« Länkfarmar och orelevanta länkar | Startsidan | Stiftelsen Den Nya Högern »

6 maj 2006

Låt arbetsrätten bli den stora valfrågan

Saxat ur dagens ledare i Aftonbladet.

Det har snart gått två år sedan Fredrik Reinfeldt i en intervju för LO-tidningen slog fast att det inte behövs någon revolution av den svenska arbetsrätten. "Den svenska arbetsmarknaden fungerar bra", sa moderatledaren.

Ett annat uttalande vid moderaternas förra partistämma:

Vid partistämman förra året deklarerade Gunilla Carlsson att hon numer är "kollektivavtalsfantast", och partistyrelsen avvisade kraven på att nu göra utländska avtal giltiga i Sverige.

Ledarskribent misstänker och det gör jag också att högerblocket inte vill att arbetsrätten ska bli en het valfråga.

Men hur ska det gå att undvika? Ett parti som kallar sig det nya arbetarpartiet ska givetvis värna om arbetsrätten, eftersom de sägs företräda oss arbetare.

Men numera är det andra toner. Det är inte ett dugg förvånande för i årtionden har borgerlighetens speciella hatobjekt varit anställningstrygghet, fackets förhandlingsrätt och kollektivavtal.

I torsdags beslutade riksdagens arbetsmarknadsutskott att ställa sig bakom regeringens förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd, LAS. I korthet går det ut på att föra samman olika lagreglerade tillfälliga anställningsformer till en. En förenkling, samtidigt som möjligheten att träffa avtal som är anpassade till varje bransch blir kvar. Den som har ett tillfälligt arbete ska snabbare än i dag få företräde till nya jobb. Det är viktigt inte minst för den halva miljon svenskar – många unga och de flesta kvinnor – som i dag har tillfälliga anställningar.

Till detta säger de borgerliga partierna nu bestämt nej. Beslutet ska rivas upp efter ett regeringsskifte. Det lovade de fyra allianspartierna i går. Tanken att låta parterna på arbetsmarknaden reglera anställningsformerna i avtal beskrivs som "märklig".

Hur kan de tycka att det är märkligt? De personer som i åratal sprungit på springvik och jobbat timmar tycker nog att det är ett bra förslag. Men vad bryr sig moderaterna om vad arbetarna tycker?

Alliansen anser att det ska bli möjligt att helt gå runt den arbetsrättsliga lagstiftningen. Vad ska vi då ha en arbetsrättslig lagstiftning till? Vart finns kollektivavtalsfantasterin nu? Vad är det som gör att moderatledaren inte tycker att den svenska arbetsmarknaden inte fungerar bra nu?

Centern, av alla, vill avskaffa anställningsskyddet för de yngsta. Unga ska väl ha lika stor anställningstrygghet som alla andra. Det finns något som heter provtjänstgöring, har centern missat det? Funkar det inte så blir det ingen tillsvidare anställning.

Jag och många andra arbetare vill inte ha ökad otrygghet i arbetslivet. Det är inte den gemensamma lösningen på arbetslöshet och utslagning, såsom Alliansen tycks tro. Tvärtom.

Låt denna fråga som Alliansen försökt undvika bli en stor fråga inför valet.

Då kanske moderaternas nya fasad som
det nya arbetarpartiet rämnar.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 6, 2006 07:25 EM

Kommentarer

Jag trodde det var fler jobb som ledde till minskad arbetslöshet. Inte hur lätt det är att anställa.

Skrivet av: Waldemar datum: maj 7, 2006 11:39 FM

Från min horisont är bristen på lediga arbeten det största problemet, och det som skapat denna brist är skatten och det massiva regelverk som gör det farligt för företagare att anställa. Man kan naturligtvis tycka att det är viktigare och mer "arbetarpolitik" att liksom socialdemokraterna och kommunisterna bara värna symboliska rättigheter för dem som redan har arbete, men moderaterna nöjer sig inte med att bara se till dem som redan har det bra. Ett modernt arbetarparti måste i första hand skapa förutsättningar för företag att växa så att fler får arbete. Så se gärna till att "arbetsrätten" blir en valfråga, men var då ärliga och erkänn att det som skiljer länder med hög arbetslöshet från dem med låg arbetslöshet är just företagens svårighet att anställa och avskeda personal.

Skrivet av: C. L. K. Aqurette datum: maj 7, 2006 09:49 FM

Där har du en point, de äldre har redan nu svårt att komma in på arbetsmarknaden om de blivit arbetslösa och inte lär det bli lättare om detta förslag går igenom. Dessutom är det orättvist om de unga inte omfattas av anställningstrygghete, men andra gör det.

Provtjänstgöring, praktikjobb, lärlingsjobb....det finns många andra sätt att lösa frågan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 7, 2006 05:56 FM

En sak som inte kommit upp i debatten om Centerns förslag att slopa anställningstryggheten för de yngsta är hur det slår mot äldre. Om det ska bli så mycket lättare för företagen att anställa och avskeda yngre, varför ska dom då överhuvudtaget fundera på att anställa personer som är i den sitsen att dom inte är intressanta för att dom är för gammla? Det är ju bara att flytta problemet från en generation till en annan.
Varför inte satsa på att få fram jobb istället?

Skrivet av: Waldemar datum: maj 6, 2006 11:55 EM