« Google in på bara kroppen | Startsidan | Bloggtreklöver 41 »

14 april 2005

Rabies, inte om utan när

Smugglingen av hundar till Sverige har ökat kraftigt. Trots det har Jordbruksverket infört en nyordning där krav ställs på hemisolering i stället för karantän eller avlivning av hunden.

Rabies är ingen sjukdom som någon vill ha in i landet. Men med nya regler så lär det bli en fråga när (och inte om) första fallet av rabies konstanteras inom Sveriges gränser. Sverige räknas som ett rabies fritt land. Endast två fall är kända under de senaste 50 åren. En man smittades då han blev biten av en hund i Indien 1974, samt en ung kvinna som smittats av en hundvalp i Thailand år 2000.

Hemisolering betyder att hundägaren själv ges ansvaret för att undersöka eventuella tecken på rabies...Nu får hundarna vara hemma. Ägarna uppmanas att inte låta dem träffa andra hundar och ta hand om avföringen.

Varje hundägare vet hur svårt det kan vara att undvika att låta en hund träffa andra hundar. Även om ägaren har sin karantänshund i koppel så kan det komma fram hundar som springer lösa och vill hälsa. Ta hand om avföringen borde väl alla göra? Det är ingen lösning i detta fall för om hunden är lös i magen så är det svårt att få upp allt, och likt förbenat kan sjukdomar då spridas.

Jag fasar för den dagen dvärgbandmasken får spridning i Sverige, Echinococcus granulosus. Både hundar och katter kan smittas, dock lider de inte men av att få den. De ska givetvis avmaskas för att det finns risk för att smittan sprids till människan. När maskens ägg sprider sig i naturen via det drabbade djurets avföring är det människan som kan drabbas illa, mycket illa.

Får dvärgbandmasken spridning i Sverige kommer det inte längre vara helt självklart att äta bär och svamp plockade direkt från skogen. Kommer äggen in i människan bildas en blåsmask som kan bli stor som en mindre melon. Larven kan också bilda många små blåsmaskar som sprids till flera organ. Det är svårt att behandla människor om de drabbas.

Det finns många hundsjukdomar i Europa, en del finns inte i Sverige och det är definitivt inte önskvärt att vi får dem hit.

Köp inte hundar som inte har klara papper, kontakta Svenska Kennelklubben om du är osäker. Intyg om rabiesvaccination kan vara förfalskat, detsamma gäller intyg om andra vaccinationer och avmaskning. Köp inte smuggelhundar, bara för att de kanske är lite billigare. Men billigt är inte alltid bra. En del hundar är i så dåligt skick att de får avlivas av sina nya hundägare. Och inte bara det, hundarna smugglas ofta in under vidriga omständigheter.

Jag tycker Jordbruksverket är lite fel ute i denna fråga.

Verket har gjort en preliminär bedömning av riskerna för att rabies och dvärgbandmask ska kunna spridas från illegalt införda djur i hemisolering, och funnit att denna risk är liten för djur från EU-medlemsland eller s.k lågrisk tredjeland, förutsatt att djuren genomgått avmaskning och rabiesvaccination.

F.d hundägare och fortfarande en stor hundälskare som jag är tycker jag ändock att karantän, återutförsel till ursprungslandet eller avlivning är det enda rätta när det gäller smuggelhundar. Dessutom bör reglerna skärpas när det gäller resor inom EU.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 14, 2005 10:31 FM

Kommentarer

Det är en än större artikel i Expressen i dag.

Såklart kvällspressen slår upp allt - chock panik katatstrof - är väl prefixer man får vänja sig vid. Snart har de ingen betydelse. Undra vad de ska hitta på då?

"Smugglade hundar sprider dödssmitta.Veterinärers paniklarm: Smuggelhundar från öst sprider dödlig leversjukdom till människor - kan ha rabies och mask."

Det ovan står på första sidan.

http://www.expressen.se/index.jsp?a=269634
Tusentals svenskar riskerar att drabbas av dödliga sjukdomar av insmugglade små hundar från Östeuropa.
Smittan sprids bland annat via bär och svamp i skogen.
– Detta är ett rent katastrofläge. Situationen för den svenska folkhälsan kan radikalt förändras, säger Johan Beck-Friis, Veterinärförbundet."

Jag tycker ändå att det är bra att de informerar om detta, för jag tror inte många har dessa faror med dvärgbandmask klart för sig.

