« Vems Gud avses? | Startsidan | Skjuta på sittande ankor? »

25 maj 2004

Hemlösa barn

Att bli efter med hyran en eller två månader om man har en tajt ekonomi är nog inte helt ovanligt. Vissa månader tycks räkningarna klumpa ihop sig och har man inga reserver så kanske hyran prioriteras bort, med tanken att man på något sätt ska få ihop till den nästa månad. Det här gäller nog inte bara barnfamiljer utan även ensamstående eller par som har låga inkomster. Hyrorna bara höjs, men lönerna halkar efter. Det är otroligt vilka nivåer hyrorna har stigit till, speciellt i storstäderna.

Det blir nog lätt som ett ekorrhjul. Ja, jag kan bara gissa då jag själv aldrig befunnit mig i den situationen, men jag har hört berättas om hur andras ekonomier totalt brakat ihop av olika orsaker. En väntad utbetalning från försäkringskassan uteblir eller fördröjs rejält (ibland har f-kassan handläggningstider upp till 12 veckor), det kan vara skäl nog att ekonomin går i sank. Så den som dömer ut dessa människor som oekonomiska ska nog kanske tänka efter lite. Visst kan det bero på det, men i dessa fall borde socialtjänsten hjälpa till med att sanera ekonomin och att försöka hjälpa dem med hur de ska sköta sin ekonomi på ett fungerande sätt.

Numera är det lätt för hyresvärdar att vräka sina hyresgäster, både på gott och ont. Visst finns det hyresgäster som borde bo ensamma långt ute i skogen där de inte skulle störa resten av husets hyresgäster. Att de vräks förstår jag. Hemlösa blir de dock. Antalet hemlösa ökar stadigt. Men att vräka barnfamiljer som halkat efter med hyran är väl ganska magstarkt? Vad gör socialtjänsten? Socialtjänsten verkar erbjuda dem dålig hjälp. I slutet av 1990-talet ändrades socialtjänstlagen så att socialtjänsten skulle ta större hänsyn till barnets bästa. Men det verkar inte fungera som tänkt.

En genomgång gjordes andra halvåret 2001 i Stockholm av antalet vräkningar och hur många av dem som drabbade barnfamiljer, 96 av de 314 vräkta hushållen bestod av barnfamiljer. En kompis kan tillfälligt husera en annan kompis. Men det kan inte vara lätt att hitta tillfälligt husrum för en hel familj. Barn ska inte behöva bli hemlösa. Barn behöver trygghet. Barn ska inte behöva lida för att föräldrarna inte får livets pussel att gå ihop riktigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 25, 2004 01:31 EM

Kommentarer

Jag har själv levt på socialen och jag kan bara anse att de är för generösa av sig. Men innan man får hjälp, då är det kämpigt. Men det säger också sig själv att om man vet med sig att man kommer att få ostadig ekonomi, får man börja dra in på kostnaderna NU. Socialen räknad din inkomst tre månader bakåt men tar bara hänsyn till en del räkningar. Lyx ska inte socialen betala.
Det går att låna pengar av socialen om man ine kan få bidrag... Så visst gör de sitt jobb. Men det är du som får söka dig dit för att få hjälp, det är omöjligt för de att veta att du har problem om du inte berättar det själv!

Skrivet av: Jenny datum: maj 27, 2004 07:57 FM

Det finns inget värre (eller...jo kanske) än att gå och må dåligt av en kass ekonomi. Jag kan bli riktigt psykiskt dålig om jag har för lite pengar när räkningarna är betalda. Trevligt nog kom semesterlönen idag...alltid en humörsvängare. Ha en trevlig dag! mvh Daniel

Skrivet av: Daniel datum: maj 25, 2004 04:34 EM

Ris och stekt lök hade varit nyttigare :).

Nej, inte ens jag skulle vilja banta på det viset.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 25, 2004 03:23 EM

Nej, att det skulle vara kul är bara förnamnet på eländet.

När jag var ungkarl levde jag på popcorn och kaffe i drygt 3 månader. Gick från 75 kilo till 57 så ett bra bantningstips är det även om man kanske inte mår vidare toppen under tiden..

Skrivet av: Sten datum: maj 25, 2004 02:42 EM

500 pix i plånboken tills lönen kommer om fyra veckor igen låter grymt jobbigt. Visst kan man leva på ris och stekt lök, vilket jag gjorde ofta när jag var ung och hade taskig ekonomi, men kul är det inte.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 25, 2004 02:13 EM

Det är i regel inte bara i stortstäderna problemet ligger. Måhända kanske det är där det upptäcks och således omnämns..

Om det bara vore hyresavin vore det inga större problem för dom flesta men i ofta är just den räkningen den minst jobbiga. Det är allt runt omkring, el - klädkonto - mat -bilar - tåg/busskort - etc etc som är den jobbiga biten och även den delen som ställer till för ekonomin hos dom flesta.

Jag har varit i denna situation allt för många gånger och när alla räkningar är dragna vid månadens slut och man har under 500 kr att leva på dom kommande 4 veckorna är det inte skoj.

Det är tufft att leva och Sverige gör det inte lättare i många fall.

Skrivet av: Sten datum: maj 25, 2004 02:10 EM