« Ett kort givande möte med ett språkrör | Startsidan | FileCentral och Tinyurl! »

10 oktober 2006

Facket ska undermineras

Hur många låginkomsttagare kommer att ha råd att vara med i facket? Höjd a-kassa i kombination med reduceringen av skattesubventionerna i deklarationen innebär att en del kommer att få en dubblerad kostnad av fackavgiften.

Deltidsarbetande kommer att drabbas, hör vad denna unga tjej tycker om sakernas tillstånd, Window Player format eller Real Player format.

Höjningen kommer att beror på vilket fack/vilken a-kassa man är medlem i. En del fackförbund har redan i dag väldigt höga fackavgifter och de kommer säkert att tappa många medlemmar. De som jobbar i branscher med hög arbetslöshet kommer att få betala mer. De a-kassor som kommer att drabbas hårdast är bland annat service- och byggbranschen.

I gårdagens Rapport hördes både LO:s chefsekonom och finansministern Anders Borg.

LO-ekonom: Regeringen vill ändra maktbalansen Dan Andersson, LO:s chefekonom är kritisk. Han hävdar att det är den borgerliga regeringens syfte att få fler att inte vilja eller våga vara med i facket:

- Jag tror att en del av alliansens strategi är att medvetet försöka skapa ett svagt fack och ändra maktbalansen i Sverige mellan de starka och de svaga.

Detta är precis vad det handlar om. Facket ska försvagas. Fler ska av ekonomiska skäl tvingas välja att gå ur facket och bara vara med i a-kassan. Det gör att balansen kommer att ändras mellan arbetsgivare och arbetstagare, det är precis vad de Alliansen vill. Då kan de få igenom sina svarta jokerkort, som inte visades öppet inför valet. Då hade inte så många röstat på dem misstänker jag.

- Vi försöker genomföra betydande förändringar av skatter och då handlar det också om en del tuffa prioriteringar, säger finansminister Anders Borg till Rapport.

Genom att chockhöja a-kasseavgifterna hoppas de dra in 14 miljarder. Samt så vill de ta bort ett av de få avdragen en vanlig dödlig kan göra i sin deklaration. Alla kommer inte ha råd att vara med i både facket och a-kassan. Det är med avsikt enligt min mening.

Det är lätt att prata om "tuffa prioriteringar", det låter handlingskraftigt. Men det skorrar illa, nya arbetarpartiet startar med att "djävlas" med låginkomsttagarna. Jag ser ingen logik i det hela. Ge med ena handen och ta med den andra. Den där tusenlappen (minst) som alla skulle få i sänkt skatt kan nog de flesta kika i himlen efter. Tyvärr tror jag att många gick på det löftet, plånboken ligger närmast hjärtat.

Ja, alliansen vill sänka skatter och måste givetvis finansiera dem. Det räcker inte att sälja SAS, som jag hörde var på tapeten i morse eller Nordea och TeliaSonera. Det är kortsiktigt. Staten ska inte äga företag anser borgarna. Det ska marknaden göra. Inte för att jag tror det blir bättre om marknaden ska ha fingrarna i alla syltburkar, både i privat och offentlig sektor. Alliansen kan inte förhoppningsvis ens tänka sig att öka utlandsskulden för att infria sina löften och valfläsk. Det hoppas jag verkligen _inte_.

Nej, slå mot arbetarna. Sjuk- och förtidspensionärerna. De sjukskrivna. Sänk ersättningarna. Alla ska jobba, fast det inte finns jobb till alla och aldrig kommer att finnas, för enligt marknaden ska ett visst antal vara arbetslösa för att hålla inflationen nere. Ingen ska behöva svälta har Reinfeldt lovat, men kommer de kunna leva ett värdigt liv? Nej, knappast!

Nya arbetarpartiet. My ass.

Andra bloggar om: , , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 10, 2006 03:52 FM

Kommentarer

Om man inte ska få dra av avgiften till facket så borde inte arbetsgivarna få dra av sin avgift till Svenska Näringsliv. Om de ville få in pengar så skulle nog detta också ge en slant.

Skrivet av: borde vara lika datum: oktober 19, 2006 07:22 EM

Jag föreslår

GENERALSTREJK

När ska svenskarna lära sig att protestera???

Skrivet av: lalanda datum: oktober 18, 2006 11:47 EM

Man kan ju undra varför facken (läs lo) ska sponsra partiet... Förståeligt att det är dyrt att vara med när facken betalar 10 ggr mer kampanjbidrag per capita till (s) än vad Bush's valkampanj kostade per capita. Visst jag gillar facken. Men det kan inte vara rimligt att jag ska behöva ta politisk ställning för att vara med. Slopa bidragen till partiet och sänk avgiften.

