« Upprepningar - inlärda fraser? | Startsidan | 41 frågor »

23 september 2007

En firmafest jag inte skulle vilja ha varit med på!

Nazisterna vill gärna förneka, och andra grupperingar också, att Förintelsen ägt rum utan att det är århundradets fejk. Hur de nu kan anse detta? Förmodligen tror de på tomten också?

Det finns så mycket dokumentation runt Förintelsen att jag har svårt att förstå att någon kan förneka och förkasta den. Tvärtom så borde vi alla lära oss något av den grymhet människan är kapabel till och se till att det inte upprepas, vilket tyvärr har gjorts sedan dess, fast i andra former.

Hitler har efterföljts av andra ledare som inte följt demokratins spelregler och straffat regimkritiker och hela folkgrupper. Hur många oskyldiga sitter fängslade under svåra förhållande av sina egna regimer? Vad händer i USA:s hemliga fångläger? I Guantanamo?

Nu har ett fotoalbum lämnats in till Förintelsemuseet i Washington. Jobb som jobb? Det jag inte förstår är att de som arbetade på dessa läger inte reagerade eller agerade? Eller var de så indoktrinerade att de tyckte att de gjorde sin plikt?

I lägret dödades folk på löpande band, för att inte tala om andra aktiviteter som exempelvis läkaren Josef Mengele som utförde diverse grymma medicinska experiment på fångarna. I lägren var ett människoliv inte mycket värt. De som arbetade där var i sina egna ögon bra människor, goda kamrater och ansåg sig själva civilserade, allt enligt DN:s artikel. Undra vad de tyckte/tycker på ålderns höst? Hur kändes/känns det att ha så många människoliv på sitt samvete?

Humöret är på topp, någon har tagit fram ett dragspel, personalfesten verkar precis ha börjat. Att de jobbar på Auschwitz verkar inte bekomma de skrattande på bilden. Det unika fotoalbumet visas nu för första gången.

En firmafest som vilken annan som helst? Jag själv ska snart på en firmafest och det ska bli kul. Men å andra sidan jobbar jag inte med att döda människor eller tortera dem. Nej, mitt jobb är harmlöst och skadar ingen, tvärtom gynnar det många. Att döda andra människor hör forntiden till. Bödeln har inte längre plats som yrke i Sverige, tack och lov.

Jag är emot dödsstraff och anser att detta yrke (bödel) ska avskaffas i alla länder. Fast vad som sker i det fördolda i vissa länder har väldigt få koll på. Det som inte syns, finns inte? Det som inte belyses och uppmärksammas av journalister och andra aktörer förblir i det fördolda?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 23, 2007 04:27 EM

Kommentarer

Tänk vad folk kan ryka ihop över småsaker hela tiden ( Annica, Björn, jonas mm. ) och sen har ni mage att ifrågasätta hur det uppkom sådana meningsskiljaktigheter förr itiden , se bara på er själva hur ni mer och mer försöker överträffa den andre och få han/henne att fatta att din mening är den sanna och viktigaste .
Jag har tjänstgjort som FNsoldat i Bosnien i sex månader , Kosovo fyra år och anser att ingen bryr sig ändå vad som sker . förutom media som kan tjäna en slant på andras olycka istället för att göra nåt väsentligt .
Ska bli skönt att få bli gammal med rent samvete och kunna hacka på er andra empatilösa medborgare när ni beklagar offren från kriget på Balkan snart .

Skrivet av: Dahlberg datum: december 20, 2007 04:32 EM

Jag hade en släkting som var etnisk tysk, men växte upp/bodde i Polen före kriget. Han var väl tonåring när Hitler kom till maken, och precis som svenska killar vill tjänstgöra i Kustjägarna eller liknande elitförband så sökte han till Tysklands dåvarande elitförband, SS. Då han pratade flytande polska blev han placerad i ett Einzats Kommando, ett förband som plockade upp judar och lastade dem i godsvagnar för deportering österut. Efter ett tag frågade han vart de skickades, och blev då upplyst om det. Han sa då: "det vill jag inte vara med om.". Han omplacerades snabbt till fronten, och då han ju visste för mycket så "råkade" han stupa bara tre dagar senare. Skjuten bakifrån, enligt uppgift.
Så gick det för de som vägrade...

Skrivet av: Karl datum: december 14, 2007 10:34 EM

"Det jag inte förstår är att de som arbetade på dessa läger inte reagerade eller agerade? Eller var de så indoktrinerade att de tyckte att de gjorde sin plikt?"'

