« Bloggportalen har skaffat en pingfunktion | Startsidan | Parodontit - tandlossning »

4 april 2007

Ett test är väl bättre än inget test alls?

Med tanke på det jag skrev häromdagen - tröjorna som Hells Angels ville ha bort är nu åter till salu i butiken. Kapp Ahls agerande var aningen förhastat tycker jag. Bra att de tagit sitt förnuft till fånga.

Från det ena till det andra.

Kvinnor kallas till mammografi och kontroll av eventuella cellförändringar på livmodertappen med jämna mellanrum. Männens motsvarande gissel är prostatacancer. Även om PSA-testet nu underkänns är det väl bättre än att inga kontroller?

I måndags offentliggjordes Socialstyrelsens cancervårdprogram som fortsatte säga nej till att införa regelbunden undersökning av alla män, så kallad allmän screening. Det är en kontroversiell fråga som lett till uppslitande strider med ökande påtryckningar från bland annat patientföreningar. Trots det officiella avståndstagandet har många män samtidigt börjat ta PSA-test. Det har lett till en dramatisk ökning av antalet upptäckta prostatacancerfall från cirka 2000 per år på 60-talet till drygt 10000 numera.

Under tiden som regelbundna undersökningar görs kan säkert testet förfinas. Varje man som via testet får reda på att han har en tumör i prostatan borde få en undersökning för att klargöra om den är aggressiv eller inte, vore inte det tryggt att veta? Vore det inte tryggt att därmed få besked? Jag är ingen man så jag kan inte svara. Men när det gäller mammografi och cellprover tycker jag att det är en trygghet att dels göra undersökningarna, samt att få besked om att det inte är någon fara på taket - den gången.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 4, 2007 07:33 FM

Kommentarer

Karl

Känner du till Jan Hammarstens hypotes, att prostatasjukdomarna kvalar in under det metabola syndromet likt Diabetes och Övervikt .
För att undvika framtida prostataproblem med fluktuerande psa-värden, undvik ceralier och vegetabiliska oljor och processade fetter med högt omega6.
Ceralierna och dess produkter skadar tarmen och driver det inflammatoriska och fettinlagrande insulinet.
Även en till synes liten bukfetma, knappt skönjbar kan vara inkörsporten till metabola syndromet.
Stigande psa, begynnande kissproblem, inflammationer, prostataförstoring.,cellförändringar.

Prostataproblemet påstås vara irreversibelt.
Jag påstår att prostataproblemet är reversibelt, under förutsättning att du lägger om till en typ, stenålderskost.
Exempelvis den kost som socialstyrelsen godkänt.
På beprövad och vetenskaplig grund.
Jag har själv reverserat mina problem, min kirurg vill inte träffa mig längre och det är ömsesidigt.
Ytterligare 5 gubbar erfar förbättring genom denna godkända kost.
Normalkosten LCHF, Håller ned insulinet, normaliserar vikt, inflammationer minskar och tonar bort.
Mage och tarm blir lugn.
Jan Hammarsten är på rätt spår.

Ps kostomlägget gäller livet ut, återvänder du till tallriksmodellen, kommer problemen åter.

Karl om du forskar och är läkare, kontakta Jan Hammarsten, han kan vara lösningen på spåren.
Ett snack med Annika Dahlqvist kan också vara befogat.

mvh perh

Skrivet av: perh datum: mars 6, 2008 09:07 EM

PSA-värde i all ära

Varför är iflammationerna mer frekventa I den industrialiserade världen, än hos kulturfolk utan kontakt med modern industimat?
Svar
Kolhydrater och övervikt av den iflammationsdrivande fettsyran omega6.
Faller inte prostatasjukdomen
under det metabola syndromet precis som diabetes 2.
Diabetes bromsas med minskat kolhydratintag, samt balans mellan fettsyrorna omega3 omega6.
Ät animaliskt protein, samt öka intaget av animaliskt fett.
Det inre bukfettet förbrukas,trängningarna avtar.
Prostatainflammaionen går ned.
Mag och tarmproblem klingar av.

