2 maj 2004

Reclaim the streets

Vem blev förvånad? Inte jag. Vad har de uppnått? Ytterligare påspädning om att reclaim the streets-rörelsen inte är seriös. I mina ögon är det bara en samling ligister, vars huvudsyfte är att ha roligt genom att krossa butiksrutor, panga gatlyktor och förstöra bilar. Nej, kläm dem alla på rejäla skadestånd kanske ofoget upphör.

Kan de inte hålla rent hus bland sina anhängare så måste de förstå att deras aktioner inte kan tas på allvar. Nästa gång tycker jag polisen kan ge tillstånd till en demonstration ute på någon lerig åker långt, långt utåt landet till. Där inget finns att förstöra. Varför inte starta en reclaim the fields?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:23 FM | Kommentarer (7) | Google

1 maj 2004

EU har utökats

Med gatufester, konserter och storslagna fyrverkerier firades runt om i Europa natten till lördagen att EU fått tio nya medlemmar, berättar DN.

EU utvidgades vid tolvslaget till en union med 25 medlemsstater och 453 miljoner invånare. Unionens tio nya medlemsländer är: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Cypern och Malta

Men jag är lite nyfiken på om vanliga människor i de nya medlemsländerna vet om att sammanlagt 322 nya övergångsregler och undantag är villkorat för de nya länderna. Alla, utom lilla Sverige, har övergångsregler som hindrar, om än i varierande grad, de nya innevånarnas rörlighet när det gäller jobb och flytt. Det är inte bara Persson som är orolig för social turism tydligen.

Ta jordbruksområdet, här finns 73 undantag – nya EU-bönder kommer inte förrän år 2013 att få lika mycket pengar som nuvarande EU-bönder. Bönderna i sydeuropa får skämligt mycket pengar, så klart de inte vill dela med sig av kakan. En del länder får mer i bidrag än vad de betalar in i avgift kan tyckas. Det gäller dock inte Sverige, vi betalar mycket, mycket mer än vad vi får igen. Jag har inga exakta siffror, det jag hörde på nyheterna häromdagen var att det rörde sig om förhållandet 2/1.

Jag är tveksam, mycket tveksam och tror inte att det kommer att komma något gott ur det hela. Jag röstade nej till EU och även så till att byta valuta. Stormaktsdrömmar, nej tack. Samarbete, ja tack. Nu talas det om gemensamt försvar. Gemensam utrikespolitik. En ny grundlag och mindre för de enskilda länderna att styra och ställa om hemmavid. Snart behövs väl ingen riksdag och regering – de kan sitta där som nickedockor, allt styrs via EU. Överstatlighet med andra ord. Ändå verkar det vara svårt att enas om en sådan sak som gemensamma regler för djurtransporter.

EU är gigantiskt koloss, vars byråkrati är helt obegriplig och kostar multum. Ta bara det där att de konkar runt parlamentet, tjänstemännen och hela fadderullan och flyttar mellan två städer, Bryssel och Strasbourg. Hur effektivt kan det vara? Vi vanliga människor har noll koll på vad de sysslar med därnere. I sommar ska det bli val till EU-parlamentet som är det enda direktvalda institutionen i EU. Den beslutande makten ligger dock hos ministerrådet som är de möten som ministrarna i EU-länderna har. Förslagsmakten ligger inte hos parlamentet utan hos EU-kommissionen som inte är folkvald. Snurrigt? Det är bara förnamnet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:32 FM | Google

30 april 2004

Terror som terror?

USA invaderade Irak för att befria folket från diktatorn Saddam. När inga massförstörelsevapen hittades har det argumentet betonats mest. Jo, lite luddigt resonemang om att befria världen från terrorism har framförts.

Enligt DN så har CBS bilder som visar hur amerikanska soldater torterar irakiska fångar. Soldaterna anklagas för sexuella övergrepp, offentlig förnedring, hundattacker och våldtäkt.

Jag undrar fortfarande hur länge de internerade i Guantanamo Bay på Kuba ska kvarhållas utan att ens få en fair chans via en rättegång att kunna försvara sig/få reda på varför de fängslats. Framförallt undrar jag över hur de behandlas. Jag blir ju inte lugnare av att läsa artikeln ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:14 EM | Google

28 april 2004

Olja, olja och olja

Nu ska jag bli lite konspiratorisk. Det är bäst att jag säger på en gång att detta är mina funderingar och får därmed tas med en stor nypa salt. Jag har inget som egentligen styrker det jag tror. Det hade varit skönt att kunna länka till en url som källa.

USA behöver bensin till alla sin bilar. Priset har ökat drastiskt och det är inte bra, i amerikanernas ögon. De borde komma hit och se vad vi betalar för en liter bensin :). Men hur som helst. Det är oljan som hägrar i sikte när det gäller många av USA handlingar i politiken. Varför skulle de annars agera så irrationellt? Det är handlingar likt det Chadie skrev i går, då hon frågade sig varför Bush gjorde en kovändning när det gäller Israel. Jo, han behöver de amerikanska judarnas röster inför det kommande valet.

USA säger sig ha påtagit sig en roll som ett världsamvete och säger att de ska med alla medel motarbeta terrorismen. Men egentligen är det väl för att de till varje pris vill säkerställa att de får tillgång till olja. USA har inte haft problem tidigare med att samarbeta (till och med uppmuntrat envåldshärskare) med diktatorer. Terror är inget nytt begrepp i historien. Jag tänker bland annat på Argentina och Chile. Terrorism är bara ett nytt ord för terror. Terrorism är en verksamhet som begagnar terror enligt Svenska Akademiens ordlista.

De hävdade med bestämdhet, trots att Blix och andra hade helt andra åsikter, att Irak hade massförstörelsevapen och det i kombination med att Saddam var en diktator var deras incitament att dra igång Irak-kriget. Nu är Saddam borta (många irakier är säkert glada för det och en del inte) och inga massförstörelsevapen har hittats. Men Irak har olja. Så lämpligt att amerikanska intressen tar tag i den biten att olja börjar produceras igen. Därför vill USA till varje pris få lugn och ro i Irak, de har nu deklarerat att de kommer att kvarstanna även efter sista juni. Jag tror inte att de värnar speciellt om det irakiska folket och deras trygghet.

Diktator som diktator. Amnesty släppte nyligen en rapport om brott mot mänskliga rättigheter i Libyen. Men nu tas den libyske diktatorn Muammar Khaddafi emot med öppna armar i EU:s salonger och USA kommer säkerligen snart att komma välkomna honom till Vita huset med öppna armar (kanske lite mer i undansmusslade former). Libyen är en stor oljeproducent, men med sanktioner som hindrar försäljningen av den. Oljan som är viktiga för USA och då passar det som hand i handske att Khaddafi lovar att skrota sina massförstörelsevapen/stoppa framtagningen av dem, samt utlovat skadestånd till anhöriga till offer för Lockerbieattentatet.

Det pågår så mycket bakom kulisserna som vi vanliga medborgare aldrig får veta. Nu blir jag väl sågad jämsmed fotknölarna av mer initerade läsare :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 FM | Kommentarer (1) | Google

27 april 2004

Uteliggare frös ihjäl

Uteliggare frös ihjäl på Folkets park scen i Borlänge. Där det senare i sommar ska bli tjo och tjim på samma scen. Han hittades död i fosterställning. I Sverige ska inte sådant här få förekomma.

- Vissa vill inte ha hjälp, förklarar socialnämndens ordförande Kristina Nilsson (s).

Må vara sant, men det är välfärdssamhällets sak att fånga upp dem - innan de kommer till det stadiet. Ingen blir uteliggare av fri vilja från start. Det är en lång och omständig färd dithän. Jag antar, kan ej göra annat eftersom jag inte befinner mig i den sitsen, att en hemlös som inte fått den hjälp den kanske har försökt att få tidigare, till slut ger upp och söker inte hjälp något mer. Stolthet är något alla när inombords. Till slut kanske det för många blir det enda som återstår.

När Socialstyrelsen gjorde sin senaste utredning 1999 om hemlösheten i Sverige räknade de till 8 440 hemlösa. Jag misstänker att siffran under de fem år som gått sedan dess inte har minskat, utan tvärom ökat.

Våra politiker måste se till att en lösning på denna problematik kommer snarast möjligt. Ingen ytterligare ska behöva frysa ihjäl. Det är en skam för vårt välfärdssamhälle.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:09 EM | Kommentarer (3) | Google

22 april 2004

Rättvisan är inte blind

Rättvisan är blind säges det. Vi ska alla vara lika inför lagen. Men är vi det? Troligen icke.

Att köra rattfull är tydligen ett värre brott om man inte är född svensk, det vill säga om man är invandrare – annat kan inte tydas eftersom de får oftare hårdare straff.

Är det polisen som har fördomar och påverkar underlaget till rätten? Har rätten fördomar som dömer hårdare eller vad handlar det om? Full som full. Rattfylla som rattfylla. Fortkörning som fortkörning. Våldtäkt som våldtäkt. Mord som mord. Det ska inte spela roll om det är en kvinna, man, invandrare, direktör, greve eller hemlös. Det är skillnad mellan folk och fä. Jag börjar faktiskt fundera på om det inte är omvänd ordning på fä och folk bara :).

Radioprogrammet Kaliber har gjort en undersökning som påvisar att invandrare döms hårdare och oftare än svenskar när det gäller rattfylla. Det är inga små skillnader heller. Det vore intressant med en granskning om det inte är så överlag vid alla brott. Även en granskning om huruvida samhällsklass är avgörande skulle säkerligen ge besked om att vi inte är lika inför lagen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:37 FM | Kommentarer (3) | Google

20 april 2004

Usama Bin Soprano

Islamister kan kopplas till maffian (Usama Bin Soprano som någon skrev lite putslustigt på en mailinglista). Det menar den italienske åklagaren Pierluigi Vigna som säger sig ha bevis på att kopplingar finns mellan det islamistiska terrornätverket al-Qaida och camorran, maffian i Neapel. Kopplingen skulle vara en maffioso som konverterat till islam under en fängelsevistelse.

– Vi har bevis för att medlemmar av camorran är inblandade i ett utbyte av narkotika mot vapen med (islamistiska) terrorgrupper, sade Vigna till utländska korrespondenter i Rom på tisdagen.

Det låter inte helt otroligt i mina ögon. Outgrundliga äro herrans vägar, eller vad det nu är man brukar säga. Maffian och al-Qaida i en ohelig allians.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:37 EM | Google

Bananrepublik

Kungen leker och SÄPO övervakar lekstugan, i lika hög hastighet för att kunna göra sitt jobb - att övervaka kungen. Vem vet, de kanske tyckte det var lika roligt att köra fort, som antagligen kungen gjorde :).

