« Kungen och okonsekvens | Startsidan | I valet och kvalet »

16 januari 2005

Den kristna högern i USA

USA:s konstitution slår fast att stat och kyrka ska vara åtskilda. Det innebär att staten inte ska gynna någon enskild religion. Men Bush bryr sig föga om den passusen i konstitiutionen kan det tyckas. Han pumpar in pengar till konservativt kristna grupper (jag har hört siffran en miljard dollar) och stryper bidragen till de organisationer som både i USA och utomlands jobbar med familjeplanering och aidsbekämpning. Att strypa pengar till organisationer som verkligen skulle kunna göra nytta verkar inte vara speciellt intelligent. Men så funkar den kristna högern i USA.

Nyckelordet är avhållsamhet. Sex innan äktenskapet är tabu. Aja baja, fingrarna över täcket. Ungdomar ska behålla sin oskuld tills den dagen de gifter sig. På så sätt vill USA minska smittspridningen av könssjukdomar och aborter. Aha – som gift blir man immun mot könsjukdomar? Otrohet är väl inget unikum i amerikanska äktenskap? Oönskade graviditeter likaså?

Bush stödjer organisationer som sprider ut falska rykten om hur HIV sprids. Organisationer som fått många friska miljoner kronor är Abstinence Clearinghouse och The Silver Ring Thing. I den sistnämda får ungdomarna svärja en ed (under nästan sektliknande former) om att de ska vara avhållsamma och som ett tecken på att de svurit denna ed får de en ring. Ringen ska sedan påminna dem om löftet, när de ligger och kelar med varandra i baksätet på bilen. Blir de för kåta och vill gå över gränsen ska de titta på ringen och kyla ned sig. Funkar det verkligen? Det sägs att 88 procent bryter sina löften. Det lär vara många ringar som kastas i soporna och många ungdomar som brottas med skuldkänslor och ångest, inför något naturligt som sex. Nej, det är information och kunskap som behöver spridas. Inte irrläror.

Inte undra på att det i USA finns avarter av de mest bisarra slagen – vars hat exponeras på hemsidor som, http://www.godhatesfags.com/ och http://www.godhatessweden.com/. Mina tankar far med automatik till organisationer som Ku Klux Klan, som även gärna blandar in religionen i sina rashetskampanjer. Kristna organisationer är inte alltid änglar, det finns många mord utförda i USA i Guds namn, bland annat mord på läkare och sjukvårdspersonal på abortkliniker och för att inte glömma bort Ku Klux Klans både nya och gamla synder, som i deras ögon antagligen inte är synd utan just kristna gärningar. Korset de använder anser de vara en symbol för kristna moraliska värderingar, något fundamentalistiska i mina ögon minst sagt.

De amerikanska kristna högergrupperna får Sveriges Livets Ord och Ulf Ekman att blekna och verka rent av mänskliga och får till och med Knutby-sekten att likna en syjunta, fast med dödliga synålar.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 16, 2005 11:13 FM

Kommentarer

Lennart, dina funderingar kring den kristna högern gentemot den kristna vänstern eller progressiv rörelser var intressanta. Tyvärr verkar Bush vara stödja den kristna högern och de mer extrema varianterna, som i alla fall gör mig orolig. Och tydligen även andra.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 17, 2005 05:49 FM

Det här är ett intressant och komplicerat ämne. Här i Silicon Valley deltar tusentals högutbildade dataingenjörer i regelbundna s.k. 'retreats' där de diskuterar vad de kommer att göra när de kommer till himmlen. Vilka hus skall de bo i, hur skall de skall planera sina dagar osv.

Samtidigt finns det miljoner amerikanska kristna som tar personliga risker för att kämpa mot det tilltagande politiska och kulturella förtrycket i landet. Så parallellt med den kristna högern finns det också en kristen vänster eller progressiv rörelse.

Vad Bush-regeringen gör är att hälla bensin på elden och stödja de mer extrema kristna rörelserna .

Frågan var detta kommer att sluta är komplicerad. De kristna extremisterna skadar redan USAs möjligheter att konkurrera inom bioteknologin och geologin. Det är svårt, men inte omöjligt, att tro att sobra ekonomer och teknologer skulle tillåta USA att bli ett nytt Iran.

Men möjligheten finns och det bör fylla oss alla med stor oro.

Skrivet av: Lennart datum: januari 17, 2005 04:05 FM

Jag tror inte att grogrunden för godhatesfags-kyrkan el dyl står eller faller med administrationens göranden. Därför reagerade jag mot formuleringen "inte konstigt att...", som kom efter ett stycke om att Bush stödjer religiöst grundad avhållsamhetsundervisning. Frågan är om båda sakerna är följder av en (med europeiska mått mätt) ganska extrem religiositet, eller om det är en fråga om ett enkelt samband.

Grunden för inskränkt religiositet har funnits långt innan Bush-administrationen. Economist hade en intressant artikel om hur typerna av religiositet hos invandrare/nybyggare spelat in (att det varit sekt snarare än statskyrka). Det har nog funnits inskränkta kyrkor innan den idékamp mellan kristen höger och moderna sekularister som beskrivits så mycket började.

Det var mest det jag vände mig mot. Jag tror att det GWB gör nu, och som den kristna högern gjort ett tag, vrider idéklimatet mot intolerans och en mindre neutral stat.

Skrivet av: Anders M.L. datum: januari 16, 2005 10:33 EM

Vi är på väg mot en nypuritanism och det värsta är inte den kristna högerns åsikter: det är att många av dessa åsikter också kommer från liberala håll. En dag kommer Linda Skugge och andra inse att de säger samma sak som en del mörkermän... då får vi väl en motreaktion.

Skrivet av: N|. datum: januari 16, 2005 07:25 EM

De nämnde The Silver Ring Thing redan på nyheterna i går och skrev lite av denna text redan i går, men valde att vänta med att se morgonprogrammet om något mer skulle framgå, men det var inte mycket mer än vad som sas på nyheterna i går,

Jag buntade nog inte ihop Bush med varken Ku Klux Klan och Godhatesfags-kyrkan, ville på peka på att den politiska högern och de organisationer de stödjer kanske inte gör det så svårt för andra lite mer fundamentalistiska grupper att växa och få grogrund?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 16, 2005 02:31 EM

Det blir lätt otäckt med avhållsamhetspropagandan och kreationismdebatterna (trots delsegern). Ett såpass starkt religiöst inflytande i samhällsdebatten är något vi har varit ganska förskonade från.

Frågan är dock om man kan bunta ihop Bushadministrationen med Godhatesfags-kyrkan. GWB har oetiska åsikter om (bl.a.) homosexuella, men han går inte så långt som att hävda att USA dragit på sig guds vrede (och bör spolas bort av tsunamivågor) genom att acceptera homosexualitet.

Skrivet av: Anders M.L. datum: januari 16, 2005 01:47 EM

Nån mer än jag som tittade på Pia Condé och TV4s morgonprogram :)

Skrivet av: N|. datum: januari 16, 2005 01:07 EM