« Fjernet ulyd, funnet igjen dildo vibrator:-) | Startsidan | In i böckernas värld »

27 juli 2006

Hundars öde i varma bilar och under jakt

Det händer varje år. Att folk inte fattar att hundar inte tål att sitta instängda i bilar i denna värme? Hur är dessa hundägare funtade? Instängd hund dog av värmeslag.

BTW - Det finns många varghatare i Sverige. Bland jägarna är vargen hatad har jag förstått eftersom den skadar och dödar deras jakthundar. De vill skjuta av vargstammen eller förinta den helt. Men den som sig i leken ger.... Själv skulle jag aldrig släppa en hund lös i björn- och vargtätt område.

Nu har sanningen kommit fram. Det kanske är dags att skjuta av alla jägare och trafikanter? Jägare och trafikanter är farligare för hunden än vad vargen och andra rovdjur är.

Saxat ur DN.

Fler hundar skadas eller dödas av jägare än av rovdjur. Många jakthundar dör även i trafikolyckor under löshundsjakten. Det visar statistik från försäkringsbolaget Agria....Under åren 2000-2005 betalade Agria ut ersättning för 84 hundar som angripits av rovdjur. Under samma tid hade 135 hundar skadats eller dödats av vådaskott från jägare.

Alltså är det nästan dubbelt så många hundar som råkat illa ut under jakt på grund av jägarna själva. Men det talas det inte hög om. Pinsamt kanske för jägarna att vådaskjuta jakthundarna, då är det lättare att skrika "Vargen kommer" och lägga all skuld på rovdjuren, vilka bara står för en procent av olyckorna som drabbar jakthundarna. Trafiken skördar offer, jakthundarna korsar vägar i sin iver att spåra upp bytet. En hund i timmen körs ihjäl under löshundsjakten. Det talar man inte heller högt om.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 27, 2006 06:27 FM

Kommentarer

- Tror Du inte jag kan afflarbettet???
- Skämt åsido, allt djurplågeri/negligerande av våra bästa vänner borde beläggas med strängare straff än vad lagen numera tillåter!
Djurägare, som inte sköter sina skyddslingar (vilket ord, taget i beaktande...!), borde med omedelbar verkan förlora dem: Ganska bra exempel har vi ju sett på "Animal Police"... Inför liknande i Sverige!
- Fast det är våra politiker för flata för, oavsett partitillhörighet, det kan man ju bara slå vad om!
Lycka till med fortsatt engagemang i djurens väl & ve: Jag gör allt jag kan på min lilla kant, tro mig!
Kram, Annika

Skrivet av: Annika datum: november 15, 2006 11:53 EM

Jag hörde på radion om det där med hundar som blir vådaskjutna och påkörda av bilar under jakt och jag tänkte precis som du att det kanske är dags att börja skjuta av jägare och bilförare nu. Men tydligen handlade det mer om att jägarna ville ha rätt att freda sina hundar mot rovdjuren och att de vill ha rätt att få skjuta i självförsvar.

Skrivet av: Åsa datum: juli 28, 2006 07:38 FM

Kerstin, det måste ha varit en jobbig upplevelse - tur att det gick bra. Det är nog bra att lite mer på mekaniska stopp för luckan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 28, 2006 05:13 FM

Jag tror dessvärre inte att människor förstår hur fort det går och hur snabbt temperaturen stiger i en bil i solen, samt hur lite hundar tål av starkt värme.

Jag har varit med om en schock i ett sådant här sammanhang, då jag bar borta från bilen c:a 25-30 minuter. Jag lämnade den med öppen baklucka. Jag har grindar så att hundarna inte kan hoppa ur bilen, och då jag gick in i bruksklubbens stuga för att äta lunch, regnade det tom. Efter en stund bröt solen fram och det blev gassande hett på nolltid.

När jag kom tillbaka till parkeringsplatsen hade hydrauliken gett sig och luckan hade slagit igen. Jag hittade två mycket medtagna hundar i bilen, den minsta, tiken, kunde inte stå på benen, den andra större hanen, raglade ordentligt. Som tur var fick jag hjälp av en kille, så vi bar hundarna till ett kärr 75 meter bort och ställde dem i vatten över ryggarna. Då hämtade de sig på några minuter tack och lov.

Jag bedömer att de hade avlidit inom 15 minuter om vi inte hade kommit ut till dem som vi gjorde och de kan inte ha suttit mer än 15 minuter med luckan stängd, eftersom solen inte hade varit framme en längre stund än så.

Behöver väl inte säga att jag skakade i hela kroppen efter händelsen och att jag aldrig, aldrig mer litar på hydrauliken i en baklucka på en bil utan numer alltid fixar mekaniska stopp för luckan om jag måste lämna bilen utan uppsikt en stund med hundarna i under sommaren.

Skrivet av: Kerstin datum: juli 28, 2006 01:00 FM

Den där israelkramaren har spammat massor av bloggar med samma sak idag. Kul, jag bloggade oxo om varg idag. Fast jag hittade storyn i DN..

De borde sätta upp jaktkvoter på jägare och bilister. Deras älskade hundar får däremot sitta i en hundgård året om, så mycket familjemedlem är dom..

Skrivet av: Jinge datum: juli 27, 2006 11:02 EM

Bra skrivet! Jag blev så j*vla arg när jag läste om den där stackars hunden. Om och om igen händer det. Samma sak med sommarkatter!! Ibland tänker jag att det borde krävas licens för att få ha djur...

Skrivet av: carra datum: juli 27, 2006 07:23 EM

Förundersökning inledd om hakkors för hets mot folkgrupp under libanondemonstration i Borlänge:
<snip>

</snip>

Länkarna borttagna, vad denna kommentar har med "Hundars öde i varma bilar och under jakt" att göra övergår mitt förstånd. Annica

Skrivet av: PG datum: juli 27, 2006 03:48 EM

Ja, det är väl ingen överraskning att folk som dödar djur för nöjes skull inte bryr sig om sina hundar. Jakten borde förbjudas. Jägarna verkar ha fastnat i Stenåldern.

Skrivet av: Paradigm datum: juli 27, 2006 01:00 EM

Att människan aldrig lär sig av sina dumheter är ingen nyhet. Människan är det absolut enfaldigaste och dummaste som existerar på denna planet.

Varför inte införa en ny jaktsäsong? Skjut på allt som bär oranga kläder i skogen.

Skrivet av: Claes datum: juli 27, 2006 11:51 FM