« Att kommentera fungerar nu | Startsidan | Grannsämja »
13 juli 2006
Att vara journalist har sina risker
Israel går in i Libanon, det där med respekt för gränser och andra länders suveränitet saknas tydligen. Enligt libanesiska säkerhetskällor skadades fyra journalister.
Att vara journalist i vissa regioner, speciellt krigshärdar, har sina risker. Under de senaste 12 åren har fler än 1100 journalister dödats. De flesta har dödats under sitt arbete och andra bara för att de skrivit om sådant som den egna regimen inte tolererat. Pressfrihet råder inte i många av världens länder. Många journalister lever under ständigt hot och trakasserier.
Under år 2004 dödades 71 journalister, flertalet i Irak. Det finns många fängslade journalister, under 2004 var det 114 som rönte det ödet. Mycket siffror hit och dit, men enligt IAPA (internamerikanska pressförbundet) så är Colombia värst under åren 1988 - 2002 med 105 dödade journalister, men morden på journalister i Irak kanske tar över den siffran snart, om det inte redan är ett faktum?
Ändå fortsätter många oförtröttligt att fortsätta med att försöka få fram sanningar och skriva artiklar som är kritiska och objektiva, mot den egna regimen eller andra. De har min stora beundran.
// Annica Tiger
Annica Tiger juli 13, 2006 06:18 FM
Kommentarer
Såg på nyheterna i kväll hur de bar iväg barn som dödats under israeliska bombningar. För mig är det tillräckligt för att mista minsta lilla sympati jag skulle kunna känna för den Israeliska staten. Deras övervåld och snack om att försvara sig gör mig mest kräkfärdig.
Det är ett land kantat av våld och korruption ända sen det bildades. Nuvarande premiärministern har ett tvivelaktigt förflutet med misstankar om mutor och inblandning i organiserad brottslighet. Sharon behöver väl knappast nämnas och Yitzhak Shamir var medlem i den sk Sternligan som sköt ihjäl Folke Bernadotte.
Mordet slätades över av David Ben Gurion och ingen blev någonsin dömd för det.
Ifall det någonsin ska bli fred där måste omvärlden gripa in och ta tag i saken. Hökarna som styr kommer inte att ge sig och i värsta fall hotas världsstabiliteten. Ifall Iran håller på att tillverka kärnvapen vet vi inte men Israel har sådana och kan i värsta fall tänkas använda dem.
Skrivet av: Jerry datum: juli 13, 2006 11:55 EM
Man kan inte frikoppla Hizbollah från Libanon eftersom de har företrädare i parlamentet och agerar med Libanons implicita godkännande. Om Libanesiska reguljära styrkor inte vill kontrollera gränsen mot Israel utan upplåter detta till Hizbollah får man faktiskt ta ansvaret för det också.
Åsikterna går, som du säger, isär:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=559214&previousRenderType=2
Skrivet av: Magnus Lindberg datum: juli 13, 2006 04:39 EM
Hizbollah är väl inte de som styr Libanon? Att de utfört ett illdåd rättfärdigar väl inte att Israel drar igång ett storskaligt krig? Normalt sett brukar incidenter av detta slag kunna lösas lite smidigare? Samtal med Libanons regering, som vad jag förstår inte enbart består av representanter från Hizbollah. Jag tycker agerandet är lite overkill och är oroad över utvedklingen. Detta är inget som främjar läget i Mellanöstern.
Åsikterna går isär.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=559150
Annica
Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 13, 2006 03:06 EM
Tänk vad lustigt, igår när Hizbollah gick över gränsen och under stöd av ett raketregn kidnappade två soldater från israeliskt territorium, dödade tre soldater och skadade elva civila personer, helt utan provokation. Då öppnade du inte ens munnen.
Sedan igår råder krig mellan Libanon och Israel. Då är gränser och suveränitet ointressant.
Skrivet av: Magnus Lindberg datum: juli 13, 2006 10:30 FM