« RFID i biometriska pass | Startsidan | Ta en pepparkaka till »

26 oktober 2004

Sprängstoff

Omkring 350 ton högexplosiva ämnen har stulits ur ett sprängmedelsupplag i Irak. Under USA:s vakande öga har alltså detta kunnat ske. En talesman för Bush-administrationen sade nyss på TV att de inte har haft resurser att övervaka alla depåer. Nonchalant inställning. Men IAEA, som innan Irakkriget inleddes förra året, bevakade anläggningen, säger att man gång på gång både före och efter USA-alliansens invasion uppmanade Bushadministrationen att ha kontroll över att sprängmedlet hölls i säkert förvar.

Det krävs kanske ett halvt kilo för att spränga ett flygplan i småbitar. Med 350 ton i sin besittning har nu terroristerna lite arsenal att ta till eller i alla fall att hota att använda. För vem skulle annars ha lagt vantarna på sprängmedlet, om inte terrorister? Bönderna i Irak behöver inget sprängmedel för att odla sina åkrar. Affärsinnehavarna i Irak behöver heller inget sprängmedel för att hålla affärerna igång. En vanlig irakier behöver heller inget sprängmedel i sitt dagliga leverne.

Sprängämne är ett explosivt material som hastigt kan övergå i gasform under stark värmeutveckling och med kraftig stötverkan - detonation. Många sprängämnen är framtagna för militärt bruk, hexogen (RDX), oktogen (HMX), hexal (RDX/AL), oktol (RDX/Trotyl) och PBX (HMX/nylon). Lite mer koll kanske vore klädsamt över dessa dödsbringande ämnen? Allrahelst i ett så instabilt land som Irak? Enligt nyheterna är dessa ämnen lätta att hantera och transportera, vilket ger ökade möjligheter att smuggla ut dem ur Irak.

Vem vet...ingen vet när de försvann.
Kanske en del av dem användes i Madrid?
Kanske en del av dem används i Irak?
Har använts i andra nyligen skedda sprängdåd?
Världen känns genast än mer osäker.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 26, 2004 8:22 FM