« Eniga? | Startsidan | Flyga luftballong »

24 september 2006

Vräka en 83-åring! Skamligt!

Ibland blir jag så djäääääääääävla förbannad.

Vid ett extramöte beslutade bostadsrättsföreningens styrelse att hon ska vräkas - trots alla protester.

Gå och på Aftonbladet och skriv på protestlistan. Visa att du tycker styrelsen att de behandlar Maj fel. En gammal sjuk dam som har svårt att se och har legat på sjukhus till och från. Den som hjälpte henne med hyran har dött (sa de på nyheterna häromdagen) och hon missade att ansöka om nytt bostadsbidrag 2004 och när hyran skulle betalas via autogiro fanns det till slut inga pengar kvar att ta av.

En gammal tant på 83 år. Jag tycker faktiskt att det är en förmildrande orsak om man är gammal och sjuk. Varför finns det inte grannsämja i huset istället så att någon i styrelsen blir en god man åt henne och hjälper henne med det praktiska?

Hur man kan styrelsen behandla henne på detta sätt? Är sanningen att de tar tillfället i akt att bli av med henne och få in en mer penningstinn person?

Bostadsrätter i all ära, men jag tror inte att någon av allmännyttans bolag som hyr ut hyreslägenheter skulle ha gjort så här. Jag tror att de skulle ha stoppat vräkningen, efter att hyrorna betalats in. Detta är en av anledningarna till att jag inte tycker att fler lägenheter ska bli bostadsrätter.

Update:
HSB:s ledning vädjar för 83-åriga Maj.
Hoppas det ger resultat, men skriv
gärna på protestlistan ändå.

Update 25/9. Styrelsen backade och tog tillbaka sitt beslut.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger september 24, 2006 04:43 EM

Kommentarer

Tack, Annica. Då ska jag försöka mig på att korta ner länkarna nästa gång. Det ser heller inte så snyggt ut med för långa länkar.

I mina bloggar kan man lägga in långa länkar i kommentarerna, men om man vill att de ska vara klickbara får man själv skriva html-koden.

Uppmärksamma gärna protesten med namninsamlingen i Förkränkningskassans forum!

Det mesta på mina bloggar handlar tyvärr om sorgliga saker, men ibland får man försöka se det komiska i allt. Inte så lätt alltid, men enda sättet att överleva i denna galna värld. ;-)

Skrivet av: Hannelore datum: september 26, 2006 01:07 EM

Det går bra att använda http://www.tinyurl.se/ och korta ned länkarna, eller läga dem i URL-fältet. Men det funkar även med långa länkar, de går att kopiera om man markerar dem.

Det var en intressant länk.
Dessutom fanns det många intressanta länkar på din blog,
http://hannelore10.blogspot.com/.
Kränkningskassan. Fyndigt, men samtidigt så sorgligt att det är som det är och inte lär det bli bättre med ny regering heller.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 26, 2006 03:04 FM

Klicka på mitt namn, långa länkar fungerar tydligen inte i kommentarerna.

Skrivet av: Hannelore datum: september 25, 2006 08:43 EM

Läs här:

http://ryggen.blogspot.com/2006/09/dags-att-infra-lex-maj-fr-gamla-och.html

Skrivet av: Hannelore datum: september 25, 2006 08:40 EM

Styrelsen har omprövat sitt beslut och hon får bo kvar.
Hon har bott i samma bostad i 65 år och vill gärna bo där tills hennes stund är kommen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 25, 2006 06:19 EM

Hur gammal ska man bli för att slippa bli vräkt? 81? 71? 61? Ska man få 1 månad längre uppskov med hyran för varje år äldre man blir?

Skrivet av: Jacob datum: september 25, 2006 02:04 EM

Vad jag menar med mobben, är att jag har för lite faktaunderlag för att veta hur det verkligen ligger till. Det är ju lätt att gå på den uppenbara linjen, att det så klart är synd om Maj och att styrelsen ska brinna i helvetet.

