« Nu börjar det pirra lite i magen | Startsidan | Aprilväder och hårinpackningar »

19 maj 2006

Leijonborg, ta av dig kappan!

Jag har alltid ansett att Lars Leijonborg alltid vänt kappan efter vinden. Han är ursprungsbilden för en populist i mina ögon. Men det är min personliga åsikt och den står jag för.

Han var väldigt snabb och hård i sin kritik mot den socialdemokrat som sänt ut anonyma mail till Reinfeldt, helt okey. Jag tycker att den personen gjorde fel och han måste ha fått ett hjärnsläpp av stora mått. Man skickar inte förtalsmail och allra helst inte anonymt, dessutom via jobbet.

Marita Ulvskog var snabbt ute och bad om ursäkt:

– Det är viktigt för oss att markera att detta är oacceptabelt. Jag beklagar det djupt. Det här är inte en stämning som finns i partihögkvarteret. Tvärtom.

Göran Person bad Reinfeldt om ursäkt. Han som skrev mailen bad om ursäkt.

Lars Leijonborg har i dagsläget ingen avsikt att be om ursäkt för vad hans partikamrater skrivit på sina bloggar, lyssna på detta här (kort livslängd på denna länk).

Enligt DN:

– Jag tycker det rimliga är att varje människa har ansvar för sina egna handlingar, de får först och främst själva ta det ansvaret. Det är ett problem att rykten och förtal förekommer, anser han.

I samma artikel säger Leijonborg:

– Däremot går detta inte alls att jämföra med den anställde på socialdemokraternas partikansli som hittade på saker för att svärta ner en politisk motståndare. Den jämförelsen håller inte alls, säger Lars Leijonborg som anser att socialdemokraterna nu försöker krama mesta möjliga ur det som skett.

Hur vet han att det var ett påhittat rykte från just mailskribenten? Att just han hittade på dem? Dessa rykten har även jag hört på mailinglistor, men jag skulle aldrig skriva om det på bloggen. Jag hör många rykten om kändisar, kungen och politiker, men normal mailinglistpolicy är att det som skrivs på listan stannar på mailinglistan. Ett rykte är ett rykte och det bör tas med en nypa salt. Ibland är de sanna och ibland är det bara skitsnack och förtal.

För i världen satt folk i rökrummen på jobbet eller i andra sällskap och skvallrade, en del förde sedan skvallret vidare - men spridningen var tämligen långsamt jämfört med hur det är numera. Då nåddes ett fåtal av ryktesspridningen. Nu när Internet finns kan ett rykte spridas mycket snabbt och färdas långt. När det väl finns utlagt är det svårt att få bort det. Ettorna och nollorna lever sitt eget liv på nätet.

Jag tycker att Lars Leijonborg ska ta av sig kappan, för en gångs skull, och be om ursäkt å partiets vägnar. Han är partiledare.

Andra bloggar om:
, ,

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 19, 2006 7:49 EM