« Bloggtreklöver 73 | Startsidan | Tur att jag inte är vänsterhänt »

2 augusti 2005

Knytnävsvals

Provocerade

Skärmdump från Aftonbladet

Vad anser du provocerande?
Hur agerar du om du blir provocerad?

Förhoppningsvis inte på det sätt
som kvinnan på bilden råkat ut för.

Att bli provocerad är inte kul, men det bör kanske inte gå så långt att den som blir utsatt för det nästan slår ihjäl den person som provocerat fram aggressiviteten som måste ha väckts i detta fall, eftersom så grovt våld använts. Det är inte normalt.

Jag tycker att det skulle vara mer konstruktivt om mannen hade tagit stereon, kastat den i golvet så den blivit obrukbar, eller räknat till tio och tagit sig en promenad i friska luften för att lugna ned sig lite. En annan variant vore ju att checka in på ett hotell eller slafa över hos en kompis.

Men det jag egentligen tänkte skriva om var att jämställdhetsminister Jens Orback vill satsa på vård för kvinnomisshandlare. Han föreslår att en mansklinik startas vid det nationella kunskapscentrum mot kvinnomisshandel som planeras i Uppsala. I Norge har de fått resultat, återfallsfrekvensen bland män som får vård är betydligt lägre än bland dem som inte får behandling.

En klinik? Det räcker inte. Jag tycker att varje kommun ska ha en kvinnojour och en mansjour. Där ska det finnas både vanliga empatiska medmänniskor och professionella terapeuter och psykologer. De som döms till misshandel av sin partner ska under strafftiden och efteråt kunna få hjälp att ändra sitt beteende, medelst tvång om så behövs. De som själva känner att de behöver hjälp ska kunna få det. Sociala myndigheter och andra instanser ska kunna remittera personer dit. Det är inte okey att slå, även om många säger sig blivit provocerad till att ta till knytnävarna. Våld är ingen lösning. Det finns mer konstruktiva sätt att hantera sina aggressioner. Den som kan få den insikten får, med all sannolikhet, ett lyckligare liv och framförallt dess partner.

Den som avtjänat ett straff för misshandel och släpps ut utan att fått vård lär återfalla i sitt beteende ganska snart, antingen med den som misshandlades eller med en ny partner; som lär löpa stor risk att bli utsatt för samma sak som personens tidigare partner drabbats av. Den som får vård och insikt kanske kan ändra på sig, så att mönstret bryts så att inte återfall sker, att knytnävsvalsen dansas igen.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 2, 2005 2:46 EM