« Aprilväder | Startsidan | Homo- och bisexualitet helt okey »

7 april 2006

Fuktskador default på mobiler?

Allt var bättre förr....det uttrycket hör jag ofta och det har säkert du också. Ofta stämmer det, men lika ofta inte. Utvecklingen går framåt, både på gott och ont.

Mobiltelefoner är ett exempel.

Två gånger har jag nu lämnat in min Ericson K700i. Jag köpte den i oktober 2004, mobilkameran lockade. Första gången fick jag tillbaka den med motiveringen att kontakterna rengjorts. Nu fungerar inte kontakterna igen, det går inte att ladda den eller att använda USB DCU-11-kabeln för att hantera filerna i telefonen. Jag vill inte ha tillbaka samma telefon ytterligare en gång, med risk för att felet kommer att återupprepas.

Nu har garantin gått ut och det kommer att kosta lösa ut den, trots en tecknad försäkring när jag köpte den. Killen på The Phone House behandlade mig som om jag var helt koko. Jag var helt enkelt dum i huvudet för att jag inte förstod att fuktskador är per default. Det är bara att jag inte tycker att det så ska vara, allrahelst när jag inte badat med mobilen, inte tappat den i diskvattnet, i toaletten, inte använt den ute i regn och rusk eller spillt något på den.

Jag har haft många mobiler under årens lopp. Jag har aldrig haft några problem med dem. De har tickat och gått, som urverk. Fuktskador? Tja, kanske om de slängts i badvattnet eller i diskvattnet. Men jag har aldrig behövt lämna in någon mobil för reparation på grund av så kallade fuktskador som visar sig i form av att helt plötsligt går inte mobilen att ladda, för att kontakterna längst ned har tackat för sig och slutat fungera.

En Nokia 3210 och en Ericson S868 har jag kvar sedan urminnes tider och de fungerar fortfarande i alla lägen och har många år på nacken. Varför drabbas inte de av så kallade fuktskador?

Innebär fler finesser, desto mer problem?

// Annica Tiger

Annica Tiger april 7, 2006 07:15 FM

Kommentarer

Jag köpte en z550i i juli förra året ..har fungerat perfekt

Men den 14 feb slutade den att fungera..

Lämnade in den och de säger att det är fukt i den.. Men det är väl bra för de att säga det istället för att laga den .. det kostar väl för mycket Ändå hade jag Garatin kvar.... Det är helt OTROLIGT!! hur de får bära sig åt men hur kan det bli fukt i en telefon fast man har den i fickan när man är ute o går...
Har varken haft den i badet eller vid diskbänken...Så beroende är jag inte att jag tar med telefon in i badet..

Näää jag ska ALDRIG mer ha en sony ericsson modell för de håller ju inte vad de lovar...

Nu kommer jag iallafall att gå vidare med detta.. Jag vet att den inte har utsatts för någon fukt..
Men det säger inte sony
Nää ni som har sony.. var rädda om de prata bara i sovrummet och i vardagrummet en telefon ska man visst inte ha med sig ut heller....

Skrivet av: Berit datum: februari 28, 2007 12:25 EM

Jag har fått ett problem med min lånetelefon Ericsson T65n den släckte med helt. Den är helt död. Det har aldrig hänt mig förr men jag brukar inte använda Ericsson telefoner. Är det någon annan som haft samma problem?
(Batteriet är helt ok)

Skrivet av: Heléne datum: september 16, 2006 07:35 EM

Antispamtecknen du ska skriva in är för att förhindra att spamrobotar kan göra massvis med oönskade kommentarer med spam.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 30, 2006 09:09 EM

Allt var ju inte bättre förr. Jag hade en Ericsson 888 som i och för sig tålde allt från att tappa i golv till fukt men som åt tre batterier på 6 år. Har nu själv en K700i som är jättebra.
Vad är anti-spam tecknen för mystiskt krav? Är ingen expert på e-post men har aldrig råkat ut för något liknande.

