« Laddad inför en regnsommar | Startsidan | Bloggtreklöver 66 »

1 juli 2005

F-kassan ger med ena handen och tar med den andra

Saxat ur ETC-nyhetsbrev 2005-06-30

14. ETC KOMMENTERAR:
DEN SOM SPAR HAN HAR – SNART INGA SJUKA KVAR!
I mars underkändes 418 sjukskrivningar av Försäkringskassan. Siffran för samma månad året innan var endast 119 och sammanlagt har 3 370 nya sjuskrivningar underkänts det senaste året. Förklaringen till den drastiskt ökade avslagsfrekvensen motiveras med att Försäkringskassan måste halvera kostnaderna för sjukskrivningar fram till 2008. Övernitiskheten är således ett resultat av besparingar och inte av en drastisk ökning av fusket eller antalet sjukskrivningar. Sjukt är bara förnamnet.

Är det inte fel sätt att spara på? Försäkringskassan ska halvera kostnaderna för sjukskrivningar fram till 2008. Jag tvivlar på att de som blir sjuka kommer att halveras till antalet, är man sjuk – så är man sjuk. Eller ska den som är sjuk och som nekas ersättning utropa halleluja – jag är frisk enligt försäkringskassan. Ett under har skett, men inte tillräckligt stort under så att personen har blivit frisk på riktigt och kan börja arbeta. Hyran och andra räkningar under tiden personen tillfrisknar, utan sjukpenning – varifrån ska de pengarna tas? Socialen? Det blir alltså ingen besparing, bara en belastning på ett annat konto.

Satsa pengar på förebyggande hälsovård. Satsa pengar på friskvård. Arbetsgivarna måste dra sitt strå till stacken genom att se till att arbetsmiljön är bra. Läkarna har redan nu piskan över ryggen, inga onödiga sjukskrivningar, plus en massa pappersexercis. Ett sjukintyg ser inte ut som förr i världen, numera är det en hel roman :).

När det gäller förtidspensioneringar verkar det vara annat ljud i skällan. De bara ökar. Är det för att bättra på arbetslöshetsstatistiken?

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 1, 2005 11:21 FM

Kommentarer

När man som elektriker ska "felsöka"(leta fel på en el anläggning)så börjar man med att "lyssna" på kunden vari problemet består av.Då säger kunden..."det är svart i huset"inga lampor lyser!!!Då börjar man som "yrkesman" att leta efter felet från den så kallade felkällan..(glöd lamporna) och jobba sig bakåt i el systemet och hamnar snart som regel i elcentralen.Där kan man snart konstatera att det inte finns någon "ström" in i huset!!!Då har man hittat felet och sedan så åtgärdar man felet och kunden blir nöjd.

Som yrkesman så ger man sig inte på glödlamporna(sjuka människor) som första steg och kastar dom på soptippen.

Detta kallar man logisk felsökning!

Skrivet av: Christer Milton datum: juli 8, 2005 09:47 EM

Byggverksamhet
Till byggverksamhet räknas byggande, ombyggnad och reparationer av hus och anläggningar, till exempel vägar med alla tillhörande arbeten. Branschen har cirka 230 000 sysselsatta i allt från mycket stora till små företag: dels byggföretag som uppför själva byggnaden, dels företag som är specialiserade, till exempel på plåtarbeten, el- eller ventilationsinstallationer. En del av företagen är lokala, andra rikstäckande.
Byggarbetsplatserna är tillfälliga och förhållandena på arbetsplatsen ändras snabbt. Ett enskilt bygges organisation skapas för just det bygget och upphör när arbetet är färdigt. I organisationen ingår byggherren, som beställt projektet, samt projektörer och ofta en mängd entreprenörer som utför arbetet. Om– och tillbyggnad är en stor del av byggverksamheten. Dessutom utförs många små underhålls- och reparationsarbeten utan arbetsledning på platsen.
Arbetsmiljön
Byggbranschen är en av de mest skadedrabbade i Sverige. Antalet anmälda arbetsskador har dessutom ökat mellan 1997 och 2001, framför allt belastningsskador och fallolyckor. Sjukskrivningstiderna är långa.
Var tredje skada inom byggbranschen är en belastningsskada. Dessa skador är särskilt vanliga bland betongarbetare, plåtslagare, murare och målare. En femtedel av skadorna inom byggbranschen beror på fallolyckor, främst fall från höjd. Pressade/korta arbetstider och/eller bristande planering/arbetsberedning ger upphov både till stress och till ökade risker för olyckor och ohälsa.
Brister i arbetsmiljön beror ofta på otillräckliga kunskaper om arbetsmiljö, missar i projekteringen, dålig samordning av projekt och alltför korta byggtider. Exempelvis är fallrisker, olämpliga arbetsställningar och tunga lyft inte tillräckligt väl förebyggda. Ofta saknas dessutom kunskap om organisationens betydelse. Nya metoder i branschen, som motverkar risker i arbetsmiljön, tar tid att genomföra.
Ansvar
Byggherrar och projektörer behöver bli bättre på att leva upp till sitt ansvar. Tillsynen behöver stärkas. De personer som sköter arbetsmiljö- och samordningsfrågor i projektering och byggskede behöver mer kunskap om arbetsmiljö. Det är också viktigt att byggherrar i större omfattning beaktar arbetsmiljön vid entreprenadupphandling. Verket kommer att arbeta med detta liksom för att de lagändringar görs som behövs.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Det systematiska arbetsmiljöarbetet har inte slagit igenom i branschen. Det visar sig bland annat i att företag som utför mindre delentreprenader i regel saknar arbetsledning på plats. Ofta kommer dessa företag inte med i arbetsmiljöarbetet på byggarbetsplatsen, och eventuella förbättringar förs inte vidare till nya byggen.
Även tillverkare och leverantörer av byggmaterial och arbetsutrustning behöver känna till och följa de krav som ställs utifrån arbetsmiljölagstiftningen.

