« Lindas Skugges tankar om bloggar | Startsidan | Bloggtreklöver 48 »

9 maj 2005

Maskrosor och Maskrosbarn

Maskros. Underligt ord sammansatt av mask och ros.
På engelska har den ett mycket vackert namn, dandelion.

Maskros

Jag älskar gula blommor. Jag älskar även maskrosor, fast många kallar det ett ogräs. En maskros är som en liten sol i gräsmattan. Många maskrosor innebär många solar. Jag tycker om alla dessa solar.

Våra maskrosor har anpassat sig till det faktum att gräsmattan klipps med jämna mellanrum. De blommar på stående fot så att säga, det vill säga de blir inte högre än någon centimeter innan blomman visar sig. Snacka om att anpassa sig till verkligheten :). Maskrosor kan växa upp på de mest underliga ställen, de har kraft nog att tränga igenom asfalt.

Det är väl därför ordet maskrosbarn myntats?
Asfaltsblomma är en annan synonym som används.

Maskrosbarn är ensamma och sorgsna barn, trots att de ofta verkar glada. Men de är också modiga, uthålliga, förtröstansfulla och uppfinningsrika. Och till skillnad från många andra som farit illa under uppväxtåren, växer de upp till kompetenta och modiga vuxna, med en kreativ förmåga att skaffa sig "proteser" för att dölja de brister som uppväxtåren förorsakat. Om detta berättar Solveig Cronström i boken "Dansa med träben".

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 9, 2005 03:01 EM

Kommentarer

maskros barn ja tack fast iskolan var det inte lika kul ja trodde vi barnen var framtiden (det sa min första klass lärare och blundade för resten )jag har klarat mig men inte förens nu vet jag att det går att lita på andra människor . I dag 28 år och börjar läka men då bara ett barn med annsvar och anntaganden som en vuxen.

Skrivet av: pilla datum: september 18, 2005 07:54 EM

Jag är själv ett maskrosbarn har jag fått erfara nu efter 34år, då flera sagt du är ju ett maskrosbarn, jag undrade vad det va för något och nu vet jag.
Nu börjar jag fatta hur allt blivit i mitt liv varför envisheten o bitterheten alltid funnits där automatiskt helatiden. Hur den har format mej till att bli precis som ni säger en överlevare. Kapabel till vad som hälst för att överleva, ingen vakar över mej.....utom jag

Skrivet av: Micke datum: juni 18, 2005 07:41 EM

Visst har vi samma väder, försökte bara vara lite rolig. Fast i sak kan det skifta rätt mycket från här till där i skogen men inte om du är närmare här. Du förstår hur jag menar tror jag iaf. :)

Skrivet av: Carina datum: maj 10, 2005 12:31 EM

Vi har väl samma väder Carina? Vi bor väl fortfarande ganska nära varandra, eller har ni flyttat?

Maskrosbarn, ja - överlevarna. Alla som flyter på en räkmacka genom livet kanske har svårt att förstå vilka starka människor maskrosbarnen är. Det enda som kanske kan få dem att förstå det är om de ramlar av räkmackan och ramlar hårt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 10, 2005 11:08 FM

Det är en bra beskrivning på vad dessa barn lyckas med. Det märkligaste av allt är egentligen att så många är just maskrosbarn och att livet ändå faktiskt fungerar.

En sak som jag har insett (länge sedan nu iof) är att människor som lever livet utan motgångar inte kan förstå andras situationer utan har lättare att döma det som synes vara utan att veta ett dugg eller ens bry sig om att ta reda på. Om vi alla lite till mans kunde ha ett visst mått av motgångar kanske det empatiska i oss kunde komma fram och göra nytta. Floskler eller utopi men önska kan jag ju alltid, eller hur?

P.S Har du lika fint väder som vi? Känns inte som sommaren ens har lust för nog är det lite kylslaget i antal grader. D.S

Skrivet av: Carina datum: maj 10, 2005 11:01 FM

Jinge, definitionen du ger är likalydande som författaren av boken jag nämde. Så inget av dem är fel. Det är barn som upplevt svåra förhållanden som barn, men ändå klarar av att bli vuxen utan att ta för stor skada av det de upplevt (även om såren i själen både ömmar och skaver). Överlevare som jag brukar kalla dem.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 9, 2005 06:23 EM

Uppskattar.. att läsa dina ord.. den här texten gick in i mitt hjärta.. erkänner.. jag är också förälskad i maskrosor..

Värme,
Micha

Skrivet av: Micha datum: maj 9, 2005 05:56 EM

Min definition är kanske fel, men den ligger lite vid sidan av din. Maskrosbarn kallar jag de ungar som växer upp under miserabla förhållanden och trots detta blir hyfsat harmoniska och sociala människor. Och lyckligtvis finns det rätt många sådana.

Men du har hämtat definitionen någonstans ifrån antar jag?

Skrivet av: Jinge datum: maj 9, 2005 05:24 EM