22 februari 2010

Varför bära päls?

Om Gud eller vad han/hon nu heter hade velat att vi skulle klä och i päls hade vi fått en egen. Men tyvärr är det många människor som gärna vill gå i pälsar utan att tänka på vilka konsekvenser det får för andra varelser. Hur i helskotta kan någon ens tänka på att bära en päls efter att ha sett och blivit medveten om hur djuren har det, innan de blir till avlivade för pälsens skull. Finland har sin pälsskandal nu, men troligen ser det lika illa ut eller än värre ut i andra delar i världen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:22 EM | Kommentarer (5) | Google

4 februari 2010

Mera snö? Tar det aldrig slut?

Nu snöar det igen. Nattens snöfall har ebbat ut och nu kommer ett nytt. Det är alldels vitt utanför fönstret, snön bara vräker ner. Jag bävar för morgandagens resa till jobbet, arla i ottan. Det ska frysa till i natt och tidigt i morgon är det nog halka valka för hela slanten. Jag är trött på att sladda omkring på dåligt plogade vägar. Odubbat både på privatbilen och jobbilen. En resa till Thailand skulle inte sitta dumt just nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:47 EM | Kommentarer (4) | Google

29 januari 2010

Vinter

Snö och åter snö. Men vi bor i Sverige och det torde inte vara någon överraskning att det ibland faktiskt blir vinter, när det ska vara vinter enligt almanackan. Då borde det med andra ord budgeteras för snöröjing. Eller hur? Jag minns, bara som exempel, 1976 som liknade denna vinter, snön kom i november och låg kvar långt in på våren. Ska normala vägunderhållet under sommaren drabbas av att det varit vinter?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:34 FM | Google

9 januari 2010

Vi går mot ljusare tider

Visst märks det att det lider mot ljusare tider. Det blir inte mörkt lika fort på eftermiddagen och snön gör nog mycket till. Vilka massor det har lagts upp lite varstans, meterhöga drivor och jag undrar hur det kommer att se ut när allt detta ska smälta. Det kommer att ta lång tid.

På tal om att smälta. Nu när jag åkte hem såg jag att det var en vattenläcka nästan hemma vid trottoarkanten. Varmt vatten forsade ut och rann ut på vägen. Jag kan tänka mig hur det kommer att se ut i morgon bitti när jag ska åka till jobbet. Snacka om isbana - redan nu. Hoppas de hinner sanera under natten, annars blir det halka valka i backen hela vägen :) ned - ända till centrum och stora korsningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:33 EM | Kommentarer (1) | Google

7 januari 2010

Skjuta genetiskt friska vargar är sjukt

Vargjakten blev succé. Not. Friska vargar, genetiskt friska vargar sköts som verkligen skulle ha behövts för att förnya vargstammen. Till och med miljöministerna medgav att det inte kanske var så lyckat. Fy fan säger jag bara. Skjuta mor- och farföräldrarna och lämna fyra vargvalpar åt sitt öde. De kommer få en hård vinter och lär dö även dem. Eller drivs de in mot bebyggelse och får varghatet att florera än mer. Men skyll på jägarna i detta fall - inte på valparna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:07 EM | Kommentarer (1) | Google

2 januari 2010

Masslakt av varg?

12.000 skjutkåta jägare vill fälla de tillåtna 27 vargarna. En ekvation som inte går ihop. Vem kollar att inte fler skjuts?

Den svenska vargstammen borde få vara fredad. Den tål inte denna avskjutning. Till och med Världsnaturfonden, WWF, kritiserar detta projekt som verkar lite väl oövertänkt.

Hur många fällda vargar rapporteras in?

Hur många blir skadeskjuta och dör,
utan att räknas in i statistiken?

Vem i helsike har ens kommit på att
motorfordon får användas i jakten?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:22 EM | Kommentarer (1) | Google

4 november 2009

Shit! Jag hatar snö.

Nu kommer första snön över stor del av landet, förhoppningsvis inte så mycket här i Stockholm. Jag har vinterdäck på men tyvärr odubbat och det har jag aldrig haft förut, så det ska bli intressant *NOT* att se hur det fungerar. Halka valka? Avåkning? Inte komma uppför backen hos B.?

I dag när jag åkte hem hade det hänt två stora olyckor norrut. Kan det ha varit det pågående småsnöandet? Lugnt tog jag det i alla fall för firmabilen har inte heller dubbdäck. Hoppas inga skadades. Jag hörde på Vinyl att det bildades tittköer söderut. Vad är det för hyenafasoner folk när inom sig? Titta på bilvrak?

Sänder många tankar till B. som förlorade sin far häromdagen. Det har blivit lite tätt mellan given för hans del. Hoppas detta var det sista dödsfallet i hans familj på ett bra tag.