Mona Sahlin däremot hade inget skydd av SÄPO häromdagen när en man trängde sig fram och började puckla på henne. Det slutade där med ett blåmärke på axeln, men med Anna Lindh i minne hade det kunnat sluta helt annorlunda. SÄPO har minsann en underlig prioritering kan tyckas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:22 EM | Google

19 april 2004

Presideath of USA

Michael Moore visar ett collage av 702 bilder på de stupade amerikanska soldaterna i Irak på sin hemsida. Vad bilden föreställer? Bush! Michael More kallar collaget Presideath of USA. Ett inlägg om något i debatten och jag gissar att det kommer att få ett stort genomslag i USA. Du kan läsa mer om detta i en artikel i Aftonbladet.

// Annica Tiger

Tillägg:

Äras den som äras bör.
Rätt ska vara rätt.
Det är bloggaren American Leftist som den 4:e april publicerade denna bild först och som har gjort den och inte Michael Moore som det säges i artikeln i Aftonbladet. Tack Christian för den kommentaren!

Annica Tiger 2:19 EM | Kommentarer (2) | Google

Åtalsfrihet

Kungen åtnjuter åtalsfrihet. Jag visste att diplomater kan göra vad de vill, utan att riskera något då de har åtalsfrihet. Men jag trodde i min enfald att kungen och hans familj inte hade åtalsfrihet. Jag har försökt googla fram info, men har inte funnit något som varken styrker eller förnekar att kungen har åtalsfrihet, förutom påståendet i artikeln jag länkar till nedan.

Jo, nu fann jag det, en liten bit ned på denna sida - http://www.riksdagen.se/SOK/index.asp?qry=konungen. Enligt 5 kap. 7 § regeringsformen kan konungen inte åtalas för sina gärningar. Däremot innebär den inte att konungen åtnjuter immunitet i civilrättsliga angelägenheter.

Ja, då förstår jag om han kan brassa på och köra för fort. Han riskerar inga efterverkningar. Inte heller de polismän som eskorterade honom och som, enligt vittnen, körde lika fort för att kunna hänga med.

Jag, som vanlig ofrälse, skulle garanterat bli av med körkortet och få dryga böter om jag hade gjort samma färd, under samma förhållanden.

Som sagt, det är skillnad på folk och fä.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:11 FM | Kommentarer (4) | Google

18 april 2004

Hamasledare dödad

Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi dödades i en israelisk helikopterattack i går. Den israeliske ministern Uzi Landau är nöjd med aktionen och meddelade att Israel kommer att fortsätta eliminera terrorister. Våld föder våld. Ja, i samma takt kommer självmordsbombare att döda och skada civila israeler, i brist på andra militära medel.

Jag tror, och det är en helt personlig reflektion, att konflikten mellan Palestina och Israel är grundbulten till allt som händer ute i världen och som betecknas som terrorism. Skulle dessa två parter kunna komma överens och lösa konflikten skulle det bli lugnare runt om i hela världen.

Jag tycker att Bush, som är så infernaliskt pilsk på att lägga sig i andra staters affärer, borde ta sitt ansvar i denna fråga och hålla fast vid den fredsplan – som en gång lades. Fram till nu har USA:s officiella linje varit att följa folkrättens princip om att det är olagligt att flytta in sin egen befolkning i ett ockuperat område. Men nu har USA gjort en kovändning efter mötet med Ariel Sharon häromdagen och Bush ger sitt stöd för Israels avsikter att behålla en stor del av Västbanken, som är ockuperad sedan 1967.

Israel ockuperar palestinsk mark. Israel kränker palestinernas fri- och rättigheter. Palestinier tvingas bo i flyktingläger, istället för att bruka sin egen mark – som de gjort i alla tider (i modern tideräkning). Israel bygger murar, som förnedrar och tvingar palestinier till timslånga köer för att kunna komma till sina jobb eller nå sina odlingslotter.

Var någonstans i världen skulle detta tillåtas i samma utsträckning? Varför agerar inte EU och övriga världen mer kraftfullt? Varför ska palestinerna lida för det Hitler en gång gjorde mot judarna? Varför bildades inte staten Israel i Europa, där förintelsen ägde rum? Mark som mark?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:08 FM | Kommentarer (4) | Google

16 april 2004

Kommando Kaskad

Kommando KaskadFalska löpsedlar

En grupp som kallas sig Kommando Kaskad satte under påskhelgen upp falska löpsedlar som såg ut att vara från Aftonbladet. Detta skedde på ett 30-tal ställen runt om i Stockholm. Aktionen var menad som en protest mot kvällstidningarnas löpsedlar. Men varför bara rikta sig mot Aftonbladet? Expressen brukar inte vara mycket bättre och det syns på bilden ovan.

Kommando Kaskad hotar i ett mejl som sändes ut till många, bland annat då Dagens Media, att göra om aktionen om inte löpen slutar handla om sex, bantning och dokussåpor.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om förfarandet. Att hänga ut en person som de gjort är kanske inte rätt sätt, även om jag misstänker att ingen som nu eventuellt hann se löpsedeln trodde på det som stod där. Att jag visar dem nu beror på att jag via länken ovan kan påvisa att det inte är sant. En distinkt skillnad, men ändock. Annars får AB höra av sig till mig, a_t@tele2.se.

Jag såg Mediemagasinet i går och det handlade inte om detta. Men många frågor ställdes och det var intressanta sådana. Krav på att tidningarna tar sitt ansvar och producerar bättre journalistik framfördes. Det är väl bättre att gräva i skumraskaffärer än att gräva strunt i dokusåpornas banala värld. Konsumentjournalistiken har tryckts tillbaka av en mer företagsorienterad journalistik. Jag skulle hellre vilja se och läsa mer om företeelser, händelser och annat som angår mig som privatkonsument och som jag har nytta av. A-ekonomi är ett bra exempel på företagsinriktad journalistik. Det är inte ofta jag som privatperson får något serverat där som jag har nytta av.

Jag har ett strålande exempel på hur journalister kan "köpas" och manipuleras. Tyvärr kan jag inte skriva om det här eftersom det debatterats på en mailinglista där inget får föras vidare utan tillstånd.

Men om jag säger så här. Ta ett företag som säljer exempelvis kalasbyxor (typ av tjockare strumpbyxor). De tycker de säljer lite dåligt och funderar på att satsa på lite marknadsföring. En helannons i en tidning kostar en hel del. Varför inte få en journalist att skriva en hel story, helt gratis – och på så sätt få en marknadsföringseffekt som vida överstiger vad en annons skulle ge? En liten undersökning kanske kan presenteras där det påvisas att fler och fler unga kvinnor väljer kalasbyxor. Kan det kanske väcka någon journalists intresse? Helst en manlig dito, en kvinnlig journalist kanske inte skulle tycka att det var mycket till nyhet. Ja, ungefär så här går det till ibland. Så var kritisk när du läser tidningarna. Alla artiklar är inte objektiva. Alla undersökningar är inte objektiva. Reklam är inte alltid märkt med orden "Reklam" eller "Annons", som gör det lättare att värdera och sålla bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:06 FM | Kommentarer (3) | Google

15 april 2004

Barn som begår brott

För att fortsätta på temat barn:

Vet du vad dina barn sysslar med när de inte är hemma?

En sjuårig pojke, det är ju bara barnet, försökte med tre andra kompisar - bara några år äldre - att råna en tågvärd, samt i bara farten misshandla densamme och en annan kollega. Uppstarten till det hela var att en av tågvärdarna försökte lugna ned pojkarna då de bråkade på perrongen. Det är bland annat en tågvärds uppgift.

När jag var sju år, ja - då lekte jag med dockor och om jag inte gjorde det tillbringade jag min tid på biblioteket i Huddinge, förutom då att jag börjat i första klass. Vad gör din sjuåring? Har samhället blivit så hårdare att man måste slå sig fram i livet redan som sjuåring?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:41 FM | Kommentarer (1) | Google

14 april 2004

Storebror ser dig

Från Big-Brother-Bulletin.

KTH-debatt om "storebror" med rikspolischefen 22 april.

Välkommen till ett kostnadsfritt KTH-seminarium 22/4 om storebrorssamhället och övervakningsetik, med bl.a. rikspolischefen och Tekniska Högskolans rektor. Med debatt och frågestund. Nedan följer den officiella inbjudningstexten. Vidarebefordra gärna detta meddelande till andra.

STOREBROR SER DIG!

Känner du dig ÖVERVAKAD? På torget, i butiken, i taxibilen och på vägen kan det finnas en kamera som registrerar vad du gör eller hur du kör. Via dina betalkort noteras dina inköp när du handlar mat, sprit eller bensin. Dina mobilsamtal kan spåras, e-posten läsas av din arbetsgivare och dina Internetuppkopplingar kartläggas.

Samtidigt som övervakning blir en allt nödvändigare del för vår och samhällets säkerhet, gör den ibland ett ganska allvarligt i den personliga integriteten och är således en viktig demokratifråga, som ständigt måste diskuteras och prövas.

Vid denna debatt på KTH vill vi belysa den alltmer ökande övervakningen i samhället och konsekvenserna av denna för medborgarna. Både positiva och negativa aspekter av övervakning ska lyftas fram.

Debattpanel:
- Sten Heckscher, rikspolischef
- Pär Ström, IT-strateg och författare till boken "Övervakad"
- Sven-Ove Hansson, professor, samt doktoranderna Elin Palm och Anders Persson vid KTHs Filosofienhet som presenterar projektet "Övervakningsetik"

Moderator: KTH:s rektor Anders Flodström

Plats: Sal D1, Lindstedtsvägen 17, KTH (nära Östra station)

Datum och tid: Torsdagen den 22 april kl. 14.15 - ca 16.00

Gratis. Seminariet är kostnadsfritt.

Anmälan: Ingen föranmälan behövs. Det är bara att dyka upp.

Debatten arrangeras av KTHs forum Pro et Contra som är ett öppet debattforum om teknik och samhälle och vänder sig till KTHs studenter, personal och till allmänheten.

Annica Tiger 6:32 EM | Kommentarer (1) | Google

Britney Spears nya video

På tal om det jag skrev i morse. När Britney Spears senaste video spelades in visade den hur hon mot slutet begår självmord i badkaret. Filmen har nu klippts om, efter vilda protester och det tycker jag är rätt. Det finns ingen anledning att förhärliga självmord och om filmen ej klippts om misstänker jag att många inbitna fans kanske skulle inspirerats att ta livet av sig i sina badkar. Idoldyrkan in i döden. Nu kanske en och annan tycker jag är fånig. Men idoler och vad de gör och sänder för signaler påverkar allt mer och fler än vad vi vuxna ens kan tänka oss.

