« Vart tog vägen vägen? | Startsidan | Som en stormvind »

8 januari 2005

Ska kvinnan behöva dö innan något händer?

Saxat ur DN:
En 53-årig man i Gävle har dömts 16 gånger för våldsbrott mot sin sambo. Mannen frigavs på nyårsdagen från fängelset efter att ha avtjänat det senaste straffet. Därefter gick han direkt hem och misshandlade kvinnan på nytt.

– Det är stor risk att han kommer att slå ihjäl henne menar chefsåklagaren.

Gå vid första slaget är en slogan som ofta används. I verkligheten är det inte så lätt. I en relation där misshandel tillhör vardagen är den som misshandlas ofta helt handlingsförlamad. Hjärntvättad. Självförtroendet är i botten. Att bara gå är inte så lätt. Ordna jobb. Ordna bostad. Skaffa nya vänner. Bygga upp självförtroendet. I ett fall som detta borde även skyddad identitet vara ett måste. Det är inte gjort i en handvändning. Än svårare och komplicerat blir det om det finns barn med i bilden. Det som förvånar mig är att rättsväsendet i detta fall inte tycks ha haft något samarbete med socialtjänsten.

Enhetschefen på socialtjänsten i Gävle säger att han är osäker om kvinnan fått hjälp och att det finns få möjligheter till tvångsåtgärder mot vuxna människor om de inte klarar att lämna den miljö de lever i.

Tvångsåtgärder vore väl kanske mer lämpade att använda mot mannen som notoriskt fortsätter med sitt beteende. Kvinnan verkar vara mer i behov av hjälp och stöd från kvinnojouren och socialtjänsten.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 8, 2005 04:45 EM

Kommentarer

Roland. Det är nog snarare så att han har brutit ned hennes själ lika kraftigt som han slagit hennes kropp. Kvinnor som misshandlas är också oerhört psykiskt söndriga och lever i ett fängelse av mind control från misshandlaren. Jag anar ett nedvärderande tonfall hos dig som gör mig förbannad.

Skrivet av: N|. datum: januari 10, 2005 09:21 EM

Claes: Min reptilhjärna håller med dig, fast fängelse löser ju bevisligen inte problemet. Gubben har åkt fast 16 gånger för att ha misshandlat sin fru, då måste man va grovt psykiskt störd.
Men de kanske redan prövat det?

Skrivet av: Joakim datum: januari 10, 2005 07:45 EM

Naturligtvis är mannen objektivt sett förskräcklig. Men lägg märke till att kvinnan fortfarande inte tagit ut skilsmässa från honom. Hon kanske är en av alla dessa kvinnor som säger - "Trotts allt så älskar jag ju den drummeln".

Skrivet av: Roland Pettersson datum: januari 10, 2005 12:30 EM

*asg* Tama och tama, allt är relativt :)

Skrivet av: N|. datum: januari 9, 2005 05:39 EM

Man kan tämja vilda djur. Det finns tama Tigrar. :)

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 9, 2005 03:56 EM

Beteendeterapi?

Som om det skulle få ett sådant odjur att fungera i samhället?
Varför burar man in Tigrar, lejon och andra vilda djur bakom galler?

Skrivet av: Claes datum: januari 9, 2005 03:50 EM

Beteendeterapi för mannen kanske? Något fel är det ju uppenbart.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 9, 2005 05:18 FM

Vi har inte dödsstraff eller livstids inlåsning och eftersom samhället uppenbarligen inte kan skydda kvinnan så msåte något annat till. Då mannens beteende verkar helt stört så borde man kanske låsa in honom och se till att han får vård. Om nu psykapparaten har plats för en till....

Skrivet av: Joakim datum: januari 8, 2005 10:13 EM

Hade det varit min mor som drabbats hade jag troligtvis slagit mannen sönder och samman tills han varit en kööttklump med intelligens som en amöba. Ett jädra pack som ska leva på vatten och bröd, inget mer.

Skrivet av: Daniel Olovsson datum: januari 8, 2005 10:01 EM

Detta är ett sådant fall där jag utan tvekan förespråkar livstid inlåsning. Varför skall ynkryggens frihet vara viktigare än kvinnans? Kvinnan kommer aldrig att få ro om inte ynkryggen spärras in för alltid. Ett solklart fall!

Skrivet av: Jerry datum: januari 8, 2005 08:03 EM

Ja, hon borde fått skydd och nu när han återupprepar brottet borde han bli inlåst direkt i väntan på rättegång. Det finns ju inget tvivel om att det är han som gjort det.

Skrivet av: Åsa datum: januari 8, 2005 04:59 EM