« Asienmail | Startsidan | De saknade i katastrofen riskerar inbrott i sina hem efter namnpublicering i media »

30 december 2004

Kontrasternas Patong just nu

Patong beach ligger folk och solar under tiden som grävskopor försöker rensa upp i bråten. Det finns risk för att lik fortfarande kan flyta in. Hur kul vore det att ta sig ett dopp i det läget? Det blir allt glesare mellan turisterna ute på gatorna, av förståeliga skäl. Huvudgatan är upprensad, kvarteren nedåt beachen är de som är värst drabbade.

Jag skulle ha åkt ned i morgon. På nyårsafton skulle jag ha befunnit mig i luften vid tolvslaget. Av det blir det intet. Jag tänker åka ned istället i mitten på mars. Jag har bokat en resa. Det är två och en halv månad dit. Detta som hände var en naturkatastrof, inget terrordåd. Livet går vidare. De som bor och arbetar i Phuket har en stor del av sin inkomst från turistnäringen. Jag vet inte om jag resonerar rätt. Men så blir det. En del kanske tycker att det är fel.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 30, 2004 12:59 EM

Kommentarer

Jontas, det beror på vilket resmål det är. Jag såg ett reportage om Patong där en svensk kille med fru jobbade dygnet runt med att försöka få ordning på sin affärsverksamhet igen. De skyfflade lera ur lokalen och försökte få ordning i röran.

Som kvinnan sa: Detta är vårt levebröd - vi måste få igång verksamheten igen.

I andra regioner är det nog mer så att det kommer att dröja flera år innan allt är återuppbyggt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 31, 2004 10:31 FM

Jag måste erkänna att det känns lite märkligt. Ska du som turist trängas med hjälparbetare? Jag tror att 2005 är ett förlorat turistår och behöver så vara. Många av de som servat turister är omkomna, så turistnäringen har ändå fått sig en törn och existerar inte. Varor och tjänster existerar inte. Risken finns istället att den brist på mat och vatten som finns förvärras om turister kommer. Visst, pengarna är välkomna men kanske från annan källa?

Skrivet av: Jontas datum: december 30, 2004 10:43 EM

Min mor o far skulle/ska åka ner i slutet av februari. De skrev till hotellet som välkomnade dem, trots att det ligger i Patong och nära huvudgatan så klarade sig hotellet bra, det var restaurangen som fick ta mest stryk. Mor vill inte åka, far tycker de ska åka. Först kände jag att jag inte tycker att de ska åka, men samtidigt är det som du säger, viktigt att stödja dem genom att komma dit. Turistnäringen är en så stor del av deras BNP.
Hur det än blir, så blir det bra.
Gott Nytt År!

Skrivet av: Annah datum: december 30, 2004 07:14 EM

Klart du ska åka. Men bada..?
Nja, JAG skulle inte vilja göra det iaf..

Skrivet av: Jinge datum: december 30, 2004 05:58 EM

Svante: dit jag ska åka lär det vara det, där ligger de flesta hotell långt upp i stan. På andra ställen lär det dröja bra mycket längre tid.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 30, 2004 05:55 EM

Helt rätt tycker jag, även om det måste kännas konstigt och makabert att ens tänka sig att åka dit... men såklart behöver de ju turister och det är väl det bästa man kan göra för dem - att komma tillbaka...

Skrivet av: sara datum: december 30, 2004 04:42 EM

Kommer verkligen infrastruktur, hotell, bungalows och annat vara uppbyggt till mars, tror du?

Skrivet av: Svante Pettersson datum: december 30, 2004 03:17 EM

Nu, mitt i katastrofen, när folk väntar hem nära och köra, döda eller levande så bokar jag en resa dit. Lite konstig känsla. Men. Livet går vidare...det kanske inte känns som det just nu, därav min tvekan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 30, 2004 02:40 EM

Klart du gör rätt. Varför skulle du inte göra det?

Skrivet av: N|. datum: december 30, 2004 02:35 EM

Du resonerar helt rätt, res i mars, för då borde grovstädningen vara avklarad. Det bästa stödet till lokalbefolkning som får sin försörjning från turismen är att turisterna fortsätter att komma. Titta på Bali som fortfarande bara har en bråkdel av antalet turister jämfört med tiden innan terrordådet. Det är ingen bra utveckling för ett land.

Skrivet av: Lars Lindén datum: december 30, 2004 01:32 EM

Hej. Jag har surfat runt och sökt sidor som skrivit om Katastrofen. Jag samlar länkar på vår blogg.
www.experterna.com/rsmh
klicka på "flodvågorna" kommer du till Tsunami-bloggen
Min personliga blogg heter "Lottisen"
Hälsn Lotta

Skrivet av: Lotta Klasén datum: december 30, 2004 01:28 EM