« Bilder på vift | Startsidan | Beskyddarverksamhet »

14 december 2005

Avrättning 1002

Jag tror inte på dödsstraff och tycker inte att det hör hemma i ett modernt samhälle. Ett samhälle ska inte döda. Jag har skrivit om detta förut, men det aktualiseras hela tiden. Häromdagen var det den tusende fången som avrättades i USA och i går var det nummer 1002. Så det rullar på....

Det värsta är att det har visat sig att många oskyldiga har avrättats genom tiderna. En avrättning är oåterkallelig. Än har ingen vetenskapsman kommit på hur man ska återuppväcka någon efter döden. Däremot om sitter de i fängsligt förvar kan de släppas om det visar sig att domen varit fel. Den nya DNA-tekniken har kunnat påvisa att flera har varit oskyldiga, om de nu haft den turen att deras fall tagits upp igen.

Saxat ur DN.

Protesterna från dödsstraffsmotståndare och vädjanden från Hollywoodkändisar och medborgarrättsledare hjälpte inte. Förre gängledaren Stanley ”Tookie” Williams avrättades tidigt i går morse i Kalifornien efter 24 år i dödscellen.

Själv är det bara en tanke från min sida, men jag tycker mig se ett mönster i det hela. Majoriteten som avrättas är inte vita amerikaner. Vad säger det om samhällsklimatet i USA?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 14, 2005 6:44 FM