Att viktopa för kraftig övervikt kan I stort upphöra.
Känner man blodsockrets,insulinets inverkan på kroppens fettbildning
Alltså, reducera kolhydratintaget.
När blev kolhydrater essentiella för våra kroppar?
Kostförändring skulle minska utgifterna för sjukvården

läs mer hos
doktor Annika Dahlqvist

Skrivet av: perh datum: januari 14, 2008 08:42 FM

Varför är iflammationerna mer frekventa I den industrialiserade världen, än hos kulturfolk utan kontakt med modern industimat?
Svar
Kolhydrater och övervikt av den iflammationsdrivande fettsyran omega6.
Faller inte prostatasjukdomen
under det metabola styndromet precis som diabetes 2.
Diabetes bromsas med minskat kolhydratintag, samt balans mellan fettsyrorna omega3 omega6.
Ät animaliskt protein, samt öka intaget av animaliskt fett.
Det inre bukfettet förbrukas,trängningarna avtar.
Prostatainflammaionen går ned.
läs mer hos
doktor Annika Dahlqvist

Skrivet av: perh datum: januari 14, 2008 12:14 FM

Utan att det har nat samband med din skrivning for dagen...Befinner mig i spanien, sokte din sida och hittade... genom ..daddy, pa spanska. Samma skit som alltid, tyvarr. bara sa du vet. Ma gott!

Skrivet av: Lena datum: april 6, 2007 02:54 EM

Hög ålder, tja de flesta fallen inträffar i åldersgruppen 65-69 år. Nästan samma antal finns i åldersgrupperna 60-64 år.
Men visst i dagens ungdomsfixerade samhälle är väl 60 år en hög ålder.

Skrivet av: Gester datum: april 5, 2007 06:07 EM

"Prostatacancer är något som kommer vid hög ålder. Ofta hinner man dö av något annat"

Vilken tur då att man hinner dö av något annat.

Skrivet av: Jerry datum: april 5, 2007 02:47 EM

hmm...är inte så insatt, men är det inte så att en prostataoperation, oavsett om det är frågan om en långsamväxande eller ej(vilkent väl inte kan avgöras med test), medför potensproblem. och det kan ju vara ett problem att väga in...eller?...

Skrivet av: urban datum: april 4, 2007 09:59 EM

Jag var på en uppföljning av min prostata på Universitetssjukhuset i Lund i dag hos docent Ola Bratt på urologen.
Tog upp artikeln med honom. Han menade att mätning av PSA-värdena har ett stort värde om man följer utvecklingen kontinuerligt. Men att man måste kombinera med att känna på prostatan och ev göra vävnadsprover. Det var han säker på PSA-testernas värde- det vet jag med stor säkerhet, sa han.
I mitt fall hade PSA-värdet gått ner efter att jag börjat ta Avodart. Vidare hade biopsierna inte visat några maligna tendenser. Men prostatan var en bamsing. Slutsatsen var att vi kan avvakta ett år. Är värdena OK kan primärvården fortsätta uppföljningen.

Skrivet av: Olle datum: april 4, 2007 07:18 EM

"Trots det officiella avståndstagandet har många män samtidigt börjat ta PSA-test. Det har lett till en dramatisk ökning av antalet upptäckta prostatacancerfall från cirka 2000 per år på 60-talet till drygt 10000 numera."

Någon nytta gör det väl? Men jag ger mig för er som har mer kunskap om detta, jag jobbar inte inom sjukvården. Jag hoppas bara att det en dag kommer att komma tester som är tillförlitligare och som någon skrev även koll av testikelcancer.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 4, 2007 05:34 EM

Problemet med PSA-testet är att det bara är prostata-specifikt men inte cancer-specifikt. Alltså ger en prostatit (prostatainflammation) förhöjda värden. Dessutom är provet beroende av mängden prostatavävnad och har man då en stor/förstorad prostata får man också höga värden. Då kan man tänka att det bara är att jämföra med prostatans storlek, men så lätt är det inte för det finns ingen bra metod för att uppskatta den. Och man kan missa fall där mannen har en liten prostata och har cancer för att provresultatet hamnar inom normalvärdet ändå. Sammantaget har PSA-testet både låg sensitivitet och specificitet och är därmed inte lämpligt att använda som screening-metod

Skrivet av: Anna datum: april 4, 2007 05:16 EM

Inom vården har vi diskuterat PSA så länge det funnits och generellt sett är vi emot det. 1. Prostatacancer är något som kommer vid hög ålder. Ofta hinner man dö av något annat. 2. Provet är otroligt missvisande och spär på oro eftersom det visar falskt positivt. 3. Det är inte ärftligt (eller kommer i unga år) som bröstcancer.

