« Var finns logiken? | Startsidan | Blogpaus »

18 juni 2007

Varför har många så bråttom i trafiken?

Jag kör numera ofta på 30-vägar, väl märkta både med skyltar och ditmålade 30-markeringar med jämna mellanrum på asfalten, men ändå tycks många andra trafikanter tycka att jag är ett pucko som håller 30. Det tutas, ges fingrar hit och dit och idiotiska omkörningar görs. Jag hoppas varje gång en sådan omkörning görs att det finns en fartkontroll runt hörnet, men tyvärr klarar de flesta sig. Fattar inte folk att det finns anledningar till att vissa vägar har olika hastigheter?

Nollvisionen kommer vi nog aldrig att uppnå i trafiken. Tyvärr. Bara denna helg dödades minst sju i trafiken, en helt vanlig helg.

Varje olycka är en olycka för mycket. Jag tror att i många fall är det farten som är avgörande. Jag ser varje dag bilister som kryssar i hög fart mellan filerna precis som om det vore något nöjesfält de är ute och lattjar med bilen i.

Motorcyklister (inte alla givetvis, men tillräckligt många) brassar på så man kan bli mörkrädd för mindre och i går var det en ung kille som körde så fort att han knappt klarade av kurvorna under den tid jag hann se hans framfart på Örbyleden.

Han hade nog inte hört eller läst nyheterna.

I Stockholmsområdet avled en 31-årig man sedan han med mc krockat med en bil på Örbyleden söder om Stockholm på lördagseftermiddagen.

Jag jobbade då och valde en annan väg, slumpen eller tillfälligheten, så jag hörde bara talas om olyckan i går när de som fastnat i köerna berättade för mig om olyckan. Detaljerna ville jag inte veta. Jag mår så dåligt av vetskapen att ett liv släckts, i onödan och att nära och kära drabbas.

Bättre att köra lugnt och säkert och komma hem om än lite senare, än att inte komma hem alls.

En annan typ av fordon har blivit populärt och som jag sett en hel del av på senaste tiden är fyrhjulingar som körs på de stora vägarna, ofta i stora klungor - men även en och en. Jag tycker de kör för fort och att de sitter alldeles för oskyddade, likt motorcyklisterna.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 18, 2007 12:07 EM