Skrivet av: Undrar datum: oktober 15, 2006 06:27 EM

Ja nu är det svarta gänget som får chansen..
De rika skall bli rikare, vanliga arbetare skall få lite lägre skatt.. arbetslösa och sjuka som redan lever på mariginalen skall väl snart offras helt. Helt sjukt att jobbarna inte istället får ta del av de enorma profiter svenaka företag gör just nu. Upp till 1.8 miljoner/år per anställd läste jag i en artikel, sakll visst vara världskrekord.
Hittade för övrigt denna underbara bild på nätet:
http://img156.imageshack.us/my.php?image=moderaternabn0.jpg

Skrivet av: bert datum: oktober 15, 2006 03:30 FM

Det är alldeles kristallklart att högern med Reinfeldt och Borg i spetsen vill slå sönder facket och därmed arbetsrätten och kollektivavtalen. Sedan inför de att alla kan få F-skattsedel och då har vi snart att många jobbar som egenföretagare i sitt gamla företag. Med allt vad det innebär av otrygghet och fördyrande privata försäkringar.
Det kommer att gå at h-e med Sverige.

Skrivet av: Bengt Nilsson datum: oktober 14, 2006 08:32 FM

Nu får vi plötsligt veta att "Förutsättningarna har förändrats sedan de borgerligas överenskommelse i Bankeryd. Reformutrymmet har krympt väsentligt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. Men vad det betyder för budgeten vill han inte svara på." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=579589&previousRenderType=6

Fast den enda förutsättningen som egenligen har ändrats är att de har vun nit valet och inte längre behöver bry sig om väljarna.

Skrivet av: Kurt datum: oktober 11, 2006 07:02 FM

Jo, nu har vi det obehagliga läget att den ekonomiska makten, den politiska makten och den dömande makten är en och densamma och det finns inga som helst balanserande krafter. Mycket dystert för majoriteten av befolkningen men väldigt gott för makthavarskikten.

Skrivet av: Kerstin datum: oktober 11, 2006 01:29 FM

jag har följt dig å kvinna som är av roks och andra feministorganisationers galna värld,dom påpekar att det är mamman som är det bästa för barnet.. Fy fasen så fel du har..


Det råder idag en allt för stor orättvisa mot barn och deras rätt till båda föräldrarna.
Alla vet att en förälders frånvaro i ett barns liv inte är bra. Vi vet också att många av de ungdomar som
det går snett för saknar en pappa som bryr sig om dem och som deltagit i deras liv.
Orsaken till det sistnämnda kan vara av olika anledningar. Men vi får inte blunda för sanningen att många mammor faktiskt
medvetet gör allt för att barnen inte ska träffa sin pappa, och att vissa pappor pga. bitterhet vid tex.
en separation inte vill träffa barnen vissa föräldrar går så långt att de gör och säger vad som helst för att barnen inte ska
få träffa den andra föräldern.

Det finns exempel där pappan eller mamman, eller i värsta fall båda två ska hållas borta från barnen då de helt enkelt inte, av olika skäl,
kan ta hand om dem.
Tyvärr finns det alltför många exempel där mamman ljugit myndigheter full med information i syfte att slippa dela barnet med barnets far,
Mammor som springer med barnet till barnavårdscentralen och säger att barnet mår dåligt av att träffa pappan och så vidare, listan kan göras lång.

Som förälder har man inga rättigheter till sitt barn, endast skyldigheter.
Barn har rätt att kräva att föräldrarna ska finnas tillgängliga även om de inte lever ihop och det är föräldrarnas skyldighet att
då på var sitt håll se till att barnet får en lika stor dos av bägge föräldrarnas omsorg och kärlek.

Detta är barnens rättigheter och dessa ska inte saboteras av egoistiska föräldrar.
En dag växer barnet upp och får reda på sanningen om varför han inte fick träffa pappa eller mamma.

Vanligaste förekommande orsakerna till umgängessabotage och hämndmotiv kan vara rädsla för att barnen ska tycka bättre om pappan,
vilja flytta till pappan etc.

Att då ge barnen en avig bild av pappan, manipulera barnen på alla tänkbara sätt för att få barnen att tycka illa om,
eller inte vilja vara hos pappan, hitta på och sprida lögner om pappan i domstolar familjerätter mm för att på så vis
ställa pappan i dålig dager, kan vara det som krävs för att en pappa ska ge upp sina barn.

Medan det publicerats hekatomber av litteratur över mödrars inflytande på barns utveckling,
återfinner man i ett någorlunda välsorterat vetenskapligt bibliotek endast någon hyllmeter volymer som behandlar fäders roll.