Hur många sköt skallen av sig för tio år sedan när Kurt Cobain gjorde detsamma. Även om det nu på senare tid har diskuterats om det var mord eller självmord.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:53 FM | Kommentarer (4) | Google

Självmord

Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.
----
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna.
----

Så skrev Karin Boye. Hon valde senare att ta sitt liv. Jag läste mycket av Karin Boye, Nils Ferlin, Dan Andersson och Nelly Sachs när jag var ung. Det är inte lätt att bli vuxen. Det är inte lätt att gå igenom en svår pubertet. Det är inte lätt att leva. Det är inte lätt att ständigt gå och ha självmordstankar, att känna djupet dra och kalla.

Självmord är den näst vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige. Ofta fokuseras på vuxna människor när vi talar om självmord. Det är lite tabu att tala om att unga människor, till synes med hela livet framför sig, väljer att begå självmord. Men det är ofta i ungdomen dessa tankar kommer. I brytningstiden mellan att vara ett barn och bli en vuxen. Men mer information kanske kan innebära att ungdomar förstår att det de går igenom är en naturlig fas i livet. Mer information kanske kan förhindra att en eller flera går över tröskeln, den oåterkalleliga tröskeln som ej kan återöverträdas.

Jag läste om Totti, som bodde ett par hundra meter från oss fågelvägen. Jag har hört historien via andra, här på landet passerar inte något sådant i skymundan. Jag har ofta tänkt på hennes mor och syskon. Hur tar man sig igenom en sådan sak?

Hur förhindrar man att barn och ungdomar tar det stora steget och tar livet av sig? Jag tror att skolan har en stor roll här. Men tyvärr dras det ned även där, skolsköterskor och skolkuratorer är väl snart ett minne blott. Klassföreståndaren (finns det sådana nu för tiden) måste försöka ha lite pejl på sina elever. Vara öppen för förändringar. En elev, som tidigare kanske har haft bra betyg, som börjar skolka eller verkar helt ointresserad av skolan måste fångas upp. Vad beror det på? Vanlig skolleda eller en depression? En elev som mobbas måste få stöd och hjälp. En elev som tidigare varit glad och öppen börjar sluta sig inåt. Det är ett incitament att försöka ta reda på vad som hänt.

Sjukvården trappas ned. Det drabbar även ungdomarna. Det kan vara upp till flera års kö till de psykiatriska mottagningarna som tar emot ungdomar.

Att familjen har en än större roll är självklart. Men hur ser man tecknen? De subtila signalerna? Vardagslivets brus, stress och press kanske döljer dem för de anhöriga. Prata, prata och prata. Kramas, kramas och kramas. Ge av dig själv. Berätta hur det var när du var ung. Hur du upplevde puberteten. Ge ditt barn det stöd du kan. Sök den hjälp som går att få. Det är lätt för mig att säga, kanske en del tycker. Men det är bättre det än att inget göra alls.

För ibland vill de vuxna inte se signalerna. Den taktiken valde min familj. Ja, jag har själv haft denna problematik när jag var ung. Jag vet att det går över, nu som vuxen. Men det vet inte de unga som befinner sig mitt i helvetet, ett helvete som inte tycks ha ett slut. Vilket gör att många unga tar livet av sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:48 FM | Google

13 april 2004

Data mining

Den 26 mars skrev jag om att EU:s stats- och regeringschefer har antagit ett åtgärdsprogram mot terrorismen. En av punkterna är att genomföra är obligatorisk lagring av trafikdata från telefon- och datatrafik.

Tanken är att information ska lagras om vilka du ringer, vilka du mailar och vilka Internetsajter du besöker. Det lär bli enorma dataflöden. Med hjälp av avancerade programvaror kan intressant information (för den som letar efter den) utvinnas ur dessa enorma mängder rådata. Detta kallas för "data mining", det vill säga data-gruvdrift.

Polis och andra myndigheter kan analysera "elektroniska fotspår" i sin jakt på terrorister och andra brottslingar. Lovärt, kanske en del tycker. Jag tyckte förut att har man rent mjöl i påsen, så....men jag börjar bli mer och mer osäker vad jag själv tycker längre. Ju mer jag läser om det, desto olustigare börjar det kännas.

I Big Brother Bulletinen Nr 5, 2004 så tas detta ämne upp. Risken finns att svarta listor kommer att förekomma. Där du, av misstag, kan råka hamna om du besöker fel hemsida eller råkar ringa fel nummer någon gång. Vem vet vilka kriterier som krävs för att hamna på en eventuell svart lista?

Att hamna på svarta listan, utan att veta varför och inte kanske veta alls att man finns där, skulle teoretiskt kunna skapa problem för den enskilde. Problem att boka flyg. Inresetillstånd nekas. Jobb som söks, men aldrig fås och så vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:05 EM | Kommentarer (1) | Google

12 april 2004

Testa läkemedel på barn

Jag ogillar användningen av försöksdjur. Djurförsök som leder till att djuren lider borde förbjudas. Djur kan inte säga nej eller förhindra dessa övergrepp. Aldrig hade jag kunnat drömma om att man använde barn och spädbarn som försöksdjur. Barn kan inte heller säga nej eller förhindra dessa övergrepp

Att testa läkemedel på föräldralösa småbarn verkar inte vara något som hindrar stora läkemedelsföretag i sin iver att utveckla och testa läkemedel. Finns det egentligen något som dessa giganter skulle dra sig för? Etik och moral? Fina ord, men det verkar inte vara något som existerar inom läkemedelsbranschen. Glaxo och Pfizer är inblandade i denna skandal som går att läsa om i tidningen The Observer.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:21 FM | Google

6 april 2004

Uppmuntra till svartjobb

Saxat från http://www.sommarjobb.org/ som MUF, måste betyda Moderatungdomar Utan Förstånd, står bakom.
--------
Ett tips för att få ditt drömjobb är också att inte komma dragandes med massor av konstiga fackliga krav - för det viktigaste är att få in en fot och skaffa erfarenhet. Fack är dessutom ett föråldrat sätt att organsiera dig och vårat tips att att lyfta fram dina individuella fördelar.

Vissa arbetsgivare har bara möjlighet att erbjuda så kallat svartjobb. Detta är inget vi uppmuntrar till men tänk på att dessa jobb ofta inte kan existera "vitt" i det samhälle vi lever i så att ställa krav på att få det "vitt" funkar inte alltid.
--------

Vad händer den dagen när arbetsgivaren vägrar betala ut lönen? Vad händer den dagen en olycka sker och den som drabbats inte omfattas av några försäkringar? Hur kan man ens komma på att uppmana någon att jobba svart?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:13 FM | Kommentarer (15) | Google

4 april 2004

Incestfall heta potatisar

Att vara oskyldigt dömd måste vara det värsta som kan hända en människa. Att berövas sin frihet, fast man är oskyldig. Att VETA att man har rätt, men ingen tror på vad man säger eller förnekar. Jag skulle tycka att det vore en mardröm, likt en Kafka-roman. En sak om man har begått ett brott. Då ska man straffas. Då ska man berövas sin frihet. Men som jag skrev häromdagen, det ska inte bara vara inlåsning utan även vård.

Jag läste om mannen som dömts till åtta år för grov misshandel och sexbrott mot sin dotter. Tyvärr såg jag inte "Uppdrag granskning", som tydligen tog upp detta. Att inte mannen får sitt fall prövat igen, om det nu är som det påstås att åklagaren har hanterat fallet klumpigare än klumpigast? Det finns folk som dömts för mord, men då nya bevis eller annat material kunnat tagits fram så har fallet prövats igen, även om det i vissa fall tagit många år innan ny prövning skett. Inom bara några år nu har två män, som dömts till långa fängelsestraff, släppts och blivit helt friade från det de dömdes för.

Många som begår övergrepp på barn blir aldrig straffade eller ens utsatta för en förundersökning. Du ska i princip tagits på bar gärning om du ska riskera att bli fälld. När det då går så långt som till en förundersökning borde man kunna kräva att den håller måttet och garanterar en rättvis rättegång. Det här sjabbleriet som tycks ha förekommit i detta fall gynnar bara dem som begår övergrepp, men utan att åka dit. De är betydligt fler än de som döms oskyldiga. Tyvärr! Än fler lär gå fria nu. Incestfall är som heta potatisar i rättsväsendet. Nu lär de bli som glödande kol. Ingen kommer att vilja att ta i dem. De som i slutändan drabbas är de barn som utsätts för sexuella övergrepp. Tro mig de finns. Nu lär de blir än mer rättslösa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 EM | Kommentarer (3) | Google

3 april 2004

Vem kan man lita på?

Hoola Bandoola Band sjöng låten: Vem kan man lita på?

Och när prinsar och presidenter
ljuger medvetet i kapp
och när dom som skulle säga sanningen
har börjat ta tillbaka det dom just har sagt.
Då kommer Lille Gerhard hem till mig
och häver sig på tå
och viskar, vem i hela världen kan man lita på?

I Sverige har vi, i alla fall trott, att vi varit förskonade från den korruption som finns i många länder, bland politiker och rättsväsende. Men jag vet inte om det är så kristallklart längre att sådant inte förekommer i folkhemmet Sverige.

Polisen är den som ska upprätthålla lagen, inte själv bryta mot den. Jag har följt denna härva med den unga för knarkbrott häktade kommissarien, som ansågs vara ett sådant lovande chefsämne och gjort en kometkarriär, men det kanske bara beror på att han fixade lägenheter till sina chefer. Klia min rygg, så slickar jag din röv.

En anmälan om att kommissarien använt svart arbetskraft lixom bara försvann upp i det polisblå. Nu har det varit tyst i media ett tag. Jag undrar hur det hela kommer att sluta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 EM | Google

1 april 2004

Hjärtinfarktsbehandling

Lång anteckning. Den som inte är intresserad av jämlikhet och brist på dito kan sluta läsa HÄR! Ut och surfa på nätet istället.

Jag har ofta skrivit dagboksanteckningar om att kvinnor får sämre vård om de drabbas av hjärtinfarkt och på grund av det har jag fått flera hat- och hotmail genom årens lopp.

Jag har ansetts som allmänt dum i huvudet som ens kunde påstå något fånigt och kallats för djävla rödstrumpa, aggrofeminist och satkärring. En man gick så långt att han tyckte att sådana som jag skulle utplånas från jorden yta.

Men den sanningen jag serverat förut (som upprörde en del män till den milda grad) är sanning än i dag. Fast i dag tror jag inte sanningen upprör lika mycket.

Socialstyrelsen kom i dagarna ut med en rapport som gav vid handen att det fortfarande finns skillnader mellan hur kvinnor om män behandlas i sjukvården.

