« Varg | Startsidan | Rimonabant »

16 november 2005

Är du en djurvän?

Är du en djurvän köper du bara din valp via seriösa uppfödare. Dessa hittar du via Svenska Kennelklubben som kan bistå med goda råd och hänvisningar till dito uppfödare och det finns ras och specialklubbar att kontakta.

Du är inte en djurvän om du köper en insmugglad valp. Köp inte hundvalpar på Internet om du inte är helt säker på att det är en seriös uppfödare du har att göra med. Varför gynna kriminella hundsmugglare? Varför vara så gniden och köpa en valp svart lite billigare? Jag blir så grumt förbannad varje gång jag läser om hur smugglare ertappats och hur de behandlar de små liven. Valpar ska inte behöva få en sådan start i livet, om de nu ens överlever.

Jag misstänker starkt att de varken är vaccinerade och avmaskade, vilket ökar smittorisken för alla andra hundar som finns i Sverige. Det är inte frågan om utan mer när vi kommer att drabbas av allehanda sattyg, läser mer om detta här och även här, äldre texter som fortfarande är lika aktuella nu som när de skrevs.

Saxat ur Aftonbladet:

Så undviker du hundskojare.
Köp inte hundar på okända platser.
Begär fullständiga handlingar
både om uppfödaren och om hunden.
Bli misstänksam om det
bara står mobilnummer.
Be att få se valpens mamma.
Begär vaccinationsintyg.
Hundar äldre än 4 månader
ska vara id-märkta.

Köp inte en hund via bagageluckan. En valp ska besökas i uppfödarens hem, gärna flera gånger så att den vänjer sig vid dig och det underlättar sedan anpassningen, när det är dags att klippa navelsträngen med mamman – det vill säga flytta till sitt nya hem. De valpar som smugglas in har väl knappt sett skymten av sin mamma.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 16, 2005 04:39 FM

Kommentarer

Det handlar väl om att man tycker att en hund som är uppfödd i Sverige är för dyr, och det är ju en ansenlig summa att kasta upp direkt för ganska många (en valp kostar väl mellan 6-10.000 idag). Men, detta är ändå en struntsumma i jämförelse med vad en hund kostar under sitt förhoppningsvis ganska långa liv. Om människor var medvetna om det kanske de inte skulle köpa de här "importerade" hundarna, i synnerhet som de kan bära på sjukdomar som också är farliga för människor. Tänker på rävbandmask ex.

Skrivet av: Kerstin datum: november 17, 2005 12:39 EM

Jag håller med om att man inte skall köpa insmugglade valpar. Däremot håller jag inte med om att man inte skulle vara djurvän bara för att man inte köper från ägare som Svenska Kennelklubben registrerat.

Själv köper jag lika gärna en blandrashund, har haft en helt underbar sådan. Men även då bör man träffa tiken och ägarna. Och jag anser mig nog trots det vara djurvän.

Skrivet av: Asta datum: november 17, 2005 12:02 FM

Registreringsbevis är givetvis ett måste om det är en rashund, det har jag på alla mina tre njuffar. Att en del mindre seriösa uppfödare listas kan nog hända, men de kan knappast vara sämre än bagagelucke-uppfödare, det vill säga hundsmugglare.

Köp ingen rashund utan registreringsbevis.
Jag köpte en schabrador, min första hund, men där kollade jag noga hur övriga hundar såg ut att må och hur hundägarna själva behandlade hundarna och valet var inte svårt då jag såg att de var djurvänner och både hundar och valpar hade det bra.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 16, 2005 07:19 EM

Aftonbladet glömde en sak. Man ska få papper på vilka som är föräldrar 3 led bakåt i tiden för att kunna se hur dom har varit och kunna se att det inte är inavel i släkten, vilket förekommer i sverige

SKK ger jag inte ett öre för. Dom har en konstig syn på avel. Hur kan en boxerhane få bli pappa till 60 kullar i detta lilla land? Det är nästintill inavel. Allt med SKKs erkännande om att det var en fin avelshane.

Skrivet av: Claes datum: november 16, 2005 11:59 FM

Jag blev illa berörd av artikeln på aftonbladet.se, stor hundälskare som jag är så ville jag bara krypa igenom skärmen och ta hand om alla hundarna själv *vilket hundliv* Jag och min familj har alltid haft hund, och i några fall har vi tagit hand om hundar som har glömts bort i andra familjer eller på annat sätt hamnat snett... Får en hund de rätta förutsättningarna, så kommer den att älska en så länge den lever och lite till. Vi får se om det blir en hund så småningom i min nya familj :)

Dessutom, bara för att en kennel finns med på Svenska Kennelklubbens hemsida, behöver det inte bevisa att de är seriösa. Den kenneln som mina föräldrar hämntade den senaste hunden, var under all kritik, och ändå finns den kenneln kvar på hemsidan. Vissa människor ska bara inte äga en hund... Jag anser att borde få ett "hundkörkort" när man blir ägare/kennelägare, så att även omgivningen vet om vad man kan och inte kan...

Skrivet av: Linnea datum: november 16, 2005 09:50 FM

Inte för att jag är speciellt intresserad av hundar .. eller katter heller för den delen, men jag håller fullständigt med.
Bra skrivet! .. Bloggat! ;o)

Skrivet av: Josef [ViLjAN.COM] datum: november 16, 2005 06:21 FM