Smuggelhundarna och den vidriga behandlingen de får genomgå finns att läsa om här,
http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=269636

"Valparna plågas svårt på vägen hit
I trånga burar och svårt plågade föds valparna upp för att smugglas till Sverige.
Under smuggelresan tejpas deras nosar och benen binds ihop."

Mattias.
Lösa hundar är ett otyg, om hundaren INTE ABSOLUT har full koll på den.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 15, 2005 03:09 EM

OK, de var en annan artikel. Så här presenterades det i AB i en kortare notis:

"Smugglingen av hundar till Sverige har ökat kraftigt. Trots det har jordbruksverket infört en nyordning där krav ställs på hemisolering istället för karantän eller avlivning av hunden, skriver Sydsvenskan. Hemisolering innebär att hundägaren själv ges ansvaret för att underska eventuella tecken på rabies...."

Så fäljde några rader om att veterinärerna rasade.
Tala om farlig desinformation!!

Skrivet av: Kerstin datum: april 15, 2005 01:35 EM

Själva spridningen torde väl inte vara något större problem :(

Tycker det verkar vara fler och fler i Stockholm som släpper sina hundar lösa var som helst. Jag var tillbaka i Stockholm (har nyss fyttat därifrån) häromdagen och gick ett par kilometer på Söder hem till min gamla lägenhet. Jag mötte ca 15 hundar (med olika ägare) och _ALLA_ (!) utom 2 st var lösa. De flesta ägarna verkar skita fullständigt i var deras hundar springer, även bland folk.

Gissa förresten vilka 2 som kunde ta tillräckligt ansvar för att hålla sina hundar kopplade? 2 a-lagare med stora schäfrar. Säger väl inte så mycket i och för sig men jag tyckte det var lite ironiskt.

Tro det eller ej, men det känns som en markant skillnad när vi flyttat från Stockholm.

Skrivet av: Mattias datum: april 15, 2005 12:19 EM

Jag läste på Jordbruksverkets hemsida Kerstin, samt SvD. Vad som stått i AB vet jag inte. "Bransch och myndigheter diskuterade problemet med smuggelhundar."

Varför ska de särbehandlas och kunna beläggas med hemkarantän? Att lägga ansvaret på djurägaren att kontrollera vaccineringar, avmaskning och ev. rabies är som ett be om problem. Många hundägare kommer inte att följa "hemkarantänens regler".

"Under mötet diskuterades även de nya reglerna för införsel av sällskapsdjur till Sverige. Från näringens håll, som t.ex. Svenska Kennelklubben och Sveriges kattklubbars riksförbund, ansåg man att Sverige bör harmonisera sina krav med EU:s och inte sträva efter att ha egna, strängare regler. Svenska djursjukhusföreningen, Sveriges veterinärförbund och länsveterinärerna ansåg det motsatta; att Sverige ska strida för att ha kvar krav på avmaskning mot dvärgbandsmask och vaccinkontroll av mängden rabiesantikroppar. Några tyckte till och med att reglerna skulle skärpas. Flera veterinärer ansåg att Sveriges goda smittskyddsläge är hotat genom de nya, enklare införselreglerna som infördes sommaren 2004"

De reglerna från 2004 finns kvar
:
Observera att trots karantänslättnader från vissa tredje länder kommer det fortfarande att ske en införselkontroll på djur från dessa länder. Djuren från tredje länder måste ha sin ägare/ombud med sig och tas in via godkänd införselort. Från vissa tredje länder får du maximalt ta med fem djur. Om fler än fem djur med samma ägare ska föras in i Sverige eller om de kommer som fraktgods räknas de som handelsdjur och då gäller andra regler - se under rubriken Införsel av handelsdjur.

Jordbruksverket rekommenderar alla djurägare som ska resa med sällskapsdjur att ta kontakt med det land/de länder som ni ska besöka för att få veta exakt vilka krav som ska vara uppfyllda. Det kan trots det gemensamma regelverket finnas kvar t ex rasförbud i vissa länder. Vidare varierar villkoren för införsel av yngre djur från land till land.

Resande som kommer till Sverige efter den 3/7 2004 kan använda sig av passet, eller av Jordbruksverkets sammanställda vaccinationsintyg, om det är utfärdat före den 1/10 2004 och fortfarande är giltigt, tillsammans med ett högst 10 dagar gammalt avmaskningsintyg.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 15, 2005 03:18 FM

Men senare under dagen läste jag notisen om "ändrade regler" i AB (som jag inte köper längre dock :-)) och som Annica förmodligen skrev utifrån, om "hemkarantän" och den är ju helt obegriplig för man menar väl inte att vi har slopat karantänen också från utomeuropeiska länder? Det betvivlar jag starkt nämligen. Eller menar man att man slopat krav på vaccinering för resa med hund i övriga EU-länder eller för import av husdjur, eller att man inte behöver avmaska längre?
Ytterligare en av dessa desinformerande notiser i tidningarna alltså - och dessvärre en ganska farlig sådan!!