Jag saxar några exempel från Expressen där de kommenterar rapporten nedan:

Män med hjärtinfarkt eller kärlkramp har 50 procents högre chans att få en hjärtoperation som en kvinna.

Kvinnor får ofta vänta längre än sex månader på operation av sin gråstarr än män.

Män får nyare och dyrare läkemedel än kvinnor. Det handlar exempelvis om läkemedel mot magsår, depression och höga blodfetter.

Sjukdomar män oftare drabbas av, som hjärt- och kärlsjukdomar, har traditionellt prioriterats högre forskningsmässigt än sjukdomar kvinnor får, exempelvis kroniska smärttillstånd som reumatism.

Kvinnor rapporterar oftare biverkningar av läkemedel än män. Läkemedel kan ibland ha olika effekt på kvinnor och män, men många läkemedel är bara testade på män.

I läkemedels-reklam framställs män som hårt arbetande personer som behöver medicin för att kunna jobba, medan kvinnor skildras som deprimerade och känslosamma hemmafruar.

// Annica Tiger - kanske inte har så vässade klor numera?

Nedan listar jag några av inläggen i min Reload som orsakade sådana rabalder. Jag förstår fortfarande inte varför. Jag har ofta refererat till en källa för att styrka mina tankar och funderingar, men det räcker tydligen inte.

30/6-01
Löpet på Expressen igår var "Nya forskarrön visar: KVINNOR FÅR SÄMRE VÅRD när de drabbas av hjärtinfarkt". Inga nyheter för mig, det har jag tagit upp flera gånger här.

12/2-01
För att återkoppla till gårdagens text. Jag vet inte om många tror att jag bara yrar när jag ibland orerar här om att vi inte är jämlika, trots att många hävdar att så visst är fallet. Jag har tidigare flera gånger nämnt det faktum att kvinnor får sämre vård vid hjärtinfarkter. Igår på Rapport var exakt samma tema uppe på tapeten, dessutom nämdes att studierna på kvinnliga hjärtinfarktspatienter var undermåliga.

11/2-01
Svenska Jägareförbundets ivrar för att vi ska beskatta den svensk-norska vargstammen, bestående av 70 till 100 djur. Förra året dödades cirka fem hundar av varg i Sverige och cirka 1 000 dödades i trafiken. Lägg till då det faktum att ungefär 100 jakthundar skjuts årligen av sin husse eller husses jaktkamrater. Slutsats! Gör en rejäl avskjutning av bilister och jägare istället. Öka vargstammen!
-----------------
Vi är som sagt juuuu sååååååå mycket bättre i Sverige, det lilla jämställda landet i norr. Vi anses vara det land som kommit längst i jämställdhet. Nu har Sverige äntligen startat forskning (efter Viagrasuccén) angående frigiditet, det tas fram p-piller för män på löpande band och kvinnorelaterade sjukdomar står i fokus. STOPP!!!! Backa bandet! Det där stämmer ju inte. Då tar vi det från början...Nej, p-piller för män står inte på agendan. Det anses fortfarande till stor del vara kvinnans lott att fixa den biten. Kvinnan ska äta p-piller, vars biverkningar fortfarande inte är 100-procentigt utredda. Lite manfall - ursäkta, kvinnofall i form av livslånga lidanden/dödsfall i blodpropp får man räkna med. Men samtidigt anses det nästan fult/planerande/slinkaktigt att kvinnan har kondomer i handväskan och dessutom vågar KRÄVA att de ska användas av en man, som suckande hävdar att det är som att käka kola med pappret på. Vestibulit, det bränner som eld i underlivet, svider vid minsta lilla beröring och omöjliggör ett normalt liv. En kvinnosjukdom som det forskas ytterst lite om, trots att det förlamar livet för så många. Jo, kors i taket - häromdagarna anslogs hela 400000 kronor åt ett litet forskningsprojekt. Att ett stort sjukhus i Stockholm får neka minst 230 kvinnor om året som vill opereras är en skandal. De har bara resurser att operera 15 kvinnor om året. Men Viagra fortsätter att vara en säljsuccé, staten bidrar med 140 miljoner kronor i subentioner. Smaka på den siffran och jämför med 400000 kronor. För att inte tala om hur många miljoner, säg miljarder det kostade att ta fram ett medel som ska få picken att stå på männen. Inget ont om det, det kan vara ett svårt trauma att en av sina egna kroppsdelar inte lyder dig. Fråga den som är förlamad, de lär kunna svara på den frågan - fast för dem finns ingen dundermedicin. Ingen forskning bedrivs angående frigiditet, vad jag vet. Det är kanske inte lika intressant. Sära på benen kan ju alla kvinnor göra, oavsett lust eller inte. Gravida kan de bli oxå trots sin frigiditet. Nej, nu är jag grinig :). Men är det inte förunderligt? Vi jämlika Sverige!

7/3-99
Expressens artikelserie fortsätter - Välkommen till männens värld och ämnet igår var sjukvården. Jag har tidgare nämnt detta i min reload och fick då några mail som tyckte att jag yrade i nattmössan och att jag hade fel. Nåväl - jag vidhåller att jag har/hade rätt och artikeln i sig styrker ju detta. Kvinnor blir felbehandlade, feldiagnosticerade då all forskning är gjord på män, av män. Läkemedel är utforskade och skräddarsydda för män, dessutom får kvinnor sämre (läs billigare) läkemedel vid exempelvis hjärtinfarkt. Många av kvinnors specifika sjukdomar är helt outforskade och de flesta manliga läkare verkar helt ointresserade av dem. Hur många gynekologer är specialiserade på kvinnlig impotens? Hur många har kunskap om alla de sjukdomar som drabbar kvinnor i underlivet?

6/7-99
Sverige är såååå jämlikt :). Hörde talas om *kuppen* som avslöjade ojämlikhetstänkandet hos handläggarna på försäkringskassan. 8 fejkade fall, männen erbjöds rehabilitering och gissa vad kvinnorna erbjöds - förtidspensionering. Handläggarna tyckte kanske inte det var lönt mödan/pengarna att ödsla rehabilitering på kvinnorna. Nej, låt dem gå hemma och lida som förtidspensionärer. Satsa på männen, rehabilitera dem så de kan återgå till förvärvslivet, kärringarna kan gå hemma och lida i tysthet - gömt är snabbt glömt. Man kan se detta på flera sätt - får man ingen rehabilitering är chansen minimal att man blir bättre/tillfrisknar. Vore det för mycket begärt att få den chansen som kvinna? Jag har ju förut skrivit om undersökningen som påvisade att männen fick bättre vård när det gällde hjärtinfarkter och detta verkar gå helt i linje med detta. Fy fan, säger jag bara. Sorgligt! Kom inte dragande med argumentet att kvinnorna får väl *ta för sig* - som sjuk har man oftast inte den förmågan varken som man eller kvinna, men det är ju tråkigt att det bara är männen som hjälps. Att sådant bara förekommer bådar inte gott och är skrämmande. Jag trodde vi hade kommit längre än så. Men det är tydligen mest *kosmetika*.

6/10-98
De som känner mig vet att jag anser, rätt ska vara rätt. Har förut skrivit i min reload om att det finns indikationer på att kvinnor får sämre vård pga sitt kön bl.a vid hjärtinfarkter. Vilket ifrågasattes av en del via mail, de tyckte jag rent ut sagt var ute och cyklade :). Well, well! Igår släpptes en rapport av docent David Gaunt som visar på att männen drar det längsta strået ända in i döden. Nu finns det svart på vitt att män får snabbare, bättre och mer kvalificerad sjukvård än kvinnor.

24/7-98
Jag är tydligen ganska burdus ibland? Men ibland så blir det bara så. För att tydliggöra vissa saker måste man ta fram storsläggan, eller? Ta det här med manligt och kvinnligt kontra jämlikhet. Många killar menar på att vi lever i ett jämlikt samhälle i Sverige. Jaja, vi kvinnor får ju rösta numera, samt äga och ärva. Tack för det. Jag hade nog haft svårt att leva för 75 år sedan ;-). Visst börjar det luckras upp, vi kan diskutera om våra olika könsroller. Men ändå på något sätt konserveras våra könsroller och förs över till nästa generation, mer eller mindre omedvetet. Fortfarande gör vi skillnad på könen i barnens uppfostran, måhända omedvetet visserligen. Men det är så mycket mer. Makt! Anpassning! Dolda budskap! Vi ser inte längre orättvisorna? Vi måste ompröva våra attityder och värderingar för att mötas som jämlikar! Byt ut manligt-kvinnligt mot mänskligt! Jag skulle i alla fall som kvinna reagera om jag läste/hörde talas om:

 • att det fortfarande fanns motstånd mot manliga präster
 • att många män tvingades in i deltidsfällan
 • att männen överlag tjänade mindre än oss kvinnor enbart pga sitt kön
 • att samhällen tvingade män att bära slöja
 • att män inte fick gå ut ensamma utan kvinnligt sällskap
 • att män i vissa samhällen inte får läkarvård för att de är män, inte får utbildning eller ens arbeta
 • att det fortfarande anses fult om män röker på öppen gata
 • att män som visar att de har ett sexualbehov kallas för horor och lättfotade
 • att män som pojkar omskars helt, dvs ollonet (känselorganet) skars bort under primitiva förhållanden
 • att så få kvinnor utnyttjade sin mammaledighet
 • att män inte fick gå lättklädda i värmen, gjorde de det iaf fick de skylla sig själv om de väckte våra lustar och våldtogs
 • att männen tvingades till dubbelarbete hem/arbete
 • att många män var prostituerade och förnedrades av oss kvinnor
 • att så få av männen var företagsledare
 • att pojkar fick mindre *utrymme* och uppmärksamhet i skola och på dagis enbart för att de var killar
 • att pojkidrotten missgynnades, ekonomiskt och resursmässigt
 • att tidningarna mest refererade kvinnlig idrott
 • att män upplevde det som att de måste vara bättre än oss kvinnor för att tas på allvar och bli accepterade inom yrkeslivet
 • att män anses som orena om de inte är oskulder när de gifter sig
 • att flertalet av dem som misshandlades och våldtogs i hemmen var män
 • att det var vanligast att små pojkar utsattes för övergrepp och incest
 • att det det var okvinnligt att gråta och visa sina känslor
 • att män jämt skulle ses som sexobjekt
 • att kvinnan bara vräkte sig i TV-soffan när hon kom hem från jobbet medans mannen får fixa mat, snyta ungar och natta barnen
 • att mannen alltid var tvungen att ta huvudansvaret för barnen
 • att män inte skulle kunna gå in på en chat med *nicket* Anders, 15 år utan att överdrösas med sexuella förslag
 • att ordet "mansfrid" var på varje mans läppar
 • att flertalet män upplevde det som otryggt att gå ut, besvärande blickar och överfallsrisk
 • att mannen inte fick bestämma över sin kropp, dvs fria aborter ifrågasätts
 • att namnet på mannens könsorgan skulle anses som ett skällsord
 • att män riskerade blodproppar pga p-piller-ätande
 • att män fick sämre sjukvård vid hjärtinfarkt pga sitt kön

