« Att någon vill mig död? Jag kanske har dålig humor? | Startsidan | Snart så smäller det! »

26 juli 2007

Drickbart vatten?

Läkemedels- och kemikalierester i Stockholms dricksvatten låter inte så tilltalande. Mälaren är Stockholms vattentäkt. Bara det får mig att undra hur de kan rena vårt dricksvatten ordentligt och utan att tillsätta tillsatser som i sig kanske visar sig vara skadliga?

Varför just bara spår av blodtrycksmedel och smärtstillande läkemedel? Jag kan tänka mig att det är många fler sorters mediciner som utsöndras och många olika kemikalier som till sist hamnar i kretsloppet och återanvänds som dricksvatten. Jag tror att detta är ett problem som kommer att eskalera.

Tre år i rad har Stockholms vatten undersökt kvaliteten på Stockholms dricksvatten och hittat spår av blodtrycksmedel och smärtstillande läkemedel. Men halterna är ännu så låga att de inte påverkar vårt dricksvatten menar Lars Lindblom.

Vart går då gränsen när de kommer att påverka dricksvattnet?
När kommer den gränsen att passeras?

Jag tycker inte vattnet här i Stockholm är speciellt gott att dricka. Det är stor skillnad mot den egna brunnen ute på landet som förser kåken med vatten, en djupborrad brunn 70 meter ned i backen. Utmärkt vattenkvalitet, enligt den mätning som gjordes vid köpet och det kanske är dags att göra en ny snart?

Vattnet smakar gott och är kallt direkt från start. Här i lägenheten måste jag spola i all evinnerlighet innan vattnet blir så kallt som det ska vara om det ska vara gott att dricka. Fesaljummet vatten smakar inte gott.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 26, 2007 02:27 EM

Kommentarer

Hej
Vill ni dricka rent vatten ur kranen, hemma eller på jobbet kan ni maila mig så berättar jag hur vi gör. Det är garanterat värt det. Vad kan vara viktigare än din och familjens hälsa?

//

Skrivet av: U. Dincer datum: september 30, 2007 09:39 FM

Det är skillnad på att få i sig små mängder en sak och att få i sig små mangder av många. Kunskapen om hur ämnen i denna soppa samverka och förstärka varandra är lågt.
Det är inte sant att rent vatten smakar inget. I Hong Kong dricker dem mycket destillerat vatten.
Eftersom det är oansvarigt av en VD att sätta kunders hälsa förre aktiägarnas vinst, kommer ALLTID din hälsa behandlas som en ekonomiskt faktor i första hand och företagen/Stockholmsvatten kommer att hålla sig precis inom gränsvärderna.
Forskning sedan 70 talet visar att desinficersings rester i dricksvatten kopplas till ökat cancer risk.
Se själv http://tinyurl.com/3y8mgk

// kommentar - jag gjorde urlen lite kortare så det går att kopiera och klistra in den. Hoppas det inte gjorde något?

Skrivet av: Purity datum: augusti 6, 2007 04:51 EM

Radongas finns även i många hem utan att man behöver dricka vattnet. Såklart man ska testa brunnsvattnet angående radongas, men det kan vara lika bra att göra det om misstanke finns att det kan finnas i huset.

Grattis W.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 27, 2007 04:45 FM

Förresten, BTW, nu har jag gift mig

http://kolumnen-sweden.blogspot.com/2007/07/gifterml-darunee-och-wojtek-wybraniec.html

Skrivet av: wojjen datum: juli 27, 2007 01:39 FM

Gerillareklam för vattenflaskförsäljarna?

Skrivet av: Martin datum: juli 26, 2007 07:18 EM

Brunnsvattnet har säkert väldigt hög nivå av radongas, men det känner du inte, ty den luktar inte, den känns inte, den syns inte, men gott är det.

