« Hur gick det för lokalbefolkningen? | Startsidan | Har du några kronor över? »

29 december 2004

Hur mycket mörkar UD?

Antalet omkomna kommer att stiga kraftigt sade Göran Persson i en presskonferans nu i eftermiddag. Jag undrar hur mycket UD egentligen vet, men som de mörkar om. Än har de bara sagt att sex identifierade svenskar har dött i Thailand.

Fler kommer att dö om de inte snabbt får komma hem via ambulansplan. Thailands sjukvård klarar inte av anstormningen av alla skadade turister. Sjukhusen är knökafulla. Folk får vänta. En del alldeles för länge så såren går inte att sys ihop längre, de har blivit infekterade och det innebär än större ingrepp än vad som normalt inte borde ha krävts.

Små sår kan i tropisk värme i kombination med exempelvis den fruktade mördarbakterien (MRSA) vara en dödlig kombination och de som redan nu är allvarligt skadade lär dö innan de ens hinner komma hem till Sverige. MRSA är ganska vanlig på sjukhus i Asien, ett sjukhus har redan fått stänga och 130 patienter har evakuerats. Hur många bär med sig smittan till det nya sjukhuset? Hem? Råttan på repet....

Göran Persson sa att Sverige och Tyskland ska samordna sjuktransporter. Men vad gör resten av EU? SÄND SJUKTRANSPORTPLAN NU! De som lever och har hälsan kommer hem förr eller senare via vanliga flighter. De som behöver transporteras på bår är säkerligen många, många. De bör tas hem så fort som möjligt.

Internationell hjälp har redan börjat anlända till Sri Lanka, Indien och de andra drabbade länderna i regionen. Det är bra. För hur nationalistiskt tänkande vi än har är det lokalbefolkningen som drabbats värst. Siffran över döda bara stiger, den har med all sannolikhet redan passerat 100.000, för att inte tala om alla skadade. Hemlösa. I Sri Lanka befaras markminor ha flyttats på sig av flodvågen. De var ganska bra kartlagda förut, men nu?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 29, 2004 05:20 EM

Kommentarer

Det finns vissa saker som gör att man ändå måste säga att politikerna kan ha det svårt att koncentrera sig:

"Statsministern har själv bekanta som inte kommit tillrätta. På regeringskansliet saknas fortfarande sex anställda.". (EXPRESSEN.SE) och på AB.se-listan över saknade fanns idag bland annat Otto Rydbeck - samma man som bland annat utrett Skandia-affären och är en high-end-advokat.

Skrivet av: N|. datum: december 31, 2004 03:44 EM

Skämms på er!

Varför alltid detta tjat om syndabockar och dåliga regeringar?
Så skulle regeringen inte gjort, så skulle de gjort. Aftonbladet kartlägger utrikesministerns tid för att se vad hon gjorde, när hon gjorde det, och hur hon gjorde det.
Och förbannade jävla sega regering som inte kan ange rätt dödssiffror?

Visst, jag har full förståelse för alla reaktioner. Men inte varför de kommer nu?
Det finns väldigt många skadade och saknade i sydasien. Men det verkar inte ha så jättestor betydelse, det som har betydelse är hur regeringen sköter saker och ting?
Vore det inte bättre att lägga ner all denna energi på att göra det bästa utav situationen istället? Skicka ner folk, ordna krisgrupper till de drabbades familjer, ge blod till sjukhusen, jobba extra och donera pengarna till Unicef eller Röda Korset. Gör vad som helst för att hjälpa! Allt detta tjat om syndabockar och seg regering gör ju knappast saken bättre! Snarare tvärt om! Istället för att de ska kunna jobba med det de måste jobba med måste de hela tiden bolla alla dessa frågor mot det svenska folket.
Idag tycker jag det känns som att det är fler som är engagerade i att hitta brister än att hitta lösningar.
I nuläget anser jag inte det spelar någon roll om regeringen säger att det är 6 döda eller om det är 200. Jag har full förståelse för de drabbades familjer och att de vill ha svar så fort som möjligt. Jag kan inte ens försöka mig sätta in i deras helvete just nu.
Men om de får vänta i 3 dygn extra för att få besked, och den tiden istället gör så att bara en endaste människa till får behålla sitt liv så tror jag nog alla tycker att det var värt den extra väntan?
Kan inte alla bara lägga ner allt detta tjat tills våra landsmän har återfunnits?

Måste dock själv framföra lite kritik. Närmare bestämt mot Aftonbladet!
Läste en artikel igår där de skröt om att de donerade 100.000 kr och tyckte att fler företag borde följa deras exempel.
100.000 ? Inte illa! Mycket pengar det!
Men undra hur mycket extra de har tjänat nu de senaste dagarna på alla extra tidningar som lär säljas efter katastrofen? 100.000 kr innebär kostnaden av 12.500 tidningar!?
Om de nu vill hjälpa så tycker jag de kan ge 100% av försäljningen under dessa dagar till Röda korset/Unicef.. etc?

