« Stå-upp-maraton | Startsidan | Gräsrotsbloggarna är lika viktiga som de politiska bloggarna inför valet 2006 »

23 maj 2006

Flexicurity - den danska modellen

Centerns förslag att skrota anställningstryggheten för de unga kan de stoppa upp i .....! Var jag diplomatisk nog?

En LO-rapport har precis kommit som jag än inte sett något om i nyhetsrapporteringen. Vad kan det bero på? Gissa en gång. Det talas om att media är vänstervridet. Jag vet inte vilket parti journalister i gemen röstar på och det är oväsentligt. För vilka äger merparten av media i Sverige? De som äger, de bestämmer. De anställer redaktionschefer som de "styr", ingen kan få mig att tro något annat.

"Tryggare på andra sidan sundet? – Om flexicurity i Danmark", du kan läsa om rapporten här. Jag tycker att centern kanske ska detaljstudera rapporten och kanske förstå att skrota anställningstryggheten för de unga inte är rätt modell.

Det jag oroar mig för är att om centern nu vill skrota anställningstrygghten för de unga, vad är det som säger att inte Alliansen kommer att sträva efter att skrota anställningstryggheten för alla arbetare?

Andra bloggar om:
, , ,

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 23, 2006 03:52 EM

Kommentarer

Danmark saknar anställningstrygghet.
Trots detta vill du använda exemplet Danmark som exempel för att man inte ska skrota anställningstryggheten. Det kvittar vad LO kommer fram till i sin rapport. Det blir bakvänt oavsett.

Skrivet av: globaljuggler datum: maj 27, 2006 08:40 EM

Jag hörde om den på radion (Ekot), och läste om den i DN Ekonomi. Gjorde sedan en snabb slagning på eniro nyhetssök, och såg att den tagits upp av bl a SvD, Dagens Industri-Privata affärer (de hade båda Nyhetsbyrån Direkts artikel), samt en del till (däribland LO-tidningen, SKTF-tidningen, Kommunalarbetaren, Dagens Arbete, diverse ledarsidor av olika kulörer m fl). Så jag vet inte om den förbigåtts.

Däremot kan jag inte säga att jag personligen läst rapporten. Det kan nog vara intressant att läsa den (och andra, kanske mer objektiva skildringar) för att se vad och hur det hela är reglerat/avreglerat i Danmark, som gör att de lyckas såpass mycket bättre. För det är ju inte direkt så att lagar och kollektivavtal saknas helt i Danmark.

Skrivet av: Anders M.L. datum: maj 25, 2006 09:58 EM

Vore det inte klädsamt att först följa länken till LO:s sida och sedan läsa rapporten innan du ifrågasätter min logik?

"I Danmark beskrivs flexicurity som en tredelad modell med aktiv arbetsmarknadspolitik, generösa ekonomiska stöd vid arbetslöshet och flexibel arbetsrätt. Starka kollektivavtal och trepartsöverenskommelser är avgörande förutsättningar för en väl fungerande dansk modell med rörlig arbetskraft, liksom utbildning i olika former för arbetskraften. "

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 25, 2006 02:52 EM

"Jag tycker att centern kanske ska detaljstudera rapporten och kanske förstå att skrota anställningstryggheten för de unga inte är rätt modell."

Inte för att jag har läst rapporten, men i Danmark saknar man anställningstrygghet så jag förstår inte din logik.

Skrivet av: globaljuggler datum: maj 25, 2006 01:07 EM