Skrivet av: Kerstin datum: april 14, 2005 11:38 EM

Bra kommentar Kerstin!

”Sverige försökte sedan inte ens, vid förhandlingarna om villkoren för EU-inträdet”

Nej Sverige har lagt sig platt i nästan varenda fråga som kommit upp inom EU. Jag tror att det oxo är en starkt bidragande orsak till det enorma tapp som socialdemokraterna nu drabbats av.
Folk har en känsla av att vi inte har någon regering helt enkelt..

Skrivet av: Jinge datum: april 14, 2005 09:47 EM

Förra veckan , tror jag det var, strölyssnade jag på radions P1 och något om adoption av hundar. Hur fungerar egentligen reglerna vid införsel av dessa? För mig låter det som ett skämt att adoptera gatuhundar från sydeuropa, men det var på allvar.

Skrivet av: Susanne datum: april 14, 2005 09:42 EM

Kerstin, en mycket välformulerad kommentar. Jag kan inte tillägga mer än att:

Bruna fästingen ja - den vill nog ingen heller att den ska invadera Sverige.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 14, 2005 01:20 EM

Det här handlar om EU och den heliga regeln att allt ska få färdas fritt inom Europa, även rabiesvirus och rävbandmask mfl. sjukdomsalstrande otrevligheter får vi väl anta. Inte jordbruksverket som avgör den här saken alltså, utan den avgjordes av regeringen då Sverige gick med i EU och man förhandlade om villkoren. Vi lär aldrig kunna återinföra karantänen med andra ord, hur mycket rabies vi än får in i landet.
Det intressanta är att många hunduppfödare, liksom Svenska Kennelklubben, agerade kraftfullt för att få bort karantänen redan flera år innan vi kom med i EU (uppfödare för glädjen att få ställa ut hundar nere i Europa och för att kunna importera avelsdjur billigare, SKK troligen för att få fler utländska hundar till svenska utställningar).
Sverige försökte sedan inte ens, vid förhandlingarna om villkoren för EU-inträdet, att få behålla karantänsreglerna för införsel av djur (att få behålla snuset ansågs viktigare den gången), som England gjorde. Men även där har man tvingats lätta på karantänsreglerna om jag inte misstar mig. Dock, man fick igenom regler om avmaskning och vaccinering, regler som man inte behövde vara någon Eistein för att förstå att de inte skulle fungera.
Risken med rabies från Centraleuropa inte är så stor kanske, men från Östeuropa är risken avsevärd.
Vad gäller rävbandmasken så är den dödlig för människor och omöjlig att diagnosticera. Symtomen liknar levercancer och misstas ofta för sådan. Det tar ganska många år innan en vuxen dör av parasiten, men barn dör snabbare. Flera barn dör varje år i rävbandmask nere i Europa.

Det är värre dessutom än att man inte vågar äta bär och svamp, vem vill överhuvudtaget vistas i naturen med små barn, som plockar med och slickar på allt och stoppar fingrar i munnen, om vi vet att denna parasit finns i landet och kan smitta genom blad eller pinnar i skogen! Och vem vill ha hundar under sådana omständigheter, hundar som dras som flugor till sockerbitar till rävars avföring ex.

Även den katastrofala ökningen av fästingar har delvis med EU:s regler (jordbrukspolitiken) att göra. Bara en tidsfråga innan vi har en större utbredning även av den bruna husfästingen som lever och förökar sig inomhus och som är ett ännu värre gissel än de vanliga fästingarna.

Vi var flera som försökte agera mot slopandet av karantänen då SKK började propagera får en sådan mot slutet av 80-talet, och vi förundrades över naiviteten och okunnigheten om de här frågorna hos många hunduppfödare och hos våra politiker.

Så nu kan vi bara hoppas att den berömda "osynliga handen" ställer även detta tillrätta. Den lär ju leda fram till den bästa av alla världar bara ingen hindrar den.


Skrivet av: Kerstin datum: april 14, 2005 01:11 EM

Jordbruksverket är ett skämt. Se vem som är minister där. Hon vet väl inte skillnaden mellan en kossa eller älg.

Skrivet av: Claes datum: april 14, 2005 11:27 FM