 % och när de 300 dagarna är slut ska de arbetslösa övergå i någon form av "jobbgaranti" och ersättningen sänks radikalt till 65 % i ersättning. Vem kan leva på 65 %? Jag misstänker att moderaterna tror att alla som lever på a-kassa är slöa och inte söker jobb. Så är inte fallet.

Föräldraförsäkringen
Rött
- vill höja taket.

Blått
- vill försämra föräldraförsäkringen till 75 %, moderaterna vill även förkorta föräldraledigheten till 12 månader.

Sjukförsäkringen
Rött
- vill höja taket.

Blått
- vill sänka taket och ersättningen till 70 %. Det mumlas om en andra karensdag. De vill ge arbetsgivaren rätt att kräva sjukintyg från 1:a dagen. De vill ha dyrare trafikförsäkring. Lågvattensmärket är att de vill sänka förtidspensionärernas ersättning till 60 %.

Skatterna
Rött
- har höjt grundavdraget för låg- och medelinkomsttagare.

Blått
- vill avskaffa skatteavdrag för a-kassa, fackavgift och övriga avdrag. Sänkt skatt för hushållstjänster, pigdebatten går igen. Vill sänka inkomstskatterna med 37 miljarder, vart de nu hade tänkt att de pengarna skulle tas ifrån. Det har pratats om att de vill sälja ut de statliga bolag som generar vinst till statskassan och det tycker jag är väldigt kortsiktigt tänkt – vart ska pengarna tas ifrån? Moderaterna vill avskaffa förmögenhetsskatten.

Summa summarum. Moderaterna vill kalla sig "det nya arbetspartiet". Undra vilka arbetare de i så fall skulle företräda? Moderaterna vill spara på arbetslösa och sjuka och samtidigt sänka förmögenhetsskatten. Ren och skär klasspolitik.

Snälla moderaterna - bekänn färg och sluta kalla er för "det nya arbetspartiet". Ni är blå och mörkblåa och kommer inte att förbli något annat trots att ni försöker "ljuga" så ni blir blåa till och med i fejan.

Låt er icke förföras.
Rösta rött.
Blått går bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:07 FM | Kommentarer (18) | Google

30 april 2006

Idel ädel adel

De Fyra Stånden:
adel, präster, borgare och bönder.
Är det så mycket annorlunda nu?

Grattis till Anders i Gävle på 60-årsdagen
och detsamma säger jag till Anna i Haparanda.
Ett fyrfaldigt leve, må ni leva i 100 år.

Att en annan viss person fyller 60 år i dag ger jag fullständigt sjutton i. Snacka jag är less på allt spektakel som har varit och pågår just nu bara för att kungen fyller 60. Jag antar att det är vi skattebetalare som får stå för fiolerna, när alla andra monarker och fint folk ska festa loss ikväll.

Tänk om det fanns en möjlighet att få gå ur monarkin, likt det finns en möjlighet att avsäga sig tillhörighet till den svenska kyrkan. Förr var det än mer viktigt, då staten och kyrkan inte var skilda åt.

Jag vill ha en blankett att fylla i och avsäga mig rollen som kungens undersåte.

Kungar och drottningar hör sagor till
och har inget i ett modernt samhälle att göra.

Update:

Synd att det bara är på låtsas.
Men Annas idé var faktiskt strålande.

Andra bloggar om: och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:18 EM | Kommentarer (5) | Google

29 april 2006

Moderaterna är INTE ett arbetarparti

Jag såg en annons i en av kvällstidningarna i går som fick mig att gå i taket. Jag fotograferade av annonsen och resultatet ser ni nedan.

Moderaterna är inte ett arbetarparti och kommer aldrig att bli det, hur mycket de än försöker påskina att de är det.

Arbetarparti? Moderaterna är inte ett arbetarparti och kommer aldrig att bli det, hur mycket de än försöker påskina att de är det.

Jag tycker det är smaklöst att använda 1:a maj demonstrationerna som argument för att rösta på moderaterna. Det tyder på att de inte kan sin historia.

Varför firas första maj? Wikipedia om 1:a maj.

