« Ett annorlunda valprogram | Startsidan | Nordea utsatt för phishing/fraud igen »

30 augusti 2006

Bananflugor

Lade ned några bruna bananer i soppåsen häromdagen.

Ruttnande bananer

I dag när jag skulle tömma soppåsen var skåpet under diskbänken fullt med bananflugor (Drosophila melanogster). De kan väl inte bara uppstå ur tomma intet? Äggen till bananflugorna måste finnas redan i bananskalen, det är min enda förklaring, men här anges en annan förklaring som jag betvivlar starkt - att de lever vilda i naturen i Sverige okey, men hur sjutton har de hittat in i mitt stängda skåp under diskbänken?

De är små och bruna och jag vill inte ha mitt hem invaderat av dessa små irriterande flygfän. Mardrömmen vore om de spred sig och lade ägg i krukväxternas jord. Den här lägenheten är liten och det finns inte plats för fler än mig. En bananflugekoloni är inte önskvärd och inte välkommen alls. Nu har jag ingen ättika hemma, men jag har sockerlösning med en droppe diskmedel i i två skålar och jag hoppas de dränker sig själva. Men än har ingen lockats till dessa "dukade fat".

Flugorna är bruna (har aldrig sett något liknande förut), vanliga småflugor som brukar förekomma om krukväxterna vattnas för mycket är gråsvarta, om jag inte minns fel.

Jag hittade dessa tips på nätet:

Blanda en del vatten, en del äppecidervinäger och ett par droppar diskmedel (det sista för att få bort ytspänningen) i ett glas och ställ det vid diskbänken. Sen är det klart! Inom några dagar har flugorna samlats i glaset och du slipper ha dem surrandes runt dig!

Ett annat tips är att trycka ned några vitlökklyftor i blomjorden. Det håller borta diverse kryp coh flugor från dina blommor.

Försvinner de inte så får jag testa råden ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 30, 2006 10:17 FM