Skrivet av: Kryckan datum: juli 26, 2007 07:00 EM

det var visst 2 liter vatten i 10 000 tals år som man behöver dricka kranvatten för att få i sig motsvarande en tablett!!!

www.stockholmvatten.se

/hälsningar gravvo

Skrivet av: gravvo datum: juli 26, 2007 06:03 EM

Jag blir så less på sådana här skrämselnyheter. Man behöver inte oroa sig för att dricka vattnet i Stockholm. Den här var uppe förra sommaren och är löjligt eftersom det oroar människor som absolut inte behöver oroa sig. Det är snarare mer riskfyllt att köpa vatten på flaska. Vet ni var det vattnet kommer ifrån och hur länge det har förvarats i sina flaskor? Dricksvattnet lyder under livsmedelsverkets stränga regler. Det gör inte flaskvattnet. Det kan komma från andra länder eller andra platser i Sverige och kan stå månadsvis i flaskorna innan de dricks. Då kan bakterier ha uppkommit om de inte är proppade med konserverings medel dessutom kan de innehålla för mycket salter som inte är nyttigt för kroppen i längden.

Vattnet som man tar i egna brunnen på landet kan innehålla både radon och för höga halter salter och metaller. Och hur ofta kollas det vattnet jämfört med det kommunala?????

Förra året när den här diskussionen var igång berättade Stockholm Vatten att man var tvungen att dricka 2 liter kranvatten i 2000 år!!! för att få i sig motsvarande en tablett! Konstigt nog vill inte media lyfta fram sådana fakta utan bara sälja lösnummer när det annars är nyhetstorka. Jag är gravid i 8:e månaden och kommer tryggt att fortsätta dricka kranvattnet!!

Skrivet av: gravvo datum: juli 26, 2007 06:00 EM

Går inte ens att bemöta Hysterias dumhet. Helt körd i skallen.

Skrivet av: Anon datum: juli 26, 2007 04:44 EM

Det finns nog fler kemikalier i vattnet än vi tror som även i små mängder kan ge upphov till skador. Se bara vad som hänt i sjön Molnbyggen i Leksand. Lakvatten från en närbelägen soptipp har läckt ut i sjön. Inga kemikalier i "farliga" mängder kan detekteras. Ändå har ca 80% av aborrhonorna skadade könsorgan. Detsamma gäller gädda. Troligen måste man på sikt gå över till dricksvatten från stora djup där vattnet under långa tider filtrerats genom tjocka jord/sand/bergslager.

Skrivet av: Brittis datum: juli 26, 2007 03:14 EM

Hysteria - Är du med i Hysteriska kvinnors riksförbund? Taskigt att ni känner att ni behöver gå omkring med gasmasker. :) Ni kan inte vara så många då jag faktiskt inte sett någon med gasmask i Stockholm.

Men allvarligt talat, den problematiken finns faktiskt om vi ska vara allvarliga, men kanske inte än i Stockholm - men vem vet - en dag kanske vi kommer dithän. Smog. Många storstäder har problem med smog och via TV ses ofta bilder av människor som bär skyddsmask för mun och näsa.

Christina - ja, om gravida kvinnor inte rekommenderas att dricka vattnet gör också mig fundersam. Kan vattnet skada foster torde det kunna skada andra organ i kroppen, rent hypotetiskt.

Jag menar inte att man ska sluta dricka vatten, men det är bra att detta uppmärksammas. För om inget görs lär dricksvattnet inte bli bättre, med andra ord mer ohälsosamt. Man kan inte bara leva i dag utan planera för framtiden. Våra barn och barnbarn vill nog ha rent dricksvatten.

Vilket inte alla ens idag är förunnat som bor i andra världsdelar, allrahelst i utvecklingsländer. Men det är en annan historia som kan utvecklas vidare i ett annat inlägg kanske?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 26, 2007 03:12 EM

Löjligt!!

Skrivet av: Erik datum: juli 26, 2007 03:11 EM

Ja, gudars skymning. Detta är hemskt, horribelt. Självklart måste vi ha sterilt behandlat vatten som fraktas över halva världen så att absolut inget .. INGA kemikaler får finnas i det.

Har ni funderat på gasmask? Det är riktigt mycket partiklar i luften också?

Hysteria. Hysteriska kvinnors riksförbund.

Skrivet av: Hysteria datum: juli 26, 2007 02:58 EM

Jag såg ett inslag om detta på TV i morse och någon man från någon miljö.... sa att gravida kvinnor nog inte skulle dricka av vattnet för det skulle kunna vara skadligt. Bara tanken på att det skulle kunna vara skadligt för någon får mig att tveka om jag ska dricka det.

Skrivet av: Christina W datum: juli 26, 2007 02:38 EM