« Var finns logiken? | Startsidan | Blogpaus »

18 juni 2007

Varför har många så bråttom i trafiken?

Jag kör numera ofta på 30-vägar, väl märkta både med skyltar och ditmålade 30-markeringar med jämna mellanrum på asfalten, men ändå tycks många andra trafikanter tycka att jag är ett pucko som håller 30. Det tutas, ges fingrar hit och dit och idiotiska omkörningar görs. Jag hoppas varje gång en sådan omkörning görs att det finns en fartkontroll runt hörnet, men tyvärr klarar de flesta sig. Fattar inte folk att det finns anledningar till att vissa vägar har olika hastigheter?

Nollvisionen kommer vi nog aldrig att uppnå i trafiken. Tyvärr. Bara denna helg dödades minst sju i trafiken, en helt vanlig helg.

Varje olycka är en olycka för mycket. Jag tror att i många fall är det farten som är avgörande. Jag ser varje dag bilister som kryssar i hög fart mellan filerna precis som om det vore något nöjesfält de är ute och lattjar med bilen i.

Motorcyklister (inte alla givetvis, men tillräckligt många) brassar på så man kan bli mörkrädd för mindre och i går var det en ung kille som körde så fort att han knappt klarade av kurvorna under den tid jag hann se hans framfart på Örbyleden.

Han hade nog inte hört eller läst nyheterna.

I Stockholmsområdet avled en 31-årig man sedan han med mc krockat med en bil på Örbyleden söder om Stockholm på lördagseftermiddagen.

Jag jobbade då och valde en annan väg, slumpen eller tillfälligheten, så jag hörde bara talas om olyckan i går när de som fastnat i köerna berättade för mig om olyckan. Detaljerna ville jag inte veta. Jag mår så dåligt av vetskapen att ett liv släckts, i onödan och att nära och kära drabbas.

Bättre att köra lugnt och säkert och komma hem om än lite senare, än att inte komma hem alls.

En annan typ av fordon har blivit populärt och som jag sett en hel del av på senaste tiden är fyrhjulingar som körs på de stora vägarna, ofta i stora klungor - men även en och en. Jag tycker de kör för fort och att de sitter alldeles för oskyddade, likt motorcyklisterna.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 18, 2007 12:07 EM

Kommentarer

Att farten dödar är en sanning med modifikation. En tredjedel av alla olyckor i trafiken vållas av trötthet och insomning. Att följa en stupis fartskyltning kan vara understimulerande och medföra ouppmärksamhet. Ouppmärksamhet är grundorsaken till alla olyckor. Folks trafikmedvetenhet kan förbättras avsevärt med moderna media.

Lasse

Skrivet av: Lars Johansson datum: juni 25, 2007 11:41 FM

Vi har inte sett så många trafikolyckor som i år och då undrar man ju vad detta beror på....
Dels tror jag också på att folk har för bråttom livet är för stressigt. Man vill hinna så fram så fort som möjligt man har helt enkelt inte tid med att ta sej en bensträckare eller en vilopaus om man har åkt långt.

Camilla

Skrivet av: Camilla datum: juni 24, 2007 10:46 FM

Något annat som gör mig betänksam är alla dessa cykelkärror med mycket små och oskyddade barn i - dessa i kombination med hastighetssyndare....

Skrivet av: Sagan Om Livet datum: juni 20, 2007 06:21 EM

Annica frågar:
Varför har många så bråttom i trafiken?
Antagligen är det de där som är ofantligt viktiga personer och för vilka varje sekund är värd tusentals kronor :-(.

Skrivet av: Kerstin datum: juni 20, 2007 02:12 EM

Det handlar väl mycket om att vi idag har bilar som med lätthet kan köras i 200 km/h. Bilar med krock-kuddar överallt. Bilar så säkra att man kan köra rakt in i en vägg i 50-60 och kliva ur utan en skråma. Kombinera detta med en alltmer stressad värld, mer och mer trafik och en alltmer slapp syn på trafikregler så blir det som du beskriver.

Sen finns det ytterligare en sak jag tror spelar in. Många har nya fina och DYRA bilar. Man resonerar så här: "Jag har f*n köpt den här dyra bilen med 200 hästar och en massa lulllull - då kör jag som jag vill!!"

Skrivet av: TomS datum: juni 19, 2007 02:17 EM

Fattar inte att alla ska ha så himla bråttom överallt. Hur mycket tid sparar man in egentligen på att åka 40 ist för 30 km/h. Man får ändå stanna vid nästa rödljus.

Skrivet av: CHILLY datum: juni 19, 2007 12:51 FM

Problemet med bilkörning är att det inte är naturligt för människan. Man kan sitta helt stilla utan att förbruka många kalorier och fara fram i 110. Det känns långsamt eftersom man inte tar ut sig fysiskt. Stillasittandet gör en otålig och man vill att det ska gå fortare.

När man går eller springer så finns det två krafter som balanserar varandra. Den ena är otåligheten att komma dit man ska och den andra människans medfödda lathet. Det är jobbigt att gå fort. Man blir flåsig, får ont i benen osv. Så otåligheten och lättjan tar ut varandra. Dessutom så frigörs antagligen endorfiner som gör en lugnare.

I en bil råder inte den balansen. Där är det bara otålighet som gäller, vilket i sin tur leder till irritation som kan gå ut över andra trafikanter.

Min teori varför somliga blir så ilskna när de sätter sig i en bil. Lät som ett kåseri av Ludvig Rasmusson :)

Skrivet av: Jerry datum: juni 18, 2007 11:32 EM

Spelar nog ingen roll hur säkra vägarna görs. Först när bilar och mc bara går att köra i max 50 km kan det bli bättring.

Skrivet av: Claes datum: juni 18, 2007 06:41 EM

"Hellre bortkommen och omkörd än omkommen och bortkörd."

Skrivet av: Maria datum: juni 18, 2007 01:18 EM