23/6-98
Upprör och berör skrev jag igår, sitter här med ett *eftertänktsamt leende* på läpparna. Ja, berör gör jag! Det har jag märkt med tanke på mailen jag får både från kvinnor och män som berättar att de känt igen sig alternativt fått en *aha* upplevelse av något jag skrivit. Att jag ibland upprör har jag oxå märkt med tanke på *hate-mess*, telefonterror och mail jag fått, tyvärr av unga killar dock enbart. Unga killar! Så idag släpper jag upprördhetsbomben för idag *ler ljuvt*, en del unga killar mellan 12 - 22 år är de som bär på mest fördomar, har för lite livserfarenhet för att förstå det jag skriver om och missuppfattar mest. DOCK, OBSERVERA INTE ALLA GIVETVIS!!!! Många unga killar hör av sig med positiva mail och tycks inte alls bli så upprörda som de jag nyss nämde. Annica *duckar* ... men visst ligger det lite i det, eller hur? Hur kan det annars komma sig att de äldre män som hör av sig inte misstolkar mina avsikter och mina funderingar samt tankegångar? Att det jag skrev igår skulle väcka så många känslor? När jag vände på steken och skrev Om vi vore män:. Givetvis är inte ALLA män blottare! Men hur många män har utsatts för kvinnliga blottare? Jag har utsatts för manliga blottare däremot tre gånger varav första gången när jag var 10 år och knappt förstod vad den gamla gubben gjorde bakom porrtidningen på järnvägsstationen. ALLA är inte hustru-misshandlare! Men hur många män lever ihop med en mans-misshandlare? Inte ens min gubbe *skratt* om nu någon av de som anser att jag är aggrofeministisk trodde det. Det är sant att män får bättre vård vid hjärtinfarkt. Det är sant att kvinnor har svårt att bli tagna på allvar när de anmäler en våldtäkt osv. Varför får man inte påpeka det med glimten i ögonvrån? Jag är ganska *verbal* och har även IRL ett *grovt* och rättframt språk - tonen är rå men hjärligt. Ursprunget ur att jag är van att umgås och jobba med nästan uteslutande män.

22/6-98
Tänk om vi vore män:

 • då skulle vi inte behöva se oss om i joggingspåret i rädsla för att bli överfallen och våldtagen
 • då skulle vi slippa se andra män blotta sig och runka framför oss
 • då skulle vi få högre lön än vad vi har nu
 • och vi skulle då få högre pension på ålderns höst
 • då slapp vi bekymra oss om övervikt, bikini-linje eller håriga ben på badstranden
 • då skulle vi slippa flås i luren-samtal
 • då skulle ingen skylla på att vår klädsel var utmanande och orsak till våldtäkter och övergrepp
 • då skulle vi tas på allvar om vi utsattes för våldtäkt och övergrepp
 • då skulle vi inte riskera att bli utsatta för hustru-misshandel
 • då skulle vi kunna fixa oss lite lammkött utan att omgivningen tittade snett på oss :)
 • då skulle vi slippa framfall pga för många födslar :)
 • strejkar *snorren* finns alltid hjälp till skillnad mot frigiditet
 • då skulle vi känna oss trygga om vi fick hjärtinfarkt då män får bättre vård
 • då skulle vi slippa dubbelarbeta
 • då skulle vi tas på allvar och inte kallas för *bitches*, klimakterie-kärringar, rödstrumpor och aggrofeminister
 • då skulle vi kunna satsa på karriären utan dåligt samvete för barnen
 • då skulle vi kunna skylla på att *ööhhhhh, stör inte - det är ju fotbolls-VM*
 • då skulle livet vara lite lättare, eller???????? ;)

Annica Tiger 5:14 EM | Kommentarer (7) | Google

Hat förtär människan

Jag satt och åt lunch samtidigt som jag bläddrade i Expressen. Jag är glad att jag hann få i mig sista tuggan, innan jag kom till mittuppslaget. Det är inte samma bild som visas på länken. Bilden i mittuppslaget visar förkolnade och skändade lik upphängda i ett brospann.

Fyra civila brändes inne i sin bil efter att attackerats på öppen gata och om inte det räckte, efteråt skändades deras kroppar. De civila männen skulle se till att transporten av livsmedel till Fallujah säkrades.

Raseri och hat lyste i ögonen på de män och pojkar som dansade av "glädje" under de upphängda liken. Var finns kvinnorna? Känner de samma raseri och hat mot utlänningar? Var styret under Saddam så mycket bättre?

Media i USA har valt att maskera de värsta delarna, men på Internet kan de beskådas i sin helhet. Så den censureringen lär inte hindra amerikanska folket att få se vad som hände deras landsmän. Dessutom dödades fem soldater

Detta kommer, sanna mina ord, att sätta käppar i hjulet för Bush i hans kommande presidentkampanj. Jag kan förstå det amerikanska folket som frågar sig: – Vad gör vi i Irak? Ja, vad gör de i Irak? Vad är det för vits, när till och med civila som försöker bidra till uppbyggnaden av Irak dödas och skändas så barbariskt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:41 EM | Kommentarer (2) | Google

30 mars 2004

Våldtäkt är lika med rån?

En rånare, som med våld eller hot tvingat kassörskan att lämna ifrån sig kassan, döms för rån. Ingen kommer att ifrågasätta om utlämnandet av rånbytet skedde med eller mot kassörskans vilja. När kassörskan lämnar ut kassan anses det inte vara ett uttryck för att hon samtyckt till själva gärningen, eftersom hon lämnar ut kassan under tvång.

En våldtäktsman, som med våld eller hot tvingat en kvinna till samlag, döms oftast inte för våldtäkt, om det nu ens går så långt – oftast läggs förundersökningen ned eller så inleds ingen överhuvudtaget (detta skrev jag om för några dagar sedan). Rätten kommer noggrant att ifrågasätta om våldtäkten ("utlämnandet" av underlivet) skedde under tvång. Den kvinnan, som av rädsla för sitt liv eller för att skadas (agerar ofta som kassörskan ovan)– det vill säga underordnar sig tvånget och slutar göra motstånd. Då anses kvinnan ändock oftast av rätten att ha samtyckt till gärningen.

Intressanta paralleller. Den som tilltvingat sig ett samlag med våld eller hot skall dömas för våldtäkt ungefär på samma sätt som en rånare döms för sitt rån. Punkt slut. Läs gärna artikeln på DN Debatt, av professorn i straffrätt Suzanne Wennberg.

Artikeln innehåller mycket fakta och information, samt påvisar hur rätten ofta resonerar och har resonerat förr i tiden. Ger man sig in i leken, får man leken tåla. Tiger samtycker. Män kan inte behärska sig.

Lite av det pubertala resonemang jag och andra tjejer som unga utsattes för när vi var unga och hade hånglat, men sedan inte ville gå hela vägen. Då drog killarna ofta en rövare om att killar som fått stånd bara mååååååste få utlösning, annars kunde de dö. Jag misstänker att många samlag genomfördes på 50- och 60-talet för att rädda de stackars små liven från att dö :))).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Kommentarer (4) | Google

Kasta sten i glashus

På tal om det jag skrev i går, oavsett om media betraktas som tredje – eller som i England – fjärde statsmakten. Vem synar media? Vem vågar kasta sten i glashus?

Vikarier utnyttjas och "utlasning" är mer regel än undantag. Det var skrämmande siffror som redovisas i artiklarna jag länkar till nedan.

Ge mig lite sex, så kanske du får fast anställning. Sextrakasserier är knappast något man tror tillhör vardagen på en mediearbetsplats.

Journalister och andra som arbetar på en redaktion (vare sig det är TV, press eller radio) borde väl vara väl så pass upplysta och därmed inte själva begå samma fel, som hos dem de är satta till att granska?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 FM | Kommentarer (3) | Google

Undantagsregeln

Män sparkas – byts ut mot kvinnor.
Företagen missbrukar lagen för att sparka män vid arbetsbrist. Männen avskedas för att de ska få barn, är föräldralediga, jobbar deltid, är småbarnspappor eller varit långtidssjukskrivna. Eller bara för att de har fel kön. De byts ut mot kvinnor med kortare anställningstid. LO, TCO och Saco bekräftar att detta sker allt oftare. Läs om Bosse och Johan, som båda fått sparken.

Är det inte fördjävligt? Rent ut sagt. Hur kan samhället (vi) acceptera detta? Hur kan facken godta detta? Att undantagsregeln får användas till att sortera bort män på detta sätt. Undantagsregeln måste avskaffas för att få slut på ofoget att män diskrimineras på detta sätt på arbetsmarknaden. Omedelbart! Sedan bör fler kvinnor, trots att kvinnor oftast tjänar mest och då förlorar mer på att stanna hemma, ta sitt föräldransvar och ta ut sina mammamånader åtminstone. Den grundläggande kontakten kvinnan då får med sitt lilla barn, kan i längden vara värt det. Dessutom lär det försvåra för företagen att fortsätta med att sätta detta i system om fler mammor är föräldralediga.

Den som ofta läst mina texter vet att det som står ovan inte riktigt är sant. Jo, allt är sant men för att fokusera på problemet i sig har jag bytt ut kön och namn. Byt män till kvinnor och Bosse och Johan till Ingrid och Agneta i texten ovan. Var det kanske inte lika intressant då? I mina svarta stunder får jag för mig att det faktiskt är så. På något sätt är vi alla så vana vid sakernas ordning, att det liksom inte spelar någon roll att hetsa upp sig eller bry sig. Det händer ju inget ändå. Men jag lovar, hade det verkligen varit som mitt "vända på kuttingen-exempel" hade det blivit liv i luckan. Eller? Har jag fel?

Rätt version, saxat från Aftonbladet:
-------------
Kvinnor sparkas – byts ut mot män.
Småföretagen missbrukar lagen för att sparka kvinnor vid arbetsbrist. De avskedas för att de är gravida, föräldralediga, deltidsarbetande, småbarnsmammor, långtidssjukskrivna. Eller bara för att de har fel kön. De byts ut mot män med kortare anställningstid. LO, TCO och Saco bekräftar att detta sker allt oftare. Läs om Ingrid, 36, och Agneta, 34, som båda fått sparken.
-------------

Men mina kommentarer blir detsamma.

