« Folkmord | Startsidan | REA »

21 februari 2006

Dålig skolarbetsmiljö

Tänk om toaletterna på din arbetslplats är så skitiga att du drar dig för att gå på toa? Läge för förstoppning. Toapapper saknas och vissa av toaletterna har inte ens fungerande lås. Det luktar och stinker.

Företagets lunchmatsal undviker du för att det är alldeles för stökigt där, dålig mat och ingen matro. Mögliga duschar skulle du nog inte heller tycka var en mysig arbetsmiljö.

Skulle du acceptera det?
Nej, jag skulle inte tro det.
Men detta är vardagen för många elever.
Skolan är också en arnetsplats.

Saxat ur morgonens nyheter:

Smutsiga toaletter utan lås leder till att eleverna håller sig hela dagen. Stökiga matsalar gör att de hoppar över lunchen. Det skriver barnombudsmannen Lena Nyberg i en rapport som presenteras i dag.

Läs hela rapporten här!

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 21, 2006 07:40 FM

Kommentarer

Det är för jävligt, men på min sons förra skola var det helt galet. Lärarna hade mist sin "makt" över eleverna, rektorn gick aldrig att nå heller.

Nu snackar jag om grundskolan...1-3, där huserade "lärare" utan utbildning som tog strypgrepp på elever i sina frustrationer...var så galet det kunde bli!

Skolan bommade ner sen, efter de föräldrar som uppenbarligen brydde sig om sina barn...bytte skola i all hast! Efter ha sett hur rasterna fungerade... så hade jag mardrömmar på jobbet, ansvaret ligger nog mest på föräldrarna som låter sina barn bli " vilda djur"!

Skrivet av: RedAngel datum: februari 24, 2006 01:23 FM

På min skola har man av besparingsskäl dragit ner på städningen av lokalerna så att klassrummen städas varannan dag. Toaletterna dras dock över varje morgon och ser väl någorlunda ut fram tills någon får för sig att hitta på något bus. Och nej, det är inte alla elever som ställer till det, men alla elever drabbas om någon elev förstör.

Också av besparingsskäl har man dragit in de s.k. pedagogiska luncherna för lärare och det har fått som resultat att oron brett ut sig i matsalen, eftersom de vuxna inte längre är närvarande på ett naturligt sätt, dvs. genom att äta med barnen.

Tänk om kommunalpolitikerna kunde komma ut på skolorna och se vad deras besparingar ställer till med!

Skrivet av: Susanne datum: februari 21, 2006 11:10 EM

Jag har själv arbetat på flera skolor och att det ser ut som på bilderna är inte alls ovanligt. Sen är det ju givetvis så at det med all sannorlikhet är elever som "skitat ner" men för det första så är intervallerna för städning av t.ex. toaletterna inte på något sätt anpassade efter det utnyttjande som är. Hörnet som är fullt med papper på en av bilderna är t. ex en papperskorg som är överfull och borde ha tömts 5 gånger sedan det skedde sist. Lika så i matsalar o.dyl. miljön är inte anpassad för det oerhörda tryck den är utsatt för. Städningen i skolorna dras ner år från år.
Det blir lätt så om man köper myten om att man kan dra ner hur mycket som helst bara det inte berör "kärnverksamheten". Det är också så att det inte finns arbetsmiljölagstiftning på samma sätt för våra barn som för oss vuxna.

Skrivet av: Björn datum: februari 21, 2006 10:37 EM

Självklart ska det inte se ut som det gjorde på bilderna på nyheterna igår. Men vem är det som skitar ner och förstör? Tomten?

Skrivet av: camerazz datum: februari 21, 2006 12:03 EM

Känner inte igen något av det där från min arbetsplats. Som vanligt när det gäller bilden av skolan i media måste man ha i bakhuvudet att alla skolor inte ser likadana ut.

Skrivet av: Farsan Baloo datum: februari 21, 2006 08:35 FM