« Blandkompott | Startsidan | KGB »

9 september 2004

Super Size Me

Filmen Super Size Me är gjord av Morgan Spurlock som själv filmade sig när han levde på tre McDonaldsmål om dagen i en månad i USA. Resultatet blev att Spurlock gick upp 11 kilo i vikt, fick svåra leverskador, en sviktande potens och bröstsmärtor. Jag hörde i en intervju att han även blev deprimerad och mådde psykiskt dåligt, samt att han utvecklade ett behov av "junk-food". Det betyder att kroppen får ett sug efter fett och snabba kolhydrater. Rakt uttryckt - du blir beroende av junk-food.

McDonalds avfärdar dock filmen och menar på att ingen äter tre mål om dagen på McDonalds och företaget tycker att filmen ger en förenklad bild av det hela. Ja, jag kan förstå att de tycker så. Det kanske inte finns så många som äter tre mål om dagen på McDonalds, men det finns säkert många som äter snabbmat på en hamburgerrestaurang eller korvkiosk i alla fall minst en gång om dagen.

Jag äter på McDonalds kanske en gång om året. Jag äter pizza kanske en till två gånger om året och en korvkiosk har jag inte besökt på år och dag. Men jag är vuxen och jag är medveten om uttrycket "du blir vad du äter", jag blir i alla fall vad jag äter. Men i mina ögon vänder sig inte McDonalds sig till vuxna personer i sin marknadsföring. Det är barn och ungdomar som är deras målgrupp, även om de nu på grund av samhällsdebatten har börjat med salladsalternativ, morötter i små påsar och frukt. Men hur många barn och ungdomar väljer bland dessa nya alternativ? Hur många vuxna gör det?

McDonalds är en del av en livsstil hos många unga människor och barnen skolas in i detta via lockande erbjudande om Happy Meal, där en leksak ingår i priset.

När det gäller barnen har vi som föräldrar ett stort ansvar. Vi måste visa på att det finns god alternativ mat och inte ge efter för tjat om att gå på McDonalds alltför ofta. Det är nog svårare att styra sina ungdomar att inte följa med gänget när kosan styrs mot en hamburgerrestaurang. Men som förälder kan man i alla fall informera sina ungdomar om vad maten egentligen innehåller och försöka göra dem mer medvetna om vad de äter, hur de äter och varför de äter.

En läsk är rena rama sockerbomben. Vitt bröd i hamburgerbrödet är inte nyttigt, även om de försöker limma fast några sesamfrön eller vad det nu är som ligger på toppen på brödet. Hamburgaren i sig är inte så onyttig, om man nu inte väljer dressing och ketchup som tillbehör.

Många tycker att ansvaret alltid ligger hos den enskilda personen. Ja, i viss mån kan tyckas men jag går längre än så. Skolan och samhället har en roll. Skolan måste lära eleverna vad som är nyttigt eller inte. Socialstyrelsen med sin sex till åtta skivor bröd om dagen, har ni lagt ned verksamheten?

Inga snabbmatsrestauranger borde få etableras alltför nära skolor och dagis. Skolorna ska sluta sälja läsk och godis, de kan ha frukt som alternativ i stället och satsa på fler drickfontäner. Nu tycker nog många att jag börjar slira lite på vägen och är på gång att hamna i diket.

Men hur vi än vänder och vrider på det är det ett samhällsproblem att maten och dryckerna innehåller så mycket fett och socker. Snart finns det inte många livsmedel alls som inte innehåller socker. Socker vi egentligen inte har ett dugg behov av för att överleva. Själv försöker jag skippa raffinerat socker utan har börjat använda fruktsocker som alternativ. I kalla drycker behövs ytterst lite fruktsocker för att få sötma jämfört med raffinerat socker.

Det är inte en privat angelägenhet. Det är en angelägenhet för hela samhället. Diabetes och andra sjukdomar är ofta relaterade till vad vi stoppar i oss. Fetman börjar bli ett eskalerande problem och går allt längre ned i åldrarna. Fetma orsakar många sjukdomar, hjärtat belastas, lederna likadant och andra organ som lever och njurar tar stryk. Sjukvårdskostnaderna stiger i höjden i samma takt som vi svenskar blir bredare och bredare.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 9, 2004 09:53 FM

Kommentarer

Ha det så skönt vart du nu ska. Här rumlar magen. Läkaren har varit på besök hos tilde som ligger med feber och kräks... shit happens.