Redan på grund av denna snedfördelning är det mycket begärt att fäder ska ha tilltro till sin betydelse för barnen.
Eftersom lagstiftningen på detta område inte fungerar tillfredsställande har en statlig utredning tillsatts.
Dess delbetänkande "Om föräldraansvar m m" (SOU 1979:63) har nyligen remissbehandlats.

SUG på den karamellen du....

Skrivet av: Ackta datum: oktober 11, 2006 01:18 FM

"Sorry - ni är dömda till varlfrihet!"

Valfrihet hoppas jag menades. Var vill jag inte ha :).
Jag tror inte det blir så mycket mer valfrihet för oss vanliga dödliga, däremot för vissa andra som har intresse av ett systemskifte.

Facket är en motpart på arbetsmarknaden som behövs, både för arbetsgivarna och arbetstagarna.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 10, 2006 08:14 EM

När blev Sverige demokratiskt? Öppna ögonen och konstatera att det är en stor myt. Ungefär lika glorifierat som att USA är ett (piiip) land.

Hade jag en kristallkula så hade jag varit rikare än Bill Gates. Visst har Sverige styrts på fel sätt. Det har varit för gammalt folk som styrt landet. Göran Persson var som en trött korv. En sådan kan inte styra ett land. Dessutom hade dom alldeles för lite kompetens.
Men ingen mer än dom rika får det bättre för att facket ska bli sämre och någon försöker ta in pengar på att dom som redan har det ganska dåligt ska få det sämre. Eller vill du ha ett mini-USA?

Tror du verkligen välfärden kommer bli bättre för att A-kassan höjs?

14 miljarder löser inga problem för svenska befolkningen.

Skrivet av: claes datum: oktober 10, 2006 04:33 EM

Så talar en sann demokrat, eller?! Nog för att V/KFMLR och andra tokstollar framstått som dåliga förlorare men detta? Eller har du nån kristallkula som göra att du kan se in i framtiden? Om du lyfter blicken lite så kan du lätt se att det är den politik som förts de senaste 30 åren som redan kört Sverige i botten - på utbildningens, forskningens, skolans, välfärdens område. Vad finns kvar? Ett gäng rädda männsikor som inget hellre vill än få tillbaka "dom gamla goda tiderna" med Sträng, Erlander och andra pampar. Sorry - ni är dömda till varlfrihet!

Skrivet av: TomS datum: oktober 10, 2006 03:52 EM

Tänk om samma sak kunde hända här i mesiga Sverige. Precis som det gjorde i Frankrike. Strejka, bränn ner bilar och hus, slå sönder städer och annat så regeringen får sig en riktig tankeställare.

Nu räcker det inte längre med att säga nej. Fram med automatkarbinen och skjut dessa jävlar som nu kommer köra Sverige i botten.
Att folk aldrig lär sig vad moderater är för lömska spöken.
Nu är det bevisat. Svensken är en idiot.

Skrivet av: claes datum: oktober 10, 2006 11:02 FM

Konstigt att man aldrig hör nån fråga sig vad facket gör med alla pengar som "vanliga arbetare" betalar in varje månad. Får "vanliga arbetare" nån del av kakan? Har inte facket bara blivit en till maktstruktur i Sverige, jämte S, M, LRF och SAF? När brydde sig LO toppen sist om "vanliga arbetare"? Annat än som mjölkkossa till den egna pengapåsen? Facket har ju fastnat i ett 30-tals tänk som på sikt kommer att fälla dom. Hur vore det om facket skulle inse att det är 2006, vi har en ny värld och anpassa sig till denna? Det är i mycket facket själv som öppnat för maktbytet - genom att vara precis den sortens pampiga och anonyma maktapparat man inte vill ha.

Skrivet av: TomS datum: oktober 10, 2006 09:15 FM

Fler borde ha läst den här boken innan de gick och röstade: http://www.ordfront.se/attaarmed.aspx

Skrivet av: P-O datum: oktober 10, 2006 08:12 FM

Med tanke på att Alliansen verkar ändra sig lite då och då om hur många jobb det behövs så ska det bli spännade att se vad deras slutgiltiga mål verkligen blir.
I deras första siffra verkade de ha räknat in alla, och då verkar det verkligen som alla. Min gamla mamma t.ex som efter olika anledningar är förtidspensionerad räknades enligt alliansens siffror som arbetslös

Jaja, jag hoppas svensa folket inser vad dom gjort i tid när dom röstade fram denna regering. Usch

Skrivet av: Walentine Andersson datum: oktober 10, 2006 05:59 FM