« Länktåget | Startsidan | Nu har jag kontakt med Internet igen :) »

26 april 2007

Luftförorening

Essingeleden är det många som bor utmed. Det kan inte vara nyttigt i längden. Alla som har stått med bilen i enerverande köer där förstår nog vad jag menar. Jag bor själv precis vid Essingeleden, fast jag har turen att bo på andra sidan av huset så jag störs inte av bullret.

Men jag märker av det på andra sätt. Flera gånger i veckan så får jag torka av vita ytor i bland annat badrummet då det ligger ett tunt lager av svart damm på badkarskanten, eller rättare sagt ett lager av svarta partiklar. Detta trots att jag har tätat fönsterna, men runt fönsterlisterna så syns även här svarta avlagringar. Hur nyttigt kan detta vara? Egentligen?

Jag skulle inte vilja bo här med barn så nära Essingeleden. Det har nu visat sig att det definitivt inte är nyttigt. Nu blir det en länk till SvD :-), men artikeln är bra och jag kan inte låta bli att länka till den.

Även små barn påverkas negativt av luftföroreningar från trafiken. Den största studien hittills visar att utsläppen ökar risken för att barnen får astmasymtom som pipande andning, fastställd astma, luftvägsinfektioner och allvarliga förkylningar. Forskarna har också sett tidiga tecken på allergi.

Förvånande? Inte alls. Såklart att även små barn påverkas negativt av luftföroreningarna, kanske än mer än vad vi vuxna gör. Nu gäller inte detta bara de som bor utmed de stora infartsvägarna utan även dem som bor inne mitt i smeten, det vill säga inne i Stockholm stad. Det är nog ingen hit direkt att bo med fönsterna ut mot Sveavägen eller vid Fridhemsplan, bara för att ge några exempel.

Nu ska ju trängselskatten införas igen och förhoppningsvis minskar trafiken lite och därmed utsläppen av avgaser och slitage från bildäcken som sprids i luften.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 26, 2007 8:31 FM