I annonsen är rubriken:

Efter 115 år av demonstrationer är det dags att någon lyssnar

Första raden tyder på att de inte läst på sin historia:

Att Sveriges arbetare år efter år ska behöva gå ut och demonstrera kan tyckas en aning märkligt.

De skriver:

Någon borde fråga sig om socialdemokraterna verkligen är ett parti som värnar om de som arbetar.

Ja, fråga kan man ju alltid göra men jag tycker att moderaterna definitivt inte är ett parti som värnar om de som arbetar, än mindre de som är arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade med flera.

Det ska löna sig att arbeta. Ja, det kan jag hålla med om. De skriver:

Att som undersköterska eller vaktmästare få behålla 1000 kronor mer i månaden gör stor skillnad.

Men inget om hur mycket de som tillhör moderaterna kommer att få behålla i månaden, de som inte är arbetare, utan låter kapitalet arbeta åt dem och arbetarna för dem. Hur ska dessa skattesänkningar finansieras? Ska folkhemmet nedmonteras? Ska de där 1000 kronor extra i månaden gå till att skaffa sig privata sjuk- och pensionsförsäkringar?

Sverige behöver helt enkelt ett nytt arbetarparti – nya moderaterna.

Vad säger de gamla moderaterna om detta? De blå, mörkblå som aldrig tidigare visat något större intresse för arbetarnas väl och ve, utan mantrat skattesänkningar har varit det som prioriterats.

Valfläsk som luktar illa, det har redan surnat och börjat mögla. Dessutom en hädelse mot 1:a majtraditionen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:02 FM | Kommentarer (8) | Google

19 april 2006

Vapenskrammel oroar

Bush utesluter inte kärnvapen i Iran.

Nu får han väl ta och kamma sig lite. Det är lite magstarkt att börja hota med kärnvapen. Ska Bush bli den som utlöser tredje världskriget?

Saxat ur SVT:s nyheter i morse:

– Vi vill lösa denna fråga med diplomati och vi anstränger oss för att göra det, sade USA:s president Bush efter ett stormaktsmöte i Moskva i går med anledning av Irans vägran att lägga ner sitt atomprogram. Bush sade vidare att han ska samtala med Kinas president som besöker USA i veckan och gav också beskedet att han inte utesluter kärnvapen om diplomatin misslyckas.

Varför så bråttom? Låt diplomatin ha sin gilla gång. Bush bör tänka sig för med tanke på Irak-kriget. Iran kanske inte alls tillverkar atombomber utan vill bara ha kärnkraft som andra länder har. Bevis sades det finnas gällande Irak. Bevis som senare visade sig vara fabricerade och falska. Att Saddam är borta är bra, men inte har det medfört lugn och ro för Iraks medborgare.

BTW - så varför ska bara vissa länder få ha kärnkraft och andra inte? Jag vet inte om jag litar mer på Bush än på Irans ledare.

Oljepriset lär stiga rejält i sommar.
Var beredd på över 13 kronor litern.
Tacka Bush delvis för det.
Det roliga är att det slår
tillbaka mot honom, för det
amerikanska folket vill ha bensin,
billig bensin – vilket de är bortskämda med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:10 FM | Kommentarer (5) | Google

11 april 2006

Sprickor i alliansen

Den heliga borgeliga alliansen bara ett spel för gallerierna? De verkar inte vara så eniga som de vill framstå.

Från TV4:s nyheter.

Borgerlig spricka efter fp-utspel. Ännu en konflikt har blossat upp i alliansen efter att folkpartiet nu kräver att den kritiserade lärarutbildningen görs om i grunden.

Det har gått så långt att Centern anser att det är dags att reglera alliansens agerande i en slags uppförandekod. Håhåjaja. Få tyst på allt och alla som på minsta sätt riskerar att förstöra alliansens image av ett enigt och starkt alternativ.

Det hemliga sällskapet Tornet samlar in pengar till moderaterna. Vadan denna hemlighetsfullhet? Det kallas privata donationer. Ja, men inte tror jag att det är faster Agda från Pajala som sänder in hälften av sin magra pension på brutto 10.400. Nej, det handlar nog mer om företags- och koncernchefer och andra rika knösar som vill ha ett regimskifte. Misstanken kan väckas att donationerna ges med en viss baktanke.

