« 71456 | Startsidan | IDG hoppar på Twingly-tåget »

28 juni 2007

En av de sista manliga ridderliga gesterna?

Jag saknar tydligen både vett och etikett, för jag blir ofta lika förvånad de gånger jag kollar in frågorna och svaren från DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing.

Låt männen ha denna en av de sista ridderliga gesterna kvar! Om du ser att det är praktiskt för mannen att du bistår med dörren så gör det, men inte som "vanlig artighet" - säkert är flertalet män gladare om de får hålla upp dörren för dig eller klara av detta själva.

Att en kvinna håller upp dörren för en man är tydligen inte okey. Själv tycker jag att den som först kommer till dörren och öppnar den håller även upp den om efterkommande följer, oavsett kön. I mina ögon vore det fräckt att bara helt sonika gå in genom dörren och låta den smälla igen framför ögonen på efterföljande person, om det nu råkar vara en man. BTW - jag kollar inte ens könet på efterföljande person.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 28, 2007 04:11 EM

Kommentarer

Om du kommer till Norge någon gång så akta dig för att hålla dörren tills nästa tar över, därför att i Norge förstår inte näste man (eller kvinna) att han/hon förväntas ta över dörren utan knallar glatt igenom utan att säga tack en gång, och är det flera i sällskap så travar hela gänget på utan att så mycket som lyfta blicken. det är något konstigt med den norska mentaliteten i det sociala livet, man vågar rätt och slätt inte umgås naturligt. Kassörskor i affärer säger aldrig hej, tack eller var så god, de ser inte på kunden en gång utan mumlar bara "etthundrefemtikroner". Och behöver en norsk person komma fram knuffar man sig igenom utan att säga ursäkta en gång. Samma sak vid matbordet, en norrman vågar inte fråga efter något som står lite långt borta utan sträcker sig hellre över andras tallrikar, och efter maten är det stora nöjet i Norge att peta sig i tänderna utan hämningar!

Skrivet av: Tore E datum: augusti 19, 2007 09:54 FM

Men för guds skull, skilj på att med en hand hålla upp dörren tills efterkommande person tar över, och det ridderliga sättet att ställa sig åt sidan med dörren och låta efterföljande passera utan att själv nudda dörren. Det blir ingen rätsida på den här diskussionen så länge äpplen jämförs med päron.

Skrivet av: Åsa datum: juli 3, 2007 06:09 FM

Om jag går genom en dörr håller jag självfallet upp den med ena handen så att den som kommer efter inte får den i ansiktet - oavsett kön och ålder. Att män i t ex en kö skulle gå åt sidan och släppa in alla kvinnor först blir väl lite egendomligt. Däremot tycker jag om att mannen, om vi är två som närmar oss en dörr, håller upp den för mig och låter mig gå in först. Detta därför att karlar är större och det känns lite fientligt att se dem segla förbi och betrakta deras ryggtavlor. (Kanske känns det som en symbol för alla andra tillfällen där de seglar förbi?)

Men det händer att jag håller upp dörren också, t ex om en karl har mycket att bära eller ska in genom dörren med en leverans. Det känns också trevligt! Speciellt att se hans förvånade och glada min.

Skrivet av: ab datum: juni 30, 2007 09:33 EM

Ridderlig!? Vet inte om jag håller med. Jag har på skoj hävdat för mina kollegor och vänner att seden att hålla upp dörren och stå tillbaka och vänta tills en kvinna i följe har gått före måste ha uppfunnits av män som mig som vill kolla in kvinnornas baksida. Även om det är väldigt trevligt ser jag inget nobelt i den gesten. Däremot är det ganska snillrikt ordnat att kunna göra detta och samtidigt betraktas som artig.
Det är också sed att när man går förbi en dörr så håller man upp den så att den inte stängs mot nästa person som skall gå samma väg, och är bara normal hyffs, och i den frågan håller jag helt med Annica ovan. Det faller sig ofta naturligt att om en grupp går igenom en dörr som öppnas mot gångriktningen att första person, den som öppnar dörren, står tillbaka och släpper igenom hela gruppen för att gå sist själv. Det är som att hålla undan en gren när man går på en stig eller i skogen så att den inte slår mot personen bakom.
Dessa två seder bör inte förväxlas med varandra.