Jag tror du förenklar när du säger att det rör sig om indoktrininering. Självklart handlar det förstås om indoktrinering, precis som det handlar om indoktrinering när du beskyller dem för att vara ondskefulla. Precis som dom ansåg att de gjorde sin plikt mot sin demokratiska regering så gör du din plikt (genom skrivandet av detta inlägg) i enlighet med nu rådande normer kring demokrati och vad som är rätt och fel.

Självklart är det enkelt att påstå att din åsikt verkar "rimligare", att dödandet (oavsett hur mkt genene man faktiskt visste, jag vet inte riktigt själv, tror jag det är få som gör, även om allt fler påstår det) oavsett anledning är fel, jag lever i samma samhälle som du med samma värderingar (även om vi skiljer oss åt). Men samtidigt, om man låter de komma till tals, så var det inte ondska de ville genomföra. De ville förbättra människans generella arvsanlag så att färre personer skulle födas med sjukdomar och "felaktigheter" som de trodde förvärrade livet.

Visst, det verkar jävligt långsökt, men människan kan anpassa sig till det mesta och jag tror inte att de var mer onda än vad vi var. Titta bara på vad vi idag låter hända runt om i världen, allt vi gör är att skänka en hundralapp till nån organisation och tycker att vi har gjort vårt (ofta är det så). Vi har all fakta på bordet, men fördömmer ändå andra mer än oss själva.

Skrivet av: Daniel datum: oktober 27, 2007 12:25 EM

"Det jag inte förstår är att de som arbetade på dessa läger inte reagerade eller agerade?"

Visst, jag håller med. Visst, det är helt knäppt.

Men jag tror du har missat det allra viktigaste i hela frågan om hur förintelsen kunde äga rum: Det kunde varit du & jag på de där bilderna.

Skrivet av: Pontus datum: oktober 26, 2007 08:41 EM

Inga bevis för förintelsen...
Det finns massvis av bevis för förintelsen att tillägna sig för den som är intresserad. De som är kritiska till att den ägt rum färgas nog snarare av politiska motiv än av förnuftet. Tack och lov tillhör den stora andelen högeraktivister och nyfascister knappast den mest inflytelserika och smarta delen av befolkningen. Bara att kasta en snabb blick över de tidigare inläggen, så inser man lätt det. (Syftade "det" verkligen på rätt sats nu? Sådan kan vara extremt förvirrande förståss!)
Typiskt för pressade och begränsade människor är att de gärna går till personangrepp istället för att bemöta fakta. Lite som det här inlägget; men med den stora skillnaden att jag inte försvarar en hopplös sak.

Skrivet av: daniel datum: oktober 24, 2007 04:05 EM

Hitler försökte göra det EU harg gort ett förenatt
europa.Men Hitlers ide var bättre för då hadde vi inte haft några blattar i europa.Han fick mycke skit när han försökte göra något bra för europa.

Skrivet av: Leffe datum: oktober 17, 2007 06:37 EM

Jonas - de som överlevde? De allierade som kom dit och såg? Ljuger de? Alla dokument som finns skrivna av tyskarna själva?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 4, 2007 01:23 EM

Att någon sagt att det finns många bevis på Förintelsen innebär inte att den är sann. de som inte tror på Förintelsen tror i regel inte heller på Tomten eftersom de bara tar till sig av bevis. Det finns inga foton på någon gaskammare i drift. Det finns bara byggnader som sägs vara gaskammare men som aldrig skulle fungera.

För några år sedan trodde många på historierna om tvålar av judefett också men det vet man idag är en lögn. De som då sa att det var lögn blev idiotförklarade. Tänk på det.

Skrivet av: Jonas datum: oktober 3, 2007 06:38 EM

Jerry - jag har varit på fängelset Alcatraz och jag måste säga att det gav ett djupt intryck på mig även om det numera var tomt. Helvetet på jorden.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 3, 2007 12:49 EM

På tal om fångläger. Såg nyligen en dokumentär om det ökända fängelset Alcatraz. Tror det övergår fattningsförmågan hur det var att sitta där. Några fångar är forfarande i livet och kan berätta. En kille lyckades ordna upp sitt liv och är idag författare. Enligt honom var de flesta som satt där inga galningar eller hänsynslösa mördare. Al Capone tex hamnade där för skattebrott. Han skötte sig, tog hand om sina dagliga sysslor och gjorde inget större väsen av sig. Det var folk som samhället ville läxa upp och använda som avskräckande exempel.

