« Soooooooooovmorgon! | Startsidan | En ny tandborste i julklapp »

18 december 2006

Hjälm eller utan hjärna?

Du har bara ett huvud, pryd det med en cykelhjälm när du cyklar. Fast har man ingen hjärna, det vill säga inte använder cykelhjälm, spelar det väl ingen roll om hjärnsubstansen rinner ut på asfalten om en olycka händer?

Få rider väl utan ridhjälm? Mopedister och MC-åkare brukar väl ha hjälm? Jag har inte fakta i siffror, men visst är det väl mer vanligt att dessa grupper använder hjälm? Samt att de flesta bilister och passagerare numera använder bilbälte?

Jag googlade på en sak och hamnade på en sida med ett helt annat ämne, men det var intressant så jag fastnade och läste artikeln och den handlade om cykelhjälmar och hur få barn som har dem på sig i trafiken.

År 2005 infördes lagen om cykelhjälm för barn under 15 år. Lagen följs inte, bara var tredje skolbarn använder cykelhjälm. Hur många vuxna använder cykelhjälm? Egentligen? Hur många vuxna har kunnat övertyga sina barn om hur viktig cykelhjälmen är och att den används, och inte åker av runt knuten när föräldrarna inte längre kan se dem?

Vore jag förälder till ett omyndigt barn skulle jag klistra fast hjälmen på huvudet. Nej, så drastisk skulle jag inte vara men en lag som gäller barn under 15 år måste givetvis vara föräldrarnas ansvar att se till att den efterlevs. Att baxa över ansvaret på barnet är helt fel.

Ett annat helt vansinnigt mastodontfel är att lagen bara gäller barn under 15 år. I en bil finns det lag på att alla ska vara bältade. Varför ska inte, om nu en lag införts, alla cyklister använda cykelhjälm?

Det vore enklare att få barn att använda hjälm då det blir lika för alla. Vad jag vet är det nog sällan barn vägrar att ta på sig bilbältet? Det är ju bara så, bältet ska på. Punkt slut.

Att det finns tokdårar som kör utan bilbälte är en annan femma, men jag hoppas inte de har obältade barn i bilen och inga barn överhuvudtaget förresten, eftersom det definitivt inte är något gott föredöme att strunta i bilbältet.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger december 18, 2006 04:08 EM

Kommentarer

Man ska stå för det man tror på. Det är lätt att få barn att använda hjälm om man talar om för dem att de kommer slippa när de blir vuxna eller
alternativt när de lärt sig cykla. Tänk om vi hade cykelskolor där barnen fick träna och testa sin skicklighet och när de bevisat att de klarar trafiken och uppnått rätt ålder, är de fria att själva välja hjälm eller inte.Då har de fått kunskap om risker och kan själva ta ställning när de valt vilken cykelstil de sak anamma. ka de tävlingscyla elelr bara trampa runt i lugn o ro?

På så sätt ger man barnen en chans ut ur hjälmmeländet samtidigt som de tvingas öva på trafiksäkerhet.

Kan man inte överyga barnet om att hjälm ärbra kansk eman inte har tillräckligt goda argument.Blir det lag kommer många vuxna skita i lagen (inklusive jag)och hur ska du förklara det? Se, där cyklar en vuxen som bryter mot lagen och polisen bryr sig inte...Barnen ser att det går utmärkt bryta mot en lag och lagen förlorar effekt,
Då ropar nån på hårda straff men det resuletar bara i at fler slutar cykla och tar bilen och blir feta och förstör miljön och...dåkommer detkampanjer lr miljntals skattepegar för att få folk att börja tramåa gen och då kommer hjälmdebatten upp och....

Tro mig, Annika,,
Bäst nog att låta var och en leva efter sin övertygelse*
se hur illa det gick på Nya zeeland!

Skrivet av: einstein datum: januari 10, 2007 05:54 EM

Einstein - förklaringen har jag gett i texten och i kommentarerna. Jag försökte spetsa till det lite i inledningen, som en förstärkning med just de orden du citerar.

Fel eller inte? Jag står för det jag skrev.

Jag tycker att att vi vuxna ska föregå med gott exempel för barnen, nu när det finns en lag att barn under 15 år ska ha hjälm. Det blir annars väldigt svårt att förklara det dubbla budskapet annars för barn mellan 12-15 år som tenderar att skippa cykelhjälmen.

