« Kattblog | Startsidan | Bilder på vift »

13 december 2005

Direktiv för lagring av trafikdata

Lucia? Redan?
Vart tar tiden vägen?

I dag ska ett beslut tas i EU-parlamentet om huruvida nya direktiv för lagring av trafikdata ska klubbas igenom eller inte.

Saxat ur DN.

En telefonlogg visar bara vilka telefoner som kopplats mot varandra, och hur länge. En nätlogg skulle visa inte bara vem du mejlat till, utan också i förlängningen vilka IP-nummer du besökt på webben - vilka politiska grupperingar, sexuella perversioner eller bortglömda persiska poeter du intresserat dig för.

Förmodligen kommer det att bli dyrare att surfa och ringa, för vem ska annars stå för kostnaden att lagra all data upp till ett år? Men data lagras även i dag. Hur kan annars Internetoperatörer hantera abuseärenden? Hur kan jag annars beställa utdrag från min teleoperatör av teletrafiken via mitt telenummer?

Jag tror, så som sägs i artikeln, att det är inte hemifrån terroristerna sköter sina kontakter, utan från bibliotek och Internetcafeér. Dumma vore de annars. Hur ska det hanteras? Det är väl den viktigaste frågan tycker jag ur terroristbekämpningshänseende.

Själv bryr jag mig inte så mycket om att datalagringen. Jag upplever redan att så sker på nätet, via exempelvis Google som verkar vilja veta det mesta om mig och mina surfvanor via deras kakor. Så ur den synvinkeln känns det inte speciellt hotfullt att min teleoperatör eller Internetleverantör lagrar data om vart jag ringt, vilka samtal jag fått eller på vilka sajter jag surfat eller till vem jag mailat. Jag har inget att dölja och varför skulle någon vara intresserad av att studera den informationen?

Storebrorsamhället är nog här för att stanna.
Inget är sig likt efter 9/11.

Update:
Det är i dag (14 december) de ska ta beslut.

Update:
Beslutet gick igenom.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 13, 2005 5:17 FM