« Gräsrotsbloggarna är lika viktiga som de politiska bloggarna inför valet 2006 | Startsidan | Gasläckage »

24 maj 2006

Bloggskvaller eller kvällspresskvaller, vad är skillnaden?

Saxat ur DN:

Som medierna följer bloggarna så följer bloggarna medierna. Många, och särskilt de politiska bloggarna, har valt som sin roll att kommentera och värdera snarare än att själva publicera originalinnehåll. När den folkpartistiske bloggaren Johan Ingerö i ett nyhetsprogram i teve får frågan om varför han inte ringt och kollat en uppgift så blir han helt ställd. Varför skulle han göra det?

Ja, det hade väl kanske inte varit för mycket begärt av honom att lyfta på luren för att kolla en uppgift innan han publicerade sitt inlägg.

Bloggskvallret behöver egna etiska regler skriver Nils Öhman i sin krönika. Varför uppfinna hjulet igen, när det redan finns? Jag tycker att de kan följa samma regler som media ska följa, vilket de i och för sig mer sällan gör, de etiska regler som finns för press, radio och tv.

I tidningen Journalisten läser jag att kvällspress kritiserar bristande bloggetik.

– Bloggarna har helt andra sanningskrav än vi, slår Aftonbladets redaktionschef Niklas Silow fast.

Intressant. Aftonbladet ska inte kasta sten i glashus. Expressen framhåller att tidningen från flera håll fått tips om ryktet, som man inte publicerade, eftersom det byggde på obekräftade uppgifter. Aftonbladet och Dagens Nyheter insinuerade ryktena. Vad är skillnaden mellan att insinuera, skriva mellan raderna eller att publicera?

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 24, 2006 9:41 FM