« Döende människor måste få dö med värdighet | Startsidan | Varför har många så bråttom i trafiken? »

16 juni 2007

Var finns logiken?

Nya förändringar och givetvis drabbar det dem som redan har det knapert. En karensdag till bör införas anser regeringen. En vanlig förkylning blir osedvanligt dyr med andra ord. Fler kommer att gå till jobbet och med all sannolikhet smitta sina kollegor och andra de kommer i kontakt med, bara för att de inte har råd att förlora två dagars lön.

De som är sjuka en längre tid kommer att få fler karensdagar!

Citerat ur DN:

Det ska också finnas en ettårig tidsgräns för att vara sjukskriven. Sedan blir det antingen sjukersättning (förtidspension), för en liten och väldefinierad grupp och inte för dem med mer diffusa diagnoser, enligt förslaget. Det ska också införas något som kallas långtidssjukpenning för den som exempelvis väntar på medicinsk behandling. Det tredje alternativet är att neka ersättning efter ett år - då får personen ifråga gå tillbaka till jobbet eller vara arbetslös.

Gå tillbaka till jobbet? Om personen inte är frisk efter ett år? Bli arbetslös? Då flyttas ju bara problemet till en annan instans och vad är syftet med det? Det enda som händer är att den enskilde individen drabbas än hårdare ekonomiskt.

Ibland tycker jag regeringens logik är lite underlig.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 16, 2007 08:43 FM

Kommentarer

Men Tiarafeministen, det var en annan situation än den vi talade om -- du var ju sjuk. :-)

Problemet idag är alla som blir utbrända och mår otroligt dåligt på jobbet, tydligen för att de inte kan flytta till något de kanske skull egilla. Inlåsningen beror mycket på trygghetslagarna som gör att man får mer säkerhet ju längre man stannar, så få flyttar när de är less. Det gör det svårare att flytta.

Det gör att stora arbetsgivare (som Landstinget) har minimal motivation att göra arbetslivet roligt, eftersom folk har svårt att försvinna någon annanstans.

(Jag har erfarenhet och har sett en del vänner/släkt.)

Min teori är att danskarna har rätt -- svenskar är idioter. Deras flexi-system verkar fungera bättre genom att få lite rörlighet som hindrar att folk mår så s-tans dåligt av att gå år ut och år in på ett ställe där de inte trivs.

Hur många människors liv har den svenska dumsnällheten förstört? Eller snarare, (S) intresse av att hålla LO lyckligt så de jobbar i valrörelsen?

Skrivet av: Bernt datum: juni 19, 2007 06:23 FM

Om alla dessa sjuka människor fortsätter att gå till jobbet kommer folk bara att bli sjukare i längden. Jag är en sån där plikttrogen typ som går till jobbet med både feber och snuva. Detta inträffade för ca 4veckor sedan, resultatet? Min milda förkylning övergick i ett inte alls mildt tillstånd av Akut bronkit och i slutändan var jag hemma i två veckor... Om jag stannat hemma med snuvan hade jag antagligen varit borta i typ tre dagar...

Skrivet av: Tiarafeministen datum: juni 18, 2007 05:03 EM

Du gör en s.k. straw man argument här.

"Har tanken aldrig slagit er som är så negativa att folk faktiskt kan vara sjuka? På riktigt! Eller tror ni att alla fejkar?"

Vi vet att alla inte fejkat och vi vet att många gör det.

Har du ett seriöst argument också?

Skrivet av: Bernt datum: juni 18, 2007 03:32 EM

det vore bra om man kunde knipa åt dem som fuskar med sjukskrivning och dylikt samt gynna dem som är sjuka på riktigt och ha ett bra rehabprogram. och detta samtidigt - men det kommer bara att hända i en fantasivärld för verkligheten är allt annat än logisk i frågan.

Skrivet av: Vargakvinnan datum: juni 18, 2007 10:49 FM

"sjukskriva sig för att de mår dåligt av sitt jobb "

"Helt klart bättre att betala människor för att jobba än för att de skall vara sjuka."

Har tanken aldrig slagit er som är så negativa att folk faktiskt kan vara sjuka? På riktigt! Eller tror ni att alla fejkar?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 18, 2007 07:18 FM

Man ska vara snäll, men ibland är det svårt att vara det. När jag läser somligas inlägg och åsikter om de här frågorna kan jag ibland inte låta bli att önska dem pest, kolera och livslång allvarlig invaliditet så de får smaka på sin egen medicin.

Skrivet av: Kerstin datum: juni 17, 2007 08:05 EM

Tja, jag förstår inte upprördheten riktigt. Det här är en reaktion på när hundratals tusen sjukpensionerades på rätt lösa boliner under tidigare regering -- trots att de lovade i valet 2002 (och tror jag 1998?) att ta tag i problemet.

Överreaktion? Jag vet inte. Däremot vet jag att man förstör folks liv genom att låta dem gå och sjukskriva sig för att de mår dåligt av sitt jobb -- tanken är att föra en ekonomisk politik så folk kan byta jobb, modell Danmark.

Skrivet av: Bernt datum: juni 17, 2007 07:29 EM

Helt klart bättre att betala människor för att jobba än för att de skall vara sjuka. Lön är ersättning för arbete, inte ersättning för att vara sjuk. Vill man skydda sig mot inkomstbortfall så går det bra att teckna en försäkring.

Alternativt så kan ju ni socialdemokrater gå före och visa er solidaritet och inrätta en fond med era egna pengar för att dela ut dessa till de som känner sig för "snuviga" för att gå till jobbet en eller två dagar. Kan fungera som en försäkring. Men det är ju inte det ni vill, ni vill ju stjäla pengarna från de som har utbildat sig och jobbat och slitit för att få det bra.

Skrivet av: Robin Hood datum: juni 17, 2007 05:31 EM

det finns en rå cynism i regeringens klappjaht på de som är sjuka eller av annan anledning inte kan gå till något arbete. Det finns en inbyggd stigmatisering i deras häxjakt på de svaga i samhället. Äger du inget arbete, eller inte kan gå dit varje dag och sälja din arbetskraft, så är du lat och arbetsovillig och skall med besked bestraffas för detta. Var har orden "solidaritet och humanitet!" blivit av på dagens politisksa agenda.

Skrivet av: Thony Glans datum: juni 16, 2007 08:14 EM

"Ibland tycker jag regeringens logik är lite underlig."

Lustigt! jag finner ingen logik alls i det hela.
Lägg ner alliansens idiotiska jakt efter mera pengar för att kunna sänka skatterna.

Skrivet av: Claes datum: juni 16, 2007 11:39 FM

Morot eller Piska.

Synd att dom vill ta till Piska, och sparka på dom svaga på grund av några få som fuskar, och att spara på dom svaga.

Jag bor i Holland och jobbar för ett Britiskt företag.
Företagen här är skyldiga att betala sjuk ersättning från andra sjukdagen.

Men där jag jobbar har dom Morot istället.
Dom betalar även första dagen, och desutom om man inte är sjuk under ett kvartal så får man 2 ekstra semesterdagar som ska användas i det nästa kvartalet.

Är man sjuk en gång försvinner 1 dag oavset hur länge man ar sjuk, förutom om det blir långtidssjukodom, och andra gången försvinner den sista, tredje, fjärde, osv, ger ingen skillnad förutom att man antagligen blir inviterad till en Firma doktor som kollar vad som är fel.

Skrivet av: Brian datum: juni 16, 2007 10:12 FM