« Fransk samsyn | Startsidan | USA:s hybris »

31 augusti 2004

Mediadrev

Minns ni mediadrevet om Torsby-läkaren i februari i år? Han som blev utpekad för att vara en bluff? Det var helt fel. Det berättar tidningen Journalisten och berättar att Pressombudsmannen (PO) har klandrat Värmlands Folkblad för deras osakliga publiceringar. Jag litar på att både tidningen Journalisten och PO går ut med korrekt information här.

Redaktionschef och tillika ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad, konstaterar att PO "tar till väldigt starka ord". Han försvarar dock tidningens beslut att publicera namn och bild på läkaren och han står han fortfarande för merparten av artiklarna, men han medger att en del kanske var lite överdrivna – med facit i hand. Dagens understatement? Förstår han inte att ett sådant här drev av en oskyldig kan förstöra personens liv?

Jag tycker nog att tidningen tog till väldigt starka ord när de publicerade sina artiklar. Artiklar med rubriker som "Bluffläkaren tog fingret" (sanningen var att nageln hade tagits bort), "Bedragare ofta trevliga" (en intervju av en doktorand som forskade i bedrägeri och manipulation) och "Bluffade alla".

Saxat ur Journalisten:
Över nästan hela VFs förstasida fanns en stort dragen porträttbild och rubriken "Bluffade alla". I artikeln fastslogs att Pedersen under två år behandlat hundratals patienter på Torsby sjukhus. Läkare och patienter hade tagit honom för en ung ambitiös läkarstuderande på praktik, men enligt tidningen saknade han både behörighet och tillräcklig utbildning. Apoteket uppmanade nu alla som fått recept utskrivna av honom att omgående kontakta sjukhuset. I värsta fall var medicinen felordinerad och därmed livsfarlig.

Jag tycker att tidningen ska ställa sig i skamvrån. Jag tycker att tidningen ska ge den utpekade läkarstudenten ett symboliskt skadestånd.

Den 5:e februari skrev jag om detta i bloggen.
Jag som, alla andra, gick på det hela.
Jag skrev detta nedan:
Man kanske ska söka jobb på Torsbys sjukhus som läkare? Jag har också viss medicinsk utbildning. De verkar inte vara så nogräknade med att kolla upp att de som anställs har behörighet. Det är väl fler huvuden som kommer att rulla där nu. De som anställde dem till exempel.

Sens moral. Det är lätt att följa drevet. Tänk om jag namngett läkaren? Tänk om fler bloggare hade gjort det eller kanske gjorde det? Nu finns hans efternamn med i citatet från tidningen Journalisten, men det är en annan femma. Det är en positiv artikel och skadar inte mannen, tvärtom. Jag är glad å hans vägnar. Jag hoppas att lugnet lägrar sig i Torsby och att han kan återfå livsglädjen och arbetslusten, samt att ortsbefolkningen får information – lämpligen av Värmlands Folkblad som startade drevet – så att skvallerbyttorna slutar att tissla och tassla i stugorna. Hur det var med de andra utpekade läkarna har jag inte hittat någon information om.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 31, 2004 5:29 EM