Min erfarenhet annars (från folk som sitter i BRF-styrelser) är att det generellt sett är betydligt svårare att få någon vräkt ur en bostadsrättsförening än från en hyresrätt.

Visst är det fint när folk engagerar sig. Om inte annat så tror jag att andra BRF-styrelser i framtiden kommer tänka sig för en och två gånger innan de gör något som skulle kunna starta en liknande aktion.

Skrivet av: Jimmyroq datum: september 25, 2006 01:30 EM

Det verkar som inte samma regler gäller för betalning av hyra, som för andra räkningar, där man får kanske två påminnelser innan det går vidare. Det kan räcka med några dagars försening med hyran för att värden, privat, allmännyttan eller brf kan begära hyresgästen vräkt.
Det verkar vara helt på värdens villkor helt enkelt. Vissa bostadsrättföreningar är sannolikt små helveten.

Skrivet av: coolamorsan datum: september 25, 2006 10:20 FM

Mobben? Jag tycker det är bra att människor engagerar sig. Denna affär är ingen bra reklam för HSB.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 25, 2006 03:16 FM

Tycker att Ibo sätter huvudet på spiken. Kanske är det riktiga "vän av ordning"- och "regler är regler"-typer i styrelsen. Kanske är hon en obekväm boende som man av bekvämlighetsskäl vill ha bort, men har saknat grund för tidigare. Sådana här historier luktar alltid illa, men är det rätt att låta mobben påverka?

Skrivet av: Jimmyroq datum: september 25, 2006 01:59 FM

Det låter ju förfärligt det där, som massmedia framstäler saken, om det nu är den korrekta versionen.

Och visst kan vi vara överens om att det där är alliansens fel, det var ju de som vann valet!

Skrivet av: Kerstin datum: september 24, 2006 11:48 EM

Är villig att hålla med om att det verkar som styrelsen är väldigt fyrkantig i den brf:en. Samtidigt vet vi inte heller alla omständigheter, kanske är styrelsen bunden av gällande stadgar? Känns inte riktigt som jag är beredd att ta fram tjäran och fjädrarna för deras styrelse ännu, även om jag tycker de har handlat omoraliskt och oetiskt i frågan.

Sedan funderar jag hur det kommer sig att övriga medlemmar i föreningen som verkar vara emot detta beslut röstat fram samma (?) styrelse på de årsmöten som varit sedan händelsen 2004?

Men i slutändan tycker jag att detta är en fråga för föreningen själva. De måste ju få vara suveräna och ha sina egna stadgar, så länge de följer lagen, och inte styras av media eller av oss som inte bor där. Så därför, trots att jag tar starkt avstånd från beslutet och tycker det är fel, tänker jag inte vara med i någon allmän hetsjakt mot styrelsen.

Sedan vräker allmännyttan hyresgäster som inte betalar hyran. Det är ju självklart, för annars får ju övriga betala den personens avgifter genom höjda avgifter. Men förhoppningsvis så skulle de, som alla andra övriga brf-styrelser också, kontakta socialtjänsten i kommunen innan och försöka se om det går att lösa på ett mer humant sätt.

Att det här skulle vara ett bra exempel på varför man inte skulle tillåta ombildningar av hyresrätter, kan jag inte tycka. Då finns det många andra bättre skäl till varför allmännyttan behövs.

Skrivet av: Ibo datum: september 24, 2006 10:07 EM

Jag tycker snarare att man följt den policy som den kommunala allmännyttan kör med. Och att det istället blir socialtjänstlagen som får träda in och reda ut härvan. Men i det här fallet kommer det att ordna sig - enbart tack vare massmedia. Och just därför kommer heller ingen generell ändring, utan nu blir det bara Maj som tjänar på det.

Skrivet av: Jontas datum: september 24, 2006 08:17 EM