« Ett test är väl bättre än inget test alls? | Startsidan | Hemma igen »

5 april 2007

Parodontit - tandlossning

Häromdagen hörde jag både på nyheterna och läste i DN om tandlossning, eller parodontit som det heter på fackspråk.

Det var en skrämmande läsning. Över 3.000 slumpvis utvalda personer har ingått i studien som varat i 16 år.

Sammanlagt inträffade 110 dödsfall under de 16 år som studien pågick. När personerna avled var de i snitt 47 år gamla. Kvinnorna som avled hade en förväntad ytterligare livslängd på drygt 36 år och männen på 31 år. Sambandet var tydligt - ju sämre munhälsa desto större risk. Risken för cancer och sjukdomar i mag-tarmkanalen var fördubblad jämfört med personer med bra munhälsa.

De som ligger mest på minus är de som röker. Jag hittade en bra sida som beskriver förloppet, läs den - speciellt om du är rökare.

Jag själv har alltid gått hos tandläkaren två gånger om året. Ja, jag är rökare och dricker starkt kaffe så det har varit för att ta bort de missfärgningar detta orskakar. Hål i tänderna har jag inte haft sedan jag var ung.

En dag sa tandläkaren att jag hade början till tandlossning, han mätte tandfickorna och de var upp till 7 mm på vissa ställen. Inte bra. Det enda jag i efterhand har funderat över är att han borde ha sett det tidigare och det ska jag faktiskt fråga honom om nästa gång varför han inte alertade mig tidigare.

Jag hamnade hos en mottagning som har tandlossning som specialitet. Det var inga roliga nyheter jag fick. Enligt dem var prognosen riktigt dålig för några av mina tänder, men jag följde deras anvisningar och efter ett halvår hade fickorna minskat radikalt. De på mottagningen var imponerade, med tanke på att jag är rökare och rökare brukar ha svårt att kunna förbättra statusen så radikalt.

Men jag har fortfarande två tänder som ligger i farozonen. Det fick jag reda på i går när jag var där. Det är två tänder som jag nu får börja jobba med för att försöka minska fickorna och kanske få bort inflammationen. Jag har själv inte märkt något, tandköttet ser friskt ut och jag blöder inte - men inflammationen finns nere på djupet fortfarande.

Ja, jag vet att sluta röka är den bästa medicinen. Men så långt har jag inte kommit att jag ens tänkt tanken att försöka. Nikotin är som heroin, om än inte värre - verkligen beroendeframkallande och för många är det inte helt enkelt att bara sluta röka, andra har det betydligt lättare. Jag vet inte vad det beror på, psyket eller generna - eller bäggedera.

Du som är rädd om dina tänder kanske redan nu ska börja tänka på att sköta om dem lite bättre. Tandtråd är bra. Det finns även borstar på Apoteket som man kan använda och borsta mellan tänderna. Storlek mindre lär det bli första tiden och märker du att du måste öka storleken då är du på rätt väg.

Var rädd om dina tänder.
Förr i världen var det för att inte bli tandlös.
Numera är det för att inte dö i förtid.

Du som har tandläkarskräck, försök övervinna den.
Numera behandlar många tandläkare under narkos.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 5, 2007 06:08 FM

Kommentarer

Håller med dig, borde inte din tandläkare sett det tidigare.
Hoppas o önskar du lyckats mota bort bakterieanfallet. Själv klarade jag inte det men har ett så mycket snyggare bett idag än igår.

Skrivet av: Excessa datum: februari 6, 2008 08:50 EM

Göran Persson luktade svavel när han öppnade käften resten av arbetarrörelsen luktar tandlossning när de bjäbbar.

Tacka din lokala socialdemokrat för det!

Skrivet av: Antimannen datum: april 13, 2007 10:18 EM

Antimannen, lägg ned. :) Hur är det med alla som dricker och får skrumplever - hur ställer du dig till det? Eller alla som äter fel mat och får välfärdssjukdomar. Är det samma sak där? De som kör motorcykel och smäller, ska de bekosta sin vård? Det kan ju faktiskt ocks vara deras eget fel att de krockade...ja - du fattar nog vad jag menar. Men du är så anti mot allt så du vill inte fatta något, om du nu kan fatta något :).

Petra, jag vet att du vill mig väl. Jag funderar, men har inte kommit längre än så. Men en dag kanske motivatonen kommer.

Jag är imponerad av alla som kan sluta, med olika knep och knåp.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 7, 2007 08:24 EM

Folk som orsakar kostsamma skador på sig själva bör betala för det själva.

Jag vill inte betala skatt för att du tvingas hållas vid liv av kostsam apparatur när dina lungor pajar.

Tant bör ta sitt ansvar. Annars är tant egoistisk. Precis som på(s)kkärringen och hennes ägg.

Skrivet av: Antimannen datum: april 7, 2007 06:03 EM

Ja tandlossning tycks öka risken för förtidig död i cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Lustigt nog verkar emellertid media ha glömt bort skillnaden mellan statistiska samband och orsakssamband. Sannolikt är snarare att de personer som drabbas av tandlossning lever ett liv som präglas av fattigdom, missbruk och dålig kost. Dessa faktorer, solm vi vet kan orsaka tandlossning, är också viktiga delorsaker till förtidig död. Alltså är det sannolikt så att tandlossning och förtidig död orsakas av samma levnadsförhållanden. I just detta fall kan missuppfattningen tyckas bagatellartat, men den typen av sammanblandningar i media har blivit allt vanligare i dagens mediaklimat. Det är sannerligen oroväckande.

Skrivet av: Eddie Vivenius datum: april 6, 2007 11:20 EM

Annica, du har rätt i att vi är olika. Trodde ALDRIG att jag skulle kunna sluta röka. Men visst. Jag låtsades inte om det. Gick omkring med cigaretter i flera månader och visste att om det blir värre än värst - då tar jag en cigg. Sa' inte till någon. Höll på med mina tandpetare och kaffebönor o div. andra saker. Det gällde att hålla fingrarna sysselsatta med allt möjligt pill. Innerst inne visste jag - som alla andra - att rökning är skadligt. Det tog lång tid för mig att erkänna att jag är inte längre rökare! Håller tummarna för dig.

Skrivet av: Solveig datum: april 6, 2007 04:23 EM

Uh. Jag har en provisorisk lagning jag fick i november när jag var inne akut, skulle ge min några dagar att välja fortsatt behandling... och sedan har jag inte varit där. Nu borde jag verkligen gå dit.

Skrivet av: Mattias Wirf datum: april 6, 2007 12:41 EM

Jag vet att du är skittrött på mitt tjat Annika:) men det värsta med att sluta röka är ångesten innan. När man fattat beslutet och rökt sista ciggaretten är lättnaden total!

Jag vet att det är lätt för mig att säga....vill bara peppa dig och säga att jag ändå tror stenhårt på dig!

Skrivet av: Petra datum: april 5, 2007 10:50 FM

Det är med tandvård som läkarvård. Desto mer du kan själv ju bättre resultat då du kan ställa den som ska göra jobbet mot väggen med frågor. Normalt så är det tandhygienistens arbete att kolla hygienen och då speciellt tandköttsfickornas djup. Säger man inte till om detta kan dom strunta i det, för det tar tid och tid är pengar.

Skrivet av: Claes datum: april 5, 2007 10:30 FM