Läste i går om plastikkirurgen som inte tyckte att hans fru var snygg nog och har gjort ett flertal plastikoperationer på henne. Hon ser inte lyckligare ut för det om jag ska bedöma hennes ögon på bilden. Han är kanske det, med tanke på de silikonbomber han opererat in.

Nä, snart lockar slafen.....upp före tuppen i morgon.

// Annica Tige

Annica Tiger 6:50 EM | Kommentarer (3) | Google

25 februari 2009

Ingen jakt på varg

Jag brukar inte signa alla upprop som ramlar ned i mailboxen. Men vissa är sådant som ligger mig varmt om hjärtat. Ingen jakt på varg är ett sådant.

// Annica

Annica Tiger 3:54 EM | Kommentarer (4) | Google

18 oktober 2007

Djurplågeri

Detta var tamifan det värsta jag sett, jag orkade inte ens se hela filmen. Djurplågeri i sin värsta form. Detta borde vara förbjudet i civiliserade länder! Flå dem levande? Döda den genom att banka dem i marken?

Är du känslig av dig undvik att se den. Skriftlig information finns på http://www.furisdead.com/.

Köp inga pälsar eller kläder/skor/leksaker med päls.
Den lilla protesten kan bli stor om alla slutar med detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:15 EM | Kommentarer (18) | Google

20 augusti 2007

Hur kan man tappa bort en orm?

Mera djur :-).

Nu var det ”bara” en amerikansk råttsnok som inte är farlig för oss människor. Den hittades hängandes i ett träd på Galärvarvsvägen.

– Ormen är inte farlig för människor utan liknar vår egen snok, berättar han. Liksom 80 procent av alla ormar har den inget gift utan kramar ihjäl sitt byte.

Jag skulle aldrig ens ha vågat gå fram och kollat på ormen ens. Ormar är inte mina favoritdjur precis. Varför släppa ut ormen som man tröttnat på? Jag bävar för den dagen någon slänger ut/tappar bort en dödligt giftig orm. Tänk om en unge ser den och blir nyfiken? Ungar vill ju pilla på allt. Vissa ormar kräver specifika serum och det kan ju bli problem med andra ord.

Många ormar överlever inte vår svenska vintrar och lär dö en plågsam död. Men en del kanske klarar av en mild vinter? Ormar som husdjur har jag aldrig förstått mig på, men alla har vi olika intressen. Dock tycker jag att ägare till giftiga ormar och ormar som kan krama ihjäl människor har ett stort ansvar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 FM | Kommentarer (2) | Google

19 augusti 2007

Kycklingbarnmorska

B. har fullt ös nu :). Äggkläckningsmaskinen han laddade med 20 ägg gav utdelning i helgen. Ingen Faverollehöna ville ruva i år, såvida inte det händer att någon får ett tuppjuck och börjar ruva i helt fel årstid - det har hänt.

I en fågelbur modell stor (jag funderar på att kanske skaffa mig en fågel med den de luxe varianten) piper och kvittrar 12 kyckingar och är i full färd med att lära sig äta och dricka. Äta verkar falla sig naturligt, men dricka får B. visa dem vart vattnet finns och doppa näbben i det.

Av de 20 äggen var fyra ”tomma”, när jag skakade på äggen så hördes det att de var vätskefyllda. De slängde jag, bomskott är inget att att ha - men B. vill så gärna tro in i det sista. Men de slängde jag resolut i soporna.

Sedan problemäggen, som jag brukar kalla dem. Ägg som i naturen kanske aldrig skulle ha kläckts? Men jag är av den sorten - finns det liv, finns det hopp. De kunde bara picka hål i äggen, men sedan hände inget mer.

Efter en tid så torkar hinnor och kycklingen om inget görs. Jag brukar plocka bort äggbit efter äggbit i sakta mak, kolla hur hinnorna ser ut, blöta dem som torkat så de går att få bort och de som är okey tar jag bort - utom just vid navelsträngen. Då förblöder de direkt om den inte ”slutits”.

Nu ligger två små eftersläntare kvar i äggkläckningsmaskinen och jag hoppas att de tar sig. Jag har i alla fall gjort vad jag kunnat för att de ska få leva. De ser okey ut, ingen verkar missbildad eller så. De har sällskap med två ägg som förmodligen innehåller kycklingar, men som dött inne i ägget. De lär i alla fall inte kläckas men får ligga där ett par dagar till, om....?

De som ska bli mest spännande är när Tiger upptäcker kycklingarna. Hon har hört dem, men inte lokaliserat ljudet. Den dagen, den sorgen. I nödfall får kycklingarna åka ut i hönshuset i förtid.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:21 EM | Google

9 augusti 2007

Smog hotar klimatet

Rubriken på artikeln är ”Asiatisk smog hotar klimatet”, men mig veterligen har fler städer runt om i världen problem med smog i storstäderna. Skulle den smogen vara mindre farlig för klimatet?

