« Två flugor i en smäll | Startsidan | Fjolårskalvarna stöts bort »

7 juni 2006

Första fallet på 24 år tas upp angående könsstympning

Snacka om en viss tröghet i rättsapparaten, samt i benägenheten att anmäla brott av denna karaktör.

Könsstympningar av kvinnor har varit förbjudet i Sverige sedan 1982. Först nu, 24 år senare, väntas det första åtalet för ett fall av könsstympning.

Vad är då könsstympning? Ta in detta med vetskapen att under primitiva stympningar i ursprungsländerna används ingen bedövning. Pang på rödbetan. Ofta leder stympningen till flickans död i form av olika komlikationer.

Kvinnlig könsstympning är ett samlingsbegrepp för olika former av ingrepp i flickors yttre könsorgan. Det kan handla om allt från att en del av klitoris skärs bort till att kanterna kring könsorganen sys ihop till en smal öppning efter att hela klitoris samt inre och yttre blygdläppar skurits bort.

Så en omskärelse som många låter sina pojkar genomgå av religiösa eller rent praktiska skäl går inte att jämföra alls med detta.

Så till något helt annat.

Sverigedemokraterna blir tredje största parti om landets ungdomar får bestämma. I "Ungt val" som genomförts av Aftonbladet och ungdomssajten Lunarstorm röstar 11,9 procent av 15- till 21-åringarna på sverigedemokraterna.

Det helt apropå att en del vill sänka röståldern, det ska räcka att man fyller arton det året valet sker.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 7, 2006 08:39 FM

Kommentarer

För några år sedan, när det var en minister som gick ut med att det var vanligt med könsstympning hos flickor bosatta i Sverige, var det två forskare som gick ut med att det faktiskt inte gått att hitta bevis för det, trots att man letat efter det hos vissa invandrargrupper. Forskarna menade att det snarare ökade risken för könsstympning när man sa att det var vanligt, bland annat för att det då blev svårare att stå emot det för de som tvekade. Det blev en slags missriktad välvilja.

Jag vet att jag rev ur debattartikeln ur tidningen, men har kastat den sedan. Har försökt hitta både artikeln och namnen på forskarna, utan att lyckats. Resonemanget i den var tankeväckande.

Självklart ska all form av misshandel anmälas och behandlas i domstol. Om sedan inte våra lagar räcker till så måste de förändras.

Skrivet av: Åsa datum: juni 7, 2006 09:45 EM

Frågan är vilken är preskribtionstiden?

Flyktinagr som kommer hit med sönderskurna barn borde omedelbart bli föremål för förundersökning, bvc, skolhälsovård och liknande måste ta tag i de här frågorna med kraft, har ett äldre syskon blivit stympat kan man ju anta att det finns risk för att de mindre ska drabbas, omedelbart omhändertagande är enda alternativet, det samma är det hänt, föräldrar som beter sig på det viset har förlorat rätten att vara föräldrar, i de fall det rör sig om utlänska medborgare ska föräldrarna ut och barnen få ett tryggt fosterhem.

Skrivet av: Jocke datum: juni 7, 2006 01:05 EM

"det hade varit mera fart på det hela om det var Hjobor som klippte halva snoppen av sina söner."

Visst hade det varit mer fart då. Där slog du huvudet på spiken. Kvinnlig sexualitet - den kan kvinnan klara sig utan tycks de som könsstympar anser - samt även lagstiftarna då inget annat fall tagits upp under alla dessa år.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 7, 2006 11:50 FM

Kvinnlig könsstympning är fruktansvärt! Jag har själv träffat kvinnor som blivit stympade som du säger helt utan bedövning i panikslaget tillstånd med en glasbit. Man kan fråga sig varför det inte har varit något fall som lett till rättslig prövning tidigare. Jag har svårt att tänka mig att det enbart beror på svårt bevisläge, men jag vet inte vad det beror på istället. Det är misshandel eller snarare tortyr i dess grövsta form och ger både fysiske och psykiska men för livet. Dessvärre är jag nog benägen att tro att det hade varit mera fart på det hela om det var Hjobor som klippte halva snoppen av sina söner.
Sen håller jag med dig om att kvinnlig omskärelse i alla dess former och den ”stora” varianten i synnerhet är något helt annat än det man i dagligt tal brukar kalla för manligomskärelse. Men jag tycker inte att grova övergrepp legitimerar mindre grova, jag är emot alla former av ofrivilliga stympningar.

Skrivet av: Björn datum: juni 7, 2006 11:28 FM