« Datorn styr allt numera | Startsidan | Hemlösa barn »

25 maj 2004

Vems Gud avses?

Nu kräver Polen och sex andra länder att en hänvisning till Gud och unionens kristna rötter förs in i förslaget till ny konstitution för EU. Sverige har väl inga kristna rötter :). Tor, Oden, Balder och de andra gudarna är våra religiösa rötter - den nordiska mytologin. Kristendomen pådyvlades oss. Numera har vi religionsfrihet i Sverige.

Vilkens Gud avses? Katolikernas gud? Protestanternas gud? De grekisk-ortodoxas gud? Knutby-församlingens gud? Är alla gudar samma gud? Eller avses en gud i ren allmänhet? Jag förstår inte vad EU och religion har för kopplingar? Det borde, som i Frankrike, råda konfessionslöshet (trosbekännelse ska inte spela någon roll) inom hela EU.

Det finns många andra religioner som tillbes inom EU:S stora befolkningsskara. Turkiet skulle väl omedelbart diskvalificeras som fullvärdig medlem? Ska de som inte tillber den av EU konstitutionsenliga Guden med stort G - därför att de tror på och tillber Allah eller andra religiösa gudar/profeter/what so ever, bli någon form av B-innevånare i EU? Vi som är ateister, ska vi bli B-innevånare också?

Fast en gud är enligt min ordbok ett övernaturligt väsen som har avgörande inflytande över (viss del av) tillvaron olika i olika religioner och trosföreställningar. Då borde ju Allah och alla andra religioner kanske ingå? Allah är det arabiska och islamiska namnet på Gud.

Blanda inte in religionen i politiken.

EU kan fortsätta att tvista om frågor som om gurkor bara ska kunna godkännas som gurkor om de är raka, eller inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 25, 2004 10:18 FM

Kommentarer

*suck* Det här är jag starkt emot! Vi har religionsfrihet, vilket borde vara tillräckligt, utan att det för den skull ska befästas i EU's konstitution. Att enbart se till kristendomen känns diskriminerande. Islam är väl lika stor, om inte större? Fast jag är iofs inte så hemma på den typen av statistik. Och precis som du säger, våra nordiska gudar då?

Skrivet av: Mattias datum: maj 25, 2004 05:25 EM

Ha ha, det stämmer nog. Nä, bort med Gud från politiken!

Skrivet av: Johnny datum: maj 25, 2004 03:09 EM

:)

Han är väl inte en Gud för någon numera? Kanske i frugans ögon.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 25, 2004 02:00 EM

Jag tycker vi gör det enkelt för oss och stoppar in alla gudar i en slags sammansatt generaliserad gud...vid namn: Göran Persson.

Skrivet av: Johnny datum: maj 25, 2004 01:51 EM