Är det inte fördjävligt? Rent ut sagt. Hur kan samhället (vi) acceptera detta? Hur kan facken godta detta? Att undantagsregeln får användas till att sortera bort kvinnor på detta sätt. Undantagsregeln måste avskaffas för att få slut på ofoget att kvinnor diskrimineras på detta sätt på arbetsmarknaden. Omedelbart! Sedan bör fler män, trots att männen oftast tjänar mest och då förlorar mer på att stanna hemma, ta sitt föräldransvar och ta ut sina pappamånader åtminstone. Den grundläggande kontakten mannen då får med sitt lilla barn, kan i längden vara värt det. Dessutom lär det försvåra för företagen att fortsätta med att sätta detta i system om fler pappor är föräldralediga.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:20 FM | Google

29 mars 2004

Tredje makten

Media har makt.

Media är den tredje makten.

Uttrycket tredje statsmakten syftar på medias makt att styra opinionen och påverka politiken. Vad är då första och andra statsmakten? Befogad fråga, det är kunga- och regeringsmakten (regering och riksdag). Nu kan vi inte välja kung (och han är numera fråntagen sin makt, vilket bara är bra - med tanke på hur stolligt han agerar ibland), men vi kan välja regering och riksdag. De ska i sin tur välja och styra över fjärde statsmakten, rättsväsendet. Men hur det funkar eller rättare sagt inte funkar är nog många medvetna om.

Helt klart är att media har makt. Kanske för mycket makt? Eller ska vi vara tacksamma att de lägger sig i? Men ingen kan påverka vad de lägger sig i, så det kan bli lite som lotteri vad som hamnar på tapeten för dagen. Den som skriker högst får gehör? Den som har kontakter får gehör? Den som råkar träffa på en engagerad journalist får gehör? Den som kan föra sin egen talan får gehör?

Jag såg på Mediemagasinet 4:e mars att många av de fall av försök till verkställande av utvisningar som tagits upp i media, har resulterat i att beslut ändrats och utvisning inte skett. Ja, inte i alla fall – vem minns inte den lilla synskadade flickan Nadina, som efter många turer ändå utvisades. Där tror jag att det till slut blev en principfråga. Men påfallande ofta funkar det med lite press från media och i programmet gavs det konkreta exempel på detta.

Vi kanske ska lägga över polisens och invandrarverkets verksamhet till media? Nej, såklart inte - men sådana frågor ska inte gå via media. Att få regering och riksdag att agera ska inte heller behöva gå via media. Politikerna borde vara så pass lyhörda att de inte ska behöva "piskas" till handling av media.

Saxat ur DN.
------
Flera vittnen såg de två männen i 30-årsåldern misshandla en 14-åring och hans kamrat, och dessutom hota en ung flicka. Men polisen lade ned förundersökningen. Sedan DN skrivit om fallet togs utredningen upp igen. Nu har männen åtalats för misshandel.
------

Hade inte DN tagit upp denna händelse igen hade antagligen den nedlagda förundersökningen begravts för alltid. Att modern stötte på polisen flera gånger hjälpte föga. Jag är böjd att hålla med henne om att hade det varit en helsvensk pojke som misshandlats, skulle rättsväsendet kanske ha behandlat fallet annorlunda. Att en förundersökning läggs ned när det finns vittnen och hela baletten är förunderligt.

Det är som jag alltid ha sagt. Blir du våldtagen? Blir du rånad? Blir du misshandlad? Se till att det sker på allmän plats och ha minst tio nyktra, svenska vittnen och gärna ett kort taget med digitalkamera på förövaren, annars läggs inget krut på det från polisens sida.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:08 EM | Kommentarer (2) | Google

28 mars 2004

Propagandakrig

Oroligheterna fortsätter mellan israeler och palestiner. En liten pojke blev skjuten till döds, inne i sitt eget hem. Inte ens i hemmen i flyktinglägren kan palestinerna känna sig trygga. Nu träter bägge parter om vem som är skyldig. Vi har inte skjutit säger Israel. Men ett filmteam som filmade när israelerna sköt mot stenkastande unga palestinier har fångat på film en kula som synbart ändrade läge när den träffade en bil och den kulan var det nog som tog barnets liv.

Det är som alltid svårt att veta vad som är sanning och vad som ingår i progagandakriget. Ja, för all rapportering är då inte äkta och alla incidenter som påstås ha hänt har inte hänt, utan är iscensatta för att bevisa än det ena och än det andra. Båda sidor gör så, men Israel har större resurser och därmed större möjlighet att manipulera sanningen. Häromdagen när de tog en ung kille med en åtta-kilos sprängladdning kring midjan så tyckte jag att det var ett väldigt sammanträffande att det just då fanns det ett filmteam på plats. Jag minns bilden på den lilla babyn som iklätts en självmordsbombares utrustning. Vad säger att den är äkta? Den kan lika gärna ha gjorts i Photoshop.

Jag tycker, utan att vara speciellt insatt, att det hela är ett krig mellan Goliat och David – med USA stående bredvid och håller Israel under sina vingar, vad som än månde hända. Vad är det som gör att banden mellan USA och Israel är så starka? Är judarna en sådan stark grupp i USA att de kan påverka USA:s utrikespolitik? EU och andra länder törs i alla fall kritisera Israel, men det är sällan man hör USA ryta till. De är annars så väldigt pigga på att lägga sig i hur andra länder sköter sina interna angelägenheter.

Jag har läst mycket om andra världskriget och förintelsen. Utan att kunna förstå varför Hitler kände ett sådant hat mot just judarna. Men han ville ha en arisk ras och han gasade även ihjäl andra grupper som inte ansågs passa in i den mallen, utvecklingstörda och romer med flera. När man ser progagandefilmer från den tiden med blonda och blåögda ariska soldater slår det, i alla fall mig, att Hitler själv ser ut som en han själv borde ha sorterat bort, mörk och icke-arisk.

Nu svamlar jag....men tankarna far och fingrarna på tangentbordet bara följer med tankarnas vindlingar. Men bara för att judarna led oerhört och nästan utrotades under förintelsen kan väl inte det rättfärdiga det Sharon gör sig skyldig till i dag och har gjort sig skyldig till tidigare. Palestinierna vill ha sina olivlundar tillbaka och sin mark de brukat i hundratals år, som ofta ockuperats av inflyttande nya israeler. Är det så underligt? Varför inte dela upp marken, en del till Israel och en lika stor del till Palestina?

Om inte kommer detta pågå i all evighet. Israel kan inte ta död på alla palestinier (även om jag misstänker att det är vad Sharon vill) och palestinierna kan inte i sin tur självmordsbomba ihjäl alla israeler. Varför kan inte människor ta lärdom av historien?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:49 EM | Kommentarer (2) | Google

24 mars 2004

Sjukvården drar in

Inte visste jag att vi Stockholmare hade blivit så friska att nästan hälften av vårdplatserna försvunnit de senaste tio åren. Det måste väl anses som en positiv nyhet?

Nja, det är nog inte med sanningen överensstämmande. Folk är lika sjuka nu som innan de började dra ned på vårdplatserna. Operationsköerna ökar. Hur var det med den däringa vårdgarantin? Vart tog alla de nio miljarder vägen som regeringen satsade på att förstärka vården? Vart tar den skatt vi betalar till landstingen vägen?

Det vårdcentralerna som får ta smällen. Att få en tid hos en läkare hos primärvården är lika omöjligt som att vinna tretton rätt på tipset. Ungefär. Det behövs minst tvåtusen allmänläkare till för att täcka behovet i Sverige. Att vara allmänläkare har dessutom låg status. Det kanske är roligare att vara specialist, privatläkare eller forskare? De allmänläkare som finns jobbar under sådan press att det titt som tätt händer att misstag sker. Folk skickas hem och ordineras Albyl, för att sedan dö hemma – bara för att läkaren ställt fel diagnos.

Det heter så fint att man numera ska vårdas i hemmet. Men av vem eller vilka? Hur? Sjukvårdsupplysningen i all ära (dit man i första hand ska vända sig), men de som har problem med språket eller på andra sätt har svårt att kommunicera (gamla, senila, fulla, virriga, psykiskt sjuka, blyga, utvecklingsstörda) – hur kan sjukvårdsupplysningen vara garant för att rätt råd ges via telefon? Snart ska man väl vända sig till en sajt på Internet och klicka i massa svarsalternativ och sedan få svar på skärmen vad "databasen" anser att man lider av och vad som ska göras. Det borde bli än billigare för sjukvården. En telefonpatient kostar 69 kronor. Ett läkarbesök kostar 800 på en vårdcentral. Vad kan en konsultation via en dator på nätet gå på? Fem spänn?

Jag brukar säga:
Man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Google

Straff eller vård

Mijailo Mijailovic fälldes för mordet på Anna Lindh och fick livstids fängelse. Inte helt oväntat kanske. Men jag tycker faktiskt att tingsrätten skulle ha godkänt, det både försvarare och åklagare pläderade för, att den rättspsykiatriska undersökningen skulle granskats av Socialstyrelsens rättsliga råd. I ett så delikat fall som detta ska alla resurser uttömmas, för att påvisa att det är helt utan tvivel att han var fullt frisk när dådet begicks, eller inte.

Nu kanske hovrätten kommer att tillåta detta. För jag tror inte att det stannar här. Domen kommer att överklagas, allt annat vore tjänstefel av försvararen Peter Althin. Livstids fängelse är ett rimligt straff. Men det kanske skulle ha varit livstids vård? Nu finns inte det. Men ibland skulle jag önska att kriminalvården verkligen var vård och inte bara inlåsning i knökfulla fängelser.

Inlåsning skapar "heta vulkaner", som kan utlösa våldseruptioner, både inne i fängelset – i värsta fall sedan när de släpps ut. För ut kommer de flesta, förr eller senare. Till vilket liv? Det gamla vanliga hederliga tänkte jag skriva, men byt ut till ordet ohederliga. För de flesta blir återförbrytare. Det är inte lätt att bryta gamla mönster. Skaffa ett nytt liv. Skaffa nya vanor. Skaffa nya vänner. Skaffa ett jobb. Skaffa en lägenhet. Här spelar KRIS och andra aktörer en stor roll.

Nej, jag ömmar inte speciellt för kriminella. Om nu någon undrade. Men jag tycker att det finns ett systemfel här.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:45 FM | Kommentarer (2) | Google

22 mars 2004

Mörka krafter på nätet

Det finns många nazist- och rasisthemsidor. Jag försöker undvika dem. Jag har aldrig förstått vad det är för något som driver dem. Jag kan inte förstå hatet som exponeras.

Det finns många rasistiska och nazistiska partier/organisationer, som exempelvis Sverigedemokraterna och Nordiska Rikspartiet. Jag kan inte förstå att folk vill vara medlemmar i dessa partier/organisationer eller rösta på rasistiska och nazistiska partier i allmänna val.