Ett sällskap vars medlemmar som belöning för sina donationer får träffa Fredrik Reinfeldt och den moderata partiledningen vid särskilda möten.

Ett gyllene tillfälle för lobbying av egna särintressen från donatörerna/donatörinnorna.

Jag kan fortfarande inte smälta att moderaterna kallar sig ett arbetarparti numera. Lite likt kejsarens nya kläder.

Det bådar dock gott att alliansen visar upp sina sprickor offentligt. Låt så ske fram till valet så vanliga människor vet vad de röstar på, i verkligheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:46 FM | Kommentarer (6) | Google

Ungmoderater vill legalisera prostitution

Representanten från Muf kallade prostitution för ett yrke. Jag blev mycket förvånad över ordvalet. Undrar om Rola Brentlin i Kronobergs län själv kan tänka sig att välja det yrket? Skulle ungmoderaterna där tycka att det var okey om syrran, morsan eller kompisen började "jobba" inom detta "yrke"? Snacka om att vara långt från verkligheten, ett tillstånd moderaterna i och för sig ofta befinner sig i.

Hörde på Smålandsnytt i morse.

Ungmoderaterna i Kronobergs län vill legalisera prostitution och upphäva sexköpslagen. Men när MUF-distriktets förslag kom upp på moderpartiets länsstämma i helgen möttes det av ett rungande nej.

Tur att det blev ett nej på stämman. Men hur resonerar de som ens kan komma med ett dito förslag att legalisera prostitution? Ska det bli ett yrke som arbetslösa kan få en anvisning till att söka? Varför inte legalisera knarkhandeln och spritsmugglingen också? Det kan ju bli ett "yrke". Ett välbetalt sådant också. Skämt åsido. Ingen 10-åring drömmer om att bli hora när de blir stora. De flesta som hamnar i denna sits missbrukar och behöver pengar för att finansiera missbruket.

Andra tvingas in på grund av stora skulder som de dragit på sig och ser ingen annan utväg. Jag tror inte att det finns många "lyckliga horor". Kanske i början, när kunderna består av affärsmän på Berns. Men säg den lycka som varar länge, ju längre "yrket" praktiseras, desto längre ned på stegen brukar vägen leda.

Jag anser att det tyder på en distans till verkligheten. Sexköpslagen gör det inte svårare att hjälpa prostituerade i en utsatt situation, om de nu menar att de riskerar att råka illa ut i sitt arbete – arbetsmiljöskador typ våldtäkt, rån, misshandel, tvång till att utföra sexuella handlingar de inte vill eller att skadas i underlivet av hårdhänta kunder. Detta fick de ingen hjälp med innan lagen infördes.

Sexköpslagen är menat att kriminalisera männen som köper sex. Visst, den är ganska tandlös. Hur många män har dömts? Inte många. De som dömts till böter har ofta bett att få böteslappen skickat till deras arbete. Slutsats, de har en familj hemma och vill inte riskera att frun eller sambon får reda på att de köper sex.

Meningarna är delade om hur lagen har slagit igenom. BRÅ (Brottsförebyggande rådet) anser att sexhandeln har minskat.

Den svenska sexköpslagen har kritiserats för att vara tandlös, för att den flyttar prostitutionen inomhus och gör de prostituerade kvinnornas situation än värre. Men de poliser och socialarbetare som arbetar närmast de prostituerade är eniga om att sexhandeln har minskat. Däremot gör lagens skrivning polisens arbete komplicerat.

SVTs Uppdrag granskning menar på att uddlös lag sviker de prostituerade.

Våldet mot de prostituerade är grövre än någonsin och missbruket tyngre. För fyra år sedan trädde sexköpslagen i kraft som skulle avskräcka kunderna, öka skyddet för kvinnorna och minska prostitutionen. Blev sexköpslagen inte mer än en ideologisk markering?...Sexköpslagen har skrämt bort de snälla sexköparna från gatan. De som finns kvar är ofta våldsamma eller perversa och de prostituerade tvingas ta kunder som misshandlar dem för att få ihop till dagsransonen av heroin.