Skrivet av: Christer Milton datum: juli 8, 2005 09:38 EM

Politiker talar ofta om kostnaderna för alla sjukskrivna och räds inte att anklaga dem för att fuska och utnyttja systemen.
Om sanningen ska fram är detta bara bluffpropaganda.
Det är inte särskilt många sjukskrivna i Sverige.
Drygt 249000 är sjukskrivna med sjukpenning.
Inte mer än 8842 personer är långtidssjukskrivna,alltså sjukskrivna i mer än ett år.
Det stora problemet är alla förtidspensionärer.Över en halv miljon människor är förtidspensionerade.
Nu såg jag att förtidspensionerna ökar mest bland 60-talisterna.
En 35-årig förtidspensionär kan kosta försäkringen fem milijoner kronor.
Vad är en förtidspensionär?Väldigt ofta ett misslyckat arbete från ansvariga inom sjuk och arbetslösförsäkring-arna.
Bristen på helhetssyn,bristen på vettig rehabilitering och oförmågan att att se till den enskilde individen bidrar till att folk förtidspensioneras.Ofta mot sin egen vilja.
Ett systemfel i välfärdssverige som politikerna uppenbarligen skiter i.

Skrivet av: Christer Milton datum: juli 8, 2005 09:36 EM

Det här med försäkringsläkare är bland det mest missförstådda i vårt land.

När en läkare skriver intyg och skickar in dessa till försäkringskassan, så måste intygen tolkas. Försäkringskassans personal klarar inte det, därför anlitar de läkare som hjälper dem att tolka intygen.

F-kassan kan inte ha läkare anställda, eftersom läkaren också behöver utöva sitt yrke, för att hålla sig ajour med utvecklingen.

Eftersom det är intygen/journalen som ska tolkas, så behöver försäkringsläkaren givetvis inte träffa patienten. Det är ju inte en ny bedömning av patienten som ska göras, utan en tolkning av redan gjorda undersökningar.

Det är samma sak som när man ansöker om körkort. Då ska man exempelvis ha fullgod syn och man skickar in ett intyg om att man har det till länsstyrelsen.

Om man skulle föra samma resonemang om att träffa "patienten", så skulle först läkare/optiker utföra synprov och skriva intyg, sedan skulle länsstyrelsen också utföra synprov.

Det behövs dock inte. Det räcker med intyget som skickats in, på samma sätt som försäkringskassan bedömer de läkarintyg som skickas in (med hjälp av en läkare som förstår det medicinska).

Skrivet av: Matsis datum: juli 4, 2005 07:23 FM

Hej!

Hinner inte skriva så mycket nu, men det är klart att Försämringskassan (kallas numera så av många sjuka) bara jobbar med statistikförbättring.

För många sjuka har kontakten med kassan blivit ett värre trauma än själva sjukdomen. Gå gärna in på www.smartguiden.se och läs i forumet. Nästan alla där är arga, ledsna, frustrerade och förtvivlade för att de blivit utförsäkrade och/eller inte fått rätt vård eller rehab.

Myndigheterna kränker människor på löpande band och rättssäkerheten är satt ur spel när en försäkringsläkare som inte träffar patienten och ofta inte ens har rätt kompetens kan sätta sig över intygen från behandlande läkare.

De som vill och kan jobba får ingen hjälp med rehab medan de som inte kan arbeta alls tvingas ut i ett arbetsliv där jobben inte ens räcker till alla friska.

Ohälsotalen kommer säkert att halveras men ohälsan fördubblas i stället. Och det är mest kvinnor som drabbas.

Man tror att man kan tvinga människor att bli friska, men det fungerar inte så. Det finns redan många som har försökt arbeta trots sjukdom och ständig värk, men blivit ännu sämre och till slut tvingats ge upp.

