« Censur eller inte? Jobb eller privatliv? | Startsidan | Anna Nicoles har avlidit »

8 februari 2007

Nationella provet ute på nätet innan det skrevs

Det nationella provet för niondeklassarna har funnits ute på nätet. Hur många har fuskat och kollat frågorna och därmed kunna förbereda sig? Frågan är om provet inte borde ha skjutits upp och därmed blivit mer rättvist?

Hur är det med säkerheten runt provet. Den mänskliga faktorn har givetvis varit framme. Fel person har sett det och snabbt kunnat kopiera det och lägga ut det på nätet. Den person som inte bevakat provet som en hök ligger nog risigt till, fast det lär nog bli svårt att få reda på ”läckan”.

Att det är vanligt att nätet används för att snabbt hitta material till uppsatser och kanske rent av som källa för att kopiera av dem rakt av är känt sedan länge. Det är ett så pass allvarligt problem att det till och med finns en tjänst för att stävja detta, Urkund.

Tjänsten kostar dock och jag vet inte hur vanligt det är att skolor betalar för denna tjänst. Frågan är om alla lärare använder denna möjlighet även om de har möjlighet eller bara om de misstänker att det handlar om en ren kopia eller känner igen delar av den sedan tidigare?

Det finns hur många sajter som helst ute på nätet där uppsatser och annat som kan kopieras och användas fritt läggs ut. En som är väldigt populär är Mimers Brunn och den kan väl anses som någorlunda ”rumsren” numera, till skillnad mot förr i världen :-). Fast deras formulering om att de är emot att elever lämnar in färdiga uppsatser från Internet är lite motsägande mot, dels sajtens innehåll.

”Detta är en beklaglig barnsjukdom med Internet”. Detta citat är taget från en sida med information riktad direkt till lärare. Barnsjukdom? Tror de på Tomten också?

De har även vad de kallar DIP-sökning, där lärare kan söka efter strängar i allt material som finns på Mimers Brunn. Jag skulle dock rekommendera lärarna att använda denna metod på Google och någon eller några andra stora sökmotorer. De lär få ett bättre underlag då, med tanke på att det finns så många sajter och det dyker bara upp fler och fler hela tiden. Frågan är om Urkund hinner indexera allt?

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 8, 2007 03:52 EM

Kommentarer

hej vet någon hur man hittar nationela provet på engelskan o matten,, hehheh nej nej jag skojar bara men jag som en elev tycker det är orättvis att några kan nästan hella provet bara för att de har sätt provet innan och några inte har sätt den och det gör att det blir svårt för några att komma in i gymnasiet,, jag tycker nationela provet ska vara en säkert prov och inte finas på nättet,, jag tycker inte det är elvernas fel att de vill se provet för att det är nånting som man är nervös över och självklart vill alla se den innan, men det måste STOPAS för att det ska bli rättviss,, Hällsningar// örebro tjejen

Skrivet av: Örebro_tjejen datum: februari 12, 2007 02:43 EM

Det är klart det är en fördel om du sett de fyra förslagen på vad du ska skriva uppsatsen om - och läst underlagen i förväg. Kanske tjänar du upp till en timme.
Min yngste son gjorde det nationella provet idag. och det känns inte bra att många fuskat, när de nu ska jämföras och få betyg som sedan kan avgöra vilka skolor de kommer in i till hösten.

Skrivet av: RS datum: februari 8, 2007 09:53 EM

Jag tror inte att det är så många som kan memorera en hel uppsats, för det var det provet som gjordes idag. Fusk är fusk,inget tvivel om det, men jag tror inte skadan är så stor. Det nationella provet är ett av många underlag för betygssättning.

Skrivet av: Panter datum: februari 8, 2007 06:10 EM