« Blått Sverige har blivit rött | Startsidan | Nu är det inget roligt längre tycker kändisar och slutar blogga »

19 maj 2007

Stenåldershjärnor använder modern teknik för att dokumentera sina illdåd

Jag brukar undvika sajter som visar filmer, men i morse var jag tyvärr på en sådan. Dels såg jag en film om hur kamphundar behandlas, när de inte vinner så dödas de av sina ägare och även om de vinner så lämnas de vind för våg att dö av sina skador. De har ju inget värde längre om de blir alltför allvarligt skadade.

Jag hamnade på denna sajt då jag läste i en amerikansk blog om hur Du’a Khalil Aswad stenades till döds bara för att hon blev kär i fel kille, enligt den religion som tillåter stening. Ja, det var dumt att klicka på länken till filmen och jag ångrar det nu.

Ingen ingriper, folk hejade på och många filmade hedersmordet i norra Irak. Det är väl det senare som är unikt, att folk med hjälp av modern teknik kan filma mordet - men de har en hjärna som kommer från stenåldern.

Hedersmordet på 17-åriga Du’a Khalil Aswad den 7 april är unikt i ett avseende: Det dokumenterades. Minst nio män kastar tegelstenar, vanlig sten och betongblock på flickan i Bashika, nära Mosul, i norra Irak. Hundratals blir vittnen, vissa hejar på. Polisen står bredvid och tittar på – utan att ingripa.

De förnedrar henne ytterligare genom att dra upp kjolen och det är inga små stenar som kastas, efter 30 minuter krossas huvudet av ett betongblock. Hur länge fick hon lida? Jag hoppas hon gled in i medvetslöshet långt innan det dödande betongblocket krossade hennes huvud.

Jag blir så upprörd, att detta sker anno 2007. I Irak är maxstraffet för hedersmord sex månader, men jag kan nog garantera att ingen av dessa som deltog i mordet kommer att fällas för detta. Skulle de ändå dömas kan de pröjsa och slippa att ens sitta av dessa sex månader.

Att stena en ung kvinna till döds bara för att hon blev kär i ”fel” kille? En kille som dessutom hade ”fel” religionstro. Han var sunnimuslim och hon tillhörde Yezidi-religionen.

Hur många kvinnor mördas per år på detta barbariska sätt? De flesta steningar dokumenteras inte och säkert hålls det tyst om de flesta steningar som skett. Det är bara ett fåtal utförda steningar som media rapporterar om misstänker jag.

Andra bloggar om:
och

Update:
Göran Skytte har skrivit en bra ledare om detta.
Nära ondskans bultande hjärta

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 19, 2007 7:54 FM