« Det får inte vara så här godtyckligt! | Startsidan | Blandat svammel :-) »

28 april 2008

Sanningen som överträffar dikten

Hur kan någon leva med en person, som håller sitt eget barn fånge i källaren? Makan (dotterns egen mamma) säger sig inget veta. Kan vara sant, men det kan lika gärna vara osant. Det vet bara hon, än så länge. Men själv tänker jag att om jag skulle varit i hennes sits skulle jag nog ha undrat lite över alla barn som lämnades på tröskeln till deras hus. Jag skulle nog ha undrat över källarvåningen, ett pannrum - men vad mer? Huset verkar stort. Trodde hon resten av källarvången var sten och makadam? Hur kan mannen ha byggt ut fängelseutrymmet utan att makan varken hört eller sett något?

Detta är en historia som är hisnande, rent av otrolig. Pappan har erkänt - så det är uppenbarligen så att han hållit sin egen dotter i fängelse och via incest gjort henne gravid, gång efter gång. Kvinnan är i dag 42 år. Hela hennes liv är med all sannolikhet förstört. De värsta ärren sitter på insidan och jag har svårt att tänka mig att de ens kan läka till ärr i hennes fall - utan det kommer att vara öppna sår i själen. Detsamma gäller nog barnen som hölls gömda i källaren. Varför fick de inte samma behandling som de andra barnen som <citat>lämnades på tröskeln</slut citat>?

Världen är förunderlig. Förut, när massmedia inte var så alerta och inte hade en så stor mångfald, var det säkert mycket förunderliga ting som inte kom upp till ytan. Nu blir vi matade med nyheter, både stora och små. Ibland blir det bara för mycket. Det går inte att ta till sig allt. Min enda tanke går till kvinnan och barnen. Makans del i det hela är som sagt oklart. Men pappan må brinna i helvetet, eller något liknande. Ja, det är min första primitiva reaktion. Men det går aldrig att döma någon i förhand. Det har jag lärt mig.

Många konstiga saker människor gör har sin förklaring, även om den kan synas vara osannolik eller rent av otrolig. Det har åldern lärt mig. Vi formas alla av vår egen uppväxt, de gener vi får när vi föds och det vi upplever under livets resa. Ingen bortförklaring, men ibland finns det mycket bakom som vi som betraktare aldrig ser eller förstår. Flummigt? Ja, kanske det. Men jag har själv försonats med mycket av det jag upplevt som barn och ungdom - genom att förstå denna mekanism.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 28, 2008 02:43 EM

Kommentarer

En familj kan ibland vara sjuk. Jag tycker inte man ska lägga hela skulden på mannen även om han naturligtivs bär ansvaret. Vissa människor förstärker det negativa hos varandra och passar inte att leva tillsammans.

Kom att tänka på fallet med Karen Dreager som lämnades att svälta ihjäl. Hon var svårt handikappad och nästan totalförlamad. När mamman dog lämnades hon att vårdas hos sin syster och dennes familj. Då började helvetet. De lät henne ligga i sin säng och tröttnade till sist på att ta hand om henne. Där låg hon utan mat och i sin egen smuts.

I åratal pågick misshandeln utan att någon i familjen brydde sig. Varken mamman, pappan eller deras tonåriga dotter. För att dölja stanken som uppstod så ställde de ljus i rummet.

När polisen tillsist kom på besök så väntade dem en makaber syn. Karen låg död i sin säng. Hon hade varit kraftigt överviktig men krympt ihop till tjugo kilo. Obducenten sa att det var det värsta fall han sett av en handikappad människa. Hon var så utmärglad att ståltråden efter en gammal operation stack ut.

http://www.wbir.com/news/local/story.aspx?storyid=35527

Skrivet av: Jerry datum: maj 2, 2008 10:39 FM

Män blir inte hängda för att ha stulit hästar utan för att hästar inte måtte bli stulna. "Georg Savile"

Detta är ett plockepin: Byt ut ord enl. önskan och sänd förslag till landets Justitie- minister.