Som motvikt kan jag rekommendera sajter som försöker bekämpa rasism och nazism.

http://www.umr.nu/

http://www.samling.org/

http://www.expo.se/

http://www.levandehistoria.org/

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:32 EM | Kommentarer (2) | Google

Våld föder våld

Hamas andlige ledare Ahmad Yassin dödades i en israelisk attack i morse. Han dödades när han var på väg till morgonbönen i moskén. Attacken övervakades personligen av Ariel Sharon, Israels premiärminister.

Vad kommer att hända nu?
Risken för vedergällning måste anses som stor.
Sedan ska den vedergällningen vedergällas och....

Våld löser inga konflikter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:08 FM | Google

20 mars 2004

Irak och ett år har gått

Vad tiden går fort. I dag är det ett år sedan USA klampade in i Irak. Det har varit många demonstrationer runt om i världen. Men i Irak verkar det lugnt.

Jag tror att även om nu Bush argument om massförstörelsevapen var helt felaktiga så är gemene man i Irak säkert ganska nöjda med att Saddam Hussein är borta. Det kan inte ha varit lätt att leva under en sådan diktator. Blir det bara lite lag och ordning i landet kan säkert Irak blomstra upp som en demokrati i framtiden. Men det får tiden utvisa. Jag hoppas det utvecklas därhän i alla fall.

Att jag skriver så ovan betyder inte att jag gillar Bush och hans storebrorsfasoner och förmyndarmentalitet, precis som om USA ska bestämma och besluta över vad som händer och fötter i världen.

// Annica

Annica Tiger 7:17 EM | Google

19 mars 2004

Oro för ny krigshärd

Vad är det som gör att hatet aldrig slocknar mellan serber och albaner i Kosovo? Är det de olika religionerna som splittrar? De eldar upp varandras kyrkor och moskéer. Etnisk utrensning? De eldar upp varandras hem. Varför?

Det som gäller nu är tydligen att kosovoalbanerna (2 miljoner) vill ha självständighet. Kosovo är formellt underställt Serbien. I Kosovo finns 100.000 serbiska invånare.

Jag känner mig väldigt oinsatt i hur förhållandena är där nere. Jag minns att jag aldrig riktigt hängde med i svängarna när Jugoslavien blev en enda stor krigszon. Jag är orolig att det kommer att bli en ny krigshärd där nere. Oron verkar sprida sig.

- Idén om ett multietniskt Kosovo, om den någonsin funnits, begravdes definitivt i onsdags, sade den serbiske ministern för mänskliga rättigheter, Rasim Ljajic, till nyhetsbyrån Tanjug på torsdagen, rapporterar TT.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:15 FM | Google

15 mars 2004

Tysta minuter

Klockan 12.00 i dag till 12.03 ska tre tysta minuter hållas för att hedra offren i Madrid.

Det skulle kunna bli en enorm manifestation om alla gjorde det i hela EU, ja - hela världen (men det är nog en utopi). En del kanske tycker att sådant är fånigt och bara pinsamt, men jag tycker att det är ett bra sätt att visa sin vördnad för dem som drabbats.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:58 FM | Google

13 mars 2004

KIA

Inför valet i Spanien är det avgörande vilka som stod bakom bombdåden i Madrid. För den sittande regeringen är det är en fördel (ursäkta ordvalet) om det skulle vara ETA som var de skyldiga. Folk skulle antagligen då sympatirösta på sittande regeringen.

Men ETA brukar alltid förvarna innan de agerar. ETA brukar inte rikta sina terrordåd mot vanliga människor. Det hände en gång att civila blev skadade i ett dåd som skedde på ett varuhus, men då gick ETA ut i efterhand och bad om ursäkt för detta. Ja, hur en ursäkt nu skulle kunna urskulda deras agerande. ETA brukar alltid ta på sig ansvaret för sina dåd. Inget av detta har skett efter de hemska dåden i Madrid.

Men skulle det visa sig, innan valet på söndag, att det är islamistiska al-Qaida som ligger bakom så blir situationen antagligen helt annorlunda. Det spanska folket var emot Spaniens engagemang i Irak-kriget och detta skulle bli en rekyl mot den sittande regeringen. Inte undra på att ETA-spåret är som hetast just nu för de ledande i Spanien.

Men 11-09-01, som man skriver i USA, motsvarar i alfabetet "KIA", vilket är en CIA-förkortning för "killed in action". Detta kunde jag läsa på en mailinglista. En spekulation god nog som vilken annan som helst. Datumet 11 mars motsvarar den 11 september, ja – alla vet nog vad jag syftar på då? Jag tror och fasar för att detta bara är starten till en våg av terror som kommer att drabba oss blint i framtiden. Jag tror inte ens att vi i Sverige ska känna oss trygga längre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:10 EM | Kommentarer (2) | Google

Cochlea-implantat

Tänk att inte kunna höra?
Tänk att inte kunna tala?
Tänk att inte kunna se?

Jag vet inte vilket som skulle vara svårast för mig, men det blir ju bara hypotetiska funderingar – utan verklighetsförankring för min del. Men ibland måste man försöka sätta sig in i andras situation för att förstå. Jag har kommit fram till att för mig är synen viktigast.

Men för ett barn är nog hörseln minst lika viktig som synen. Det är med hörseln talets förmåga kommer. Barnen är vår framtid och bör därmed ges all den hjälp och det stöd barnet behöver inför uppväxten. Kan man via operation underlätta för barnet så ska den operationen utföras. Finns det någon annan option?

Jag blir så ledsen i ögat när jag läser om Jämtlands läns landsting (enda landstinget som nekar barnen detta) vägran att operera in ett andra cochlea-implantat på två barn. Det räcker med ett säger öronläkarna i Östersund och det applåderar väl politikerna för då slipper de punga ut med pengar. Dessutom tror jag att det nu helt enkelt blivit en principsak av denna fråga.

Citat ur Östersundsposten:
– Det här är nytt. Vi vet inte hur mycket barnen egentligen blir hjälpta av en andra operation, säger Ola Lindqvist, överläkare och öronspecialist vid Östersunds sjukhus.

Han kan förslagsvis ringa experterna på Huddinge universitetssjukhus som har en diametralt motsatt uppfattning i denna fråga. De förordar cochlea-implantat på bägge öronen.

Barnen kommer att kunna uppfatta varifrån ett ljud kommer. Barnen kommer att klara bullriga miljöer bättre. Deras inlärning av språket underlättas. Förutsättningarna för att det ska funka på dagis och skolan ökar dramatiskt. Barnens livskvalité förbättras dramatiskt.

Är inte detta värt pengarna för dessa två barn? Jag kan förstå om det hade gällt tusentals barn i varje landsting, men nu är det bara ett fåtal barn det gäller. Just nu två stycken i Jämtland.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:54 FM | Google

12 mars 2004

Flaggdag

Kronprinsessans namnsdag. Flaggan skulla hissats på morgonen. Hur kunde jag glömma det :). Jag hittade en ny sida som jag rekommenderar till alla er andra som också glömde bort att kronprinsessan har namnsdag, www.republik.nu.

Jag vill att vi avskaffar monarkin. Befria Viktoria från sitt öde. Jag tror hon skulle ha betydligt mer roligt om hon fick leva som en fri människa. De enda som skulle sakna monarkin är den skandalpress som lever på att bevaka dem och skriva om dem.

Att födas till statschef (kung) är så odemokratiskt som det bara kan bli. Ja, inom finansvärlden är det inget unikum, men där brukar de odugliga gallras ut, även inom familjen. Vem har gallrat ut en oduglig kung? Aldrig hänt. Kommer aldrig att hända.

Ge kungen ett nytt jobb. Jaktvårdare? Drottningen kan kanske ta jobb på Ecpat eller i liknande organisation? Philip vill ju bli racerförare. Vad lilltjejen vill vet hon nog inte själv, förutom att parta på nätterna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:31 EM | Kommentarer (1) | Google

11 mars 2004

ETA eller Al Quida?

Jag kom precis hem, glad i hågen och slog på TV:n för att se på nyheterna. Jag har varit inne i stan på en s.k casting och åkt pendeltåget hem. Min glädje förbyttes till en stor sorg. När nyheterna startade hörde jag om det hemska attentatet i Madrid. Är det ETA eller Al Quida? Varför ska oskyldiga människor drabbas? Varför dessa meningslösa illdåd?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 EM | Kommentarer (8) | Google

10 mars 2004

Inte skyddsvärd

Jag har ju ofta skrivit om att åklagare och polis lägger ned förundersökningar slentrianmässigt. Mina antaganden har stärkts ytterligare efter att ha läst DN Debatt nu på morgonen.

Birger Jarl instiftade en kvinnofridslag som trädde i kraft i mitten på 1250-talet. Läget i Sverige när det gäller våldtäkter och annan kvinnofridskränkning är sämre, än vad det var på gamle Birger Jarls tid.

Blir du våldtagen, se för sjutton till att det sker på allmän plats med ett tio-tal vittnen eller att du själv är en så pass känd person att medierna tar upp fallet.

Om inte är risken mycket stor att inget händer, rent rättsligt, även om förövaren är känd och du själv kan påvisa, via läkarintyg, att en våldtäkt har skett. Bara ett fall av tio leder till åtal.

Citat ur debattartikeln:
-----
Situationen för våldtagna kvinnor i Sverige har aldrig varit så dålig som i dag. 95 av 100 kvinnor som gjort anmälan om våldtäkt får beskedet att deras ärende lagts ned. Av 67 anmälda våldtäkter i Stockholms city gick endast tre till åtal. Den offentliga statistiken på området är helfalsk, visar undersökningar som letts av Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet. Orsaken till den låga uppklarningen av våldtäktsbrott är att de utsatta kvinnorna möts av en grundläggande misstro och skepticism. Polis och åklagare utgår från att de allra flesta anmälningarna är falska, skriver han.
-----

Oftast görs ingen utredning. Bara det är underligt. Vem vill frivilligt göra en polisanmälan för våldtäkt, utan att ha blivit utsatt för en sådan? Med tanke på efterföljande konsekvenser, rättens frågor (om det nu går så långt) om hur man var klädd, hur man uppträdde, vad man har för sexliv och andra närgågna frågor.

Går det så långt att det ändå blir en förundersökning och den misstänkte mannen kommer med en samtyckesinvändning - att kvinnan var med på att ha samlag med honom - läggs ofta förundersökningen ned.

Därimellan dessa två ytterligheter finns många fall av förundersökningar som läggs ned då polisen anser att kvinnan brister i trovärdighet eller inte anses skyddsvärd.