Skrivet av: tobbe datum: september 11, 2004 10:00 FM

I USA anses det vara en klassfråga. Vi vuxna kan ta ansvar, men att rikta reklamen mot barn är som du säger fel.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 10, 2004 06:35 EM

Såg filmen i veckan. Tycker att den var väldigt underhållande, speciellt eftersom jag jobbat på Mc Donalds. Har dessutom läst "Fast Food Nation" där den kraftiga marknadsföringen mot barn tas upp. Snabbmatskedjorna, och då speciellt Mc Donalds, har verkligen lyckats med sin reklam riktad mot barn. Enda åtgärden borde va att förbjuda reklam som riktar sig mot barn. Fast jag håller dock med Håkan att vuxna människor måste ta ansvar för sig själva. Att kostinformation skulle vara en klassfråga tror jag inte på. I alla fall inte i Sverige. Mina erfarenheter från snabbmatsbranschen är att människor i "finare" områden äter snabbmat betydligt oftare.

Skrivet av: Joakim datum: september 10, 2004 04:05 EM

Tobbe - tack för vykortet. Jag läste på baksidan och flinade och undrade vad sjutton sysslar ni med där nere :)))). Men när jag vände på kortet fattade jag och garvade så gott. Tack för det skrattet. Ha det så skönt. Jag åker på måndag mot solen, men inte lika långt och länge.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 10, 2004 03:52 EM

Lugna puckar! Raki leker man inte med.

Skrivet av: Tobbe datum: september 10, 2004 10:24 FM

Alla har ett val. Men vissa har inte möjligheterna till att göra ett bra val eller ett val alls. Det är en klassfråga. Du och jag vet att socker inte är nyttigt. Vi har läst, hört eller på annat sätt fått den informationen och kunnat dra våra egna slutsatser.

Alla har det inte så förspänt. En del kanske inte förstår bättre på grund av dålig utbildning eller ingen alls. En del har inte förstånd nog. Andra kanske inte kan ta del av information på grund av att de inte kan svenska språket så bra. Det finns många orsaker.

Det är även en samhällsfråga. För om dagis och skolor inte ger barnen information och föräldrarna inte har av någon anledning inte tagit till sig informationen, vem ska då vägleda barnen? Skolor och dagis som inte serverar nyttig mat, vad har då det för roll om du som vuxen försökper pränta in i barnen vad som är nyttigt?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 10, 2004 07:28 FM

Jag håller inte med. Även om man hävdar att McDonald's fr a vänder sig till barn går det inte att lasta över ansvaret på dem. Vad får vi för samhälle om det alltid är en myndighet (socialstyrelsen) eller någon annan överrock som ska tala om för oss hur vi bör leva och vad vi bör äta? Har inte föräldrarna ett ansvar? Och vuxna människor som äter hamburgare och korv varje dag, är de så korkade att de inte klarar att göra sina egna val? Och om de är så korkade när det handlar om matvanor, hur kan vi då anförtro dem att t ex gå och rösta i allmänna val?

Det är när allt kommer omkring inte precis okänt att frukt och grönt är bra mat, pommes frites och läsk är det inte.

Jag tror på människan, på hennes förmåga att söka sin egen väg i livet, och på hennes skyldighet att ta ansvar för sitt eget liv när det inte blir exakt som man har tänkt sig.

Skrivet av: Håkan datum: september 9, 2004 10:59 EM

Allt väl. Snart drar jag själv iväg en vecka, men inte till det ställe ni är på :). Sköt om er och ta det lugnt med raki och dylika flytande varianter.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 9, 2004 02:37 EM

så ledsnade hotellets supervisior på mitt gnäll över tangentbordet och visade hur man får fram prickar och ringar... men deras raki är ett kapitel för sig... svenskt dåligt hembränt är fanimig bättre. Detta är 86% finkelolja och 80% sprit, fråga mig bara inte hur ekvationen går ihop.....
Allt väl!

Skrivet av: tobbe datum: september 9, 2004 02:29 EM

Prata med dagiset. Saft och tårta då och då är en sak, men dagiset kanske ska kolla över vad de serverar till vardags?

Carina - ja färgämnena är ett kapitel för sig. Sötningsmedel också. Men sockerfällan är farlig och kanske inget man tänker på?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 9, 2004 12:09 EM

Det som gör mig så jävla förbannad är att dagis och andra barnförvaringsenheter bjuder på saft och tårta alldeles för långt ner i åldrarna. Hur skall föräldrarna kunna förbjuda dem hemma då?

Skrivet av: Svante Pettersson datum: september 9, 2004 11:34 FM

Så sant! Dessutom blir ungarna överaktiva av allt socker och får koncentrationssvårigheter. Och hur påverkas vi av färgämnen?

Skrivet av: CarinaR datum: september 9, 2004 10:24 FM