De intagna hade ingenting som förgyllde tillvaron. Tidningar och radio var förbjudet liksom hobbies och all form av förströelse. Det var inte tillåtet att tala med andra fångar under måltider och när man vistades på rastgården. De intagna betraktades om obotliga fall och skulle hållas till de var för gamla för att ställa till mer skada. Därför var straffen ofta väldigt långa. Upp till 40 år kunde förekomma.

Isoleringsavdelningen bestod av mörka celler där man slängdes in naken och där det enda som fanns var ett hål i golvet. Fången knuffades in och dörren stängdes bakom honom så att han aldrig fick chansen att bekanta sig med omgivningen. Det var kompakt mörker.

Några lyckades rymma men hämtades tillbaka. Den som var närmast att lyckas simmade genom det iskalla vattnet. Han återfanns på stranden vid andra sidan, svårt nerkyld och skulle dött ifall ingen hittat honom. Ett par rymlingar återfanns aldrig. Ytterligare några blev skjutna under sina rymningsförsök.

Ett stort fängelseuppror 1953 var början till slutet. 1963 hade allmänheten fått nog av denna skamfläck strax intill Golden Gate-bron, och det stängdes. I decenier hade man ljugit och spridit myten att det var effektiv fångvård. I själva verket kostade det enorma pengar och skapade mänskliga monster.

Indianer ockuperade fångön 1969 och sedan övervägde man att riva anläggningen. Det skedde inte och i dag är det en turistattraktion. Tyvärr har mänskligheten inte lärt sig något eftersom det växt upp liknande fängelser. Guantanamo Bay tex.

Skrivet av: Jerry datum: oktober 3, 2007 11:34 FM

När ska sverige sluta tjata om folk som dödats i historien - när det sker JUST NU! Usa mördar barn i irak, torterar människor i läger och även i hemliga fängelser här i Europa! just nu! ingen av oss visste omfattningen av nazisternas dödande förrän efter kriget! Nu upprepar vi historien genom att inte ta itu med den nya fascistregimens brott, USAs. EU och de BORGERLIGA regeringarna borde sätta ner foten, gå ur NATO och börja jobba för rättvisa och för att avsätta USAs regim samt gripa Rumsfeldt, Busg, Cheney, Rice och hundratals pentagon-folk somn just nu sitter och regisserar folkmordet i Irak och världen över. annars finns inget hopp

Skrivet av: VAKNA REINFELDT datum: oktober 2, 2007 05:00 FM

Garanterat syftningsfel!

Skrivet av: Roland datum: september 25, 2007 08:18 FM

Nej, jag läser det inte som hänsyftning till bödel. Jag läser det som hänsyftning till dödsstraff eftersom det är det som du skriver. Folk måste vara tydliga och lära sig skriva, annars blir allt ett enda jävla missförstånd. Är det konstigt att det blir krig?

Skrivet av: Björn datum: september 24, 2007 07:40 EM

Björn, du läser inte "detta yrke" som hänsyftning till bödel. Det är det yrket jag anser inte borde finnas i något land, om man nu ska kalla det ett yrke?


Som svar på att de bara gjorde sitt jobb! Det är en ganska dålig ursäkt. Samvete måste följa parallellt med allt man gör. Jag skulle inte kunna göra ett jobb där jag tog livet av folk eller allvarligt skadade dem. Jag skulle inte ens kunna jobba med djur som används som försöksdjur.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 24, 2007 04:49 EM

Jo det är en sak att göra sitt jobb, en helt annan att förneka att man gjort det. Eller att man visste vad man gjorde.

http://viktorialowenthal.blogspot.com/2007/09/hycklare.html

Skrivet av: viktoria datum: september 24, 2007 01:39 EM

"Jag är emot dödsstraff och anser att detta yrke ska avskaffas i alla länder", skriver du. Är dödsstraff ett yrke?

Skrivet av: Björn datum: september 24, 2007 08:27 FM

Jag beundrar både dig och folket på DN som besitter förmågan att läsa människors tankar. Till och medan människor som för längesedan är döda tycks ni kunna krypa in i huvudet på och förstå precis hur de tänkte och kände.

Auschwitz vakter gjorde bara sitt jobb. Sin plikt mot en från början demokratiskt vald regering. Sen kan man ju tycka vad man vill om resultatet.

Skrivet av: sanasawa datum: september 23, 2007 07:49 EM