« Pedofilrättegången | Startsidan | Internets mittpunkt »

2 mars 2004

Brutna löften

Brottsoffer måste betala rättegången. Nu går skam på torra land. En man dömdes för att ha misshandlat sin sambo och dessutom ofredat henne. I tingsrätten dömdes han att betala ett skadestånd. Så långt, så väl. Det verkar ju rimligt.

Mannen överklagade till hovrätten. Där förvandlas brottmålet till ett tvistemål (gällande skadeståndsbiten) där kvinnan (helt ofrivilligt) då blev motpart till mannen.

Nu i januari kom hovrättens dom. Mannen blev i den domen målets vinnare och kvinnan tvingas betala hans rättegångskostnad. Att det var ett ganska lågt belopp har inte med saken att göra. Varför i hela fridens namn ska ett brottsoffer betala förövarens rättegångskostnader?

I juli 1999 förekom ett liknande mål. En kvinna som blev knivhuggen i ryggen av en obekant psyksjuk man. Högsta domstolen beslutade efter överklagan att halvera skadeståndsbeloppet.

När domen därmed gått på förövarens linje tvingades offret betala förövarens rättegångskostnader. Snurrigt är bara förnamnet.

Efter domen 1999 lovade Laila Freivalds (dåvarande justitieminister) en lagändring. Jaha! Vad hände med det löftet?

Det var väl ungefär som jag skrev om häromdagen om hedersmorden. När något debatteras i medierna och drevet går, då lovas det till höger och vänster. När opinionen tystnat så verkar de flesta av löftena aldrig infrias.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 2, 2004 05:32 FM

Kommentarer

Laila Freivalds har aldrig åstadkommit nånting. Hon bara snackar eller gör sig onåbar. Jag avskyr den kvinnan.

Skrivet av: Monica datum: mars 2, 2004 10:25 FM

Brottsoffret kommer tydligen alltid att vara den skyldige i detta samhälle. Sossarna bara snackar skit om att dom ska ändra på systemet. Så länge det sitter gamla stofiler i rätten så händer ingenting. Det behövs nytt ungt folk som begriper mer än vad dessa intorkade typer gör.

Skrivet av: Claes datum: mars 2, 2004 09:14 FM