« Hjälm eller utan hjärna? | Startsidan | Taxehöjningarna skjuts upp »

19 december 2006

En ny tandborste i julklapp

Skriver barn önskelistor till tomten nuförtiden eller adresserar de dem direkt till sina föräldrar? Tror barn på tomten längre? Med tanke på att tomtarna är överexploaterade, de finns ju överallt och hur kan en tomte finnas överallt? Samtidigt? På TV. I tidningar. Vid varje köpcentrum. I varje gatuhörn i centrum?

Det är tanken som räknas bakom en gåva, det är något som jag fått inpräntat sedan barnsben. Men fungerar det tankesättet i dagens samhälle? När julhysterin har gått överstyr? När det slås säljrekord i julhandeln varje år?

När julen är slut och skolan börjar så är det många barn som inte kan hänga med, eller rättare sagt vill hänga med, i eftersnacket om vad de fått för julklappar. När kompisarna pratar om sina julklappar, ofta många och dyra, skäms många barn över att de inte fick lika fina julklappar. Vad är en ny tandborste i julklapp jämfört med en ny Playstation?

Enligt Rädda barnens nya rapport "Ensam är fattig" löper barn till ensamstående tre gånger så hög risk att växa upp i fattigdom än barn med föräldrar som bor ihop. En brasklapp lägger jag in här, det finns barn med båda föräldrarna som sliter och gnetar, men likförbenat lever de knapert och strax under marginalerna.

Enligt rapporten lever 247.000 barn i fattigdom. Ja, ordet fattigdom är något vi förknippar med förhållanden i U-länder och andra länder med dålig ekonomi, men det finns även fattigdom i Sverige.

Rädda barnens definition på fattigdom är:

Låg inkomststandard enligt SCB (Statistiska centralbyrån), det vill säga ett hushåll som har mindre inkomster än man behöver för att täcka sina nödvändiga utgifter. Familjer som lever på socialbidrag.

En artikel i tdiningen City tar upp Rädda barnens rapport och den artikeln var läsvärd. Lite läsning att fundera på inför kommande julhysteri?

Andra bloggar om: och .

// Annica Tiger

Annica Tiger december 19, 2006 06:14 FM

Kommentarer

Jag satt på toaletten i går. Är det också intressant?

Skrivet av: Svensk Nihilism datum: december 20, 2006 08:13 FM