« Var det lika varmt 2002? | Startsidan | Morgonfunderingar »

28 november 2006

Mobbning inget nytt fenomen

Det har skrivits mycket om mobbning i media den senaste tiden. Om några veckor är artiklarna förmodligen glömda när de försvinner i bruset av andra aktuella ämnen och nyheter. Jag hoppas att debatten ändå har fört något gott med sig. Att fler tänkt till och att många tagit till sig av det som skrivits.

Dagens mobbare verkar vara helt skoningslösa. Dagens mobbare är vinnare. För det verkar som om skolan premierar mobbarna. De behöver inte byta skola utan det är ofta mobboffret som tvingas byta skola, men ofta fortsätter mobbningen där också - men i en del fall fungerar det bra. Men själv anser jag att det är mobbarna som ska omplaceras.

Mobbning är inget nytt fenomen. När jag gick i skolan förekom det, om än i mindre utsträckning. Därför kan inte skolan påstå att mobbningen är något nytt och svårthanterligt problem.

Föräldrarna ska känna trygghet när barnen går i skolan. Trygghet och förvissning om att skolan tar hand om barnet på bästa sätt. Men den tryggheten finns inte. Skolan verkar fortfarande handfallen när det gäller mobbning. Jag ser apan framför mig, hör inget, ser inget och säger inget.

Ser inget, hör inget och säger inget!

Ingen vuxen skulle acceptera mobbning på sin arbetsplats. Fast i ärlighetens namn förekommer det mobbning även där, men mer subtilt.

Jag har själv mobbat.
Jag har själv blivit mobbad.

Jag minns en liten blyg kille när jag gick i sexan. Alla var på honom och vi tjejer petade på honom och sa att nu har du fått tjejbaciller på dig och det tyckte vi var jättekul, eftersom han verkade tycka att det var ytterst obehagligt. Det var det säkert. Inte för att han fick tjejbaciller på sig, utan mer för att alla var på honom. Det var som ett grupptryck. Alla var på. Jag hoppas att denna taniga lilla kille har växt upp utan skador från sin skoltid. Jag har ofta tänkt på honom under årens lopp.

När jag började i högstadiet då var det jag som fick en slev av mobbningsfenomenet. Jag tog tjuren vid hornen och broderade in på baksidan av min jacka - "Komplexet". Själv är jag ganska förvånad över det tilltaget, nu i efterhand känns det så olikt mig. Puberteten är inte lätt. Jag hade komplex för min uppnäsa och för min övervikt, vilket andra såg och utnyttjade. Men det var inte lika roligt när jag öppet erkände att jag hade komplex. Nu har jag inte det. Tack och lov. Jag har insett att det är ingen mening med att jämföra sig med andra. Var och en är unik, på sitt sätt.

Skolorna måste börja ta detta på allvar. De måste se över sina rutiner. Regelbundna insatser för att stävja mobbning måste sättas in, inte bara punktinsatser. Skolan måste ändra sin egen och elevernas attityd till mobbning, föräldrar och vi andra måste också hjälpa till genom att belysa och informera och att se till att fenomenet mobbning inte glöms och göms, bara för att tidningarna slutar skriva om det.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger november 28, 2006 07:27 FM

Kommentarer

Det finns bara ett sätt - lära våra barn att inte mobba!!! Det gör vi på två sätt, dels genom att inte mobba själva (Vilken klänning hon hade Elsa, gräslig! - Visst hon såg ju inte klok ut) dels genom att tala med barnen, om och om igen, om hur det känns att bli retad och mobbad och att det skadar människor psykiskt.

Skrivet av: Kerstin datum: november 29, 2006 01:58 FM

Mobbing har alltid funnits och kommer alltid finnas, sa lange det finns slumpmassiga samlingar manniskor. Och djur for den delen. Tror varken det ar battre eller samre an "forr". Men vi kan, bor och SKA jobba for att radera fenomenet nar det identifieras och uppstar. OCH forebygga att det uppkommer. For det gar. I en oppen, tolerant och trygg miljo saknas incitament for mobbing. Ett mobbingfritt samhalle ar en utopi men jag stravar garna efter det.

Skrivet av: Carina D datum: november 28, 2006 08:12 EM

Har också blivit mobbad och tyvärr mobbat också.

Skrivet av: Monica datum: november 28, 2006 02:18 EM

Till Stockholmspolisens fackförbunds hemsida http:// www.blaljus.nu
har det kommit starka reaktioner på att kvotera in fler invandrare till polishögskolan och på DNs avslöjande. Se länk till artikeln i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=591507
Eller insändaren i Helsingborgs Dagblad:
http://hd.se/diskutera/2006/11/24/jag-vill-att-en-polis-foerstaar-vad-jag/1/
Eller på forumet Polisman.se:
http://www.polisman.se/forum/viewtopic.php?t=6648
Nyheten sändes även i SVT och TV4 Nyheterna tors 23/11

Läs dessa insändare på Polisfacket i Stockholms hemsida på nedanstående länk där du skrollar ned en bit eller direkt citerade nederst:

http://www.blaljus.nu/blaljus/asp/main.asp?wentry=498

"FLERA INSÄNDARE:
Ett 40-tal elever har antagits till grundutbildningen på PHS utan att vara godkända i svenska. De kommer att erbjudas stödundervisning, sägs det. Något slutprov nämns dock inte. Studerandeföreningen på PHS har reagerat kraftigt mot uppgifterna. Frågan har också bränt till ordentligt bland Blåljus läsare:

Vilket nerköp
för polisen

”Jag är förbannad. Jag är elev på PHS sedan några terminer. Jag är född i ett utomeuropeiskt land. Mina föräldrar flyttade till Sverige när jag var ett år för att min far fått ett jobb här. När det uppdraget var slut fick han ett annat jobb efter ett tag och familjen blev kvar eftersom alla trivdes här och mitt hemland var drabbat av oroligheter. Min far har på jobbet lärt sig tala felfri svenska, min mor kan ha lite svårt med något ord ibland men umgås obehindrat med svenskfödda vänner. Båda mina föräldrar har varit noga med att jag ska lära mig svenska ordentligt. De har bland annat köpt svenska böcker för alla åldrar och ställt i bokhyllan. Samtidigt har mitt gamla hemlands språk varit det naturliga i hemmet för mig och mina syskon. Vi har kontakt med det gamla hemlandet och har kvar en del traditioner därifrån. Jag har ändå haft bra betyg i svenska under skolgången. Nu upptäcker jag att inget av det här har varit något värt. Mina föräldrar kunde struntat i mina språkkunskaper och jag kunde tagit den enklaste vägen och talat mitt gamla modersmål med släkt och vänner och sett svenskan som ett nödvändigt ont. Jag upptäcker nu att jag kommit in på PHS ändå. Härkomst är det som gäller – svenska behöver man inte vara godkänd i.

Här på skolan får vi lära oss att det är jätteviktigt hur vi formulerar en anmälan och att den exakt måste återge vad vi sett och hört på brottsplatsen. Tänk om jag ska vittna i domstolen sedan när jag kommit ut och är polis. Tänk om det visar sig att jag helt missuppfattat situationen därför att jag faktiskt inte helt och hållet förstått vad vittnen och målsägare berättat. Jag kanske förstår väldigt exakt och bra vad iranier eller syrier säger men inte svenskar. Vilket nerköp för polisen. Hur ska vi kunna försvara det? Med att vi ville uppfylla rikspolisstyrelsens mångfaldsmål?

”Svensk född i Mellanöstern””


Anta på meriter
ej på härkomst

”Har precis läst en artikel i DN att man, som det står: "i mångfaldens namn" låter vissa slippa kraven på svenskaprovet. Nu gäller detta antagningen till polisskolan. Rektorn håller med om att det är orättvist mot de som klarar provet men ändå inte blir antagna.

Att det görs avsteg från kraven och att man låter ändamålet helga medlen är inget nytt. Jag har via källor som jobbar med just rekrytering vetat att det inte är någon rättvisa som styr. Det handlar mycket om kvotering, att visa resultat. Framför allt i mångfaldens namn.

Jag har sedan länge lämnat PHS bakom mig men ser ibland effekten av dåliga svenskakunskaper hos en del aspiranter och nybakade polisassistenter.

Jag arbetar på krimjouren och får då läsa många handlingar som är upprättade på utryckningsavdelningen. Många skriver riktigt bra men allt för ofta är svenskan rent bedrövlig. Det är avstavningar av ord vid upprepade tillfällen i samma handling. Stavfel och språkliga galenskaper förkommer också. Nu ska ju handlingen kunna presenteras i hela rättskedjan. Vad får den för trovärdighet när det kanske står: "kniv slagsmål, bil krock, blå märke", o.s.v?

Svenska är ett svårt språk och emellanåt gör jag själv fel. Men det får finnas gränser...

Nu sade visst rektorn att dessa "undantagselever" skulle få svenskaundervisning på PHS så att de är klara vid examen. Så om några dessa inte håller måttet, får de sparken då efter 2,5 år? Jag tvivlar...

Jag har full respekt för att man vill och behöver öka mångfalden. Det är nödvändigt att spegla samhället så gott det går. Har man nu problem med att rekrytera viss typ av elever så tycker jag inte att det här är rätt väg att gå. Man får på annat sätt öka intresset för polisyrket så dessa personer blir antagna på egna meriter och inte härkomst.

”Mankan””


Stödsvenska
på högskole-
utbildning...

”Flera oberoende rekryterare har bekräftat att att kvotering bedrivs med syfte att skapa mångfald. Ja, om det inte vore för att uppgiften "råkade" komma upp i offentligheten, så skulle detta tydligen mörkas.

RPS har låtit 40 personer gå vidare till tester, trots att de inte lyckades att klara svenskprovet. Allt i mångfaldens tecken.

Dagens Nyheter intervjuar rektorn för PHS, Birgit Hansson, där denna får frågan om det inte är orättvist mot de som klarat svenskprovet blir utan plats?

Birgit svarar: - "Jo det kan man tycka. Men det kan också vara orättvist att personer inte kan komma ifråga för polisutbildningen för att man inte klarar svenskprovet".

Läs hela intervjun på:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=591507&previousRenderType=6

Här talar man om att göra utbildningen mer högskolemässig, men rekryterar folk som måste få stödsvenska...

Man vet inte om man ska skratta eller gråta...

”H”” "

Skrivet av: Sven datum: november 28, 2006 12:46 EM

mobbning är riktigt allvarligt, men ibland är det svårt för barnen att greppa hur illa de gör andra barn med sina ord och så. men det svåra är nog att komma på en konstruktiv lösning på detta problemet och sedan att skolorna har en bra mall att följa. det är jättesvårt med mobbning, åtminstone allra mest när det kommer till de låga åldrar. det borde vara mer prioriterat än vad det är...

Skrivet av: Vargakvinnan datum: november 28, 2006 11:41 FM