Våra politiker agerar som börsbolagens direktörer. Det är bara kortsiktiga lösningar som gäller.

Sjuk- och arbetskadeförsäkringen går för övrigt med överskott - med över 80 miljarder de senaste åren, läste jag. Var hamnar de slantarna? Det är stöld.

Skrivet av: Hannelore datum: juli 3, 2005 10:56 EM

Det är enbart politik/pengar som styr idag. Det är som med arbetsskadorna:

Fram till för några år sedan så gällde att det var en arbetsskada om inte "övervägande skäl" talade mot det. Det var "ganska enkelt" att få en skada bedömd som arbetsskada.

Sedan ändrade man reglerna, så från för några år sedan och idag så gäller att det är en arbetsskada om "övervägande skäl" talar för det.

Detta gör att det är mycket svårare att få en skada klassad som arbetsskada idag. Det krävs att ett flera forskare är ense om att man kan få en viss skada av arbetet. Det räcker inte att en enskild läkare tycker det.

Så det som var en arbetsskada för några år sedan är det inte idag. Är det rättvisa?

Skrivet av: Matsis datum: juli 2, 2005 07:27 FM

Åsa tror inte att det bara beror på arbetsplatserna att människor blir utbrända, och visst, de flesta i medelåldern har ungdomar som ska skjutsas hit eller dit, har hushåll och tvätt att sköta dessutom, och ibland gamla föräldrar som behöver hjälp och ovanpå detta ska man sätta sig i tariffer för det ena och det andra. Det tar tid och det stressar.
Nästan alltihop beror på att man skurit ner på offentlig sektor, trasslar till livet med alla fördyrande privatiseringar och att de flesta arbetsplatser är annorektiska vad gäller antalet anställda.

Man tycker ju dessutom, som Åsa påpekar, att företag skulle måna om sina anställda eftersom det de fakto är dyrt att köra dem in i väggen, men så ser det inte ut på de flesta arbetsplatser. Jag bloggade om detta här
http://www.kebi.se/motvallsbloggen/maj05.html#15/5

Skrivet av: Kerstin datum: juli 2, 2005 12:46 FM

Individer behöver satsa på att må bra själva också.
Fundera på vad som är viktigt. Utbrändhet, stress osv beror långt ifrån bara på jobbet. Det beror också på vad vi gör på vår fritid. Att vi emellanåt i stort sett tror vi kan fixa ett heltidsjobb till efter jobbet, med mycket fritidsaktiviteter, extraknäck osv förutom det vi måste göra ta hand om hem, familj osv.

Jag tror knappast det finns någon arbetsgivare som vill ha sjuk personal, det tar mycket tid och kostar mycket pengar. Självklart är också arbetsgivare människor och vill inte ha människor som är lidande runt omkring sig.

Jag tror största problemet med sjukskrivningarna inte beror på att vi är så sjuka, utan att vi helt enkelt har för få jobb. Många som är heltidssjuka både kan och vill jobba. Kanske inte alltid på heltid och med det som de jobbar med nu, men de är inte helt arbetsoförmögna heller.

Det är synd att försöken från Försäkringskassan emellanåt blir en slags jakt. Annars tycker jag att ambitionen att få tillbaka sjukskrivna in i arbetslivet är rätt. Det är så långt det är möjligt bra för många att inte att förlora kontakten med jobbet helt, utan jobba några timmar om dagen. Alternativt få hjälp till nytt jobb, sysselsättning inom ett annat område eller på ett annat företag.

Skrivet av: Åsa datum: juli 1, 2005 11:02 EM

Nu när jag själv blev arbetslös har jag fått reda på att jag varken är berättigad till a-kassa (har inte varit med i en sådan tidigare då jag har studerat), alfa-kassan (har inte jobbat tillräckligt mycket/det har gått för lång tid från det jag slutade studera tills det att jag blev arbetslös) samt socialbidrag (min käre sambo tjänar för mycket, tydligen). Som tur är så har jag lite undanstoppade pengar, men de tar också slut inom sinom tid. Hade jag vetat allt detta hade jag kämpat med näbbar och klor med att vara kvar på stället jag jobbade på. Jag hade bara otur att det inte klickade just då.

Skrivet av: Linnea Back datum: juli 1, 2005 08:38 EM

Jo inom det privata näringslivet spelas det Monopol och inom den offentliga sektorn spelar man Svarte Petter.
Det är så korkat irrationellt alltihop att man inte tror att det är sant.

Skrivet av: Kerstin datum: juli 1, 2005 07:09 EM

Klart det är för att bättra på statistiken! Dessutom tas ju pengarna ur en annan kassa. Ett vanligt knep att låta någon annan ta över ansvaret. Men det är ju ändå den enskilda människan som får ta smällen.

Skrivet av: Iréne datum: juli 1, 2005 04:44 EM