De fann att de bruna sot- och stoftmolnen regionalt ökat solens värmande effekter i troposfären med runt 50 procent. Forskarna har också försökt beräkna hur mycket de bruna stoftmolnen värmt upp atmosfären i regionen mellan 1950 och 2000. De kom fram till att de under den perioden svarat för en ungefär lika stor värmeökning som växthusgaserna, mellan 0,5 och 0,8 grader under perioden.

Visst oroar det mig, kanske inte personligen - men jag tänker på vilken värld vi lämnar över till våra barnbarn och dess efterkommande. Den obalans vi har åstadkommit, kommer de att kunna återställa den?

Läste även om att nu har det konstaterats att en kinesisk delfin är utrotad. Det finns många utrotningshotade djur världen runt, men denna delfinart är borta - finito.

För första gången på 50 år har ett stort ryggradsdjur försvunnit från jordens yta. Den långnosade Yangtzedelfinen har nu förklarats officiellt utrotad. Orsak: Industrialiseringen av Kina.

Jag misstänker att vi kommer att få fler rapporter om djur som utrotats. Människan är världens största och värsta rovdjur. Vi inte bara dödar och suger ut jordens tillgångar för att äta och överleva, vi förstör miljön med vår rovdrift på jordens resurser.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:35 EM | Google

1 augusti 2007

Bildgåta

Jag älskar tigrar, djuret alltså :).

Vem sitter i bur?

Vem är ute eller innanför buren?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:49 FM | Kommentarer (6) | Google

23 juli 2007

En riktig bloggsemester

Ingen datortid alls att tala om, uppkoppling fem minuter max varje dag checking att allt var okey med hemsidorna. Inga tankar på att blogga alls.

Bloggsemester med andra ord. Jag har varit ute i skog och mark. Det kanske inte är så svårt att gissa av bilden nedan vad jag bland annat gjorde ut i friska luften. Men samtidigt blev jag nostalgiskt då jag vistades i trakter där jag ofta var med mina hundar.

Blåbär

Jag saknar mina hundar. Jag saknar en nuffe att krama om. En brun nuffe (New Foundlandshund) som ser ut som en nallebjörn, vilket både Smulan och Nalle gjorde. Men det får vänta tills jag blir pensionär. Just nu passar det inte in i min livssituation.

Det spelade ingen roll att de snodde soffan. Men jag brukade klämma in mig i mitten :).

Nuffar i soffan

Det spelade ingen roll att det var trångt i sängen stundtals :). Oftast så sov en eller flera av dem i sängen, men finns det hjärterum finns det stjärterum.

Nuffar i sängen

Jag saknar alla mina fyra hundar, Buster (schabrador), Laban (svart nuffetik) och så Nalle och lilla Smulan. Nalle är nuffen med det stora huvudet, Smulan var en modell mindre. Så fort jag ser en nuffe på gatan måste jag bara få kela lite med den, även om det är drägelrisk :). Givetvis frågar jag först om jag får.

En gång hundägare,
alltid hundägare i sinnet även utan hund.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:12 FM | Kommentarer (3) | Google

16 juli 2007

Svensk sommar

Tomas Ledins låt ”Sommaren är kort” passar verkligen in på årets sommar so far. Undantaget vad jag förstår är norrut som har haft skapligt väder jämfört med de som bor söderut.

Sommaren är kort
Det mesta regnar bort
Men nu är den här
Så ta för dig
Solen skiner idag
Hösten kommer snart
Det går med vindens fart
Så lyssna på mig
Solen skiner kanske bara idag

Vem minns inte förra sommaren? Kommer det att bli någon värmebölja i år eller ska vi ha en taskig defaultsommar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:19 FM | Kommentarer (2) | Google

11 juli 2007

Mördarsniglar och spindlar

Bara namnet kan få vem som helst att rysa till. Mördarsniglar (spansk skogssnigel låter lite snällare). Vem/vilka mördar de? Människor? Andra levande djur? Eller är det bara för att de käkar upp grönsakerna i trädgården? Nå, det kanske inte bara är så bara för en intresserad odlare som vill ha sina grönsaker ifred.

I år har jag sett hur många som helst på de mest underliga ställen. Så numera är det inte bara trädgårdsägare som lider av denna lite udda varelse som inte hör hemma i den svenska faunan. Jag tror att de är här för att stanna och att de kommer att bli ett problem. När jag jobbar får jag kryssa mig fram mellan dessa varelser som förvirrat sig ut på asfaltsgångar och i utomhustrappor.