Skrivet av: Ingemar datum: april 30, 2006 08:49 EM

Ju mer finesser desto känsligare är de för fukt, det var den förklaring jag fick av en kille jag ringde upp- Det borde inte behöva vara så. Men jag misstänker att mobiltillverkarna inte lägger ned så mycket krut för att göra dem bättre och mer tåliga, då skulle inte folk byta mobil så ofta som så många tvingas göra idag, jämfört med förr.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 9, 2006 04:31 FM

Jag badade i 15 minuter med min Sony Ericsson T310 i fickan i somras, och den fungerar fortfarande ypperligt. Vilket faktiskt förvånar mig, då korrosion borde ha tagit den vid det här laget. Till och med skärmen, som omedelbart efter missödet mest såg ut som en leksak med vatten i som man får på McDonalds, är helt återställd. Så visst kan relativt moderna telefoner klara fukt. Däremot är självklart telefoner som all elektronik känslig för kortslutningar, och det är precis det som fukt kan åstadkomma. Så man måste ha lite tur också. Att ta urbatteriet snarast möjligt,. och inte stoppa i det igen förrän telefonen torkat, är närmast en förutsättning.

Vad gäller personalen på ställen som säljer mobiler brukar jag bara vara tyst när de hasplar ur sig dumheter som de antagligen fått lära sig från nån snabbkurs. De är säljare, och man kan inte vänta sig några underverk, men det är ofta direkt genant.

Skrivet av: jesterdaze datum: april 8, 2006 07:48 EM

Alltså -- jag har ju mina misstankar. Mina tvivel angående hur ärliga mobilförsäljare är, och hur bra telefonerna verkligen är. Och får man itne cancer av strålningen??

Det är så jobbigt. Jag borde ha köpt en ny mobil för tre år sen. Men eftersom jag aldrig kan bestämma mig så blir det ju aldrig nån. Så jag har min gamla. Och så lägger batteriet av hela tiden så fort jag har svarat. Blir lite jobbigt i längden.

Skrivet av: crrly datum: april 8, 2006 07:46 EM

Samma sak har hänt mig, de krävde pengar av mig för att lämna tillbaka mobilen, utan att dom lagat den. "fuktskadad" Jojo, Det var en knapp som inte fungerade, hur fan hänger det ihop?

Jag löste ut telefonen, skickade den till ett oberoende företag, och fick tillbaks den som ny, för ungefär samma pengar som Expert tog för att inte göra ett skit. Jag gick naturligtvis tillbaka till Expert och krävde mina pengar tillbaks.

Nu handlar jag aldrig någonsin där, och om folk vill sälja mig en försäkring, är "fuktskador" det första jag frågar om.

Skrivet av: Heiidi datum: april 8, 2006 01:03 EM

Åh, fuktskador har drabbat mobiler länge och de har länge varit garantilösa för den skadan. Även om det nog har blivit värre med tiden.

Den första fuktskadade mobilen jag hade gick fortfarande hyfsat att använda trots att jag badade med den i fickan. Glad sommar, fontän och lite annat. Samma model av tfn hade jag sen och den klarade av att ligga ute i regnet och bli överkörd, även om displayen slutade fungera var det möjligt att kommunicera med den.

men inte dagens moderna telefoner, de klarar knapt något.

Skrivet av: Virre datum: april 7, 2006 06:53 EM

Personalen på The Phone House är nog default okunniga om hur mobiltelefoner ungerar. En mobil tål lite fukt. Men fukt är för dessa närdar sådant som fraktas i luften och har ett procentuellt värde under 5. Vilket motsvara ökenområde. Så använd bara mobilen i Sahara.

Skrivet av: Claes datum: april 7, 2006 12:14 EM

Det har hänt mig också - och dessutom säger de att det kostar fyrahundra om man vill ha tillbaka telefonen - som inte är lagad.
de skrotar den gratis - himla hygglo. Ibland tror jag de gör så för att det kostar för mycket att laga den och om de skrotar den finns inga bevis på vad som var trasigt. Alltså kan de säga fuktskada - oavsett. Det är deras favoritfel eftersom den skadan inte täcks av någon försäkring.

Om man pratar i telefon när det regnar kan telefonen bli fuktskadad. Bäst att bara använda den i vardagsrummet - i köket kan den ju få en vattendroppe på sig...

Skrivet av: sara datum: april 7, 2006 07:52 FM