Att en hjälm skyddar huvudet och därmed hjärnan vid en omkullåkning är min ståndpunkt. Att jag dramatiserade lite i början var för att få betraktaren att tänka till lite inför den fortsatta läsningen och inte att de flesta saknar "hjärna" som du vill tolka det som.

Tråkigt om du misstolkade min avsikt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 21, 2006 08:14 EM


"Du har bara ett huvud, pryd det med en cykelhjälm när du cyklar. Fast har man ingen hjärna, det vill säga inte använder cykelhjälm, spelar det väl ingen roll om hjärnsubstansen rinner ut på asfalten om en olycka händer?"

Att inte ha hjälm. är det samma som att inte ha någon hjärna? Vilka slutsatser har du dragit här?
De flesta är då utan hjärna enligt din åsikt?Är hjälmen verkligen ett substitut för om du äger hjärna eller ej undrar jag varför många av våra professorer cyklar till och från universiteten UTAN, Har de ingen hjärna eller?? Finns det fler attribut som påvisar at personen saknar hjärna? I så fall vad? De som röker? e som bär päls? Är det för att de ingen hjärna har?? Feta? De har ingen hjärna eller? Kom igen Annica, ge oss en förklaring! Jag tycker ditt påstående är ganska tanklöst!

Skrivet av: Einstein datum: december 21, 2006 06:30 EM

Den dagen kommer inte. Se på Nya Zeeland eller Australien som haft hjälmtvång i över 10 år. Visst, för många har hjälmen där blivit naturlig men för andra är den fortfarande ett hatobjekt,.Varför bry sig om folk har hjälm eller ine när vi borde satsa på en gedigen trafikutbildning för våra barn istället. Själv älskar jag att cykla och har så gjort dagligen i 45 år.För mig är det mest naturligt att INTE ha hjälm och det känns mest naturligt att se andra utan.Skulle kännas fullständigt onödigt då jag inte anser cyklng är farligt. Bilbälte däremot är viktigt. Forfarande är det ca 80% som adrig använder bältet och som inte lagen rår på men att köra bil är mkt mkt riskablare än något annat. Större är problemet med fylleri på vägarna. Även många cykelolycor har alkohol bakom sig. Nykterhet även bakom styret alltså*Jag förstår inte varför cyklehjälmen har blivit ett sådant mantra hos en del. NTF med andra har ju satsat miljoner under ett par deccenier för att få människor att använda hjälm men icke. Folk vägrar!Att ha cyklehjälm känns lika onödigt som att ha gåhjälm. Risken att råka ila ut är lika stor när man går och min avvägning är att jag hellre tar den risken än LIDA under en påtvingad plåtmössa jag ändå inte har nån tilltro till*
Jag hoppas att både jag och andra även i fortfarande har friheten att själva göra vår egen riskbedömning för det mår människor bäst av.

Skrivet av: Cleo datum: december 20, 2006 05:28 EM

"För mig handlar cykling om SÄKERHET och jag anser att säkerheten sitter på insidan mer än på utsidan."

Ja, det kan nog stämma på oss vuxna. Men barn som cyklar omkull har nog nytta av en hjälm, likt en vuxen skulle i och för sig också skulle ha. Isfläck eller en hastig väjning och oturen kan vara framme så rasar man omkull med cykeln och då är nog hjälmen bra att ha. Speciellt barn och tonåringar som ännu inte har full motorik, förmågan att koncentrera sig på en sak osv. Att bli påkörd av en bil som kommer i en hög hastighet, där kan nog hjälmen inte hjälpa cyklisten så mycket.

Det var mycket snack när bältestvånget kom minns jag. Men nu är det helt naturligt, för de allra flesta, att bälta sig i bilen.