Skrivet av: henning datum: maj 1, 2008 11:18 EM

(Förlåt att jag skriver en lång kommentar, men jag kan bara inte låta bli.) Inte bara historien om Josef Fritzl och hans två familjer, den överjordiska och den underjordiska, är anmärkningsvärd utan också omvärldens reaktioner vid upptäckten av en 19-årig flicka från underjorden, Kerstin Fritzl, som drog med sig upptäckten av hennes underjordiska mamma och hennes underjordiska bröder Felix 5 år och Stefan 18 år. Bloggskribenterna och även journalister har en stark tendens att minimera Josef Fritzls våld som om det främst vore riktat mot hans skändade bortrövade och fängslade dotter Elisabeth. Men det var faktiskt åtta människor han höll fängslade under jord. Sin dotters vuxenblivande har han förhindrat och "frusit" henne som en visserligen åldrande men dock 18-åring. (Tyvärr inte helt sant eftersom hans övergrepp mot henne då redan pågått i sju år.) Barnen som fötts och kvarstannat i källarhållan har inte bara berövats sol och luft utan också stimulans och socialt samspel och har naturligtvis inte kunnat utvecklas som sina jämnåriga. Man kan bara jämföra med de syskon de har som också fötts under jord men som förövaren tog upp till ytan (kidnappade) när de var mellan 9 och 15 månader ålder.
Natascha Kampusch hölls 8½år under jord, barnen Fritzls sammantagna 8 ggr större tidrymd på 68 år under jord ter sig ofattbar och omöjlig att ta in. Att vi nu ens kan börja tro att det hänt beror mycket på att vi redan lärt oss genom fallet Natascha Kampusch att det KAN hända. Men precis som i hennes fall hade vidare eftersökningar lagts ned och flickan lämnades åt sitt öde efter "försvinnandet". Inte ens det faktum att tre barn ett i taget hamnar hos hr Fritzl ses som en indikation på något lurt. Nej, myndigheterna låter saken bero, godkänner barnens kidnappare som fosterfar, samtidigt som deras mor och tre syskon, samtliga tillfångatagne av densamme, befinner sig under jord under deras, socialarbetarnas, fötter. Över tjugo gånger görs hembesök och lämnas glättade beskrivningar av hemmets lämplighet. Man har tydligen inte ens kontrollerat barnens börd eftersom DNA togs nyss, utan tagit för givet att det varit Fritzls barnbarn. Myndigheternas (polisens och socialens) ansvar kan inte nog betonas. Josef Fritzl är inte ensam förövare, om vi ska fundera över hans ondska bör vi nog också fundera över det samhälles ondska som låter detta passera år ut och år in och genom det möjliggjort det hela.
Så åter till hr Fritz. Jag mötte som barn en liknande man som bodde med hustru, svägerskor och tre barn i en Brommavilla med ett underjordiskt källarrum. Min förövares förmåga att manipulera och dupera, sammantaget med hans fasad har gjort att han aldrig ens ställts till ansvar för de övergrepp han begått.
När en sån här sak händer tenderar man till att lägga ansvar på mannens hustru, kvinnan och modern som står bredvid och "vet". Denna kvinna befinner sig helt i mannens våld och det är han som ritar hennes karta. Hjärntvätt kallas det. Stegvis lite i taget har han tagit över hennes förmåga att tänka. Han robotiserar henne. Blunda inte för samhällets övergripande ansvar som brustit och minst av allt hr Fritzls. Tyck heller inte att han gjort de barn en tjänst som han berövat mor och syskon utan inse att de barnen också har blivit bortrövade.

Skrivet av: Yvonne Domeij datum: maj 1, 2008 12:57 EM

Jag vill slå honom i ansiktet. Hårt. F ö är han sjuttiotre - formades av Hitlerjugend?

Det kan finnas en tragisk bakgrund för hans del. Eller det kan vara så att han helt enkelt inte har förmåga till empati - vilket motsägs av att han till sist tog den sjuka dottern till doktorn.

Men tragisk bakgrund eller ej - den här mannen var vuxen. Det är upp till en vuxen att komma till rätta med den dåliga hand man kanske fått i livets kortspel. Han bara gav efter för sina impulser, och fortsatte med det.

Sedan blir man vansinnig på alla dessa kvinnor som finner sig i att mannen bestämmer, som kanske t o m anser att han ska vara familjens huvud. Förutom att de själva slutar växa kan det hända att huvudet är galet, och då finns man inte där för att hjälpa dem som utsätts.

Skrivet av: ab datum: april 29, 2008 10:31 FM

Jag blir förstummad, vanmäktig. Jag kan inte ta till mig detta ofattbara. Måtte läkare o psykologer kunna hjälpa offren till ett någorlunda drägligt liv.
Jag frågar mig hur många andra liknande fall det finns runt om i världen?
Och mannen är en gåta.

Skrivet av: Brittis datum: april 28, 2008 09:50 EM

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?