Skrivet av: Johan Celén datum: december 30, 2004 11:44 EM

Trodde jag kom på något nytt : Lottie, ny utrikesminister! Efter att jag hoppat runt lite inser jag att det är jag inte ensam om. Det fanns mycket annat tänkvärt, men som vanligt blir diskussionen polariserad två några extremer är normen. ( Ungefär som Ja/Nej till EU. Svart och vitt. )

Göran manar till nationell samling. Kring vadå?
Nu skall vi inte käbbla. Utreda senare. Stopp och belägg! Det är inte käbbel att desperat föröka få ansvariga att ta sitt ansvar och agera. Det är en medborgerlig plikt.

Att inte agera snabbt och beslutsamt, samt att sedan fortsätta i samma stil, det är inte Ok. Det är allvarligt.

Göran och gänget får mycket bra betalt av oss Svenskar för att utföra ett viktigt arbete. De får bra betalt för att de har ett stort ansvar.

Tillbaka till den nationella samlingen. Vill vi samlas kring Göran och hans regerings defensiva agerande? Knappast. Vi vill samlas, enas kring en ledare som tydligt fokuserar på det som är viktigt. De som är i störst behov av hjälp nu, dvs. Skadade, barn, gamla, utan kläder etc.

Det är märkligt att den person som agerast mest statsmannaktigt är en kvinnlig (inte det som är märkligt) informatör på ett resebolag.

Även resebolagen kan klandras för dåliga förberedelser etc. men vad gör Fritidsresors Lottie. Jo hon agerar. Får saker att hända,informerar sakligt, engagerat och kompetent, inger förtroende och hopp. Hopp om att man gör allt man kan.

Häri ligger problemet. Regeringen gör inte allt de kan. Inte på långa vägar. Varför? Man vill skrika -Varför? Ruska liv i dessa sega personer...

Domen kommer att bli hård, och det är inte svartmålande av politiker. Det är inte häxjakt på syndabockar. Det är ett naturligt och viktigt steg för att det skall bli bättre till nästa katastrof, som vi inte vet om eller när den kommer.

Skrivet av: Claes R. datum: december 30, 2004 03:47 EM

Jag har för mig att AB.se vädjar om blod.

Skrivet av: N|. datum: december 30, 2004 02:54 EM

Ingen fara. Vi är nog alla till mans upprörda och skakade, var och en på sitt sätt.

Blod? Blodcentralerna bör väl ha öppet som en vanlig vardag i dag? Om blod och blodserum efterfrågas bör de öppna, om inte annat.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 30, 2004 11:14 FM

Oki Annica! (Jag skulle gärna ut ett utrikesministerskämt mot dig och Persson mot Lottie Knutsson; fast det är kanske mest taskigt att vilja ha nån till så tråkiga jobb?)

Jag såg på Persson och på Laila sent i går och jag är förvirrad och har inte sovit i natt och är nu helt kritisk igen.

Expressen visar ju nu även att information fanns hos UD en respektive fyra timmar efter katastrofen natten mellan lördag och söndag. Den fyra timmar efter var ju fullt tillräcklig för att ge järnet! På söndagskvällen var Laila på teater (med mobiltelefonen på vibration, precis som jag har) och hon kom till UD 10.30 på måndagen. Nu säger hon att hon var nåbar dygnet runt (det är jag med, fast gratis), men vad hon gjorde i övrigt på söndagen framgick kanske inte.

Men mest frapperade mig Perssons off-side-position där han kanske själv tror att han med högstämd stämma får oss att inse att (först) nu inser vi att detta är en enorm katastrof ...med många döda och skadade o s v, som folket förstått länge och förstår att Persson bara billigt försöker få regeringens insats att framstå som rimlig.

Hu! Undrars om man kan ge blod i dag?

Bra tänkt med resandet oxå, och allt väl! (Ursäkta min råa "statsministerton" i går ;-)

Skrivet av: Magnus Andersson datum: december 30, 2004 10:47 FM

Magnus, jag är ingen politiker och har inga ambitioner att så bli, men jag tillåter mig ha krav på dem jag väljer.

Jag har inte krävt regeringens avgång, däremot tycker jag att de hanterat detta uruselt vilket även Göran Persson erkände efter presskonferansen.