Skrivet av: Andreas Larsson datum: juni 29, 2007 01:18 EM

Magnus, vad jag menade var att om man läser hela Ribbings artikel så ser man att den som frågar befinner sig i ett scenario där man kanske kan anta att hon och en klient är på väg till ett möte i ett konferensrum, vem ska hålla upp dörren? Men när man läser AT:s svar – speciellt sista meningen ”Jag kollar inte ens könet på efterföljande person” så kan man anta att hon är vid ett helt annat scenario med helt andra ”regler”, kanske när folk väller ut ur en tunnelbanestation där det är självklart att man håller upp dörren oavsett.

Bortsett från det Magnus – och det är så jag tolkar Ribbing - den kvinna som befinner sig i min närhet vill jag inte bara skall känna sig ”säker” utan jag vill även ”underhålla” henne så att hon mår bra på alla sätt och vis. Den kvinna jag håller upp dörren för vet att hon kan öppna den själv och det vet även jag. Det behöver inte diskuteras. Jag håller upp dörren för att jag helt enkelt vill göra något för kvinnan, inte för att jag tror att hon inte klarar det själv.

Skrivet av: Micke datum: juni 29, 2007 01:08 EM

Har väl hänt att man slängt dörren i ansiktet på en tjej. Inte för att vara elak utan kul att skoja med någon man känner. Se hennes reaktion och sådär. Flina åt hennes muttrande att man minsann inte är en gentleman.

Håller normalt upp dörren åt alla om situationen kräver.

Skrivet av: Jerry datum: juni 29, 2007 12:19 EM

Micke, även om man läser Ribbings hela artikel så framstår hennes inställning som hopplös. Hon har naturligtvis rätt i sitt konstaterande att i kulturer där kvinnan anses vara lägre stående och ha till uppgift att ge service åt sin man, där håller en kvinna upp dörren åt mannen som går igenom, medan motsatsen inte sker. I det läget föredrar jag förvisso en kultur där mannen förväntas vara artig mot kvinnan och hålla upp dörren för henne, men nu finns tack och lov ett tredje alternativ: Sverige 2007, där vi kan avskaffa även dessa stela uppfattningar och istället forma vår etikett efter vanlig enkel artighet, vänlighet och funktionalitet. I Sverige 2007 kan och bör vi hålla dörrar åt varandra oavsett kön. I en patriarkal stenålderskultur är det möjligen i en viktig markering att inte hålla upp en dörr åt en man, men Sverige 2007 är det knappast något slag för jämställdheten att smälla igen dörren i näsan på någon bara för att han råkar vara man.

Skrivet av: Magnus datum: juni 29, 2007 12:10 EM

Citatet ovan är ryckt ur sitt sammanhang. Varför inte läsa hela Ribbings artikel?

Skrivet av: Micke datum: juni 29, 2007 11:09 FM

Jag håller med; att som kvinna INTE hålla upp dörren för en man, om en sådan kommer efter kvinnan, skulle med säkerhet ses av mannen ifråga som ganska otrevligt. Men i Ribbings värld är det väl 1700-talsnormer eller liknande som gäller, och inte vanligt 2000-talshyfs.

Skrivet av: daniel datum: juni 28, 2007 11:18 EM

I dag vet man inte ens vilken könstillhörighet folk valt att identifiera sig som. Gör man då fel kan det ju få väldiga konsekvenser och bli ett grovt och kränkande etikettsbrott. :)

Skrivet av: Jontas datum: juni 28, 2007 09:18 EM