Jag själv tror att sanningen ligger någonstans mittemellan dessa två åsikter ovan. Sexhandeln har flyttat inomhus, det är sannolikt sant och att sexhandeln på Internet är eskalerande är vederlagt. Trafficing är ett fenomen som tyvärr finns och skulle finnas även utan eller med sexköpslag.

Öka polisens insatser mot trafficing, spana på sajterna på nätet som säljer sex. På något sätt måste kontakter knytas och där kan poliserna ha en "öppning." Skärp straffen i sexköpslagen. Skärp straffen för hallickar.

Jag tror att många som prostituerar sig inte gör det frivilligt i slutändan och insatser måste öka för att hjälpa dem som vill komma ur den situation de hamnat i. De som missbrukar heroin och finansierar sitt missbruk med prostitution borde kunna erbjudas metadon eller liknande behandling, utan att riskera att bli utslängda från behandlingen – vilket många blir i dagens läge och det leder ofta till att en del dör av en överdos.

De unga flickor som säljer sina kroppar för att få snabba pengar till snygga trendiga kläder och en livsstil som de annars inte skulle ha råd med bör fångas upp, innan de börjar klättringen nerför stegen.

Det kallas för världens äldsta yrke.
Jag skulle vilja påstå att det är världens
äldsta förtryck och utnyttjande av människor.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:47 FM | Kommentarer (4) | Google

10 april 2006

Kritiserad fransk lag avskaffas

De som demonstrerat mot de speciella försämringarna av ungdomarnas anställningstrygghet har vunnit en delseger. Dock är en del oroliga över ordvalet som presidentens använde, "ersätter" och inte använde ordet "avskaffar". Bakgrunden kan du läsa om här.

Saxat ur SVTs nyheter 18.00-sändningen.

Det omstridda lagförslaget med regler för ungdomars anställning, CPE, som väckt stora protester i Frankrike de senaste månaderna, avskaffas. Det meddelade president Jacques Chirac i dag. I stället ska åtgärder vidtas för att mildra ungdomsarbetslösheten. Presidentens beslut grundades på "förslag från premiärministern och råd från ledarna i parlamentsmajoriteten".

I samma TV-sändning visades ett inslag om att de borgeliga ungdomsförbunden tycker att det är synd att Frankrike tog tillbaka sitt lagförslag och menar att minskad anställningstrygghet skulle ge fler ungdomar arbete. Mindre trygghet ger fler jobb anser de.

Samma dag som det franska förslaget dras tillbaka gjorde de fyra borgerliga ungdomsförbunden här i Sverige ett gemensamt utspel om att luckra upp arbetsrätten för unga. Det franska beslutet påverkar inte deras inställning i frågan.

Jag misstänker att borgarna inte bara vill försämra anställningstryggheten för de unga, inom sinom tid – om de vinner valet – kommer de att reformera hela arbetsrätten.

Vi måste värna om anställningstryggheten.
Det finns andra vägar att gå.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 EM | Kommentarer (2) | Google

4 april 2006

Finns det fler lik i garderoben?

Saxat från Wikipedia:
Samma dag som Tyskland invaderade Polen, 1 september 1939, går Sveriges statsminister Per Albin Hansson ut i radion och talar till folket. Genom detta tal slår Hansson fast Sveriges officiellt neutrala ställning.

Medborgare! Det förfärliga som vi i det sista hoppats att världen skulle förskonas ifrån har inträffat. Ett nytt stort krig har brutit ut. Vi ha att konstatera detta ohyggliga faktum och det tjänar bra litet till att försöka giva uttryck åt den sorg och fasa vi känna vid tanken på vad detta kan föra med sig av vånda och ve för en redan förut sargad och pinad mänsklighet.

För oss svenskar gäller det nu att med lugn och beslutsamhet endräkteligen samlas kring den stora uppgiften att hålla vårt land utanför kriget, att vårda och värna våra omistliga nationella värden och att på bästa sätt bemästra den onda tidens påfrestningar.

Men hur var det med en inofficiella inställningen i samlingsregeringen som bildades under åren 1939 till 1945, en blandad kompott, med både borgare och socialdemokrater.

Saxat ur DN:

Den svenska följsamheten till krav från Nazi-Tyskland har kommit i ljuset som en del av ett forskningsprojekt som ingår i den satsning på historieforskning som regeringen tog initiativ till för sex år sedan.

