« Carl Bildt måste avgå som utrikesminister | Startsidan | Bloggöl »

13 januari 2007

Tuffare krav för att få läsa på komvux

Tuffare krav för att läsa på komvux. Indragna kurser. Fler får kalla handen. Kvasten går. Yrkesutbildningar som ger jobb dras in och det är i mina ögon underligt. Det rimmar illa med att alla ska ut i arbete.

Det är en tydlig signal om att det ska löna sig att skaffa bra betyg redan på gymnasiet och man inte kallt kan räkna med att läsa upp betygen i efterhand.

Det kommer att drabba många skoltrötta ungdomar. En del är inte mogna att fortsätta plugga efter grundskolan och nu kommer kanske möjligheterna att senare i livet att komplettera med komvux-kurser att försvinna.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 13, 2007 03:33 FM

Kommentarer

"Det är få tillfällen i livet som det finns extrachanser, så varför vänja sig vid en så tidigt i sitt vuxna liv? Det kan inte vara till hjälp i framtiden."

I sitt vuxna liv, säger du? Man är knappast vuxen när man är 16 år och ska börja gymnasiet. Det är många beslut som ska fattas då om den egna framtiden som alla kanske inte är redo att fatta.

"Det kan inte vara till hjälp i framtiden".

Mig har det hjälpt iallafall. Det är orimligt att folk ska sållas ut för att de valde fel gymnasielinje eller var skoltrötta. Får man inte läsa upp sina betyg så är man chanslös resten av livet. Idag går det inte ens att få jobb som städare utan utbildning.

Utanförskap föder hat och brottslighet. Kanske därför regeringen vill ha hårda tag mot brottslighet. En direkt följd av deras politik.

Skrivet av: Jerry datum: januari 14, 2007 12:34 EM

Jag tror att de flesta här lever ett liv långt ifrån skolan, men för en som var där nyss (alltså jag) så kan jag berätta att det här nog kan vara bra till stor del, även om det nog låter lite extremt trots allt. En hel del av de jag läste med tog skolan på alltför litet allvar, och en vanlig ursäkt var att "ja, men det är lugnt. Jag kan ta ett år och resa lite och sen läsa upp kurserna". Jag tror att väldigt få av dom verkligen tog tillfället att komplettera sin behörighet utan lät sabbatsåret glida ut under två, tre år istället. Genom att göra det svårare för dem att ta till denna ursäkt (som är vanligare än ni tror) så kanske fler inser att det är nu som det gäller.

Det är få tillfällen i livet som det finns extrachanser, så varför vänja sig vid en så tidigt i sitt vuxna liv? Det kan inte vara till hjälp i framtiden.

Skrivet av: Victor datum: januari 14, 2007 01:24 FM

Kan fråga sig vad det är för samhälle de vill ha tillbaka egentligen? Ända fram till slutet av 1800-talet var arbetare i stort sett livegna och arbetsgivaren hade rätt att låsa in eller slå dem. Har läst om en baron som regerade på ett gods i mina hemtrakter. Han var känd för sina hårdföra metoder. Kom arbetarna så mycket som en minut för sent blev de slagna sönder och samman. Detta var på 1860-talet. Kanske moddarna nostalgiskt tänker tillbaka på den tiden, jag vet inte.

Hursomhelst har jag själv tillbringat en period på KomVux och trivdes bra med det. Utbildning är en förutsättning för att få ett jobb idag så vad är det man sysslar med?

Skrivet av: Jerry datum: januari 13, 2007 10:08 EM

Det blir återigen de som har pengar som drar det längsta strået. Det stinker.

Skrivet av: Pumans dotter datum: januari 13, 2007 03:04 EM

Jag själv var skoltrött och hoppade av efter nian. Jag var inte mogen att gå i gymnasiet och jag är evigt tacksam över att ha kunnat komplettera i efterhand via Komvux. Att de dessutom drar in kurser som GER jobb garanterat är helt fel, rakt motsatt mot deras politik att alla ska ut i arbete.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 13, 2007 02:09 EM

Utan KomVux sa okar pressen allt tidigare i livet. Maste man verkligen veta vad man vill redan som 16-aring?

Jag ar evigt tacksam for KomVux. Jag hade inga daliga betyg nar jag gick ut gymnasiet men det rackte inte for det jag fem ar senare ville studera - och da kandes det kymigt for jag VISSTE att jag kunde battre an vad treorna visade. Ett ar pa KomVux och jag hade vad jag behovde - nu var jag motiverad!

Visst kan det ses som vuxendagis och visst fanns dar folk som blev ditskickade som arbetsmarknadsatgard, men det ar inte KomVux fel!

Har de tankt pa alternativet? En massa folk med otillrackliga betyg pa en arbetsmarknad som for lange sedan gett upp Personlig Motivation och Larlingssystem och enogt ser till siffror och examina pa ett papper? Maste man verkligen vara domd till ett liv som "otillracklig"?

Ruttet, ar ordet.

Skrivet av: Carina D datum: januari 13, 2007 12:55 EM

När kommer några från Al-qaida och gör slut på arrogansen?

Skrivet av: Claes datum: januari 13, 2007 12:19 EM

Jag vet att man inte ska svära...men j-a sk - t är vad det är. Har en skoltrött ungdom hemma och han kämpar tappert för att ta sig igenom men kommer behöva Komvux för att läsa upp betyg när/om han vill plugga vidare.
Men höj a-kasseavgiften, sänk ersättningen, ta bort möjligheterna att studera, ta friår och vad det nu är mer de hittar på. Gör livet j-ligt helt enkelt för de som har det tufft ändå.
Förlåt mitt språk men jag blir lika upprörd varje gång jag ser och hör detta. Var är Robin Hood?

Skrivet av: Christina W datum: januari 13, 2007 11:02 FM

Jag fattar inte grejen, komvux är ju något bra! men, men, tuffare och tuffare blir det nu...

Skrivet av: Monica datum: januari 13, 2007 09:12 FM

Jag vet inte men det är ju tydligt att de har förläst sig på New Brave World. Nästa åtgärd kommer att vara att dela ut lyckopiller vid biograferna för att stilla de ilskna medborgarna...

Björklund kommer nog att dela ut ett A,B eller C medborgarskap redan i skolan. Det är ju tydligt vart det barkar hän. Här ska inte arbetarklassen få utbildning de ska fortsätta i grottekvarnen.

Den nya borgerliga regeringen fortsätter sin tillbakagpng mot 1800-talet då godsägarna bestämde över livegna och man fick stå med mössan i hand...

Skrivet av: Bengt datum: januari 13, 2007 06:11 FM