Som jag ser det är prostatacancer en liten sjukdom där livskvaliteten oftast inte påverkas. Jag ser inga samband med bröstcancer eller mammografi. Ska man istället scanna efter verkligt farlig cancerform som drabbar yngre män så får man leta efter testikelcancer. Det kan jämställas med bröstcancer. Så även om PSA förfinas så är det meningslöst eftersom en cancerbehandling också är farlig (och sänker livskvalitet) och inte av värde om man inte har några problem med cancer.

Har man problem med prostataförstoring som påvekar vattenkastningen bör man gå vidare med cytoskopi med biopsi. PSA är då en onödigt mellanled som bara ökar oro även om det är ett enkelt prov.

Skrivet av: Jontas datum: april 4, 2007 05:08 EM

Jag tycker ändå att män ska testa sig om de är oroliga och skulle nog tycka att de skulle få en kallelse, som vi kvinnor får till undersökningar, och sedan välja om de vill gå eller inte. Ett enda fall som på detta sätt kan rädda liv är värt det.

Nej, Gester inga baktankar, men nu när du nämner det kanske Freud skulle kunna ge ett svar :-).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 4, 2007 04:55 EM

Nu är inte PSA det enda som undersöks utan det görs även en viss manuell kontroll, om man säger så. Samt att en del varningstecken som man själv kan vara observant på. Detta sammantaget ger förhoppningsvis en helhetsbild som verkar hyfsat säker.
Så tycker nog att PSA sammantaget med det andra verkar ok att göra. Säger jag då som man.

Men Annica det var ett märkligt inlägg att kombinera dessa två ämnen i ett. Någon baktanke?

Skrivet av: Gester datum: april 4, 2007 12:37 EM

Den nationella cancerplanen dömer inte ut PSA-testet som SvD påstår. Man vill inte medge en allmän screening vilket är en helt annan sak. Ingen har påstått att PSA-testet kan avgöra om en cancertumör är aggressiv eller "snäll"! PSA är en markör som anger behovet av fortsatta undersökningar exvis genom biopsier för Gleasonberäkning m m. Ett enstaka prov är aldrig tillräckligt däremot ger PSA-värdets utveckling tillsammans med kvotberäkning en god misstanke om riskerna för en fortsatt utveckling av tumörtillväxten respektive metastasering. Läs P-A Abrahamsson information för patienter och anhöriga
/Geronten

Skrivet av: Nils Thulén datum: april 4, 2007 09:38 FM

Så länge ingen kommer till skada så ska butikerna inte vika sig för Hells Angels intresse i deras affärer.

Skrivet av: Daniel datum: april 4, 2007 09:02 FM

Ett test är knappast bättre än inget om det inte har något prediktivt värde och om det leder till upptäckt at mindre allvarliga sjukdomsfall. Om PSA-testet inte förmår att skilja ut verkligt allvarliga fall av prostatacancer kommer det bara att orsaka onödig oro, i fall då man inte behöver oroa sig. Det är ett faktum att en majoritet av alla män förr eller senare drabbas av prostatacancer (80% av alla 80åringar har det, 90 % av alla 90-åringar). Oftast är det inte dödsorsaken, men upptäcks vid obduktion. Med andra ord, det är onödigt att oroa folk i onödan om det inte förmår att fånga upp de verkligt aggressiva tumörerna, något som är det vi vill ha. Tyvärr har forskarsamhället satsat alltför mycket resurser i en korg, PSA. Tilläggas bör att jag är både man och forskare.

Skrivet av: Karl datum: april 4, 2007 08:28 FM