Tyskarna tilläts att använda Sverige som ett transitland. Många officiella personer sympatiserade med nazisterna. Gustaf Adolf sympatiserade med nazisterna. Nu visar det sig att de tyska raslagarna tillämpades av Svenska kyrkans präster i deras roll som lysningsförrättare, på inrådan av UD. Finns det fler lik i garderoben?

En skamfläck i svensk historia. Ja.
En eloge till de präster som inte ställde upp på detta.

För att dra några paralleller med nutiden. Vi har fortfarande "raslagar", men inte på pränt och inte ratificerade. Men de finns i vardagen. Invandrare får inte komma in på krogen. De med icke svenskklingande namn har svårt att få jobb och många byter efternamn till ett mer svenskklingande, vilket jag tycker är tråkigt att de behöver gå så långt. Sitt namn ska och bör man vara eller kunna vara stolt över. Invandrare dras över en och samma kam, fast de alla är olika individer – precis som alla vi andra. Invandrare har svårt att få lägenhet, men ringer en infödd svensk till samma bostadsföretag finns det lägenheter lediga hux flux. Invandrare övervakas oftare av butikskontrollanter. Listan kan göras lång.

Inte undra på att det finns risk för ett
utanförskap som inte är positivt, utan
förstärker och underlättare för de mörka krafter som finns.

Andra bloggar om: och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:45 FM | Kommentarer (3) | Google

1 april 2006

Den som står i skuld är icke fri

"Den som står i skuld är icke fri", är ett bevingat uttryck som statsminister Göran Persson myntat.

Han måste verkligen har gjort en kovändning, med tanke på det hus och de stora ägor han och hustrun köpt. Där lär han stå i skuld. Länge. Men jag hoppas han inte valt amorteringsfritt :-).

Jag hörde att Danmark numera är helt skuldfria. De har betalat av sin statsskuld. Tänk om vi också kunde beta av statsskulden lite snabbare.

Rapporter kommer om att statens finanser är goda och överskott beräknas, som inte är intecknade för reformer eller annat. Ta av det överskottet och betala av statsskulden lite.

Enligt Riksgäldskontoret:

Statsskulden är 1293 miljarder kronor enligt Riksgäldskontorets senaste beräkning från den 28 februari, 2006.

Hur som haver. Borgarna kommer till ett dukat smörgårdsbord, om de nu vinner valet. Tyvärr lär smörgårdsbordet vara rensat och tomt när de är klara.

Jag fattar inte hur borgarna kan vara i majoritet. Vad tänker folk på? Har de kort minne? Eller är det så att många inte minns hur det var förra gången de lyckades knipa åt sig några år vid makten. De blev inte omvalda. Det säger en hel del.

Varför minskar vänsterpartiet? Gudrun kom tillbaka och höj siffrorna över 10 procent. Som det är nu är det en katastrof. Vart tar de vägen, de som tidigare röstat och sympatiserat med vänstern?

Borgarna får inte vinna valet.

Jag gillar inte sossarna,
men det finns inget annat alternativ.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:36 EM | Kommentarer (7) | Google

31 mars 2006

Moderna tiders skampåle

Nu på morgonens TV-nyheter diskuterades det som jag skrev i natt. Den moderna tidens skampåle kallade de fenomenet. Hur upplever sambon och barnen det i dag? Utpekade, fast de inte gjort något. Jag har undvikit att läsa kvällstidningarna hela veckan, mycket beroende på att jag inte orkat gå ut och köpa dem :), men vad jag förstår har jag inget missat.

Varför jag var uppe i natt? Det är inte likt mig, men jag sover oroligt och har fortfarande Thailands tidszon i kroppen. Jag har inte landat mentalt än och så gör febertopparna sitt till den rubbade dygnsrytmen.

Från det stora till det lilla.

I går flörtade jag med solen genom köksfönstret och såg att gräsmattan började synas. I dag är gräsmattan åter försvunnen under ett snötäcke. Var är våren? Har våren glömt att den ska komma hit? Jag minns förra året, då var det helt annorlunda. Mitt i snön skottade jag fram en fyrkant och plockade fram solstolen och satt och solade och gosade i solens värmande strålar. Jag hoppas att väderprognosen för helgen stämmer. Att solen ska visa sig.

