« Allvarlig lek med ord | Startsidan | Mediadrev »

31 augusti 2004

Fransk samsyn

Den grupp som kallar sig Islamiska armén i Irak har kidnappat två fransmän, Christian Chesnot och Georges Malbrunot. Gruppen kräver att Frankrike återkallar en lag om förbud mot religiösa symboler i skolorna som ska träda i kraft i morgon. Den nyheten har säkert inte undgått någon.

Det som jag tycker är intressant är att vädjande om ett frisläppande av de franska fångarna kommer från bland annat den islamistiska organisationen Hamas, Yasser Arafat och fem miljoner muslimer i Frankrike. Franska muslimer som vid skolårets början, nu på torsdag, hade planerat demonstrationer mot förbudet att använda huvudduk i skolan har nu ställt in sina aktioner i ilska över kidnappningen.

Det ger hopp. Jag tänker på det Stationsvakt skrev häromdagen. Han hade hittat till en hemsida där frågan "kan en muslim vara vän med en kristen" framställdes. Tydligen inte enligt broder Anas Khalifa. Det jag hörde skrämde mig. Jag hoppas verkligen att denna ljudfil återger en extrem åsikt och inte speglar vanliga muslimers tänkande. Jag vill gärna tro att det är så att de flesta inte delar denna uppfattning. Det var det som gjorde att jag tyckte artikeln i DN var intressant och visade i alla fall på en samsyn i en fråga.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 31, 2004 12:23 EM