Angående min resa så bokade jag av den, men jag hade inte fått åka ändå även om jag velat då inga plan tar med sig passagerare ned i morgon. Jag har dock bokat en ny resa i mars. Turistnäringen i Phuket vill säkerligen att turisterna återkommer så fort som möjligt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 30, 2004 03:50 FM

Jag har tidigare i veckan försvarat regeringen och jag tror inte att de medvetet gör fel. Men det som nu börjar visa sig - senfärdighet, seghet, tre gubbar som inte ens vet vad de ska svara på journalisternas frågor på en presskonferens visar tyvärr bara en sak (och nu ska alla veta att jag är medlem i samma parti som sittande regering): fullkomlig inkompetens! Självklart tar det tid att förstå allt som hänt, självklart. Men nu börjar nyheter sippra fram om diplomaters snipighet mot människor i chock, hur det tar en förfärlig tid att skrapa ihop flygplan för att ta hem människor som är oerhört svårt skadade.

Jag skäms. Skäms för en regering som inte lärt sig ett skit. Sitter just nu och tittar på Band Aid 20 - tjugo år efteråt gör musikvärlden återigen en blixtinsats. Var är problemet?

Som pr-människa förstår jag inte varför man helt enkelt inte sätter in regeringsplanet - det kanske inte ger så mycket men det ger åtminstone hopp om att man försöker göra allt. Det är många som kommer ihåg att regeringen skickade samma plan för att hämta hem den svensk som suttit internerad bland talibanerna.

Nej, Göran kan mana till nationell samling men just nu får han och regeringen inse att den kritik som nu kommer inte handlar om chock, inte om att hitta en scapegoat: det handlar om att vi andra känner oss förtvivlade att se hur de som faktiskt kan göra massor inte gör det.

Skrivet av: N|. datum: december 29, 2004 11:22 EM

Man kan ställa högre krav på landets ledning av den enkla orsaken att det ingår i deras förbannade jobb att leda i krissituationer. Inte bara när det går bra för landet. Anställda på UD förväntas ha tillgång till mer information än vanliga medborgare. Det förväntas också att det finns personal underställda regeringen som är duktiga på krishantering och som inte bara rullar tummarna i två dagar.

Hur svårt kan det vara för ett land som Sverige att skaka fram flygplan för att hämta hem sina medborgare? Hur många hämtar regeringsplanet? Regeringen och UD förtjänar kritik för att de inte gjort sitt jobb och levt upp till ansvaret att leda landet i kris. Och det är NU de ska ha den kritiken, så att de antingen tar sig i kragen eller stiger åt sidan och låter andra lösa problemet. Just nu riskerar människor att dö på grund av infektioner. Om tre år när alla fakta finns på bordet är det för sent att agera.

Skrivet av: Förbannad datum: december 29, 2004 10:10 EM

Jag tror inte att UD mörkar. Det är nog bara en misstolkning av den inkompetens de uppvisat. Som detta med hur dåliga de är i bemötande per telefon och lägger skam och skuld på anhöriga samtidigt som de säger sig inte veta vad de kan eller ska göra. Men kritiken är befogad. Framförs ingen kritik, kan heller ingenting bli bättre. UD och regeringen behöver höra detta. Liksom svenska folket behöver uppmärksammas på den inkompetens som valts in i riksdagen och som vi med skatt avlönar för tid och evighet.

Skrivet av: Jontas datum: december 29, 2004 10:06 EM

Jag tror inte heller regeringen mörkar. Vad är alternativet? Att spekulera och "chansa" med vilka som är döda?

Det är alldeles för mycket gnällande på vår regering anser jag. De är också människor av kött och blod och jag tror att ingen på Rosenbad vill jävlas och förhala saker och ting. Det tog även för dem tid att inse vidden av denna otroligt stora katastrof.

Skrivet av: Jerry datum: december 29, 2004 08:50 EM

Inte mörkar regeringen om antalet döda. Regeringen kan säkert lastas för mycket, men inte det. Regeringen går inte ut med några siffror och namn förrän anhöriga underrättats. Det är en bra regel, Jag önskar att kvällstidningarna höll den istället för att panikartat sätta ihop massor av listor.
det är viktigt att ha respekt för de döda och de anhöriga och inte rusa iväg och ge namn och siffror förrän vi vet.
Felaktiga uppgifter kan skada så mycket.

Skrivet av: Chadie datum: december 29, 2004 08:36 EM

Annica, att du har större krav på regeringen och UD än på en skribent som kommenterar här kan jag tro, men har du verkligen större krav på dem än du har på dig själv? Det kan jag inte tro, när jag läser vad du här skrivit. Är det inte bara chocken? Är inte det bästa man nu kan göra att konkret göra det man kan? Att undergräva regeringen och önska dess avgång bör ju vara något av det minst konstruktiva och mest idiotiska man kan göra nu, eller kan du föreslå mig något värre?

Låt oss göra det vi kan. Avbokade du förresten dagens resa till Thailand eller ställdes flyget in? Hjälp behöver de ju!