Jag hoppas att den dagen kommer då det blir lika naturligt att ha en cykelhjälm på sig när man cyklar, som att bälta sig i en bil.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 20, 2006 04:24 EM


För mig handlar cykling om SÄKERHET och jag anser att säkerheten sitter på insidan mer än på utsidan.
Här är en mkt bra länk:

http://bicyclesafe.com/helmets.html

Skrivet av: Cleo datum: december 20, 2006 01:47 EM

Cyklehjälmen har ett begränsat skydd och är därför ingen patentlösning eller garanti. Om cykelhjälm är töntigt eller inte? Nja, det är väl ungefär lika töntigt/klokt som att använda GÅ-hjälm då antalet skallskadade fotgängare är några fler än skadade cykliser.
Det finns så mycket forskning om det här och ännu ingen enighet om hjälmens förträfflighet. Många anser att hjälmbärare ofta får hybris och tar större risker och att hjälm invaggar i falsk säkerhet. Dessa rapporter finns INTE översatta på svenska. I länder med hjälmntvång som Nya zeland har man inte kunnat uppvisa större säkerhet än de hade före hjälmtvånget men en markant reducering av antalet cykliser och en dramaiusk ökning av överviktiga barn. OM man tycker att hjälm är klumpigt och jobbigt är det bättre att cykla utan än att inte cykla alls. Den som vill ha hjälm ska få ha en utan att bli mobbad för det, men racka inte ner på dem som inte vill då man kan vara en mkt säker cyklist fast man dissar störtkrukan. Cykla är mer hälsosamt än farligt och på den nivån bör debatten ligga.

Skrivet av: Cleo datum: december 20, 2006 01:38 EM

T Lindholm - en cykelhjälm skyddar huvudet om man blir påkörd eller cyklar omkull, det kan vi nog vara överens om, samma sak som att ett bilbälte skyddar oss om vi smäller med bilen, såvida vi inte hamnar under en lastbil eller kör i 200 knyck rakt in i en bergvägg.

Albin - ha det så gött själv och bra att du använder hjälm.

Åsa :), på med hjälmen och var ett gott vuxenexempel :) och inte bara det, det är som Johanna säger, huvudet ska vi vara rädd om.

Anders, ja - töntigt ansågs det när lagen om bilbälte kom. De tuffa körde utan och tyckte att ingen ska lagstifta huruvida jag ska ha bälte eller inte. Men nu är det naturligt. De flesta använder bilbälte.

Christian - ja och det är olagligt att inte använda cykelhjälm om man är under 15, men det är en underlig lag för det går inte att lagföra unga människor. Men jag hoppas att det med tiden inte kommer att anses vara töntigt med cykelhjälm utan att det kommer att bli lika naturligt att ta på sig som att sätta på sig bilbälten i bilen, eller att ha hjälm i andra sammanhang, som vid ridning, MC- och mopedåkning.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 19, 2006 04:56 FM

det är olagligt att köra utan bilbälte

Skrivet av: Christian datum: december 19, 2006 01:33 FM

I mitt bostadsområde tror jag aldrig att jag sett ett barn använda cykelhjälm, även om det är ett rätt så litet barn.

När jag däremot åker igenom "finare" delar av stan så använder många fler hjälm.

Fast jag kanske är en så stor förebild så barnen i mina kvarter använer inte cykelhjälm för att jag inte gör det. :)


Skrivet av: Åsa datum: december 18, 2006 10:33 EM

Jag kan rekommendera starkt lite fackta när det gäller Cykelhjälm mm.
http://stefanolsson.nu/2006/04/05/av-med-cykelhjalmen-den-behovs-inte/

Eftersom jag själv cyklar,(numera i motions form)ca 300 mil landsväg å år med racer,så vet jag att det finns dom som cyklar,(när dom i själva verket aldrig borde sitta på en cykel),då de utgör en fara för sig själva och sin omgivning.

Skrivet av: T Lindholm datum: december 18, 2006 07:38 EM

Det värdefullaste vi har sitter mellan öronen och det måste skyddas både mot hårda slag och kyla. På med hjälmen och mössan eller något annat varmt med andra ord. :)

Skrivet av: Johanna datum: december 18, 2006 06:52 EM

Tjenare! Jag har lärt mig massor från dina html-kurser, farsan visade dom för mig när jag var liten som du hade gjort. Nu har jag tre egna hemsidor. Du kan väl kolla in min min på www.tjenare.se =)

Föressten, cykelhjälmar ska man bara ha.. jag skiter i vad folk säger =P

ha de gött!

Skrivet av: Albin datum: december 18, 2006 04:30 EM

Tror att det handlar mycket om att man anses "töntig" om man använder cykelhjälm. Så var det i alla fall när jag var yngre. Och ja, jag vet. Det är väldigt sjukt att det är så, men barn kan vara väldigt elaka.

Skrivet av: Anders datum: december 18, 2006 04:26 EM