Jag längtar till våren och sommaren.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:25 FM | Kommentarer (1) | Google

Pressetiska regler

Pressen har sina etiska regler, vilka Expressen bröt mot tycker jag när de publicerade namn och bild på den gripne så kallade Hagamannen. Okey, DNA-matchningen väger tungt. Men alla är oskyldiga tills dess motsatsen bevisats.

En annan risk är att i och med denna publicering så kan vittnen påverkas, mer eller mindre omedvetet. Den risken är stor och inte försumbar.

Vad är det för vits med pressetiska regler om de inte följes?

Överklamp görs oftare och oftare i jakten att sälja tidningar via braskande rubriker. Jag ger mig sjutton på att i går så köpte fler Expressen, som lockade med namn och fotografi på löpet. Kortsiktigt tänkt. Jakt på köpare. Klirr i kassan.

Expressens chefredaktör försvarar sig med att han ansåg att det var i allmänt intresse att publicera uppgifterna. Jag kan då säga att jag klarar mig utan den informationen. Jag är glad om det nu är Hagamannen som polisen har sytt in, men jag tänker inte döma honom förrän han fått en rättvis rättegång.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:14 FM | Kommentarer (2) | Google

7 mars 2006

Statliga bolag

Jag tycker och har alltid tyckt att de statliga företag, som vi faktiskt äger eftersom det är vi som är "staten", inte ska säljas utan behållas. Högern vill ju ha konkurrens och att marknadskrafterna ska styra.

Jag ser ingen motsättning i att staten behåller sina bolag. De nya bolagen som vill slå sig in på just den marknaden får väl göra som alla andra företag får göra, slå sig fram.

Saxat ur GP:

De borgerliga allianspartierna har tidigare enats om att vid en valseger inleda en utförsäljning av statliga företag till ett värde av cirka 50 miljarder kronor per år.

Samtidigt säger de:

Samtidigt slås fast att det inte finns skäl att "sälja företag som utvecklas bättre med staten som ägare eller där marknaden är sådan att en utförsäljning skulle försämra konkurrensen eller motverka en god sysselsättningsutveckling".

Nu ska de bara sälja några företag och behålla vissa, de är inte riktigt sams kan tyckas.

Som lekman är min första reaktion på det faktum att de säger att vid en valseger ska en utförsäljning av statliga företag inledas till ett värde av cirka 50 miljarder kronor per år. Varför?

För att täcka de skattesänkningar som kommer att komma som ett brev på posten? Dock ej med utdelning till oss alla, utan bara till vissa. För jag tror inte de har täckning för alla sina vallöften och då är det behändigt att lösa den ekvationen med att sälja ut våra bolag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:24 EM | Kommentarer (2) | Google

21 februari 2006

Dålig skolarbetsmiljö

Tänk om toaletterna på din arbetslplats är så skitiga att du drar dig för att gå på toa? Läge för förstoppning. Toapapper saknas och vissa av toaletterna har inte ens fungerande lås. Det luktar och stinker.

Företagets lunchmatsal undviker du för att det är alldeles för stökigt där, dålig mat och ingen matro. Mögliga duschar skulle du nog inte heller tycka var en mysig arbetsmiljö.

Skulle du acceptera det?
Nej, jag skulle inte tro det.
Men detta är vardagen för många elever.
Skolan är också en arnetsplats.

Saxat ur morgonens nyheter:

Smutsiga toaletter utan lås leder till att eleverna håller sig hela dagen. Stökiga matsalar gör att de hoppar över lunchen. Det skriver barnombudsmannen Lena Nyberg i en rapport som presenteras i dag.

Läs hela rapporten här!

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Kommentarer (5) | Google

20 februari 2006

Folkmord

Det finns fortfarande människor som förnekar att Förintelsen skett.

Det finns många som anser att Sharon aldrig har gett order om folkmord.

Det ger en bitter eftersmak.
Bägge har förekomit och inget
kan av dem kan ursäktas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:52 FM | Kommentarer (10) | Google