Skrivet av: Magnus Andersson datum: december 29, 2004 08:25 EM

(Jag vet även att "mina idéer", som egentligen inte alls är mina, har trillat in hos regeringen/UD och är trygg med att de gör det bästa av dem.)

Skrivet av: Magnus Andersson datum: december 29, 2004 08:18 EM

Bengt.

Agera, säger du. Exakt vad hade du velat att de ska agera med nu? Låt oss få höra!

(jag har synpunkter på historien denna vecka och på saker de nu kunnat göra och på att de med fantasi kunnat göra mera nu, men också uppfattningen att Bengt och Annica hade varit komplett odugliga som ansvariga politiker, men vi får väl se nu!)

Skrivet av: Magnus Andersson datum: december 29, 2004 08:15 EM

Situationen kan hanteras bättre. Jag försöker hantera den på mitt sätt, du på ditt sätt och alla andra på sitt sätt. Men jag har större krav på UD och regeringen än vad jag har på dig och alla andra oroliga och upprörda, oavsett om det gäller anhöriga i Thailand eller för hela situationen i regionen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 29, 2004 07:29 EM

poängen är enkel:
kriser hanteras som de hanteras. inte bättre, inte sämre.
förberedeler hjälper mycket, men i de facto situation så är slutresultatet mest slump.

det kommer komma analyser och rapporter i efterhand om vad som gick fel, VEM som gjort fel och vad som ens gjort. men ärligt.. vad spelar det för roll JUST NU vem som inte gjort vad eller vad som inte gjorts? nu hanteras situationen som den hanteras.

Skrivet av: LittleMeanColaMan datum: december 29, 2004 07:17 EM

Att "anhöriga är informerade" stämmer inte ens med de sex om jag hörde rätt när jag lyssnade på presskonferansen.

Jag förstår inte riktigt din kritik.

Jag har flera gånger försökt beskriva att det är den lokala befolkningen som drabbas värst. Nu senast hörde jag att FN tror att siffran på döda är 120.000. Det är otroliga siffror.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 29, 2004 06:57 EM

ja, hej igen Konspirationen.

regel 1: skyll apokalypsen (mrsa, kill_the_swedes, miscallany asteroider) på BLATTARNA på lokalplanet.
regel2: det har aldrig med mig att göra, allting är politikerna.

en liten hemlighet: UDs uppdrag ÄR att mörka. Detta för att inte ankdammsstrider, regional jobbpolitik och vardagsrasism i Sverige inte ska påverka Sveriges anseende utomlands eller åtminstone reducera alla effekter. Utrikespolitikens och diplomatins önskan är status quo.

Vidare, du glömde UDs, Perssons och urikesministerns tillägg.. man släpper inte siffror och namn förrän "anhöriga är informerade". Det är tydligt att man har identifierat fler personer mha IDhandlingar etc, men man går inte ut med det förrän anhöriga har nåtts. Det kan också råda tveksamheter kring vissa kroppar och man vill kanske därför inte rasera ytterligare några personers vardagsliv lite till. Gäller det din egen krets skulle du kalla det hänsyn från statens högsta ort, nu är det mörka och konspirationsteorier. Rymdinvasionen i Lappland. Hej och hå.

Det finns säkert mycket att diskutera och fixa (exempelvis.. bort med annandagen och förbjud nyckelpersoner att pimpla sprit och vara ledigam på jul. en definitiv showstopper vid kriser)

jag har ingenting emot dig personligen, har egna bekanta i den drabbade regionen och jag är inte efter att 'skydda topparna' men nu får du får du trappa ner på hysteristämningen. Fundera på din egen maktfaktor i en parellellvärld till politiken - blogosfären. Ponera att du är en Freivalds. Vad gör du själv? Silch.

Faktum kvarstår. 1000-1500 svenskar mot 77000-100000 lokala 'blattar' (och 8 amerikaner) som inte behöver flygplan hem till Sverige. Vilka dör och vilka överlever om du bestämmer? Ponera att du är Freivalds.

Och återigen.. det måste vara usamas fel, annars har inte blogosfären något att diskutera denna veckan. Den här frågan dör ut när svenskarna är hemma. Mark my words.

Skrivet av: LittleMeanColaMan datum: december 29, 2004 06:49 EM

"Jag vet inte vad jag ska säga om flyhänta politiker. När ska de agera?"

Våra politiker har aldrig agerat, mer än när dom kan tjäna pengar på en egen affär.

Skrivet av: Claes datum: december 29, 2004 05:41 EM

Pressekreteraren på UD sa just att Freivalls i Thailand skaffar sig en bild av läget...

Jag vet inte vad jag ska säga om flyhänta politiker. När ska de agera?

Skrivet av: Bengt datum: december 29, 2004 05:28 EM