Jag reagerade starkt på ordet skyddsvärd, vilket på klarspråk är samma sak som att kvinnan får skylla sig själv. Lever vi i år 2004 eller?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:22 FM | Google

8 mars 2004

Rattfylla

- Jag har ingen sympati för en fyllefet tant som sätter sig packad vid ratten, säger Lennie Norman på sin hemsida.

Nej, ingen begär det heller. Men sparka inte på den som redan ligger. Det är som att slå in redan öppna dörrar.

Att köra rattfull är förkastligt. Ja, det är oförsvarligt. Men ofta är det människor som behöver hjälp med sin alkoholism och då tycker jag man ska stötta istället för stjälpa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:29 FM | Kommentarer (1) | Google

6 mars 2004

Respekt för äldre

Vad är ett liv värt? Det måste vara värt mer än en tusenlapp. Jag blev så ledsen och uppgiven när jag läste om den gamla damen som rånmördats för en ynka tusenlapps skull. Så dj*vla sorgligt fegt att ge sig på en tant på 80 år,

Ett liv släcks för att en annan ska få lägga händerna på en tusenlapp. Vad är en tusenlapp? Ingenting. Säkert är den redan förbrukad och mördaren är redan på jakt efter nya pengar. Jag hoppas de får tag på förövaren.

Men den gamla tanten hon är död. Hon får inte uppleva den gryende våren. Så meningslöst. Så grymt. Vart har respekten för ett människoliv tagit vägen? Respekten för äldre människor?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:07 EM | Google

5 mars 2004

Lätta, snabba lån

Hur lätt är det inte att sätta sig i skuldfällan när låneinstitut och banker nästan "tvingar" sig på via brev med erbjudande om snabblån. Vill jag ha ett lån kontaktar jag banken. Punkt slut.

Ja, även postorderföretagen lockar med snabba lån då och då. Inte undra på att så många har skulder till just dem.

Nu sist fick B. ett erbjudande om att låna upp till 200.000 utan säkerhet via Citibank. För skojs skull räknade jag ut vad det skulle kosta om man tog erbjudandet och sedan slängde jag skiten i stora arkivet, det vill säga soporna.

Tolv månader gånger tolv år skulle ge, med en månadskostnad på 2536, totalt 365.184 i återbetalning. Snacka om hög effektiv ränta. De räntesatser de nämner stämmer inte för fem öre (såvida man inte betalar tillbaks allt inom en månad), om man räknar efter lite grann.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:13 EM | Kommentarer (1) | Google

Tandvårdsreformen

Vem minns tandvårdsreformen som kom 1999? Inte jag i alla fall. Jag går hos samma tandläkare, år efter år. Visst tycker jag att det blir dyrare och dyrare för varje gång. Men det gäller ju allt, så har jag resonerat och pröjsat och sett glad ut.

Jag har inte sett någon prisinformation hos min tandläkare och jag har inte heller efterfrågat det, då jag inte vetat om att det kan skifta oerhört mellan privata tandläkare. Folktandvården kan man ju bara drömma om att få tid hos.

Konsumentsverkets hemsida kan man läsa att priserna har under dessa fyra år ökat med över 30 procent.

Det gäller att se upp. Det kan vara en enorm skillnad. En tandläkare krävde 12.000 kronor och en annan bara 550 kronor för att behandla samma tand. Yisses Amalia! Vet alla om detta? Eller är det bara jag som är ouppdaterad över sakernas tillstånd. Som vanligt :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:32 EM | Kommentarer (3) | Google

Rena kläder och skor

I går släpptes en rapport (Play Fair at the Olympics) som pekar ut de dåliga arbetsförhållandena hos stora sportmärken som Adidas, Lotto, Puma, Fila och Reebok. Bakom rapporten står den globala fackföreningsrörelsen Oxfam och Clean Clothes Campaign.

Kampanjen vill få oss att tänka efter lite innan vi köper. Det borde kanske idrottarna också göra som låter sig sponsras av dessa utpekade företag. Svenska friidrottsförbundet sponsras av Reebok.

Jag vill inte köpa kläder eller skor om de har tillverkats av barnarbetare eller av kvinnor som är uruselt avlönade och arbetar under orimliga arbetsvillkor. Jag betalar gärna mer om jag kan få garantier på att ingen har utnyttjats i något led av tillverkningen.

Dessutom har både tillverkare och försäljare inom sporklädesindustrin så stora marginaler på sina varor att det är en skam att de försöker minimera tillverkningskostnaderna på detta sätt. Sänk marginalerna, höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:46 FM | Google

4 mars 2004

Våldsamma datorspel

Det var ett program på TV i går om våldsamma datorspel. Jag tittade inte på det. Jag hörde i förhand att det skulle vara otroligt negativt vinklat, så jag valde att inte se det.

Debattörer oroas för tv-spelsvåldet.

Våldsamma tv-spel orsakar moralpanik igen.

Jag har faktiskt aldrig själv spelat något våldsamt datorspel. Det kvalificerar mig kanske inte till att ha åsikter om dem. Men det hindrar mig inte det minsta. Datorspel är bra. De allra flesta är både roliga och läraktiga. Jag vet att mitt barnbarn gillar att spela datorspel.

Jag har däremot sett snuttar ur extremt våldsamma datorspel (det är tydligen även dem som är de mest populära), där man skjuter ned folk och blodet sprutar väldigt realistiskt. Spelen går ut på att döda så många som möjligt. Jag förstår inte och har aldrig förstått vitsen med dessa spel. Hade jag haft barn hemmavid skulle jag aldrig tillåta dem att spela dessa spel. Aldrig i livet!

En ung, formbar människa som sitter dygnet runt (vilket vissa tycks göra) och spelar dessa spel måste bli påverkad på något sätt. Vi formas av det vi ser, hör, gör och upplever. Jag tror att många av de dödsskjutningar som förekommit i USA, där unga människor ställt sig rakt upp och ned och bara mejat ned sina klasskompisar och lärare, kan ha sitt ursprung i för mycket spelande av våldsamma datorspel. Att det dessutom är en sådan enorm vapenfixering i USA bidrar säkert till det hela.

När jag var liten lekte jag ofta indianer och cowboys med storebrorsan och hans kompisar. Jag överlevde det utan att bli våldsbenägen, men å andra sidan – att peka på någon med ett finger och säga pang, pang du är död och den som blev "skjuten" låtsades segna ner och dö, går nog inte att jämföra med de våldsamma datorspel som finns numera. :)

Jag efterlyser lite seriös forskning på detta område. Hur påverkas vi av våld i TV? Datorspel? Filmer?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:07 FM | Kommentarer (1) | Google

3 mars 2004

Synskadad präst

– En präst ska leda andra, inte bli ledd.

Ord som har gett en synskadad präststuderande stora problem att fortsätta med sin utstakade bana. Jag ser inga problem med en blind präst. Det är bättre (obs ironi och inget handikappsskämt) att vara blind på riktigt, än vara blind – fast man kan se. Den som fällde detta omdöme anser jag vara blind, rent av förblindad och trångsynt i sitt tankesätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:44 EM | Kommentarer (1) | Google

2 mars 2004

Sex in the city

Ett hemlöst par placerade en säng på Sergels Torg och hade sex offentligt, som en protest mot att de inget hem har att idka detsamma i. Ett hem, en egen borg, att gosa och mysa i saknar de. Jag ogillar nog sättet, att ha sex offentligt, men jag förstår deras protest. Att vara hemlös är inget jag skulle vilja vara.

Ingen vet hur många hemlösa som finns just nu. Det gjordes en räkning år 1999 och då kom de fram till att 8.440 var hemlösa. Antalet hemlösa kvinnor har ökat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:28 EM | Kommentarer (4) | Google

Brutna löften

Brottsoffer måste betala rättegången. Nu går skam på torra land. En man dömdes för att ha misshandlat sin sambo och dessutom ofredat henne. I tingsrätten dömdes han att betala ett skadestånd. Så långt, så väl. Det verkar ju rimligt.

Mannen överklagade till hovrätten. Där förvandlas brottmålet till ett tvistemål (gällande skadeståndsbiten) där kvinnan (helt ofrivilligt) då blev motpart till mannen.

Nu i januari kom hovrättens dom. Mannen blev i den domen målets vinnare och kvinnan tvingas betala hans rättegångskostnad. Att det var ett ganska lågt belopp har inte med saken att göra. Varför i hela fridens namn ska ett brottsoffer betala förövarens rättegångskostnader?

I juli 1999 förekom ett liknande mål. En kvinna som blev knivhuggen i ryggen av en obekant psyksjuk man. Högsta domstolen beslutade efter överklagan att halvera skadeståndsbeloppet.

När domen därmed gått på förövarens linje tvingades offret betala förövarens rättegångskostnader. Snurrigt är bara förnamnet.

Efter domen 1999 lovade Laila Freivalds (dåvarande justitieminister) en lagändring. Jaha! Vad hände med det löftet?

Det var väl ungefär som jag skrev om häromdagen om hedersmorden. När något debatteras i medierna och drevet går, då lovas det till höger och vänster. När opinionen tystnat så verkar de flesta av löftena aldrig infrias.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:32 FM | Kommentarer (2) | Google

1 mars 2004

Pedofilrättegången

I dag startade rättegången mot Marc Dutroux. De flesta har nog glömt bort den stora pedofilskandalen i Belgien. En förundersökning som pågått i åtta år. Det låter otroligt.

Hur har inte de drabbades familjer haft det under dessa åtta långa år? De två offren som överlevde? Hur kommer rättegången att påverka dem nu? Jag hoppas att det blir som ett avslut för dem. Marc Dutroux lär knappast gå fri, utan spås få livstid.

Det har funnits misstankar om ett nätverk som skulle ha gått ända upp bland toppen av Belgiens politiker och mäktiga potentater, därav den långa handläggningstiden. Men inget har tydligen kunnat påvisats. Eller så har många varit väldigt duktiga på att sopa skiten under mattorna, så den inte längre syns – men den finns ändå kvar. Det gäller bara att lyfta på rätt matta.

Sex unga flickor rövades bort och fyra av dem mördades, två av dem fick helt enkelt svälta ihjäl i den håla de gömts i. Marc Dutrouxs hustru åkte till huset och matade hundarna, men flickorna fick ingenting. På TV sa de häromdagen att det tros att de levt så länge som sex månader innan de svalt ihjäl. Då måste det i alla fall ha funnit tillgång till vatten. Men vilken död? Och hur de behandlats innan. Inget barn skulle behöva riskera att utsättas för något sådant här. Inget!

Vem vet om det bara är dessa sex flickor det gäller? Med tanke på hur många asylsökande barn/ungdomar som bara försvinner spårlöst, här hemma i Sverige såsom i Belgien.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Kommentarer (2) | Google