« Formel 1 | Startsidan | Skatteverket »

21 mars 2005

Chockskatt?

Fram till 1987 har jag alltid bott i hyreslägenheter och betalat hyra, ibland med låg och stundtals med hög hyra - lite beroende på vart jag bott och vilken standard lägenheten haft.

Vi köpte hus 1987 och helt plötsligt fick vi ett billigare boende, än när vi bodde i lägenhet. Avdragsrätten för bostadslånen gör sitt till, ett avdrag jag alltid undrat över. Jag tycker i princip att det är fel att man får dra av räntor för bostadslån i deklararionen. Jag tycker det slår orättvist mot dem som inga räntor har att dra av för sina hyror i hyreslägenheter. Jag ser lånen, amorteringarna och räntan som en slags hyra, detsamma gäller bostadsrätter.

Villaskatten chockhöjs från årsskiftet. I genomsnitt stiger taxeringsvärdena med 25 procent. En vanlig villa kan bli flera tusenlappar dyrare i skatt per år.

So what?
Smakar det, kostar det.

Nu har en skattereduktion tillkommit som innebär att ett hushåll ska betala högst 5 procent av sin inkomst i fastighetsskatt för sin permanentbostad. Det gynnar dem som inga lån har på husen. Hur många procent av sin inkomst betalar en vanlig hyresgäst i en hyreslägenhet?

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 21, 2005 10:42 FM