Har du problem med mördarsniglar har DN en artikel i dag om x antal sätt att avliva dem.

Den ena sättet verkar vara äckligare än det andra. Hemma på tomten har ännu inga mördarsniglar upptäckts av B. Men jag lider med dem som har problem med dessa djur. En del kanske inte bryr sig, men de som gör det har fullt sjå vad jag förstår att hinna rensa trädgården innan nästa invasion kommer. Än värre är det väl om de har grannar som skiter i att försöka hålla stammen i skick på sina tomter.

Från sniglar till spindlar och andra småkryp som inte hör hemma i Sverige. De som importerar bilar från USA får ofta med sig Svarta änkan som extra fripassagerare. Jag skulle aldrig våga åka i en sådan bil såvida den inte var garanterad sanerad och fri från denna lilla otäcka spindel.

På tal om spindlar, ett otyg som jag hatar. Jag har nästan spindelfobi, nästan skriver jag för spindlar som inte är större än 0.5 cm med benen inräknade kan jag tolerera - men större varianter är jag livrädd för. B. har faktiskt en liten spindel som bor på toan i huset och dess nät låter jag vara kvar. Men hade det varit en större spindel hade jag nog reagerat annorlunda.

Bananspindlar är inte så roliga de heller. När jag ska handla bananer sticker jag aldrig ned handen i banankartongen :). Jag tar de bananer som ligger överst, snabbt som attan.

Spindlar och insekter av okänd art oroar de anställda på Volvo i Umeå. En vanlig dag på jobbet riskerar de att råka på de ovälkomna djuren i lastbilshytterna. Och sedan fabriken började ta emot hytter från Brasilien tycker man att antalet ökat. Den största spindeln ska ha varit åtta centimeter.

Börjar de bli åtta centimeter snackar vi spindlar. Burr! Eftersom de kommer från Brasilien kan de kanske vara giftiga? De andra små krypen likaså? Ja, jag skulle inte vilja jobba där.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:13 EM | Kommentarer (8) | Google

27 juni 2007

71456

Jag fick detta mail från en kennel som föder upp min favoritras - New Foundland. Jag har testat och det funkar. Om det blir en varm sommar så kan det vara bra att ha denna möjlighet. Det kan gälla en hund som sitter i en kokhet bil eller kanske ett barn rent av.

När du ser en varm hund i en bil SMS:a bilens registreringsnummer till: 71456 - då får du tillbaka namnet på ägaren till bilen och då kan man ropa upp förarens namn på t.ex utställningar, vid varuhus, köpcenter eller liknande tillställningar. Du kan också ringa nummerupplysningen för att få fram telefonnumret till ägaren!

Varje sommar dör en eller flera hundar en plågsam död av ren okunskaphet. Ja, jag hoppas att det är okunskaphet och inte illvilja från hundägarens sida. Det är ju bara att sätta sig själv i en solvarm bil och testa hur länge man står ut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:19 EM | Kommentarer (7) | Google

13 maj 2007

Tigercam på Kolmården

Det är sällan jag träffar min släkt.
Men tigrar finns att se på andra håll.
Detta har blivit ett favoritbokmärke, Tigercam. Jag ska bara till Kolmården i sommaren och sitta i bussen och bara njuta av att se dessa vackra djur på nära håll. Vargvisningen jag var på för några år sedan var en underbar upplevelse. Att bli pussad av ledarvargen var en ynnest och en upplevelse som inte går att beskriva i ord.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:09 EM | Kommentarer (4) | Google

21 april 2007

Mordhota en liten isbjörnsunge?

Det finns folk till allt. Knut är mordhotad. Knut är en liten isbjörnsunge på Berlins Zoo. Vilken frisk människa mordhotar ett djur? De som mordhotar människor är inte heller friska, men det måste vara tämligen ovanligt att ett djur mordhotas?

Okey, Knut fick ingen bra start när han kom till världen. Jag minns att det diskuterades om han skulle avlivas eller inte, men med hjälp av en skötare som agerat mamma har han överlevt och nu har han blivit ett riktigt charmtroll. Allt liv ska respekteras, även ett djur har rätt att leva - om möjligheter finns.

Den som mordhotat Knut är antigen en sjuk människa eller någon som tycker att första beslutet om avlivning ska genomföras. Men det spelar ju ingen roll, Knut kommer aldrig att få leva ett fritt liv ute i naturen - han kommer att leva och dö i "fångenskap", men det är ändå ett liv - han vet ju inte av något annat. Om han föds upp av en skötare som agerar som en ersättningsmamma och det fungerar bra, är allt frid och fröjd. I alla fall i mina ögon.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:57 FM | Kommentarer (5) | Google